Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2007

Антóн Πáвлович Чéxов... Αντόν Πάβλοβιτς Τσέχοφ!

Ο Α. Π. Τσέχοφ διαβάζει τον "γλάρο"


Anton Pavlovich Chekhov, Leo Nikolayevich Tolstoy
(Crimea, 1909) Tolstoy's photograph S.A.


Να είσαι απελευθερωμένος από τη βία και το ψέμα

Δεν είμαι φιλελεύθερος, ούτε συντηρητικός, δεν είμαι προοδευτικός, ούτε μοναχός, δεν είμαι αδιάφορος... Θα ήθελα να είμαι ελεύθερος καλλιτέχνης - και λυπάμαι μόνο που ο Θεός δε μου 'δωσε τη δύναμη γι' αυτό. Μισώ το ψέμα και τη βία σε όλες τις μορφές τους. [...] Ο φαρισαϊσμός, η χοντροκεφαλιά και η αυθαιρεσία δε βασιλεύουν μόνο στα σπίτια των εμπόρων και στα κρατητήρια.
Αυτά τα βλέπω και στο χώρο της επιστήμης, της λογοτεχνίας, στη νεολαία... Για τον ίδιο λόγο, δεν έχω ιδιαίτερο πάθος ούτε για τους χωροφύλακες ούτε για τους κρεοπώλες ούτε για τους επιστήμονες ούτε για τους συγγραφείς ούτε για τη νεολαία. Το έμβλημα και την ετικέτα τα θεωρώ προκατάληψη. Τα δικά μου άγια των αγίων είναι το ανθρώπινο σώμα, η υγεία, το μυαλό, το ταλέντο, η έμπνευση, η αγάπη και η απόλυτη ελευθερία από την καταπίεση και το ψέμα, σε οτιδήποτε κι αν αναφέρονται αυτά τα τελευταία. Αυτό είναι το πρόγραμμα το οποίο θα ακολουθούσα αν ήμουν μεγάλος καλλιτέχνης.

Αντόν Πάβλοβιτς Τσέχοφ
Προς Α. Πλεστσέγεφ
Μόσχα, 4 Οκτωβρίου 1888





Χορεύεται ο Τσέχοφ; Όταν η Τέχνη είναι αντάρτισσα, γιατί όχι;



Η ζωή του, δοσμένη πρωτότυπα...

20 σχόλια:

Vrakas Kostas είπε...

Καλησπερα Μαριαννα!!Καλυτερα με τα εικαστικα!
Και εγω απο αυριο θα αφησω απ εξω του Κ.... τα εννιαμερα των πολιτικων δρωμενων!
Εννιαμερα ..γιατι τοσες μεινανε,μεχρι την..εκτρωση!
Τα σεβη μου!

μαριάννα είπε...

Καλησπέρα Κώστα... Είναι αναλόγως κεφιού, διάθεσης ή προτεραιότητας. Υπομονή οι εκλογές είναι σε λίγο... Άλλωστε εσύ από τόσο μακριά, πώς παρασύρθηκες και μπήκες στο τριπ της εκλογολογίας; Μικρόβιο είναι... :)

Vrakas Kostas είπε...

Κρυωμενη; σε βλεπω Μαριαννα μου!!!
Μηπως ανοιξα πολυ το..στομα μου και..
πουντιασες;;;
Τα σεβη μου ΚΥΡΙΑ!

μαριάννα είπε...

@ vrakas kostas

Πώς το φαντάστηκες; Άκουσες αψού; Ποτέ δεν ήμουν καλύτερα... toca madera! ;)
Απλά κατανοώ τη βαρεμάρα σας σχετικά με τις εκλογές. Το διαβάζω σε πολλά μπλογκς.
Και το βρίσκω λογικό. Μην σας παρασύρω εγώ. :)))) Εγώ είμαι ψωνισμένη με τα κοινά, κυρίως με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ελπίζω να μη σας μεταδώσω τον ιό.
Καλό βράδυ Κώστα μου!

Vrakas Kostas είπε...

