Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2007

Ένα άρθρο που θα μπορούσε να έχει πολύ ενδιαφέρον, αν οι διανοούμενοι και οι καλλιτέχνες, συμμετείχαν στα κοινά...

Το διάβασα στην Ελευθεροτυπία και δεν άντεξα να μην το μεταφέρω, δεδομένου ότι πολλοί είναι οι διανοούμενοι και οι καλλιτέχνες, στο δίκτυο.
Κάποτε είχα κάνει μια εργασία, όταν έκανα Μετεκπαίδευση, με θέμα «Τέχνη και Ιδεολογία» και τότε ήμουν της άποψης ότι η Τέχνη και οι τα δώρα της φέροντες, δεν δικαιούνται να μένουν απαθείς μπροστά σε γεγονότα που αφορούν την κοινωνία. Διότι η φωνή τους, ακούγεται και η άποψή τους έχει βάρος και μετράει. Σήμερα μετά από κάμποσα χρόνια, επιμένω. Ναι, δεν δικαιούνται να μένουν απαθείς στα γεγονότα που ταλανίζουν τον τόπο ή τον κόσμο.
Όλοι κατά καιρούς, χρεώσαμε έστω και ανομολόγητα, ευθύνη στον Νταλί για ανοχή και συνεργασία με Φράνκο, στην Αμάλια Ροντρίγκεζ, στον Ρίτσαρντ Γκηρ και στην Βανέσα Ρεντγκρέιβ που κάλυψαν την Αμερική για τις «σωτήριες» παρεμβάσεις της να «βοηθήσει» τους Κοσοβάρους, την απραξία και την αδιαφορία του Ντέμη Ρούσσου, του αγαπητού μας Μπιθηκώτση, της Νάνας Μούσχουρη και πολλών άλλων, επί χούντας κτλ.
Αντιθέτως χαιρετήσαμε, κλάψαμε, αποθεώσαμε, τον Νερούδα που ήταν στο πλευρό του Αλιέντε, τον Μίκη μας με τα λάθη του, το Μελινάκι, τον Σαββόπουλο, τους ρεμπέτες, τους σκηνοθέτες μας, θεατρικούς συγγραφείς, ποιητές, λογοτέχνες, ζωγράφους, συνθέτες, στιχουργούς, ηθοποιούς, κριτικούς, δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς, εκπαιδευτικούς... ποιόν να πρωτοτιμήσω με αναφορά, χωρίς να ξεχάσω ονόματα; Κούνδουρο, Καμπανέλη, Βέμπο, Σεφέρη...
Και μη μου πει κανείς, ότι άλλη ήταν η πολιτική του τότε και άλλη του τώρα, γιατί δεν θα το δεχτώ. Η πολιτική ήταν, είναι και θα είναι πάντα ίδια. Ο Μαυρογιαλούρος υπήρχε και θα υπάρχει. Αποστασίες, ανικανότητα, έθνικές συμφορές, ραδιουργίες, συνωμοσίες, επαναστάσεις, απεργίες... απ' όλα έχει ο μπαξές και απ' όλα είχε πάντα.
Κι αναρωτιέμαι...
Μήπως το να αφήνουμε την κάθε Έφη Σαρρή να ξευτιλίζει τους θεσμούς και τη νοημοσύνη μας, είναι και λίγο βόλεμά μας και όχι μόνο απαξίωση; Το να χλευάζουμε από τον καναπέ τους όντως αδιανόητους, πολύ συχνά υποψηφίους, είναι λύση; Δεν εξαιρώ το εαυτό μου, στην παρούσα φάση κι εγώ αραχτή είμαι. Όμως εγώ δεν είμαι ούτε καλλιτέχνης, ούτε διάσημη, πόσο μάλλον διανοούμενη. Παρ' όλα αυτά παίρνω το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί.
Ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω άρθρο και αν θέλετε πείτε τη γνώμη σας. Αν όλοι πικραμένοι και απογοητευμένοι, αδρανούμε προσφέρουμε κάτι ουσιαστικά στον τόπο μας, στη ζωή μας, στα παιδιά μας;
Αυτή τη στιγμή που γράφω, στον ΝΕΤ μιλάει σε πολιτικό πάνελ, ο Κώστας Καρράς. Έλεος... Βοήθειαααααααα... Παναγιά μου Εκατονταπυλιανή και Παραπορτιανή και με όλους σου τους τίτλους, κάνε κάτι... Λυπήσου μας...

Καλλιτέχνες απ' όλα τα κόμματα διεκδικούν τον σταυρό μας

Με σημαία τους την τέχνη

Των Β. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Β. ΚΑΛΑΜΑΡΑ, Γ. ΚΑΡΟΥΖΑΚΗ, Χ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, Ν. ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ

Να προτιμήσουμε καλλιτέχνες σ' αυτές τις εκλογές; Θα σας γελάσουμε. Και ο χειρότερος, πάντως, από αυτούς τη φωνή του Γιώργου Σεφέρη δεν αποκλείεται να την αναγνωρίζει, σε αντίθεση με τον υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη. Για την Εφη Σαρρή, πάλι, την τραγουδίστρια της πίστας που γοητεύτηκε από τον Γιώργο Καρατζαφέρη, δεν βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά.

Αλλά, ποιος είπε ότι οι καλλιτέχνες πρέπει στη Βουλή να ασχολούνται σώνει και καλά μόνο με τον πολιτισμό; Εχει πολλές ανάγκες αυτός ο τόπος και διεθνώς οι καλλιτέχνες, από την Αντζελίνα Τζολί ώς την Μπρίτνεϊ Σπίαρς, το έχουν ρίξει στις αγαθοεργίες και τον ακτιβισμό. Και οι δικοί μας δεν χρειάζεται καν να πάνε στη Μαύρη Αφρική. Η μαύρη Ηλεία δυο βήματα απόσταση από την πλατεία Συντάγματος είναι.

Στις εκλογές της Κυριακής διεκδικούν την ψήφο μας οι παρακάτω καλλιτέχνες, στη συντριπτική τους πλειονότητα ηθοποιοί.


* ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Μάρω Κοντού (ηθοποιός, Α' Αθήνας), Κώστας Καρράς (ηθοποιός, Β' Αθήνας), Κώστας Τουρνάς (τραγουδοποιός, Β' Αθήνας), Ιατρόπουλος Δημήτρης (ποιητής, Β' Αθήνας), Γιώργος Μεσσάλας (σκηνοθέτης, Β' Αθήνας), Λουκία Παπαδάκη (ηθοποιός, Β' Αθήνας), Τζοβάννα Φραγκούλη (ηθοποιός, Α' Πειραιά) και Βασίλης Παϊτέρης (μουσικός, Αττικής).

* ΠΑΣΟΚ: Αννα Φόνσου (ηθοποιός, Α' Αθήνας), Γιάννης Βούρος (ηθοποιός, Β' Αθήνας), Βίκυ Λέανδρος (τραγουδίστρια, Α' Πειραιά), Αντζελα Γκερέκου (ηθοποιός, Κέρκυρα).

