Δευτέρα 30 Ιουλίου 2007

- Μα πώς να 'ρθω; Ρίχνει καρέκλες! - Πάρε ένα ταξάκι κούκλα μου. Απλό. - Ποιός ήρθε; - Όχι ποιος ήρθε. Ποιός έφυγε. - Ποιός; - Ο Μιμίκος ο γιατρός!

Ο Wilhelm Maybach (1846-1929) συνέδεσε το όνομά του με τα πρώτα βήματα της Daimler στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Στη φωτογραφία το πρώτο ταξί που κατασκεύασε ο Γερμανός μηχανικός το 1897
Το βλέπετε το σκηνικό; Ο ένας σου βγάζει το καπέλο κι ο άλλος σου ανοίγει την πόρτα!
Σαν να είναι ας πούμε οδηγός ο κ. Μπαντουράκης με συνοδηγό τον ευγενέστατο και δημοκράτη κ. Λυμπερόπουλο που ανοίγει την πόρτα να περάσει ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος!
Α ρε Τζόρνταν μεγαλεία! Ποιός να σου τα 'λεγε...

Προπολεμικό ταξί της Θεσσαλονίκης.
ΕΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 1900 - 1960, Χρίστος Ζαφείρης, Εκδ. ΕΞΑΝΤΑΣ

Ι.Χ. σε δυο βάρκες. Μεταφέρεται από το Γαλατά στον Πόρο, (1952) αφού δεν υπάρχει φέρρυ μπωτ. Πρόκειται για το μικρό αυτοκινητάκι του Ευάγγελου Μέλλου, που ήταν και το πρώτο ΙΧ στον Πόρο.
Η μεταφορά αυτή έγινε την ίδια εποχή που ο μακαρίτης ο Βαγγέλας Τουμπατζής, με μια μεγάλη βάρκα, μετέφερε από Πόρο -Γαλατά και αντίστροφα, μόνο άλογα, μουλάρια και γαϊδούρια. (ακριβώς ότι νομίζουν ότι μεταφέρουν οι σημερινοί ταξιτζήδες!)

Το πρώτο ταξί στο Νέο Σούλι με τον Γεώργιο Ράντο (7/1/1958)

Mεταφορά με οικολογικό ταξί Καραϊσκου από ΚΤΕΛ Κιλκίς σε ΚΤΕΛ ορεινών (Αγ.Μάρκος)
www.artinoi.gr/

Όνειρο θερινής νυκτός... Θα τον ήθελες πολύ;
Με γραβάτα και γυαλί;

Tα παιδιά! Τα παιδιά! Τα φιλαράκια τα καλά! Τα σνομπάρεις και δε δίνεις σημασία πια καμιά...
Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας προσκάλεσε και δέχτηκε σήμερα (4-9-06) στο γραφείο του το Προεδρείο του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (Σ.Α.Τ.Α.), με τους οποίους είχε θετική και εποικοδομητική συνεργασία. (Τί μου λες;;;; Σωθήκαμε!)

Σαντορίνη: - Ταξί! Πού θέλετε να σας πάω; - Στον an205 παρακαλώ και γρήγορα!

