Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2007

Generación del 27... Η ποίηση δεν θέλει οπαδούς, θέλει εραστές! Federico García Lorca


«La poesía no quiere adeptos, quiere amantes». Federico García Lorca
Η ποίηση δεν θέλει οπαδούς, θέλει εραστές.

«Para el poeta la muerte es la victoria». Luis Cernuda
Για τον ποιητή ο θάνατος είναι η νίκη.

«La libertad no la tienen los que no tienen su sed». Rafael Alberti
Την ελευθερία δεν την έχουν αυτοί που δεν έχουν την δίψα της.



ΥΓ. Όσο πιο πολύ δουλεύω τον Λόρκα μεταφραστικά και βλέποντας τώρα για πολλοστή φορά αυτό το βίντεο που με μεταφέρει στην εποχή εκείνη, καθώς και το επόμενο ποστ που ετοιμάζω, τόσο νιώθω να τρελαίνομαι από έναν ασυγκράτητο θυμό για τους φασίστες όλου του κόσμου! Οργίζομαι τόσο που τα βάζω με όλους... Για παράδειγμα, ήμουν σχετικά επιεικής με τα κολλητηλίκια του Νταλί με τον Φράνκο, δίνοντάς του άφεση λόγω της εκκεντρικότητάς του και λόγω της υπέροχης τέχνης του. Τώρα που τα ξαναθυμάμαι, όμως από την αρχή, νιώθω ότι κακώς ήμουν επιεικής. Έξαλλη είμαι. Πώς μπόρεσε; Πώς μπόρεσε μετά το θάνατο του Λόρκα, που ήταν τόσο φίλοι, να δει τον Φράνκο και να μην τον σκίσει; Ή έστω να απέχει, αν φοβόταν... ασυγχώρητος!!!

17 σχόλια:

μαριάννα είπε...

.
.
.
.
Τα είπαν όλα... Τί θα μπορούσα να συμπληρώσω εγώ;

an205 είπε...

Μην με ρωτάτε για το αληθινό και το ψεύτικο, γιατί η ποιητική αλήθεια είναι κάτι που αλλάζει κάθε φορά που μεταδίδεται με διαφορετικό τρόπο. Αυτό που είναι φως για έναν ποιητή, μπορεί να είναι ασχήμια για κάποιον άλλον, και εξάλλου, όλοι γνωρίζουμε πως την ποίηση δεν την καταλαβαίνουμε˙ την ποίηση τη δεχόμαστε. Η ποίηση δεν αναλύεται. Η ποίηση αγαπιέται.
Federico García Lorca

Vrakas Kostas είπε...

Ειναι..κακο αυτο;!!!
Γιατι γυριζω στο Blog σου Μαριαννα,
καθε που νοιωθω προδομενος;;!!!
Καλο μηνα καλη μου!!!
υγΤο αληθινο η;το ψευτικο δεν ειναι κατ ορισμον καλο η; κακο!!
Σωστον η; λαθος!!
Ειναι επιγνωση!!

habilis είπε...

Ποιηση και κανονες ,[θελει αυτο δεν θελει το αλλο] παυει να ειναι ποιηση η μαλλον ειναι ποιηση στα πεπατημενα.Το σγκουρι στην ολη ιστορια ειναι να βρεθουν στην ιδια φαση [την στιγμη της αναγνωσης] ποιητης και αναγνωστης...

Ανώνυμος είπε...

Rock andaluz... (Τόσο ροκ όσο και η γενιά του '27... )

Todo es de color.
Todo es de color.

Todo es de color.
Todo es de color.

Que bonita es la primavera.
Que bonita es la primavera
cuando llega.
El clavel que tienes en tu ventana
me hace recordar el barrio de Triana.

Y.γ. Ορίστε, κάτι τέτοια ποστάρεις και μετά αναρωτιέσαι γιατί στέλνουμε σωρηδόν τραγουδάκια! ;-) Το συνιστώ ανεπιφύλαχτα ακόμη και αν η ροκ μουσική δεν είναι του γούστου σου... Το συγκεκριμένο είναι ένα όνειρο!

Καλό μεσημέρι!

μαριάννα είπε...

@ an205

Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο!!! Το έχω γράψει εκατοντάδες φορές, επεκτείνοντάς το σε όλη την Τέχνη, κυρίως όταν βρίσκομαι μπροστά σε εξοργιστικές, κριτικές και αναλύσεις «ειδικών».
Να 'σαι καλά! Εξαιρετικά ενδιαφέρον!

Φιλιά! Καλημέρα!

μαριάννα είπε...

@ vrakas kostas

Καλημέρα Κωστή μου!
Εύχομαι να έρχεσαι χαρούμενος, ευτυχής και δικαιωμένος και όχι προδομένος. Χαίρομαι που νιώθεις λοιπόν την Τέχνη ως τελικό καταφύγιο. :) Είδες που έχω δίκιο που έχω αφεθεί σ' αυτήν και μόνο; Είναι η μόνη που δεν προδίδει. :)

Καλό μήνα!!!

μαριάννα είπε...

@ habilis

Σωστό. Η απόλυτη ευτυχία και ολοκλήρωση είναι εκείνη η μαγική στιγμή που οι δυο σμίγουν σε ένα. Ποίηση και αναγνώστης... Γι αυτό λέμε ότι είναι έρωτας η άτιμη... :)

Καλημέρα! Φιλιά!

μαριάννα είπε...