* ΚΚΕ: Κώστας Καζάκος (ηθοποιός, Επικρατείας), Λίλα Καφαντάρη (ηθοποιός, Α' Αθήνας), Γιώργος Κακουλίδης (ποιητής, Β' Αθήνας), Βασίλης Κολοβός (ηθοποιός, Β' Αθήνας), Λάκης Χαλκιάς (τραγουδιστής, Β' Αθήνας), Βασίλης Λέκκας (τραγουδιστής, Β' Αθήνας).

* ΣΥΡΙΖΑ: Ρήγας Αξελός (ηθοποιός, Α' Αθήνας), Περικλής Κοροβέσης (συγγραφέας, Α' Αθήνας) και Γιώργος Πάντζας (ηθοποιός, Β' Αθήνας).

* ΛΑ.ΟΣ.: Εφη Σαρρή (τραγουδίστρια, Β' Αθήνας).

*Οικολόγοι-Πράσινοι: Νάνος Βαλαωρίτης (ποιητής, Επικρατείας), Γιάννης Μιγάδης (ζωγράφος, Επικρατείας), Αριστείδης Πατσόγλου (γλύπτης, Επικρατείας), Κάτια Λεμπέση (εκδότρια, Επικρατείας), Λεωνίδας Τσιριγκούλης (ζωγράφος, Α' Αθήνας).

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/09/2007

Όλο το άρθρο εδώ

58 σχόλια:

μαριάννα είπε...

!!!!!!!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

...δεν ξεύρω....μήτε διανοούμενη είμαι, μήτε καλλιτέχνης...

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

μαριάννα είπε...

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ

Ελπίζω να μην το έθεσα λάθος. Δεν ρωτώ τους καλλιτέχνες και τους διανοούμενους. Εμάς ρωτώ. Τί πιστεύουμε; Πρέπει να μένουν αδρανείς; Ή να τους στρατεύσουμε; Αφού ξέρουμε ότι μπορούν να προσφέρουν! :)

ΥΓ. Πώς εγώ έχω την εντύπωση ότι είσαι καλλιτέχνης και μάλιστα καλή;

Φιλιά πολλά γλαρένια μου!

teiresias είπε...

Μήπως πρόκειται για λάθος;
Ο Δ. Ιατρόπουλος με τη Ν. Δημοκρατία;;;;;;;;;.....

Xavier είπε...

Οι καλλιτέχνες έχουν προσφέρει περισσότερα εμπνέοντας τους λαούς, παρά κυβερνώντας τους.

Το πρόβλημα είναι ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι καλλιτέχνες εκλέγονται λόγω αναγνωρισιμότητας και όχι ικανότητας, ή έστω ένδειξη πιθανής ικανότητας. Το ίδιο και οι δημοσιογράφοι.

Γενικά, οι ψηφοφόροι συμπεριφέρονται σαν τα έντομα που τους τραβάει το φως. Το κακό είναι ότι πολλές φορές, το φώς είναι προβολέας νταλίκας.

Ανώνυμος είπε...

Να μπούνε οι καλλιτέχνες. Εδώ όμως τίθεται και το αιώνιο ερώτημα: ποιός μπορεί να θεωρηθεί καλλιτένης; Δηλαδή μερικοί από τους καλλιτέχνες της λίστας, είναι τόσο καλλιτέχνες, όσο κάποιοι πολιτικοί δηλώνουν επιστήμονες...
Φιλάκια φιλάκια φιλενάδα!

Μαριλένα είπε...

Eγώ, γιατί δεν έχω δει το βιντεάκι της Εφης Σαρρή;
Τι περιμένω; Να ανεβεί να το πει στα έδρανα;

Πάλι εκτός εποχής είμαι..

Ωπα!!

Vrakas Kostas είπε...

Μακρυα οι καλλιτεχνες και οι διανοουμενοι απο την πολιτικη Μαριαννα μου!!Σοβαρολογω!
Ακομη και να το θελουν οι ιδιοι,εμεις πρεπει να τους ..μαυρισουμε!!!
ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ!!
Η πολιτικη ειναι το αρχαιοτερο..επαγγελμα...με ιδρυτη τον..Μητσοτακη!
Τους χρειαζομαστε αλλου αυτους τους ανθρωπους!ΔΕΝ θα τους αφησουμε να πουλησουν την ..ψυχη τους στον διαβολο!
Το πολυ και το πιο σωστο,να μην πω επιβεβλημενο,ειναι,να γινονται συμβολοι σε καποιους κουφιοκεφαλακηδες!
ΟΧΙ λοιπον και να με συμπαθας που διαφωνω!
Τα σεβη μου!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με το νεαρό πιό πάνω (vrakas kostas - που φτιάχνει κι ωραία αφιερώματα).

Αυτό, όμως, που θα ήθελα να δώ είναι: ο Νάνος Βαλαωρίτης στο βήμα της Βουλής απέναντι σε 299 άσχετους.
Και να μην σηκώνει το βάρος του ούτε το βήμα ούτε η Βουλή ούτε, δυστυχώς σήμερα, η Ελλάδα.

koulpa είπε...

Να'μαι κι εγώ ο καλιτέχνης (ξυλουργός) και διανοούμενος (σχεδιαστης επίπλων):):)
Kατ'αρχήν, οι εκτιθεμένοι της λίστας, κατα πλιοψηφία μου είναι συμπαθείς (5-6 δε τους ξέρω κιόλας) αλλά δε σημαίνει ότι ξέρω αν μπορούν και αν θέλουν να αλλάξουν τα κακώς κείμενα..
Όσους άκουσα έχουν πάρει το χρώμα του κοματός τους.. οπότε έχουν στην καλήτερη περίπτωση επιρεαστεί και στη χειρότερη αλλοτριωθεί..
Πάντος στα μάτια μου δε λειτουργούν ήδη σα καλλιτέχνες ή διανοούμενοι.. Κατά τη γνώμη μου η τέχνη και η διανόηση πρέπει να εκφράζεται ελεύθερα και να δανίζεται ότι χρειάζεται από κάθε χώρο για να εκφραστεί..
Η Μερκούρη και ο Θεοδωράκις πέσανε στο βούρκο και γβήκαν κατά τη γνώμη μου σχετικά καθαροί γιατί διατήρησαν μια ελευθερία έκφρασης που δεν ξέρω αν θα εσυγχωρήτω σε άλλους.. και δεν είχαν το ακαταλόγιστο του γελοτοποιού..
Μια θωρία της ώρας.. γιατι δεν περνάν τους υποψήφιους για αρχή απο test iQ και eQ ..(γιατι και να θέλουν μπορεί να μη μπορούν ούτε τα βασικά) και κατόπιν να συνάψουν μια ισόβια συμφωνία πενίας (θα θέλουν?).. να δούμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος.. :)
Παραλήρησα πάλι ο διανοούμενος..:):)
Bάλεμας κάτι καλιτεχνικό.. θα καψω και το ολίγον πνεύμα που μου απέμηνε..:):)
Σας καληνύχτησα ή δε σας καληνύχτησα? Kαληνύχταααα:):)