Η φίλη μου η Βασιλικούλα, ντελικάτη, διανοούμενη, ευγενεστάτη, σεμνοτάτη, σοβαροτάτη, μπαίνει στον κίτρινο τρόμο μεσημέρι, σχολώντας από τη δουλειά, με το λαπ τοπ και άλλα, φορτωμένη, υπό καταρρακτώδη βροχή. Δοξάζει τον Ύψιστο για την ευλογία και λέει ανακουφισμένη:
- Παλαιό Φάληρο, παρακαλώ.(Τί το 'θελε κι αυτή; Χάθηκε να πηγαίνει Πειραιά που βόλευε και τον ταρίφα;)
- Γρύλισμα. (Ξινισμένη μούρη, αλλά δε λέει τίποτα.)
Η Βασιλική μαζεύεται στο πίσω κάθισμα φρόνιμα φρόνιμα, αγκαλιά με το λαπ τοπ, χωρίς να βγάζει άχνα, μήπως και άθελά της ανασάνει και θυμώσει ο κ. Ταξιτζής!
Κατηφορίζοντας τη Συγγρού και κάτω από μπουμπουνητά κι αστραποκέραυνα και με ανοιχτούς τους κρουνούς του Παραδείσου, το μάτι του Έτσι, αρχίζει να γυαλίζει.
Μετά τη Στροφή της Ν.Σμύρνης και διαπιστώνοντας κίνηση προς τα κάτω, αρχίζει τα καντήλια βλαστημώντας την κίνηση και την τύχη του που του 'κατσε κούρσα με τέτοιο τραγικό προορισμό. Στη διασταύρωση Αμφιθέας τα γαμοσταυρίδια πάνε σύννεφο, ο τύπος είναι εν εξάλλω, σε κατάσταση υστερίας. Η Βασιλική αμίλητη και τρομοκρατημένη, έχει λουφάξει στο πίσω κάθισμα και κάνει όλες τις προσευχές που θυμάται από το Νηπιαγωγείο. Στο ύψος του Ιπποδρόμου, ο ταρίφας είναι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Η Βασιλική το ίδιο. Ξαφνικά, αντί να πάει δεξιά στη Γέφυρα για Παλαιό Φάληρο-Γλυφάδα, πάει αριστερά για Πειραιά και της λέει:
- Κατέβα! Τώρα. Την Παναγία μου! Το Χριστό μου! Και όλα τα σχετικά, με το μου, όχι το σου. Ήταν και ευγενής. Γυναίκα είχε απέναντί του.
Η Βασιλική πληρώνει και κατεβαίνει έντρομη, χωρίς να βγάλει άχνα, τρομοκρατημένη ότι αν μιλήσει θα είναι εντελώς εις βάρος της! Την ώρα μόνο που έκλεινε την πόρτα, του είπε απ' έξω:
- Να το ξέρετε, αυτό δε θα το αφήσω έτσι! και του πήρε τον αριθμό.
Πήγε σπίτι με τα πόδια, μέσα στον κατακλυσμό, τρία τέταρτα δρόμο...
Ο άντρας της πήρε τηλέφωνο στο ΙΝΚΑ, στο ΣΑΤΑ και κατήγγειλε το γεγονός κι εκείνοι του είπαν θα επιληφθούν του θέματος!!! :ΡΡΡ
Αυτό είναι ένα από τα εκατοντάδες περιστατικά που μας έχουν τύχει. Αύριο θα σας πω κι άλλα. Εσείς είχατε ποτέ κακή εμπειρία σε ελληνικό ταξί με Έλληνα ταξιτζή; :)

20 σχόλια:

μαριάννα είπε...

...!!!!

μαριάννα είπε...

ΟΝ: Ρεπόρτερ του ΜΕΓΚΑ, της εκπομπής «Πρωινό ΜΕΓΚΑ» υποδύεται τη Γαλλίδα, με την κάμερα ανά χείρας ΖΑΠ Μπαίνει σε ταξί από την Ακρόπολη και ζητά να την πάει στο Σύνταγμα ΖΑΠ Στον δρόμο ο ταξιτζής κάτι ψυλλιάζεται για την κάμερα, αλλά αυτή του απαντά ότι η κάμερα δεν λειτουργεί, καθώς της έχουν τελειώσει οι μπαταρίες ΖΑΠ Εφησυχάζει και προθυμοποιείται -ευγενής ο άνθρωπος!- να της αγοράσει μπαταρίες. ΖΑΠ Σταματά σε ένα περίπτερο και γυρίζει με δύο αλκαλικές αξίας δύο-τριών ευρώ. ΖΑΠ «Πόσο κάνουν;» τον ρωτά η... Γαλλίδα, για να λάβει την απάντηση-κεραμίδα «20 ευρώ» ΖΑΠ «20 ευρώ;» απορεί. ΖΑΠ Φτάνουν στο Σύνταγμα και ζητά να πληρώσει ΖΑΠ 95 ευρώ ζητά ο αθεόφοβος ΖΑΠ «95;» αντιδρά αυτή ΖΑΠ «Ναι, 20 για τις μπαταρίες και τα υπόλοιπα για την κούρσα!» ΖΑΠ Ενα από τα περιστατικά αισχροκέρδειας κάποιων ασυνείδητων ταξιτζήδων που κατέγραψε η εκπομπή ΖΑΠ Στο στούντιο καλεσμένος ήταν και ο κ. Λυμπερόπουλος, πρόεδρος ΣΑΤΑ, ο οποίος αντί να ζητήσει συγγνώμη για τους συναδέλφους του που αμαυρώνουν την εικόνα του τουρισμού, εξανίσταται, ζητάει τα ρέστα, απειλεί τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο κι αποχωρεί επιδεικτικότατα από την εκπομπή ΖΑΠ Πώς λέμε εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι και τον πάσσαλο που τα δέναμε; Ε, αυτό ακριβώς... ΖΑΠ