@ artanis_alatariel

Καλώς τη μάγισσά μου! :)
Βρε συ έχω πάθει πλάκα μαζί σου! Στον ουρανό σε γύρευα και στο μπλογκ σε βρήκα... Με έχουν σαλτάρει οι μουσικές σου! :))))
Σε ανακηρύσσω βασίλισσα της μουσικής! Και έχουμε ρε παιδί μου το ίδιο γούστο ακριβώς!!!! Μα εντελώς ακριβώς!!!! Τι μοιραία πράγματα μου συμβαίνουν σ' αυτή τη ζωή... Φλαμένκο, φάντο και κέλτικα! Ρε συ μπας κι είμαστε αδερφές; Εκτός κι αν έχουμε ζήσει άλλη ζωή και ήμασταν κάπου παρέα... χορεύτριες στο καφέ του Λόρκα στη Μάλαγα! Ο Λόρκα στο πιάνο, η Αργεντινίτα τραγουδούσε κι εμείς χορεύαμε! Άσε που είχαμε πάει να μαζέψουμε ελιές στο Μάρτος και δεν βρήκαμε τίποτα... τις είχανε μαζέψει οι τρεις Μαυριτάνες! χαχαχα!
Μην με παρεξηγείς... μετάφραζα το υπέροχο τραγούδι με τις τρες Μορίγιας. ;)
Το λινκ που έδωσες Ελενάκι μου, δε λειτουργεί... :(

Φιλιά πολλά και χίλια ευχαριστώ για τις ονειρεμένες μουσικές σου...

koulpa είπε...

Οι οπαδοί κατασκευάζονται γιατί είναι πιό φθυνοί και πιό πιθήνιοι από τους μισθοφόρους..
Μαλον είμαστε κάπου λάθος.. δε μπορεί το καλό (αρνάκι) να νηκήσει το κακό (λύκο).. έτσι πάντα θα υπάρχουν Φράνκιδες και Νταλίδες να σου χαλούν τη διάθεση..:):)
Ο συγκεκριμένος ποιητής.. "νίκησε" νωρίς..
Καλό μήνα (καθυστεριμένα):):)

Ανώνυμος είπε...

Oρίστε και το σωστό... Έβλεπα το βιντεάκι κι έγραφα άλλ' αντ' άλλων...

Βρε τις άτιμες, μας πήραν την ελιά απ' το στόμα! Ας είναι, πάμε να μαζέψουμε λίγο azafran που είναι και της μόδας! ;-)

Φλαμένκο, φάντο και κέλτικα αναβλύζουν ουσιαστικά απ' την ίδια πηγή... Το μόνο που χρειάζεται για να τα απολαύσεις -όπως πολύ σωστά λες και παραπάνω- είναι να είσαι εραστής της τέχνης (μουσικής εν προκειμένω) και όχι οπαδός! :-)

Καλό βράδυ!

μαριάννα είπε...

@ koulpa

Μ' αρέσει που κάνεις άμεσα χρήση αυτών που συζητάμε! Μπράβο βρε κουλπάκι μου! Σε χαίρομαι... Λες να νίκησε τελικά; Ήταν μωρέ πολύ νωρίς για όλους...
Καλό μήνα και σε σένα!
Φιλιά!

μαριάννα είπε...

@ artanis_alatariel

Καλά... άκου τι έπαθα... βάζω το πρώτο κομμάτι και ακούω την εισαγωγή και παθαίνω ταράκουλο. Αμάν!!!!! Λέω μέσα μου και τρέχω και πατάω να δω τί είναι κι έρχεται το δεύτερο σοκ με αυτή την ΕΙΚΟΝΑΡΑ από το πάτιο το εσπανιόλ και παθαίνω το απανωτό! Νόμισα προς βρέθηκα κάπου εκεί!!! Μου έφτιαξε το κέφι γιατί είχα πέσει σε μαύρη κατάθλιψη με την ταινία του Άντυ Γκαρθία... το θάνατος στη Γρανάδα...
Χίλια ευχαριστώ για όλα και λίγα είναι! Οι επιλογές σου είναι εκπληκτικές...

Καλό βράδυ! :)

Αλεξάνδρα είπε...

Ποτέ δεν κατάλαβα από που κι ως που κάναμε ανάλυση ποιημάτων στο σχολείο.

Την ποίηση την νιώθεις ή δεν την νιώθεις. Σε ανεβάζει στα ουράνια ή σε αφήνει μόνο στη γη.

Κάποτε μια κυρία είπε στον Πικάσο: "δεν καταλαβαίνω τους πίνακές σας" και εκείνος την ρώτησε αν ξέρει κινέζικα. "Οχι" απάντησε η κυρία. Και ο Πίκασο της λέει: "Κι όμως υπάρχουν εκατομύρια άνθρωποι που μιλούν κινέζικα".

Αλεξάνδρα είπε...

Καλό μας μήνα
και καλή μας εβδομάδα!!!

Πόσο μου αρέσουν αυτά που ανεβάζεις

μαριάννα είπε...

@ Αλεξάνδρα

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία Αλεξάνδρα μου, από το να χαλάς τη μαγεία των παιδιών και τη σχέση τους με την ποίηση, με περιττές και συχνά βλακώδεις αναλύσεις. Ευτυχώς που καταργήθηκε όλο αυτό το εγκληματικό απαιτούμενο των στείρων εγκεφάλων και γλιτώσανε τα νέα παιδιά.

Σε φιλώ! Καλή βδομάδα!

night blue είπε...

Sti syllofi tou Eggonopoulou ston kipo me tous Rodwnes exei ena polu dramatiko ki erwtiko poiima tou Lorca metafrasmeno apo ton idio.