Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007

Ocean of Samsara: Γέρο Ωκεανέ, είσαι παντοδύναμος, κι οι άνθρωποι το μάθανε πληρώνοντάς σε.





Ινδία. Υψόμετρο πάνω από 15.000πόδια

Όταν ένα πρόβατο πέφτει από τον ουρανό... κι ο βοσκός φωνάζει: Καταραμένοι 'νάστε!
Μα αυτοί δεν είναι...καταραμένοι. Να το σώσουν θέλουν...


[...]ΓΕΡΟ ΩΚΕΑΝΕ, με τα κρυστάλινα κύματα, μοιάζεις αναλογικά στις γαλαζωπές ραβδώσεις που βλέπουμε πάνω στην πληγιασμένη ράχη των μούτσων. Είσαι ένα απέραντο γαλάζιο κολλημένο πάνω στο κορμί της γης: Πόσο μ' αρέσει τούτη η σύγκριση! Έτσι, στην πρώτη σου θέα, μια παρατεινόμενη πνοή θλίψης, που θα 'λεγες πως είναι ο ψίθυρος της απαλής σου αύρας, διαβαίνει, αφήνοντας ανεξίτηλα ίχνη στη βαθύτατα συγκλονισμένη ψυχή, και θυμίζεις στη μνήμη των εραστών σου, χωρίς πάντα να το καταλαβαίνουν, τις τραχιές αφετηρίες του ανθρώπου, όταν πρωτογνωρίζει την οδύνη, που από τότε τον συντροφεύει παντοτινά.
Χαιρετώ σε, Γέρο Ωκεανέ!

[...] ΓΕΡΟ ΩΚΕΑΝΕ, πόσο πικρά τα ύδατά σου! Ίδια γεύση ακριβώς με τη χολή που αποστάζει η κριτική στις Καλές Τέχνες, στις επιστήμες, στα πάντα. Κι αν κάποιος είναι μεγαλοφυής, τον θεωρούν ηλίθιο. Κι αν κάποιος άλλος έχει όμορφο κορμί, είναι φριχτός καμπούρης. Σίγουρα, θα πρέπει ο άνθρωπος με δύναμη να νιώθει την ατέλειά του, που κατά τα τρία τέταρτά της , μόνο σ' αυτόν οφείλονται, έτσι για να την κατακρίνει! Χαιρετώ σε, Γέρο Ωκεανέ!

[...] Πες μου, λοιπόν, είσαι τάχα η καταφυγή του Πρίγκηπα του Ερέβους; Πες μου το, ω πες μου το, Ωκεανέ(σ' εμένα μόνο, για να μη θλίψεις όσους ψευδαισθήσεις μόνο γνώρισαν), κι αν είν' η πνοή του Σατανά που φτιάχνει τις φουρτούνες, κι ορθώνει τ' αλμυρά νερά σου ως τα ουράνια. Να μου το πεις πρέπει, γιατί θα χαρώ τόσο να ξέρω την κόλαση τόσο σιμά του ανθρώπου.Κι αυτή ας είναι η ύστερη στροφή στην επίκλησή μου. Για μια ακόμα φορά, σου λέω το ύστατό μου χαίρε! Γέρο Ωκεανέ με τα κρυστάλλινα κύματα... Τα μάτια μου βουρκώνουν δάκρυα περισσά, κι αδύναμος να συνεχίσω. Νιώθω πως ήρθε η στιγμή να σμίξω ξανά με τους ανθρώπους με την άγρια όψη. Κουράγιο. Ας μοχθήσουμε, ολοκληρώνοντας, με αίσθηση χρέους τη μοίρα μας πάνω σε τούτη τη γη. Χαιρετώ σε, ΓΕΡΟ ΩΚΕΑΝΕ!


Comte de Lautréamont: Τα άσματα του Μαλντορόρ,
Άσμα πρώτο

Μετάφραση Γιώργος Σπανός
Εκδόσεις Πλέθρον

36 σχόλια:

μαριάννα είπε...

.
.
.


Βρε παιδιά σόρρυ για το βομβαρδισμό των ποσταρισμάτων. Προέκυψαν... ;)

Γουφ είπε...