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Μαριάννα

Πιστεύω πως έχουμε κάνει βήματα και δεν πάμε ντουγρού σε ότι λάμπει αλλά πρέπει να αναπροσδιορίσουμε τι σημαίνει καλλιτέχνης. Τα πιο πολλά ονόματα έχουν αναγνωρισιμότητα, αλλά τι ποιότητας καλλιτέχνες είναι?
Αυτοί δεν μπορούν να μας εμπνεύσουν όχι να μας κυβερνήσουν. Ήμαρτον δηλαδή, θα τρίζουν τα κόκαλα αληθινών καλλιτεχνών που έχουν αφήσει βαριά σφραγίδα ποιότητας στο πέρασμα τους. Το «Στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις», πιστεύω ότι ο Τσαρούχης το είπε καυστικά, εννοώντας πολλά που πληγώνουν,πονάνε, αιμορραγούν. Να σηκώσουμε ψηλά τον πήχη και να αποκλείσουμε με τις επιλογές μας τους άσχετους και επικίνδυνους.
ΥΓ: Δε βάζω όλους τους καλλιτέχνες σ’ ένα σακί. Υπάρχουν σταθερές αξίες που εξ αιτίας των ισχυρών μετριοτήτων έχουν αποσυρθεί. Αυτοί είναι ανάγκη να επανέλθουν να εμπνεύσουν, να αφυπνίσουν, να αναδεύσουν συνειδήσεις από το λήθαργο. Να 'σαι καλά ρε Μαριάννα που που μοιράζεσαι μαζί μας σκέψεις, προβληματισμούς και όχι μόνο(την ποίηση πού την πας;) Aν προσωπικά τη βγάλω καθαρή ως την Κυριακή, θα έχεις συντελέσει πολύ κι εσύ.

Ανώνυμος είπε...

Μαριάννα συγγνώμη ρε συ για τη διπλή ανάρτηση. Κοιμάμαι όρθια. Κατέβασε τη μία, διότι είμεθα και σοβαροί. Χίλιες χιλιάδες συγγνώμη.
Καληνύχτα

Ευτυχία είπε...

είναι αυτό που λένε ''ψηφοδέλτια προσωπικοτήτων'';;;...μάλλον!

τους αγωνιστικούς μου καταπράσινους χαιρετισμούς κι ας ελπίσουμε στο μη χείρον!

μαριάννα είπε...

@ teiresias

Ο Ιατρόπουλος σε εντυπωσίασε καλέ μου Κυριάζ, όχι ο Παϊτέρης; Εγώ εκεί έπεσα ξερή. Ο τραγουδιστής του πόνου και των καημών μιας φυλής χωρίς πατρίδα, χωρίς σπίτι, χωρίς τα στοιχειώδη και τα αυτονόητα, όπως νερό και ρεύμα, μια στέγη έστω από ελενίτ, μιας φυλής διωγμένης, παραμελημένης, αποδιοπομπαίας. Και είναι υποψήφιος με τη νδ στο υπόλοιπο Αττικής! Καταπίνεται;
Καλημέρα! :)

drunk tank είπε...

καλημέρα Μαριάννα!

ποιοι είναι οι διανοούμενοι; ποιοι οι καλλιτέχνες; πώς μπορούμε να το ορίσουμε αυτό;
επιπλέον μπορείς να "φυλακίσεις" ένα πνεύμα, από τη φύση του ανήσυχο και ελεύθερο, σε τεχνοκρατικές αντιλήψεις. γιατί ας μη κρυβόμαστε, η διαχείριση του κράτους χρειάζεται τεχνοκράτες, ίσως μόνον το υπουργείο πολιτισμού και το παιδείας να χρειάζονται περισσότερο διανόηση. βέβαια και οι τεχνοκράτες δεν θα έπρεπε να είναι ψυχροί σκανδιναβοί (εκεί απέτυχε και ο κατά τα άλλα συμπαθής-και σε εμένα-σημίτης. συν το ατόπημα ε τις ευχαριστίες...).
επιπλέον, ένας καλλιτέχνης διακρίνεται από την ευαισθησία του και δύσκολα θα άντεχε ο ψυχισμός του σε ένα κλίμα όπως αυτό που επικρατεί στον πολιτικό μας χώρο.
κοινώς; αφήστε τις τέχνες στους καλλιτέχνες και την πολιτική στους πολιτικούς. απλώς μαυρίστε τα λαμόγια και στηρίξτε όσους πιστεύετε ότι αξίζουν,ότι έχουν διάθεση να προσφέρουν και να παλέψουν για να μη διαβρωθούν από το υπάρχον σύστημα.ποιοι είναι αυτοί; εδώ σε θέλω μάστορα...


υγ: από την ,όχι πλήρη όπως νομίζω, λίστα που ανάρτησες με τους "καλλιτέχνες και διαννοούμενους", πλην του Μεσσαλα και του Βαλαωρίτη (ίσως και κάποιοι που δεν τους γνωρίζω καν) κανένας δεν δικαιούται να βγάλω τα εισαγωγικά από τον όρο.

μαριάννα είπε...

@ Xavier

Πολύ σωστά τα λες και ξέρεις ότι συμφωνώ. Δεν μιλώ όμως για συμμετοχή απαραίτητα στην διακυβέρνηση, αλλά για στάση ζωής.
Οφείλουν κατά τη γνώμη μου, να παίρνουν θέση στα βασικά θέματα που αφορούν τη ζωή μας. Με δηλώσεις έστω. Επηρεάζουν. Αυτό που γίνεται στα μπλογκς, που λέμε την άποψή μας τεκμηριωμένα, θα μπορούσαν να το κάνουν όλοι οι έχοντες βαρύνουσα γνώμη, απ' οπουδήποτε. Εφημερίδα, τηλεόραση κτλ. Φυσικά αν υπάρχει διάθεση και χρόνος διαθέσιμος και με ενεργό συμμετοχή. Γιατί να εμπιστευτώ καλύτερα τον κάθε εγκάθετο συνδικαλιστή που μπαίνει στην πολιτική για λόγους προφανείς, και όχι έναν ποιητή, που αν μη τι άλλο, η ευαισθησία του είναι δεδομένη και το μυαλό του δουλεμένο; Ή γιατί να εμπιστευτώ τον όποιο τεχνοκράτη υπουργό, που βλέπει τη ζωή μας με νούμερα, εντελώς λογιστικά, αντί έναν διανοούμενο με ξεκάθαρη άποψη και έντιμο λόγο;
Για τα φώτα της λάμψης με μορφή νταλίκας, συμφωνώ και πολύ έυστοχο το παράδειγμα. Και το βρίσκω γελοίο και το καταδικάζω απόλυτα. Μου δημιουργεί θλίψη το στήσιμο της κάθε γλάστρας, στα ψηφοδέλτια.
Κάτι τέτοια έκανε και το πασόκ και με έστειλε από 'κει που ήρθα. Δεν είμαι της άποψης του, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Αντίθετα πιστεύω ότι το ήθος και οι σεμνότητα εκτιμώνται και από τους χαμηλόνοους, των οποίων άλλωστε την άποψη ποιός την διαμορφώνει;
Γιατί όταν διαμαρτύρομαι για τον λαϊκισμό τους, ο αντίλογος είναι, αυτό ζητούν οι ψηφοφόροι. ΟΧΙ. Δε ζητούν αυτό οι ψηφοφόροι. Το ζητούν οι ψηφοφόροι που εσείς διαμορφώνετε.

μαριάννα είπε...