ΕΠΕΤΡΕΨΕ μου να σε μαλωσω!!
Εγω προσωπικα Μαριαννα σε..λατρευω!!
Και ας το παρουν αυτο οι αντιζηλοι
σοβαρα!
Ενα εχω να πω:πως οπου και να βρισκεσαι,οπου και να εισαι,οπως και να εισαι,οταν γινονται εκλογες στην Ελλαδα..σε ..αφορα!
Καλημερα πλεον!

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι ο Τσέχωφ , μολονότι δεν υπήρξε ποτέ "προοδευτικός" πολιτικά , απέδιδε πάντα υπέρτατη σημασία στην Ελευθερία και την πολιτική και την καλλιτεχνική και θεωρούσε σαν απειλή κατά της ελευθερίας κάθε υπερβολικά πολιτικοποιημένο άνθρωπο , είτε δεξια , είτε αριστερά ήταν τοποθετημένος αυτός .
Ας θυμηθούμε ότι διέκοψε μια από τις καλύτερες φιλίες του με τον εκδότη της εφημεριδας Novoye Vremya (Νέοι καιροί), Αλεξέϊ Σουβόριν , γιατί ο τελευταίος είχε πάρει μέσω της εφημερίδας του αρνητική θέση στην υπόθεση Ντρέϋφους ....
"Συντηρητικός" τάχα ... αλλά υπερασπιστής του Ντρέϋφους ...
...Ένας αληθινά "ελεύθερος" λόγιος άνθρωπος .
Και κάτι άλλο που μου αρέσει υπερβολικά , είναι ότι ξεκίνησε σαν ...χιουμοριστογράφος .
Καλά .... το χορευτικό , όλα τα λεφτά ....
Συγνώμη για το σεντόνι .

μαριάννα είπε...

Αμοιβαία τα αισθήματα Κώστα μου! :)
Για να είμαι ειλικρινής, με αφορά η Ελλάδα και τα βάσανα του κόσμου. Σε αυτά δεν μπορώ να μένω απαθής.
Μου συνέβη προ ημερών ένα περιστατικό απίστευτο. Θα το κάνω ποστ κάποια στιγμή. Είναι κοινωνικό θέμα.
Πάω για ύπνο γιατί κουτουλάω από νύστα. Καλημέρα!!!! :)

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Μαριάννα

"Εάν θέλεις να γίνεις ένας αισιόδοξος άνθρωπος και να καταλάβεις τη ζωή, τότε πάψε να πιστεύεις σ' αυτά που λένε και γράφουν, αλλά να παρατηρήσεις και να αναλύσεις"
ΤΣΕΧΟΦ

Μέσα από την τρέλα των ημερών λόγω δουλειάς, ένα μικρό σεισμό που είχαμε σήμερα το πρωί, μια διακοπή ρεύματος 2, 5 ωρών και τον Τσέχοφ, παρέθεσα τα παραπάνω λόγια του που αν κάνουμε μια ελευθερη προέκταση θα βρεθούμε στις ημέρες μας, λίγο πριν τις εκλογές.
Σαφώς ο Τσέχοφ, σημαίνει πολύ περισσότερα & σημαντικότερα που δεν χωράνε σε λίγες γραμμές, αλλά τα προηγούμενα ποστ με επηρέασαν, ώστε να κάνω τον συνειρμό.
Καλή Κυριακή!

μαριάννα είπε...