Μ. ΠΕΤ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/07/2007

Γουφ είπε...

Βρεεεε Μανώλη τραμπαρίφα,
βάλε τη διπλή ταρίφα,
απόψε το κορίτσι
θέλει θάλασσα΄
κι εγω ποτέ χατήρι
δεν του χάλασα....

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα γλυκιά μου φιλενάδα , εύχομαι να είσαι καλά !

Καλή εβδομάδα

μαριάννα είπε...

@ ανεπρόκοπέ μου,
πλέον ο τραμπαρίφας, βάζει μόνος τη διπλή ταρίφα και όχι μόνο. Σε παίρνει διπλή, τριπλή και τετραπλή κούρσα, με το πρόσχημα ότι υπηρετεί έργον κενωνικόν. Να εξυΠΕρετήσουμε Μανδάμ τον κόσμο που ψήνεται ή που κρυώνει, έτσι;
Και τί να πεις τώρα εσύ; Να μην ΕξυΠΕρετήσουμε;
Πολύ ρομαντικό το άσμα σου όμως έτσι κι αλλιώς. Ειδικά αυτές τις μέρες με τη φεγγαράδα και που απόψε το κορίτσι θέλει θάλασσα κι εγώ ποτέ χατίρι δεν του χάλασα... :)

μαριάννα είπε...

@ Trelofantasmeni
Καλώς την κούκλα μας! Καλωσόρισες γλυκιά μου! Ελπίζω να πέρασες όμορφα... περιμένουμε εντυπώσεις!
Φιλάκια!

Ανώνυμος είπε...

Τώρα αν πω ότι η φίλη σου κακώς τον πλήρωσε θα γίνω ξερόλας και δεν είναι σωστό...

Από εμπειρίες με ταρίφες άλλο τίποτα! Ένας για παράδειγμα που μας πήρε από Αεροδρόμιο και προσπάθησε να μας πείσει να πάρουμε το λεωφορείο, για να πάρει προφανώς κούρσα κανέναν τουρίστα, και μετά για σπάσιμο έκλεισε το a/c. Άλλοι που μας κάναν τρελούς γύρους. Πολλές ιστορίες.

Ο πιο προχωρημενος ήταν ένας που αφού μου εξήγησε πόσο άντρακλας είναι και πώς έσπασε στο ξύλο έναν Αλβανό που του φάνηκε (!) ότι ήθελε να τον ληστέψει, άνοιξε το ντουλαπάκι και μου έδειξε το περίστροφο που είχε μαζί. Του ζήτησα να κατέβω στην επόμενη γωνία.

Πάντως, για να είμαστε και δίκαιοι, ούτε ο μέσος Έλληνας είναι σωστός πελάτης ούτε η κατάσταση στους δρόμους της Αθήνας αντέχεται...

ανεστης είπε...

Σώπα τώρα που θα έχουμε κακές εμεπειρίες. Για όνομα του θεού...