@ maya

Καλή η ερώτηση σοφό και πανέμορφο, νεαρό πλάσμα.;) Ποιοί είναι οι καλλιτέχνες και ποιοί είναι οι διανοούμενοι; Μα όλοι αυτοί που μέσω του έγου τους έχουν κατακτήσει την αναγνωρισημότητα. Μέσω της δημιουργίας τους, του επιστημονικού τους έργου ή την κοινωνική τους προσφορά.
Νομίζω καταλαβαίνετε τι λέω.
Να πάρουμε τον κύκλο των ηθοποιών. Την ίδια βαρύτητα θα έχει ο λόγος της Συνοδινού με τη Φόνσου ή τη Γκερέκου; Η Καραμπέτη, ο Κιμούλης, η Κονιόρδου, η Μουτούση και αυτοί που κάνουν σοβαρό θέατρο και έχουν συνέπεια στη στάση ζωής τους, είναι το ίδιο με τον Καρρά ή την έρμη την Ανουσάκη που είχε παλιά το πασόκ; Υπάρχουν προσωπικότητες που χαίρουν μεγάλης εκτίμησης από τον κόσμο, επιστήμονες κάθε ειδικότητας και καλλιτέχνες παντός επιπέδου, από το χώρο της μουσικής, του θεάτρου... Το ίδιο και η άποψη φιλοσόφων και διανοητών. Και δεν είναι απαραίτητο να πάρουν πόστο κυβερνητικό. Να βγουν όμως και να πάρουν θέση, να καταδικάσουν την ανηθικότητα και να επαινέσουν το ήθος και την ταπεινή πρακτική.
Διαμορφώνουν άποψη και ο κόσμος ο απλός καλώς ή κακώς, το έχει ανάγκη.
Φιλιά πολλά φιλεναδάκι μου!!!

μαριάννα είπε...

@ μαριλένα

χαχαχαχαχαχαχα!
Δες το εδώ, πάνω από το σχόλιο του Ανέστη

μαριάννα είπε...

@ vrakas kostas

Προφανώς δεν ήμουν σαφής με τον τρόπο που έγραψα το κείμενο και μάλλον δεν κατάλαβες. Δεν είπα να αφήσουν τις επιστήμες και την τέχνη τους. Είπα να πάρουν θέση γιατί έχει βαρύτητα η άποψή τους. Οφείλουν να το κάνουν.

Καλημέρα Κώστα μου! :)

μαριάννα είπε...

@ cicciolina μετά συγχωρήσεως

Στον Βαλαωρίτη στάθηκα κι εγώ με σεβασμό, θαυμασμό και δέος, υποκλινόμενη στην υπευθυνότητά του ως πολίτη! Με έκανε κι δάκρυσα. Το αίμα ρε συ Κωστή νερό δε γίνεται. Δισέγγονο του Αριστοτέλη είναι ο άνθρωπος. Γονιδιακή λατρεία στην πατρίδα! Μεγαλειώδης! 87 χρονών και συμμετέχει ενεργά με όραμα την αναγέννηση της φύσης και την προστασία του περιβάλλοντος!
Ιδού λοιπόν η περίτρανη απόδειξη, ενεργού πολίτη και συγκινητικού πατριώτη, που ενδιαφέρεται για τον τόπο του ουσιαστικά και όχι βγάζοντας εθνικιστικές κορώνες και κραυγές.
Ειλικρινά σου μιλάω, αν τον θαύμαζα και τον αγαπούσα σαν ποιητή μια φορά, η αγάπη και ο σεβασμός μου εκατονταπλασιάστηκαν!

μαριάννα είπε...

@ koulpa

Καλώς το μου! Ξυλουργέ και σχεδιαστή μου, αφού θες καλλιτεχνικό ποστ θα σου αφιερώσω κάτι σε λίγο... ;)
Απλά με σαλτάρανε τα ταξίδια και πνίγομαι από χρόνο. Γι αυτό αργώ τις απαντήσεις σας. Τρέχω σαν κολασμένη.

Σας στέλνω την γλυκιά καλημέρα μου!

ΥΓ. Καλά τα πάμε με τον ενικό. Τον ψιλοπετύχαμε σχεδόν... ;)

Φιλιά!

μαριάννα είπε...

@ smc

Νομίζω ότι σε κάλυψα με τις διευκρινιστικές απαντήσεις που έδωσα παραπάνω ε; Να μην τα ξαναγράφω γιατί πνίγομαι. Εσύ ξέρεις από τρέξιμο... ;)

Καλημέρα και πολλά φιλάκια!

μαριάννα είπε...

@ Monaliza

Καλημέρα και καλωσόρισες! Χαίρομαι να λαμβάνω αγωνιστικούς χαιρετισμούς οποιουδήποτε χρώματος, ειδικά όταν αυτοί είναι νεανικοί. Σου ομολογώ ότι θαυμάζουν τους νέους με άποψη, ακόμα και αν διαφωνώ μαζί τους.
Επί της ουσίας, νομίζω ότι αν διαβάσεις τα σχόλια θα καταλάβεις ότι συμφωνούμε. Κατακρίνω απόλυτα τα ψηφοδέλτια με κράχτες έτσι; Αντίθετα χαιρετίζω σοβαρές συμμετοχές και κυρίως συμμετοχή με όποιο τρόπο, όχι απαραίτητα στα ψηφοδέλτια. Η απάθεια με πληγώνει..

μαριάννα είπε...

@ Κωνσταντίνος Π

Καλημέρα μάτια μου! Αν διαβάσεις τα παραπάνω σχόλια θα καταλάβεις τι εννοώ. Δεν είπα να εγκαταλείψουν την τέχνη τους ή την επιστήμη τους και να πάνε να γίνουν πολιτικοί. Εντελώς άλλο είναι το πνεύμα του κειμένου, που προφανώς δεν το έδωσα σωστά γιατί έγραφα γρήγορα λόγω έλλειψης χρόνου. Να μην στέκουν απαθείς γιατί η γνώμη τους μετράει, είπα. Αν μπορούν να συμμετέχουν ακόμα καλύτερα.
Και διαφωνώ απόλυτα στο να αφήσουμε την πολιτική στους πολιτικούς. Την πολιτική την προτιμώ ασυζητητί στους ρομαντικούς και τους φευγάτους.
Είδατε όλοι τι έγινε με τον Δήμαρχο Ζακύνθου!!!
Θε μου σχώρα με, αλλά από τη φάτσα του και μόνο, δεν θα τον ψήφιζα ποτέ. Αυτοί που τον εμπιστεύθηκαν δεν ήξεραν. Δε ρώταγαν γαμώτο; Και οι Ζακυνθινοί, παραδοσιακά αγωνιστές κι επαναστάτες πώς μπόρεσαν και ψήφισαν αυτό το... άτομο; (άλλο θα έλεγα, άσε δε θα το πω).

Δείτε εδώ που επενδύει τα όνειρά του ο κοσμάκης και τα τραγικά λάθη των κομμάτων, όταν οι καταστροφικές ΤΟ, προτείνουν της γιαγιάς τους τον χαβά. Οι τοπικές κοινωνίες ξέρουν. Οι τοπικές κομματικές οργανώσεις, όμως ξέρουν την τύφλα τους, τα κομματόσκυλα! Το έχω ξαναδεί το έργο με τα λαμόγια στην εξουσία και τους ηθικούς απ' έξω. ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ!

koulpa είπε...