@ silia

Συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις. Επειδή ο Τσέχοφ είναι από τους λατρεμένους μου, ο καλύτερός μου από τους Ρώσους, ειδικά στο θέατρο, τον έχω μελετήσει καλά. Σπουδάσει θα έλεγα. Όντως δεν προσχώρησε ποτέ σε καμιά πολιτική κίνηση. Έχω διαβάσει αποσπάσματα από τις επιστολές στον Σουβόριν και η θέση του στην υπόθεση Ντρέυφους ήταν ξεκάθαρη, έντιμη, μακριά από προκαταλήψεις, εξαρτήσεις ή υπολογισμούς. Θαύμαζε πολύ το Ζολά για τη στάση του και έγραφε: «μια πολύ δυσάρεστη καμπή στο πεδίο του αντισημιτισμού, ένα πεδίο που μυρίζει σφαγές» και πίστευε ότι ο Ζολά, στήριζε την κρίση του αποκλειστικά « σ' αυτά που βλέπει και όχι σε φαντασιώσεις, όπως κάνουν οι άλλοι». «Είναι οι συνηθισμένες αηδίες των Γάλλων, είναι οι Εβραίοι, είναι ο Γκιγιόμ... Το κεφάλαιο, η πλεκτάνη, οι ελευθεροτέκτονες, τα συνδικάτα, οι ιησουίτες - είναι φαντάσματα αλλά πόσο ανακουφίζουν την ανησυχία μας!» Βεβαίως, ο Ντρέυφους μπορεί να ήταν ένοχος και ο Ζολά να έκανε λάθος, αλλά οι πλάνες των ειλικρινών ανθρώπων είναι λιγότερο επικίνδυνες από μια «έξυπνη και συνειδητή ανειλικρίνεια, από προκαταλήψεις ή από πολιτικούς υπολογισμούς».

Αυτά και πολλά άλλα υπέροχα έλεγε και πίστευε και εφάρμοζε ως πράξη ζωής. Οι επιστολές του είναι αφάνταστα γενναιόδωρες προς όλους τους εκκολαπτόμενους συγγραφείς, όσον αφορά μαθήματα γραφής και συμβουλές που χάριζε χωρίς να υπολογίζει τον κόπο.
Ξέρεις τι άλλο λατρεύω στον Τσέχοφ;
Την ανεξαρτησία στη σχέση του με τη γυναίκα της ζωής του την οποία παντρεύτηκε και ενώ λόγω της εύθραυστης υγείας του, έχτισε το σπίτι στην Κριμαία, δεν την πίεσε ποτέ να ζήσουν μαζί, σεβόμενος την αγάπη της στην καριέρα της.
44 χρόνια ζωής μόνο... Η κατάρα των ταλαντούχων! Κι έγραψε αυτά τα αριστουργήματα. Εν τω μεταξύ εγώ πεθαίνω για την ατμόσφαιρα του Τσέχοφ. Την ρεαλιστική ατμόσφαιρα. Της πραγματικής ζωής. Όπου δεν έχει δράση. Δεν συμβαίνουν τραγικά περιστατικά, αλλά μια ρουτίνα απίστευτα αληθινή και ιστορίες ζωής από αυτές που συμβαίνουν γύρω μας. Για ποιό έργο να πρωτομιλήσεις; Βυσσινόκηπο,Γλάρο, Θείο Βάνια, Τρεις Αδερφές, Η κυρία με το σκυλάκι... Τα έχω δει όλα σε κινηματογραφικές κόπιες και μια και δυο και τρεις, στο θέατρο το ίδιο, τα διαβάζω, τα ξαναδιαβάζω... μου αρέσουν το ίδιο.
Κι έχουν γίνει και υπέροχες δουλειές σε όλον τον κόσμο με έργα του Τσέχοφ. Για ποιά κόπια να πρωτοπείς ή για ποια παράσταση;
Μην ξαναπείς για σεντόνι εδώ, σ' αυτό το μπλογκ. Σεντόνια θέλουμε. Και μάλιστα σεντόνια σαν τα δικά σου, τα αγαπάμε πάρα πολύ!!! Μα πάρα πολύ!!! :)
Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή της ζωής του, είναι και η σχέση του με τον Τολστόι. Πρέπει να μιλήσουμε και γι αυτό... ενδιαφέρον πολύ είναι...
Το χορευτικό όντως μου αρέσει υπερβολικά και μένα. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!

Σε φιλώ Σιλιάκι...

μαριάννα είπε...

@ smc

Καλή δύναμη και να πάνε όλα καλά! Ελπίζω να ήταν ένας συνηθισμένος σεισμός εκτονωτικός. Μόνο αυτοί μας λείπανε τελευταία...
Καλή Κυριακή και σένα μάτια μου!

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαι φιλελεύθερος, ούτε συντηρητικός, δεν είμαι προοδευτικός, ούτε μοναχός, δεν είμαι αδιάφορος....

Μου θυμιζει το προφιλ μου...

