Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

La citadelle de Blaye στις εκβολές Gironde, Ατλαντικός, νοτιοδυτική Γαλλία...

Επιβλητική και μεγαλοπρεπής, η ακρόπολη της Blaye βρίσκεται τώρα στο Δίκτυο Vauban, καταγεγραμμένη στους Τόπους Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO με τον υδατοφράκτη Vauban.

Σημαδεμένη από την ιστορία της Γαλλίας και διάσημους ανθρώπους όπως ο ήρωας των Γάλλων ο Roland de Blaye, ανηψιός του Καρλομάγνου(Charlemagne), κόμης του Blaye. Έχει μια απίστευτη θέα στις μεγαλύτερες εκβολές της Ευρώπης, από το διαμέρισμα Gironde που βρίσκεται στον Ατλαντικό και λίγο βόρεια του Bordeaux.

Η Gironde είναι μία πλωτή εκβολή (συχνά λανθασμένα ονομάζεται «ποταμός»), στη νοτιοδυτική Γαλλία και σχηματίζεται από τη συνάντηση των δύο ποταμών, του Dordogne και Garonne. Βρίσκεται ακριβώς βόρεια σε ευθεία από το κέντρο του Bordeaux.

Η εκβολή Gironde είναι περίπου 75 χιλιόμετρα μήκος και μεταξύ 3 και 12 χιλιόμετρα πλάτος, και δίνει το όνομά του στο γαλλικό διαμέρισμα του Gironde.

Στο Gironde υπάρχουν πολλά παλιρροϊκά ρεύματα που είναι πολύ ισχυρά και χρειάζεται μεγάλη προσοχή κατά την πλοήγηση σκάφους, οποιουδήποτε τύπου ή μεγέθους.




Ετοιμασίες για την αποψινή συναυλία...



Μέσα στις εκβολές, μεταξύ του Pointe de la Grave στην όχθη της θάλασσας και το bec d'Ambès υπάρχει  μια σειρά από μικρά νησάκια.































5 σχόλια:

Juanita La Quejica είπε...

Πανέμορφα μέρη! Σε ενέπνευσαν και έβγαλες υπέροχες φωτογραφίες. Για μένα η περιοχή από το Bordeaux και κατά μήκος του Dordogne είναι απλά ένας παράδεισος. Δεν είχαμε προλάβει να εξερευνήσουμε και τον Gironde, βλέποντας όμως τώρα τις φωτογραφίες με κάνεις να θέλω να ξαναπάω και να επισκεφτώ και αυτά τα μέρη.

μαριάννα είπε...

Κι εγώ θα τα ξανακάνω φέτος, από Νορμανδία και θα κατέβω κάτω παραλιακά, θα περάσω βόρεια Ισπανία με τελικό προορισμό Πορτογαλία. Αυτό που δεν πρόλαβα να κάνω πέρυσι...
Πάντως επειδή την περιοχή του Gironde και όλες τις άλλες παρακάτω τις έκανα πολύ εξερευνητικά, θα δεις και σε επόμενες αναρτήσεις καταπληκτικά μέρη. Τώρα που έχω λίγο χρόνο παραπάνω τα πρωινά, θα τις ανεβάσω... :)

agrampelli είπε...

πω-πω...τι όμορφα!Και οι φωτογραφίες σου τόσο εξάισιες...

μαριάννα είπε...

Γι αυτό σου λέω θέλω να πάρω καλή μηχανή... κι όλο κάποιο ταξίδι μου βγαίνει και το αναβάλλω. :)
Δεν γίνονται και τα δυο μαζί. Τα τοπία είναι μαγικά... Αν είχα καλή μηχανή, φαντάζεσαι τι δυνατότητες υπήρχαν για μοναδικά πλάνα; Δεν πειράζει, το καλοκαίρι που ελπίζω να πληρωθώ. Τη σύνταξη, όχι το εφάπαξ... αυτό, ο Θεός κι η ψυχή τους...

Μηθυμναίος είπε...

Υπέροχα μέρη, καταπληκτικές οι φωτογραφίες σου, παρότι λες πως η κάμερα δεν είναι και η καλύτερη... οπότε θα περιμένουμε αριστουργήματα!!!