Eγω να δεις που ανοίγω τη σελίδα και απαντώ μετά από 5 ώρες..
Εμπρός της γης οι κλασμένοι..:):)
Yγ. η πρόθεση υπάρχει:)
Tην καλημέρα μου:):)

koulpa είπε...

xaxaxaxa.. κολασμένοι ήθελα να γράψω αλλά κολλάνε μερικά πλήκτρα.. αν και όχι τόσο κόσμιο και έτσι πέζει..:):)
Ξανακαλημέρα:):)

A.F.Marx είπε...

Aν μια μέρα αποφάσιζαν να κρεμάσουν τους καλλιτέχνες, οι μισοί από αυτούς που αναφέρονται στο άρθρο της "Ε" θα κρεμιόντουσταν τζάμπα, διότι δεν έχουν καμιά σχέση με τις καλές τέχνες.
Αλλά δεν ντρεπόμαστε και λίγο όταν γράφουμε την λέξη ποιητής δίπλα στο όνομα του Δημήτρη Ιατρόπουλου;
Ναι,Ποιητής με Π κεφαλαίο,ο Νάνος Βαλαωρίτης των Οικολόγων-Πράσινων... Αλλά ποιητής και ο στιχουργός της συμφοράς μακροχαίτης Ιατρόπουλος;

E είπε...

Απο την πίστα στη λίστα :PPppPp

Εικόνα σου είναι (το ψηφοδέλτιο) κοινωνία, και σου μοιάζει.

.liketobite είπε...

Έκαστος στο είδος του...

Έχω εκφράσει την άποψή μου περί επικοινωνιακών κόλπων και ακόμα μια φορά την επιβεβαιώνω. Το πρόβλημα δεν είναι η ιδιότητα του καλλιτέχνη ακόμα και στο χαμηλότερο επίπεδο (βλέπε Σαρή κλπ). Το πρόβλημα έχει να κάνει όπως σωστά αναφέρθηκε παραπάνω με τη σοβαρότητα ή την ελαφρότητα που αντιμετωπίζει ο πολίτης το μέλλον του και επενδύει σ'αυτό ρίχνοντας τη ρημάδα τη ψήφο. Έχει να κάνει με την ανύπαρκτη κοινωνική παιδεία που (δεν) κουβαλάνε κάποιοι από το σπίτι τους και δεν θα αποκτήσουν ποτέ. Έχει να κάνει με το ότι τα ψώνια τους πήρανε χαμπάρι και τους σερβίρουν αυτό που θέλουν. Κι αν πράγματι κάποιοι καλλιτέχνες βοήθησαν αυτό το τόπο με πολιτικές πράξεις, αυτό είναι ένα τυχαίο γεγονός. Παιδεία και καλιεργημένο πνεύμα δεν έχει μόνο ο καλλιτέχνης αλλά κι ο υδραυλικός. Ή τουλάχιστον δύναται να έχει αν διαθέτει έστω μια έμφυτη περιέργεια και ανησυχία για τα πράγματα. Το να έχεις τελειώσει πολιτικές επιστήμες δεν σε κάνει άξιο πρωθυπουργό. Το να έχεις όμως πάρει τη ζωή στα χέρια σου, να έχεις αντίληψη, καθαρό και οξύ πνεύμα, είναι προσόντα σημαντικά για να διεκδικήσεις τη ψήφο μου. Αλλά αλοίμονο, πόσοι νομίζτε με αυτά τα προσόντα καταδέχονται να ασχοληθούν και να εκτεθούν ανεπανόρθωτα;

καλό μεσημέρι

μαριάννα είπε...

@ koulpa

χαχαχαχαχα! Ενώ διάβασα το σχόλιό σου, αν δεν έκανες την διόρθωση από κάτω, για κολασμένους το λάμβανα. Δεν το είχα προσέξει. Αλλά όντως κολλάει και γάντι, έστω και εκ παραδρομής. ;)

μαριάννα είπε...

@ A.F.Marx

Έλεγα να σου στείλω ένα γράμμα
μ' όλα τα παράπονά μου.
Έλεγα μα δε μ' άφηνε το κλάμα
κι έκλαιγα, έκλαιγα, έκλαιγα
μέσ' στη μοναξιά μου.

Μα τι γράμμα να σου στείλω,
με τι λόγια να στο πω,
μ' όση δύναμη μου μένει
σου φωνάζω σ' αγαπώ.

Έλεγα να σου στείλω ένα γράμμα
νά 'χει μέσα την καρδιά μου.
Έλεγα να γινόταν ένα θάμα,
έλεγα, έλεγα, έλεγα,
να γυρίσεις πια κοντά μου.

*****************************

Χριστέ μου που μ' ακούς

Γυμνός και με το πρόσωπο στον τοίχο
προσμένω να περάσω απ' τους γιατρούς
Για να σε στείλουν για ανθρακωρύχο
πρέπει να βλέπεις τέλεια και να ακούς

Χριστέ μου που μ'άκούς
πες κάτι στους γιατρούς
λιγάκι να μ΄αφήσουν να δουλέψω
Χριστέ μου που μ'άκούς
πες κάτι στους γιατρούς
γιατί έχω πέντε στόματα να θρέψω

Φοβάμαι όμως γιατί μες στα πλεμόνια
η φτώχεια μού΄χει αφήσει κάτι σκιές
Σαν δούλευα χαμάλης στα βαγόνια
υπερωρίες γιορτές και Κυριακές

********************************
Μεθυσμένη πολιτεία

Μεθυσμένη πολιτεία με σημάδεψες βαθιά
είχα κάποτε μια αγάπη
και την πήρε η συννεφιά
μες την έρημη πλατεία
τ' όνειρό μου το παλιό
μεθυσμένη πολιτεία σ' αγαπώ

Μεθυσμένη πολιτεία
μια κορνίζα αδειανή
μια λατέρνα είν' η ζωή μου
με ξεκούρδιστη φωνή
πάνε κι έρχονται σαν πλοία
οι αναμνήσεις στον καιρό
μεθυσμένη πολιτεία σ' αγαπώ

Μεθυσμένη πολιτεία
κάποιας άλλης εποχής
σε γυρεύω στο τραγούδι της βροχής
μια παλιά φωτογραφία
στο συρτάρι το κλειστό
μεθυσμένη πολιτεία σ' αγαπώ


και...


Άσε με στη μοναξιά μου, Πόσο γλυκά με σκοτώνεις, Της Χαλιμάς τα παραμύθια...

