Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

The Salt of the Earth, Το αλάτι της γης...

Μια ταινία αριστούργημα για όσους αγαπούν τη φωτογραφία, τη ζωή, τη γη, τον άνθρωπο, τα ζώα, τα πουλιά, τη φύση.
Μια ταινία για τη ζωή ενός φωτογράφου; Ίσως είναι καλύτερα να ξεκινήσουμε με την προέλευση αυτής της λέξης. Στα Ελληνικά η λέξη φωτογραφία προέρχεται από το "φως" κι από το "γράφω", ζωγραφίζω.
Ο φωτογράφος είναι στην κυριολεξία κάποιος που ζωγραφίζει με το φως. Κάποιος που ζωγραφίζει ξανά τον κόσμο, με φως και σκιές.
Μπορούν να έρθουν πολλοί φωτογράφοι στο ίδιο σημείο κι ο καθένας θα τραβήξει κάτι διαφορετικό. Κι αυτό, επειδή προέρχονται από πολύ διαφορετικά σημεία. Ο καθένας έχει τη δική του οπτική, ανάλογα με τον τρόπο που μεγάλωσε.

Sebastião Salgado

Είδα αυτή την εικόνα για πρώτη φορά, σε μια γκαλερί πάνω από είκοσι χρόνια πριν. Δεν είχα καμία ιδέα ποιος την είχε τραβήξει. Όποιος κι αν ήταν, σκέφτηκα πως έπρεπε να είναι ταυτόχρονα ένας μεγάλος φωτογράφος, αλλά κι ένας τυχοδιώκτης. Στο πίσω μέρος υπήρχε μια σφραγίδα και μια υπογραφή: "Sebastião Salgado"
Αγόρασα τη φωτογραφία. Ο υπεύθυνος της γκαλερί, μου έδειξε κι άλλες φωτογραφίες από τον ίδιο φωτογράφο. Αυτό που είδα, με συγκίνησε βαθιά. Ειδικά αυτή η εικόνα, το πορτραίτο μιας τυφλής γυναίκας Τουαρέγκ. Συνεχίζω να δακρύζω, επειδή ακόμα την κοιτάζω καθημερινά, αφού από τότε, βρίσκεται πάνω από το γραφείο μου. Αυτό που ήξερα σίγουρα για τον Sebastião Salgado, είναι ότι νοιαζόταν πραγματικά για τον άνθρωπο. Αυτό σήμαινε πολλά για εμένα. Στο κάτω κάτω, οι άνθρωποι είναι το αλάτι της γης. Βρεθήκαμε και μιλήσαμε μετά από αρκετό καιρό για την δουλειά του, τη ζωή του κι από πού προήλθε όλο αυτό.

Wim Wenders

40 χρόνια, ο φωτογράφος Σεμπαστιάο Σαλγκάδο ταξιδεύει ανά τις ηπείρους, στα χνάρια μιας ανθρωπότητας που συνεχώς αλλάζει. Έγινε μάρτυρας των μεγαλύτερων γεγονότων της σύγχρονης ιστορίας και είχε να παρουσιάζει ένα τεράστιο φωτογραφικό αρχείο ως αφιέρωμα στην ομορφιά του πλανήτη. Η ζωή του και το έργο του μας γίνονται γνωστά από τον γιο του, Ζουλιάνο, που συνόδευσε τον πατέρα του στα τελευταία του ταξίδια, και τον Βιμ Βέντερς που ασχολείται επίσης επαγγελματικά και με τη φωτογραφία.

Σκηνοθεσία: Juliano Ribeiro Salgado, Wim Wenders
Σενάριο: Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado
Ηθοποιοί: Sebastiao Salgado, Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado, Hugo Barbier
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία - Βραζιλία - Ιταλία

2 σχόλια:

Μηθυμναίος είπε...

Μαριάννα, απλά εξαιρετικό και... πολύ ενδιαφέρον!

Αλλά γιατί τόσο μεγάλο μέγεθος το βίντεο; Χάνεται σχεδόν το μισό και είναι κρίμα.

Αν θέλεις να το διορθώσεις, μπορώ να σε βοηθήσω.
Γράψε μου εδώ: mithymnaios@gmail.com

μαριάννα είπε...

Στράτο μου στη δική μου οθόνη το δείχνει τέλεια. Ανάλογα με την οθόνη και την ανάλυση που έχει ο καθένας φαίνεται. Για να το δεις όπως θέλεις πάτα χαμηλά στη μπάρα να μεταφερθείς στο you tube, οπότε θα το δεις σε ότι μέγεθος θέλεις και βολεύει την οθόνη σου. Φιλιά πολλά!