εμενα παντως κατσικι απο τον ουρανό , μου ΄επεσε. και έπεσε ευτυχώς, μεσα στον γερο ωκεανό.

τωρα για την ιστορία, χελώνα σε κεφάλι, εκτος απο τον αρχαίο ποιητή, ποιος ηταν, ο Σοφοκλής? έπεσε και πριν 20-22 χρονια και σε εναν ατυχο νεο που περιμενε εξω απο το στρατόπεδο της κορίνθου, να μπει να καταταγει.καπούτ κι αυτος..

χαρίδημος είπε...

Βγήκαμ'απ'τη θάλασσα και πήραμε τα όρη..και μάλιστα πάνω από τα 4500 μέτρα. Όλο βολτούλες βλέπω :)
Τι είναι πιο σημαντικό να ικανοποιήσεις 1000 επιθυμίες ή να κατακτήσεις μία?
Το κατακτώ εδώ τι ακριβώς σημαίνει..?

μαριάννα είπε...

@ γούφας

Nαι αλλά εσείς το ψήσατε! χαχαχα!
Ενώ οι Βουδιστές... κατάλαβες πού ακριβώς εντοπίζεται η διαφορά; Στη σούβλα!
Έπειτα ο Γέρο Ωκεανός είχε κάνει τη μπινιά του πάλι. Τυχαία λες βρέθηκε η βάρκα σου κάτω από το κατσίκι; Άρα; Ακόμα κι οι Ωκεανοί σε πάνε Γούφα! Το εμπέδωσες;
Τουλάχιστον γλίτωσε το στρατό! Τον άκρον άωτον της γκαντεμιάς θα ήταν να το έβρισκε το παλικάρι την ώρα που θα απολυόταν...
Μη με δουλεύεις Γούφα μου! Άκου χελώνα στο κεφάλι και καπούτ! :)))

μαριάννα είπε...

@ χαρίδημος

αααα... πατριώτη, η φτώχια θέλει καλοπέραση! Έχουμε διακοπές σε λίγο κι έψαχνα εισιτήρια. Άκου τιμές αεροπορικές του οκταημέρου που με αφορά: Πάω Παρίσι με 60 ευρώ πήγαινε έλα. Μαδρίτη με 44. Αθήνα με 75. Είναι να κάθεσαι κάτω;
Σκεφτόμουν Λισσαβώνα αλλά πάει 150 και μου φάνηκε ακριβή!!!!! :ΡΡΡΡ
Λοιπόν για να απαντήσω στην ερώτησή σου: «Τι είναι πιο σημαντικό να ικανοποιήσεις 1000 επιθυμίες ή να κατακτήσεις μία?»

Σημαντικό θεωρώ να κατακτήσεις 1000 ικανοποιήσεις σε ένα χρόνο! Πώς με βρίσκεις; :ΡΡΡΡ

χαρίδημος είπε...

Εύλογη... :)

μαριάννα είπε...

χαχαχαχαχαχαχα! Μια χαρά έξυπνα απάντησες. Αψάρωτος. ;)
Τελικά βγάζει έξυπνα παιδιά εκείνο το όμορφο νησί...
Εκεί βρίσκεσαι ή όχι;

χαρίδημος είπε...

Βρίσκομαι ψυχικά..πάντα. Τώρα για το έξυπνος..χμμ..Με ευχαριστεί μεν αλλά η σκέδαση του είναι κατά περιοχές..

Αυτά σου τα λέω για να δεις πως εκτός από έξυπνος είμαι και μετριόφρων.. :)
Με τον κίνδυνο να γίνω εξυπνάκιας...

μαριάννα είπε...

@ χαρίδημος

H μετριοφροσύνη μάτια μου είναι για τους μετρίους, έχει πει ο Μπρεχτ. Ε, δε θα διαφωνήσουμε και με τον Μπρεχτ τώρα... ;)
Είσαι και ξενύχτης ε; Εγώ κάνω κάτι μεταφράσεις κι έχω πήξει. Και που και που ρίχνω και μια ματιά από 'δω κι από 'κει, μπας και γράψανε τίποτα καινούργιο και να ξεθολώσω. Γράφουν πολύ καλά μερικοί, αλλά πού να προλάβεις να πρωταπαντήσεις;
Ώστε κι εσύ με την ψυχή βρίσκεσαι εκεί. Κι εγώ το ίδιο. Και πολύ το πεθύμησα γαμώτο. Ήθελα τώρα να πάω στα Χανιά και να κάτσω τρεις μήνες. Και να μην κάνω τίποτα παρά ν αχαζεύω στο Σαντριβάνι, στο Φάρο, στη Γωνιά και στις παραλίες.