Η φίλη σου λοιπόν προσπάθησε να βγάλει άκρη μέ το σωματείο των ταξί και το ΙΝΚA. Αυτό δείχνει ότι ούτε ως πολίτες έχουμε καταλάβει που πρέπει και οφείλουμε να απευθυνόμαστε (αν περιμένουμε να βάλουμε ακρη απο τους συνδικαλιστες τους και το αστείο ΙΝΚΑ...)


(Είδες που με τις παρέες που κάνεις χάλασες κι εσύ;)

Unknown είπε...

προ οκτακοσίων ετών, βρίσκομαι στο χαλάνδρι, στη στάση των ταξί, και περιμένω στη σειρά. είμαι η πρώτη. το ένα μου παιδί είναι τριών ετών, το κρατάω από το χεράκι, ενώ το άλλο είναι στην αγκαλιά μου, κάμποσον μηνών. είναι παραμονές χριστουγέννων. ε λοιπόν, οι ταξιτζήδες αριβάρουν, ρωτάνε πού πάς εσύ, εσύ, κλπ, και σε μένα δεν απευθύνουν το λόγο. δύο ταξιτζήδες!
είναι εγκληματικό να έχεις παιδιά...

Αλεξάνδρα είπε...

Πολύ ωραίο το post σου!

Ευτυχώς που δεν κάνω συχνή χρήση ταξί!

Αλλά μεταξύ μας νομίζω ότι σε όλο τον πλανήτη ίδιοι είναι οι ταρίφες.

Είχα εμπειρία στην Ατλάντα της Αμερικής όπου μόλις είδε ο αμερικάνος ταρίφας ότι κρατούσαμε κουπόνι (της αεροπορικής εταιρίας αφου το αεροπλάνο μας λόγω τεχνικής βλάβης έμεινε και έπρεπε να διανυκτερεύσουμε Ατλάντα, μας απέφυγε!!! η μόνη διαφορά με Ελλάντα ότι εκεί τον συνέτησε αφού τον απείλησε ότι θα του πάρει το δίπλωμα για 2 μήνες ο επιστάτης του αεροδρομίου.

Α ρε Ταρίφες!!!

μαριάννα είπε...

@ mpampakis
Αεροδρόμιο και Ακρόπολη είναι τα χειρότερα σημεία για να πάρεις ταξί, αν είσαι Έλληνας. Εκεί ο ταρίφας έχει πάει με μεγάλες προσδοκίες. Όπως συνέβη με τη δημοσιογράφο του Μέγκα. Ακρόπολη - Σύνταγμα=95 ευρώ!!!!
Έχω ακούσει δε, ότι εκεί ειδικά υπάρχει συγκεκριμένη ομάδα ταξιτζήδων, που ελέγχει την καλή πελατεία των τουριστών και οι εκτός ομάδας συνάδελφοί τους, δεν έχουν καμία τύχη. Τους διώχνουν οι ίδιοι οι ταξιτζήδες. τα ίδια και στο αεροδρόμιο, όπου ξέρουν και τις «καλές» πτήσεις. Κι αυτές είναι κυρίως οι «αμερικάνικες».
Τη φίλη μας την «μαλώσαμε» κι εμείς, όλη η παρέα και που πλήρωσε και κυρίως που δέχτηκε να κατέβει. Αλλά μας αποστόμωσε όταν μας είπε: «Παιδιά πλάκα κάνετε; Ήταν σε κατάσταση παραφροσύνης. Φοβήθηκα ότι θα με χτυπούσε. Έβριζε Θεούς και Δαίμονες και χτυπιόταν στο τιμόνι.»
Η κοπέλα τρόμαξε πολύ. Ξέρεις αν ο άλλος είναι σάικο, δε θέλει και πολύ...

μαριάννα είπε...