Είναι αυτά που θυμάμαι πρόχειρα. Και πολλά άλλα του Πουλόπουλου όπως ο μετανάστης, ο εμιγκρές κτλ.
Γι αυτό και παραξενεύτηκε και ο Τειρεσίας κι εγώ. Μερικοί στίχοι του είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι. Άσχετα με την πολιτική επιλογή του, κρίνοντας μόνο τους στίχους, θα πω ναι, είναι καλλιτέχνης. Σαν άνθρωπο δεν τον γνωρίζω, αλλά μήπως κι ο Παϊτέρης δεν είναι μια πολύ παράξενη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια της νδ;
Σε όλα τα υπόλοιπα θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σου. :)
Ξέρεις τί μου θύμισες τώρα; Μια φάση πριν από χρόνια, με τον Καλαμίτση, τον Γιάννη. Όπου μια μέρα που μιλούσα με τον πατέρα μου κι έλεγα, ότι δεν τον αντέχω στο ραδιόφωνο ως τον ύψιστο λαϊκιστή, που το ύφος του μου είναι απεχθές, εν τούτοις, άλλαξα γνώμη όταν τον έζησα τυχαία σε κάποιο φόρουμ. Είχε άποψη λεβέντικη και καλό χιούμορ. Και μου λέει ο πατέρας μου, ο ποιητής που έγραψε παιδί μου το «Άνθρωποι μονάχοι» δεν μπορεί παρά να είναι καλός. Και πέφτω ξερή. ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ! Ο Καλαμίτσης έγραψε το Άνθρωποι Μονάχοι; Κι όμως Μαρξούλη μου... εν τέλει η ποίηση είναι κάτι άλλο. Δεν συνάδει απαραίτητα το έργο και η δημιουργία, με τον χαραχτήρα του ποιητή. Το έχω βιώσει εκ των έσω, ως τραγωδία. ;)

μαριάννα είπε...

@ Elena72

Σωστά τα λες Ελενάκι μου. Κι έπειτα... έρχεται ο Βαλαωρίτης και σου χαρίζει την ελπίδα που έχασες. Και λες, αυτή την εικόνα της κοινωνίας θέλω γαμώτο!!! Αυτήν!!!
Που ποιητές αυτού του διαμετρήματος, ποιητές με το ΠΙ κεφαλαίο, όπως ο Νάνος, έρχονται στα 87 τους χρόνια να μας δώσουν μαθήματα αγωνιστικότητας και να μας κάνουν να κλάψουμε από θαυμασμό και συγκίνηση.

Γουφ είπε...

ΜΑ ΕΠΕΙΣΕΣ.
ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ ΛΟΡΚΑ.

ange-ta είπε...

Τώρα, ρε αγαπούλα να μιλάμε για καλιτέχνες και όχι για ηθοποιούς τέταρτης κατηγορίας....
Κάποιοι βέβαια ξεφεύγουν, αλλά οι πιο πολλοί για κλάματα είναι.
Περιμένω σχόλια στο πόστ μου το τελευταίο!!!!!

μαριάννα είπε...

@ LikeToBite

Η ανύπαρκτη κοινωνική παιδεία που λες καλέ μου φίλε, εν τέλει από κάποιους διαμορφώνεται. Το επίπεδο των σημερινών πολιτών είναι αυτό που έφτιαξαν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και η παιδεία τους. Προστιθεμένης και της έκπτωσης των βασικών αξιών, ήρθε κι έδεσε και δημιουργήθηκε ο νεοέλληνας!
Σαφώς και ένας υδραυλικός μπορεί να έχει παιδεία και καλλιεργημένο πνεύμα. Όμως στο ποστ αυτό άλλο ήθελα να τονίσω. Ότι οι άνθρωποι του πνεύματος και των τεχνών, με αναγνωρισημότητα και αφού καλώς ή κακώς η γνώμη τους μετράει, οφείλουν να μη μένουν απαθείς στα γεγονότα που αφορούν τη ζωή μας και τον τόπο.

Καλησπέρα! :)

μαριάννα είπε...

@ γούφας

Πριν ή μετά την καρμπονάρα; :))))))

μαριάννα είπε...

@ ange-ta

Θα σε επισκεφτώ γλυκιά μου αμέσως.
Φιλιά!

Unknown είπε...

γητευτριάκι, σοσ!
συγγνώμη που γράφω εδώ χωρίς να πάρω μέρος στη συζήτηση που προτείνεις, μα σε παρακαλώ, εσένα και την παρέα σου, μπείτε στο μπλογκ μου και βάλτε στο σημερνό, στα σχόλια, τον αριθμό ένα ή δύο, ανάλογα με το ποιο άπό τα δυο εξώφυλλα θα προτιμούσατε...
σας παρακαλώ πολύ!
και σας ευχαριστώ!

habilis είπε...

Eνας καλος παπας μπορει να ειναι και καλος ζευγας .Ολοι οι παπαδες δεν γινεται να ειναι και καλοι ζευγαδες [Οι οποιοι ειναι και κλασικοι τεμπεληδες] .Στην πολιτικη μπαινει οποιοδηποτε βουλεται ,προσφερει στο συνολο οποιος ΤΟ ΕΧΕΙ και οχι οποιος θελει να προσφερει ...

μαριάννα είπε...

@ abttha

Καλή επιτυχία Ελένη μου στο νέο σου βιβλίο! Είμαι σίγουρη ότι θα επιλέξεις το καλύτερο και για εξώφυλλο, αν και για μας μετράει το περιεχόμενο, αφού ξέρουμε εκ των προτέρων ότι η γραφή σου είναι πάντα, εκτός από ποιοτική και απίστευτα γοητευτική. Το αναμένουμε με αγωνία... :)

μαριάννα είπε...

@ habilis

Άλλη κουβέντα παπαδιά (που λέει και η παροιμία!) :))))
Άλλο λέω, αλλιώς το κατανοήσατε.

Καλημέρα!!!

μαριάννα είπε...

ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΟΣΤ ΔΕΝ ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ, ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ, ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΗ ΜΕΝΟΥΝ ΑΠΑΘΕΙΣ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΜΠΑΙΝΑΝ ΣΤΟΧΑΣΤΕΣ Ή ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ, ΙΣΩΣ ΑΥΤΗ ΝΑ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΟΜΩΣ, ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ ΕΝΑΣ ΠΟΙΗΤΗΣ Ή ΕΝΑΣ ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ.

ΜΕΤΡΑΕΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥΣ... ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥΣ, ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ ΑΠΌ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΚΡΥΒΕΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ.

ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΑΚΟΥΣΩ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΕΝΑΣ ΣΕΦΕΡΗΣ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΟΤΑΝ ΜΟΥ ΤΟ ΠΕΙ ΕΝΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ Ή ΕΝΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ Ή Ο ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΣ, ΠΕΙΘΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΘΕΣΗ, ΣΥΝΗΘΩΣ, ΣΤΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ.

ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΛΟΙΠΌΝ ΘΕΛΩ. ΟΧΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

ΑΝ ΔΙΑΘΕΣΕΙ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ, ΤΟΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ...

ΚΑΛΗΜΕΡΟΥΔΙΑ!!! :))))

koulpa είπε...

Mόλις συνηδητοποίησα ένα πρόβλημα.. δε ξέρω ποιό σύστημα δημιουργεί διανοούμενους και καλλιτέχνες γενικής αποδοχής.. δε ξέρω πως ο Θεοδοράκης και η Μερκούρη γίναν τόσο αποδεκτοί.. τώρα έχουν αντικατασταθεί από το Φιβο και το Χατζιγιάννη.. Φοβάμαι ότι αυτοί που θεωρείς ότι αξιζει να ακουστούν δεν είναι τόσο γνωστοί ώστε να δημιουργήσουν εντυπώσεις.. Εγώ πχ(ο απαίδευτος στην ποίηση)τον κ.Βαλαωρήτη τον είδα φευγαλέα στο σκαι.. δεν τον ήξερα πριν τον αναφέρεις..:):)
Καλημέρα!!:):)

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

καλό βόλι, κορίτσι μου!

drunk tank είπε...

