Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

José Luis Sampedro! Αθάνατος!



José Luis Sampedro! Αθάνατος!

Έφυγε η πιο σεβαστή φωνή των "Ισπανών Αγανακτισμένων"

Ο Ισπανός συγγραφέας, οικονομολόγος και ουμανιστής Χοσέ Λουίς Σαμπέδρο, ο οποίος έγινε τα τελευταία χρόνια μια από τις πιο σεβαστές φωνές στο ισπανικό κίνημα κοινωνικής διαμαρτυρίας των "αγανακτισμένων", πέθανε σε ηλικία 96 ετών.

"Είχε ζητήσει να πεθάνει χωρίς θόρυβο", δήλωσε σήμερα η χήρα του, η Όλγκα Λούκας, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Cadena Ser.

Υπερασπιστής μιας "πιο ανθρώπινης" και "αλληλέγγυας" οικονομίας, ο διανοούμενος άφησε την τελευταία του πνοή τη νύκτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα και η σορός του αποτεφρώθηκε σήμερα το πρωί, διευκρίνισε η χήρα του.

"Θα ήθελα να κρατήσουμε απ' αυτόν τη ζωντάνια του, την αξιοπρέπειά του και το μαχητικό πνεύμα του", πρόσθεσε η Όλγκα Λούκας.

Ο Χοσέ Λουίς Σαμπέδρο γεννήθηκε το 1917 στη Βαρκελώνη. Υπήρξε επίσης πανεπιστημιακός, γερουσιαστής και από το 1990 μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας της Ισπανίας.

Μεταξύ των πιο γνωστών μυθιστορημάτων του είναι τα "Το χαμόγελο των Ετρούσκων" (1985), "La vieja sirena" (1990), "Escribir es vivir" (2003) ή ακόμη "La ciencia y la vida" (2008).

Παρά την προχωρημένη ηλικία του, ο συγγραφέας είχε γίνει μια από τις φυσιογνωμίες αναφοράς του κινήματος των "αγανακτισμένων", που εμφανίσθηκε στην Ισπανία το Μάιο του 2011. Καθισμένος σε μια πτυσσόμενη καρέκλα, είχε συμμετάσχει στη Μαδρίτη σε μια από τις συνοικιακές συνελεύσεις που έγιναν σύμβολα του κινήματος.

Ήταν ο συγγραφέας του προλόγου της ισπανικής έκδοσης του βιβλίου "Αγανακτήστε" (2010) του γάλλου πρώην αντιστασιακού και διπλωμάτη Στεφάν Εσέλ, ο οποίος πέθανε στα τέλη Φεβρουαρίου σε ηλικία 95 ετών.

Το 2011 τιμήθηκε με το ισπανικό εθνικό βραβείο γραμμάτων για τη συμβολή του στη σύγχρονη ισπανική λογοτεχνία.

Η επιτροπή του βραβείου είχε χαιρετίσει τον Χοσέ Λουίς Σαμπέδρο ως "μια πρώτης τάξεως διανοητική και ηθική φυσιογνωμία αναφοράς στην Ισπανία του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα".

Πηγή: ΑΜΠΕ


 

2 σχόλια:

magda είπε...

Καταπληκτικό αφιέρωμα Μαριάννα μου!
Σπουδαίος άνθρωπος! Κρίμα που δεν θα προλάβει να δει την αλλαγή που θα επέλθει.
Είθε να αναπαύεται εν ειρήνη.
Παρακολουθώντας το τόσο ενδιαφέρον βίντεο, ήμουν στην Ελλάδα, μόνο που στην Ισπανία, απουσίαζαν τα χημικά...
Να έχεις μια όμορφη μέρα!

Juanita La Quejica είπε...

Ένας σοφός Άνθρωπος!