@ ανέστης

Κακές παρέες ε; Πότε θα βγούμε;

Πάλι στα χαμένα θα γυρνάαααω...
Με κακά παιδιά θα ξενυχτάω... ;)

Που θα πρέπει να απευθυνθούμε αλήθεια, σε σοβαρή περίπτωση παραβίασης των δικαιωμάτων μας ως καταναλωτές; Εν προκειμένω ως πελάτες;

μαριάννα είπε...

@ abttha

Τελικά ενώ όλα έχουν αλλάξει, η συμπεριφορά των ταξιτζήδων είναι η μόνη σταθερή αξία. Διαχρονική... :))))
Αααααχ! Τί τραβάει η δόλια μάνα και τώρα και πάντα!!! Τουλάχιστον θα τα αναγνωρίσουν τα βλαστάρια μας, αυτά που έχουμε υποφέρει για πάρτη τους; ;)

μαριάννα είπε...

@ adiple

Εύχομαι κοπέλα μου, αχρείαστοι να σου είναι οι ταρίφες πάντα! :)
Πάντως θα σας στενοχωρήσω. ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ τουλάχιστον, που γνωρίζω καλά, δεν υπάρχει η λαμογιά που υπάρχει ΑΥΤΗ τη στιγμή στην Ελλάδα.
Οι ταξιτζήδες είναι εντελώς διαφορετικοί στις υπόλοιπες χώρες.
Πώς είναι οι δικοί μας; ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ!!!!
Ευγενείς, συνεπείς, και ΔΕΝ σε κλέβουν. Όσο γράφουν οι τουριστικοί οδηγοί για τις διαδρομές, ΤΟΣΟ ΑΚΡΙΒΩΣ σου κοστίζουν! Ισπανία, Ιταλία, Ελβετία, Γαλλία, Αγγλία, Ιρλανδία, Σκωτία, Ρωσία, Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία.
Και μη μου πει κανείς ότι εγώ έπεσα στους καλούς. Γιατί δεν το λέω μόνο εγώ. Το λένε οι μόνιμοι κάτοικοι των χωρών που σας είπα.
Οι οποίοι λένε και για τους δικούς μας, ΟΛΟΙ όσοι έχουν έρθει, ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ! ΟΛΟΙ έχουν από μερικές κάκιστες εμπειρίες να αναφέρουν.
Δυστυχώς...

Διαπίστωση: Καμιά κυβέρνηση δεν κατάφερε να βάλει τάξη σε πράγματα πολύ απλά. Τι φταίει; Εμείς που ξεχνάμε...

Ανώνυμος είπε...

Στην Ελλαδα αν δεν εχεις δικο σου μεσο,και δη αυτοκινητο,ΔΕΝ υπαρχεις.Μια καποια λυση ειναι τα ραδιοταξι.-ΑΤΠ-

ανεστης είπε...

Που θα απευθυνθούμε;
Στην περίπτωση των ταξί, καταγγελία σε αστυνομία-τροχαία.
Σε άλλες περιπτώσεις, γραμματεία καταναλωτή (όπου βρήκα άκρη με την επιστροφή χρημάτων απο την ακυρωμένη συναυλία των Rolling Stones) και πάει λέγοντας...
Πάντως το καταναλωτικό κίνημα στην Ελλάδα είναι για τα μπάζα και φταίμε εμείς οι ίδιοι αφού και σαν καταναλωτές είμαστε για μπάζα.

Ανώνυμος είπε...