Μαριάννα μου, καλημέρα και από εδώ.

σε ποιους να μιλήσει ο διανοούμενος;
στους κομπλεξικούς; στους αντιδραστικούς για την αντίδραση; στους ανεγκέφαλους; σε όσους μάθαν αυτιά να χαιδεύουν;
είδες τι έγινε με το μπλογκ του νικοδήμου; δε συμφωνούσα πάντοτε με τον δήμου αλλά σεβόμουν αυτά που είχε να πει και κυρίως τον τρόπο που τα έλεγε και τη στάση που έχει κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια ως ενεργός διανοούμενος πολίτης.
έτσι θα γίνεται πάντα σε αυτή τη ρημάδα χώρα, δυστυχώς. γιατί έτσι βολεύονται κάποιοι. γιατί οι διανοούμενοι έιναι άνθρωποι με ευαισθησίες και δεν αντέχουν πολύ αυτή τη βρωμιά.
επιπλέον, όταν κάποιοι βγαίνουν και μιλάνε η ατάκα που συνοδεύει τα λόγια τους είναι "έλα ξεμωράθηκε και αυτός τώρα και πάει να κάνει πολιτική"

αμμος είπε...

Πολλοί/ες στα σχόλια σου αναρωτήθηκαν δίκαια, ποιοι από όλους αυτούς είναι καλλιτέχνες, και συνακόλουθα πόσο και τι έχουν να προσφέρουν στο Κοινοβούλιο. Εγώ θα αναποδογύριζα το ερώτημα. Η τέχνη είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίζεις τον κόσμο γύρω σου, να το ξαναβλέπεις και να τον επανοικειοποιείσαι. Πέραν του όποιου αποτελέσματος (γούστα είναι αυτά στο κάτω κάτω) όλοι μπορούμε να έχουμε αυτό το βλέμμα και είναι εξαιρετικά χρήσιμο ακόμη και στον τρόπο που δραστηριοποιούμαστε κοινωνικά.

Το πρόβλημα μου είναι ότι αυτό το βλέμμα και η αντιμετώπιση λείπει συνολικά από την πολιτική μας ζωή, είτε καλοί είτε κακοί είναι οι όποιοι καλλιτέχνες τη στελεχώνουν. Ο Χυτήρης για παράδειγμα γράφει όμορφη ποίηση. Ήταν ποτέ έκδηλο αυτό, σε όλη του την πορεία στο ΠΑΣΟΚ. Ο Καζάκος, όντας πολύ αξιόλογος ηθοποιός, λέει κάτι στις δημόσιες εμφανίσεις του που να είναι πέρα από την επίσημη γραμμή του ΚΚΕ;

Τα φιλιά μου, θα έρθεις τελικά Ελλάδα για τις εκλογές;

melomenos είπε...

α! γι'αυτό μπερδεύω πάντα τους καλιτέχνες... με τους πολιτικούς!

το τεχνικό προσωπικό που ανήκει;
αλήθεια εγώ που ανήκω; :)))
αχ!!!πάλι με έκανες να σκεφτώ!!!

καλό βραδάκι!

μαριάννα είπε...

@ koulpa

Ευκαιρία λοιπόν να τον μάθεις. Είδες ότι τον έμαθες επειδή συμμετέχει στα κοινά και όχι από την ποίηση;

Άλλο ένα πολύ θετικό σημείο λοιπόν βγήκε. Ότι γίνεται και γνωστό το έργο τους και τους γνωρίζουν και άνθρωποι που δεν είχαν ασχοληθεί με τον τομέα της τέχνης τους.

Άρα; Καλά θα κάνουν να ασχολούνται να τους μάθει ο κόσμος καλύτερα. Η Τέχνη θα πρέπει να είναι ανοιχτή και προσιτή στον κόσμο και όχι με χαραχτήρα ελιτίστικο. Κολωνάκι, γκαλερί, αίθουσες αρτ και άλλες μπούρδες.

Ο Νάνος Βαλαωρίτης μάτια μου, είναι δισέγγονο του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, γράφω το όνομα κι ανατριχιάζω. Του Λευκαδίτη ποιητή που έγραψε για τους άθλους και τη ζωή των αγωνιστών του '21, για να τους τιμήσει και να αναγνωρίσει τη θυσία και την προσφορά τους στην πατρίδα. Τα ποιήματά του αγαπήθηκαν τόσο στην εποχή του, που του χάρισαν τον τίτλο του εθνικού ποιητή! Το άγαλμά του βρίσκεται στον εθνικό κήπο.

Παράλληλα με την ποίηση ασχολήθηκε και με την πολιτική. Ως βουλευτής της «Ιονίου Πολιτείας» όπου για εφτά ολόκληρα χρόνια αγωνίστηκε για τα δίκαια των εφτά νησιών. Μετά την ένωση των Επτανήσων, ήταν βουλευτής στην Αθήνα. Οι αγορεύσεις του ήταν ποιητικές και έγραψαν ιστορία. Όταν τέλος αποτραβήχτηκε από την πολιτική, αφιερώθηκε στην υπόθεση της απελευθέρωσης της Ηπείρου. Από τους μεγαλύτερους πατριώτες που έχει να θυμάται και να τιμά η Ελλάδα.

Ο Νάνος Βαλαωρίτης, το δισέγγονό του, είναι κατά γενική ομολογία, ο μεγαλύτερος σύγχρονος Έλληνας ποιητής. Ο μεταφραστής του Σεφέρη και του Ελύτη και αγαπημένος τους, και ο ποιητής που γνωρίστηκε με τον Μπρετόν, όπου μέσω της γυναίκας του της Ελίσας, γνώρισε τη Μαρί και έζησαν όλοι μαζί ένα ολόκληρο καλοκαίρι στο εξοχικό του Μπρετόν. Φαντάσου τι έχει να πει...

Ο ποιητής που γνώρισε τον Γκίνσμπεργκ, τον Έλιοτ, τον Τόμας, τον Φερλινγκέτι και που έχει να διηγηθεί ότι μπορείς να φανταστείς, από μια ζωή σαν παραμύθι. Έχω διαβάσει συνεντεύξεις του και νομίζω κάθε φορά πως ονειρεύομαι. Μαγεύομαι με τις αφηγήσεις του...

Ε, όταν αυτός ο άνθρωπος, σε ηλικία 87 χρονών, έχει κουράγιο κι ασχολείται με την οικολογία και το περιβάλλον για να βοηθήσει την πατρίδα του, σαν τον προπάππο του... τί άλλο να πεις από το να υποκλιθείς...

μαριάννα είπε...

@ Σπύρος Σεραφείμ

Να 'σαι καλά Σπυράκο μου! Και σε σένα καλή κάλπη!!!

μαριάννα είπε...

