Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Bordeaux: Η αρχόντισσα της Ακουιτανίας( Aquitaine) και του Ζιρόντ(Gironde)

Το Bordeaux είναι πόλη της Ν. Δ. Γαλλίας στην ιστορική περιοχή της Ακουιτανίας, πρωτεύουσα του νομού Ζιρόντ. Είναι χτισμένη στην αριστερή όχθη του ποταμού Γαρούνα. Είναι ένα απ' τα πολυπληθέστερα κέντρα της Γαλλίας.

O πληθυσμός του ιστορικού κέντρου της πόλης αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία από 215.363 κατοίκους (απογραφή 1999) σε 925.000 κατοίκους (2007) ενώ ο πληθυσμός ολόκληρης της πόλης συμπεριλαμβανομένων και των προαστίων φτάνει τους 1.200.000 κατοίκους. Στον πληθυσμό της, εκτός από Γάλλους συμπεριλαμβάνονται και συμπαγείς ομάδες αλλοδαπών (Ιταλοί, Ισπανοί, Πορτογάλοι, Γερμανοί, βορειοαφρικανοί).

Το λιμάνι του είναι απ' τα σπουδαιότερα της Γαλλίας και η πόλη, που η θέση της είναι μακριά απ' τα γαλλογερμανικά σύνορα, έγινε έδρα διάφορων κυβερνητικών υπηρεσιών στους τρεις τελευταίους γαλλογερμανικούς πολέμους.

Σήμερα, έχει ναυπηγεία, χυτήρια, βιομηχανία μεταλλουργίας και αναπτυγμένη γεωργία, γνωστή για τα περίφημα κρασιά Μπορντό. Στην πόλη έχει την έδρα της η ποδοσφαιρική ομάδα Ζιρονδίν Μπορντό (FC Girondins de Bordeaux).

Το Μπορντό είναι μία από τις μεγαλύτερες οινοπαραγωγικές πόλεις του κόσμου με 117.000 εκτάρια αμπελώνων με ετήσια κέρδη 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με ετήσια παραγωγή πάνω από 700 εκατομμύρια μπουκάλια με κάθε είδος κρασιού απο τα καλύτερα στον κόσμο, ιδιαίτερα κόκκινα και λευκά.

Έχει μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες αεροναυτικής στον κόσμο που απασχολούν 20.000 κόσμο, η περιοχή του είναι δημοφιλέστατη για τις τουριστικές της δραστηριότητες, με 3.000.000 επισκέπτες ετησίως.

Το λιμάνι του, το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας στον Ατλαντικό Ωκεανό διακινεί ετησίως 9.000.000 τόνους αγαθών στο εμπόριο της Γαλλίας με τις χώρες της Αμερικής.


























































































Πληροφορίες: Βικιπαίδεια

2 σχόλια:

Ελένη Μπέη είπε...

Όμορφη, νοικοκυρεμένη και καθαρή. Πραγματική αρχόντισσα.

Γιατί στην οργή εμείς δεν μπορούμε; Κάτι τέτοια με κάνουν απελπιστικά να ζηλεύω και να εξοργίζομαι.

flamencologio είπε...

καλημέρα στη Μαριάννα μου