Όλοι έχουμε τσακωθεί με ταξιτζή σε κάποια φάση της ζωής μας ποιος είμαι εγώ που θα ξέφευγα από τον κανόνα; Δε θα περιγράψω όμως εδώ κάποιο τσακωμό. Θα γράψω για μια εντελώς τρελή φάση που μου είχε τύχει κάποτε και ανήκει στη σφαίρα των συμπτώσεων. Κάποτε ήμουν κάτοικος Αθήνας, για κάποιους λόγους που δεν έχει νόημα να αναφέρω εδώ μετακόμισα στην περιφέρεια και συγκεκριμένα στα άγια χώματα της Ηλείας. Την τελευταία μου μέρα λοιπόν ως Αθηναίος και αφού είχα στείλει όλα μου τα πράγματα με ένα φορτηγό στο χωριό βγήκα στο δρόμο να πάρω ένα ταξί για να πάω στο σταθμό του ΚΤΕΛ στον Κηφισό. Σταματάω ένα και στη διαδρομή πιάνω κουβέντα με τον τύπο, ήταν ένας ευχάριστος γεράκος με αρκετή δόση τρέλας, ωραία τρέλα, φτάσαμε στο ΚΤΕΛ πλήρωσα και όλα καλά. Μήνες μετά έπρεπε να ταξιδέψω στη Θεσσαλονίκη, επειδή θα ταξίδευα αεροπορικός βρέθηκα Αθήνα,στον Κηφισό μπαίνω σε ένα ταξί και ω θεοί!! Ο ίδιος ταξιτζής! Τον θυμήθηκα αμέσως και ξαναπιάσαμε κουβεντούλα, όπως προείπα είχε μια ωραία τρέλα και σε προδιέθετε να του μιλάς. Η παράνοια συνεχίζεται γυρνώντας από Θεσσαλονίκη δυο μέρες μετά στο αεροδρόμιο γίνετε ένας πανικός στην πιάτσα των ταξί και εκεί που προετοιμάζω τον εαυτό μου ότι θα περιμένω ώρα κάτω απ’ τον ήλιο μέχρι να έρθει η σειρά μου ακούω μια φωνή. Ε! εσύ απ’ τον πύργο!! Εδώ,έλα εδώ!! Όπως καταλάβατε ήταν ο ίδιος τύπος!! Τρελό δεν είναι;

μαριάννα είπε...

@ -ΑΤΠ-

Δίκιο έχεις. Αλλά μήπως και το δικό σου αυτοκίνητο έχεις πού να το βάλεις; Άλλη πικρή ιστορία αυτή.
7-14 ευρώ η ώρα η στάθμευση στην Ελλάδα, 1 ευρώ στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στην Ελβετία ακόμα λιγότερο και οι πιο πολλές θέσεις δωρεάν με ρολόι. Για τα ραδιοταξί μη χαίρεσαι και πολύ...;) Θα σου πω προσωπική εμπειρία για να δεις τι παιχνίδια παίζονται. Καλημέρα! :)

μαριάννα είπε...

@ ανέστης

Δίκιο έχεις. Ξεχνάμε και βαριόμαστε να το ψάξουμε. Ο Έλληνας πάσχει από ανίατο ωχαδερφισμό που τον κάνει κάκιστο καταναλωτή. Εν γνώση του πάει στο πιασοκωλάδικο και τα σκάει. Και το κακό καθεστώς και τη λαμογιά, εμείς οι ίδιοι τα συντηρούμε.
Κι εγώ η ίδια που τα λέω, συχνά κάνω το ίδιο. Γιατί ποιόν να πρωτοκυνηγήσεις; Σπαταλάς και πολύτιμο χρόνο. Αν ήταν να καταγγέλω τα κακώς κείμενα που συναντώ στην Ελλάδα, άλλη δουλειά δε θα 'κανα. Από τον κόπανο Διαχειριστή που έκλεψε εν ψυχρώ και φανερά 35.000 ευρώ και με απίστευτο τσαμπουκά, σε στυλ τα χρειαζόμουν... μέχρι τον αρχικοπρίτη εστιάτορα τον Κρητικό στο Καβούρι. Μη σου πω για το αεροδρόμιο και το μπάχαλο των κλοπών στις αποσκευές, όπου καταντήσαμε να παίρνουμε χειραποσκευή ότι θεωρείται «μπάνικο» και είναι σίγουρο ότι θα κάνει φτερά από τη βαλίτσα! Από πού ν' αρχίσει κανείς;

μαριάννα είπε...

@ A_NTi

Έλα βρε συ! Τι παράξενη ιστορία! Τί σου φέρνει η ζωή... Άκου τώρα σύμπτωση! Μπράβο παιδί μου. Λαχείο πήρες; :))))