@ Κωνσταντίνος Π

Καλησπέρα Κωνσταντίνε μου! Δεν το ήξερα. Από σένα το μαθαίνω. Μπήκα τώρα και τα είδα. Τι να πω...
Δεν έχω ιδέα... Δεν προλαβαίνω και να παρακολουθήσω όλα τα μπλογκς. Αυτές τις μέρες ζούμε μια τρέλα.
Κρίμα πάντως. Δεν έπρεπε να το βάλει κάτω ο Δήμου. Προφανώς αγανάκτησε ο άνθρωπος... αν και δεν μπορώ να έχω άποψη, γιατί είναι αδύνατον να παρακολουθήσω το μπλογκ του Δήμου με τα χιλιάδες σχόλια.
Δυστυχώς ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος παιδιά.

Φιλιά πολλά Κωνσταντίνε μου!

μαριάννα είπε...

@ vrakas kostas

Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση Κώστα μου!

Πραγματικά ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Το έκανα λινκ στις Ενδιαφέρουσες Αναρτήσεις.

Κακώς έσβησες και από δω τα σχόλιά σου. Δεν θα πείραζε να το διάβαζαν και εδώ. Αλλά δεν πειράζει. Ίσως καλύτερα να το δουν στο ίδιο το μπλογκ του Καιρού.

Καλό ξημέρωμα!

μαριάννα είπε...

@ αμμος

Άμμε μου αγαπημένε! Εδώ είμαι. Ήρθα να ψηφίσω και φεύγω Δευτέρα.
Είμαι τόσο πνιγμένη που δεν πέρασα ακόμα από το μπλογκ σου γιατί χρειάζομαι χρόνο αρκετό.
Μην με παρεξηγήσεις, αλλά είναι οι μέρες τέτοιες, που κυριολεκτικά τρέχω και δε φτάνω.

Πολλά φιλιά!

μαριάννα είπε...

@ melomenos

Αν το τεχνικό προσωπικό είναι σαν εσένα, ανήκει σαφέστατα στους καλλιτέχνες που αγαπάμε για την ευαισθησία τους, επί παντός!

Vrakas Kostas είπε...

..Καλημερα;;; Μαριαννα μου!
Ασπρη νυχτα.με συντροφευει αποψε!
Να προλαβουμε να σωσουμε οτι ειναι δυνατον!!Εκλαψα σαν παιδι αποψε!Καθαρισαν τα ματια μου!!Ελπιζω να βλεπω την Ελλαδα μας,σε καλλιτερη μοιρα απο μεθαυριο!! Η γνωση δεν εχει ..πατερα!!αμα δεν το μαρτυρισει η ...μανα!Εδω ειμαι!!

ανεστης είπε...

Άλλο ο "τεχνίτης" που το ταλέντο του υπηρετεί ως εργάτης την τέχνη (φωνή ηθοποιία), άλλο ο καλλιτέχνης που δημιουργεί τέχνη (ποιητής ζωγράφος).
Στη λίστα που παρατίθεται είδα ελάχιστους καλλιτένες και πολλούς σιτεμένους -και άρα ανενεργούς- τεχνίτες (σε επίπεδο κάλφα όμως).

Σε οτι αφορά τους προβληματισμούς σου για τους απολιτίκ που έκαναν γαργάρα τη δικτατορία:
Συμμεριζόμουν κι εγώ τη μαρξιστική θεωρία περί στρατευμένης τέχνης όπως της αποτύπωσε ο Ερνστ Φίσερ (Η αναγκαιότητα της τέχνης). Αλλά αργότερα κατάλαβα (όπως λέω και σε ένα πρόσφατο post γιατο rock στη διάρκεια της χούντας), πως δεν είναι ανάγκη η τέχνη να σου δείχνει με το δάχτυλο. Μερικές φορές αρκεί να σου δημιουργεί περιφερειακή όραση.
Και μετά βλέπεις μόνος σου!

Την βαθειά μου εκτίμηση έχεις για τους τόσο οικείους προβληματισμούς σου. Σαν να είναι δικοί μου!

Unknown είπε...

αύριο, αύριο...
μονοκούκι, διπλοκούκι, και τα προβλήματα, προβλήματα. τουλάχιστον δεν έχουμε καταλάβει πόσο πρόστυχο είναι το σκόρπισμα χρημάτων της παραμονής των εκλογών;
αντί να στήνουνε τα μαγαζάκια τους για να βοηθάνε τους συμπολίτες τους, στήνουνε τα μαγαζάκια για να μεταβάλουν τους πολίτες σε πελάτες!
και οι πελάτες γίνονται απολίτες, απολιτεύονται, ζητάνε πράματα να πάνε σπίτι να τα φάνε όπως ζωάκια του δάσους στη φωλιά τους...

μαριάννα είπε...

@ ανεστης

Πολύ σωστά. Έτσι. Κι εγώ το πιστεύω αυτό. Στρατευμένη Τέχνη με τα στενά όρια και δεσμεύσεις καλλιτεχνικές, ούτε γι αστείο. Μ' έλαβες κανονικά για δύο λόγους πιστεύω. Ο ένας είναι ο γνωστός, ότι λες και σκεφτόμαστε με ένα μυαλό, ο άλλος γιατί έχουμε βιώσει, πιθανόν και λόγω κοντινής ηλικίας, τα ίδια πράγματα. Τα ίδια γεγονότα ζήσαμε, τα ίδια βιβλία διαβάσαμε, τις ίδιες μουσικές ακούσαμε, ίδιες ταινίες είδαμε. Ε πώς να μην υπάρχει ταύτιση;
Αααχ! Είμαι σίγουρη ότι έχει διαβάσει και τον Σταύρο Ζορμπαλά, στο περί Τέχνης. Δεν γίνεται να πέρασες από αριστερούς χώρους, να είσαι φιλότεχνος και να μην... :)

Σε φιλώ αδέρφι... άντε να δούμε, ΤΙ καλό θα δούμε...

μαριάννα είπε...

@ abttha

Κορίτσι μου ευαίσθητο... Κάτι είπες τώρα... Ξέρεις πόσες φορές σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το κάναμε πράξη αυτό που λες; Προεκλογικές εκστρατείες χωρίς αφίσες, φυλλάδια, πανώ, δημοσιεύσεις σε εφημερίδες κτλ. Χωρίς εκλογικά κέντρα χλιδάτα, παρά κάποια στέκια ταπεινά, προσφορές φίλων. Σε πόλη μικρή, εκτιμήθηκε και χαιρετήθηκε. Εδώ στο Φάληρο, ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ... Βέβαια το Φάληρο είναι και μαύρη μαυρίλα πλάκωσε, μαύρη σαν καλιακούδα. Πίιιικραααα... Στο λένε ευθέως. Άντε κουρέψου ρε με την ποιότητα και την κουλτούρα και τα οράματα. Εμείς θέλουμε αλανιάρηδες, ανίκανους, λαμόγια... και το λένε και γελώντας προκλητικά, δημόσια, γιατί ξέρουν ότι έχουν τη δύναμη να το επιβάλουν. Άσε... φουσκάλες έχω βγάλει εδώ από τα νεύρα μου, σε κάθε δημοτικές εκλογές. Κάποιες τετραετίες που βγήκε Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ και Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ και Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ, βγήκε τυχαία, από εσωκομματική κόντρα που είχαν οι άλλοι και αλληλομαυρίζονταν.

Καλά αποτελέσματα να έχουμε!
Φιλιά!