μαριάννα είπε...

@ bil karas

χμ... γοητευτικό τσεχοφικό προφίλ!
Επικίνδυνα πράγματα! Να φυλαγόμαστε λοιπόν... ;)

Μαριλένα είπε...

Kαλησπέρα :)
θα περάσω αργότερα να το δω με την ησυχία μου.
Προς το παρόν, ήρθα για μια γρήγορη καλησπέρα και να δω, τι έχω διαβάει από Τσέχοφ;
θα θυμηθώ και θα επανέλθω..

koulpa είπε...

Παπα δε σας προλαβαίνω!! Δημιουργικότατη.. Εγώ πάλυ πίζω στη δουλειά.. Και το δικό μου προφίλ στεχοφοφέρνει.. να ανυσηχήσω?:):)
Mα η τέχνη οφείλει να είναι αντάρτησα.. αλλιώς είναι μια καλή διαφίμιση..:)
Tην καληνύχτα μου:):)

Ανώνυμος είπε...

Γιατι να φυλαγεσαι ......Αφησου ελευθερη

Αλεξάνδρα είπε...

Καλά έκανες και μας τον θύμησες...

φιλιά

μαριάννα είπε...

@ Μαριλένα

Καλησπέρα κι από δω! Να χαιρόσαστε το νέο σας δοντάκι! ;)
Κι ασ' τον Τσέχοφ. Για να ξεφεύγω βάζω τέτοια ποστ... γιατί βαρέθηκα τα εκλογικά όλη την ώρα. Να ξεφύγουμε και λιγάκι. Τώρα θα μου πει ο λογικός άνθρωπος: Με Τσέχοφ βρήκες να ξεφύγεις; Κι εγώ θα του πω του λογικού ανθρώπου: Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Δε θα γίνεις κι εδώ κέφι μου! ;)

Καλησπέρα φιλενάδα!!!

μαριάννα είπε...

@ koulpa

Μεσιέ koulpa, αν μου ξαναμιλήσετε με πληθυντικό ευγενείας, θα λυπηθώ πολύ. Θα νιώσω πως με κρατάτε σε απόσταση και θα απογοητευτώ πολύ που ένας άντρας με ένα γοητευτικό τσεχικό προφίλ, κρατά τις αποστάσεις. :)
Για την Τέχνη την αντάρτισσα, μέσα είσαι λεβέντη μου! ;)

μαριάννα είπε...

@ bil karas

Λοιπόν, εγώ δεν αφήνομαι εύκολα. Μην πω καθόλου. Κι όλοι οι φίλοι με κράζουν. Έτσι λοιπόν πριν μερικούς μήνες, μου είχαν κάνει σεμινάριο τριήμερο, διεθνές. Ότι είμαι στρίντζω, ξινή, προβληματική κι άλλα κουλά. Με επηρέασαν όμως κι είχα αρχίσει να το σκέφτομαι. Έτσι την προηγούμενη φορά που αφέθηκα ήταν λίγο πριν τα περασμένα Χριστούγεννα που ένα καλόπαιδο από το προπορευόμενο όχημα, μάρκας Λάντσια με ελληνικά νούμερα, είπε στον υπάλληλο των διοδίων της Πάτρας: Κερασμένα τα διόδια στην κυρία από μένα! Και το βρήκα πρωτότυπο το καμάκι κι είπα να αφεθώ λιγάκι... κι έγινε του καπετάνιου το έλα να δεις! :))))))
Έκτοτε, το κόψαμε το σπορ Μπιλ μου. Το vivere pericolosamente. Διότι είναι μαθηματικά βέβαιο, εξακριβωμένο και καταφανές, ότι λιγότερο επικίνδυνο είναι να κάνεις την κασκαντέρ σε επικίνδυνες αποστολές, από το να αφεθείς ελεύθερη στη γοητεία Έλληνος και δη με τσεχοφικό προφίλ! :))))))

μαριάννα είπε...

@ adiple

Το ελπίζω καλή μου. Γιατί ξεπετάχτηκαν τσεχοφικά προφίλ και ανησυχώ... :))))))

Φιλιά!!!