χαρίδημος είπε...

Συμπάσχω γιατί και εγώ γράφω για να αποδείξω με επιστημονικό τρόπο το αυτονόητο και λουφάρω...τα έχω πιεί κιόλας και δε γίνεται δουλειά...Αυτή η λέξη από το φρονείν το μέτριο, το του μέτρου άριστου δηλαδή, κατήντησε στη σημασία που δείνει ο Μπρεχτ....αλλά με τόσα ψέματα που ντύθηκαν οι λέξεις.... :)

Εις τα Χανια 'ναι 'να νερό μέσα στο σαντριβάνι κι απου 'χει πόνο εις την καρδιά να πα να πιεί να γιάνει..

Κάλο σας ξημέρωμα γητεύτρια!

drunk tank είπε...

Καλημέρα!

η ταινία βρίσκεται στην ταινιοθήκη μου εδώ και πολύ καιρό! Δυστυχώς -παρότι τη θεώρησα ενδιαφέρουσα και γι'αυτό την απέκτησα- δεν έχω καταφερει να την δω ακόμα.
έχω αποκτήσει και πολύ άσχημη σχέση με το χαζοκούτι, οπότε και εκεί να την πρόβαλε κάποιο κανάλι, πάλι θα την έχανα!!!

τώρα μου την κάνατε ακόμη πιο ενδιαφέρουσα! υπόσχομαι να τη δω σύντομα!

Ανώνυμος είπε...

Hi,Sharon!-ΑΤΠ-

μοναχή είπε...

Διαχρονικός και αναντικατάστατος ο Λωτρεαμόν.
Όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο επίκαιρος.
Η κουβέντα με τον ωκεανό ήταν αυτό που θυμάμαι στα άσματα του Μαλντορόρ.
Με την ευκαιρία θα ξεσκονίσω κι άλλα παλιά.
Συνειδητοποιώ συχνά πως έχω παραμελήσει βιβλία αγαπημένα.
Αλλά φταίνε οι ρυθμοί. Του μοναστηριού. :)

μαριάννα είπε...

@ χαρίδημος

Θα κατεβώ στο Φόδελε να πάω να βρω το Γκρέκο
να μου το κάνει ζωγραφιά, πάντα μου να το βλέπω.
(το σαντριβάνι!) ;)

Γράφεις λοιπόν... γι αυτό δε σου κολλά ύπνος κι εσένα. Αν δε χαράξει δεν πέφτω σε κρεβάτι.
Προφανώς ο Μπρεχτ στη δική του γλώσσα να το είπε με τη σωστή λέξη.
Η αλήθεια είναι ότι η... εξέλιξη να το πω; της γλώσσας μας, έχει παραποιήσει το νόημα πολλών λέξεων. Δεν ξέρω αν ντύθηκαν με ψέματα ηθελημένα ή ψέματα από άγνοια. Είναι η φυσική εξέλιξη κάθε ζωντανής γλώσσας. Και καλώς ή κακώς και οι κατέχοντές την και οι αγνοούντες την, συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις. Δεν το βρίσκω κακό, αλλά μου αρέσουν αυτοί που την κατέχουν και ξέρουν να την εκτιμούν.

«Γράφω όπως ανοίγει κανείς τις φλέβες του»
Υπάρχει μια καλή παιδεία που ελευθερώνει τον άνθρωπο και μια κακή παιδεία που διαστρέφει και αποστεγνώνει και παράγει τους ψευτομορφωμένους.

Γιώργος Σεφέρης

μαριάννα είπε...

@ Κωνσταντίνος Π

Πρέπει να έχεις πολύ καλό αρχείο, μουσικό και κινηματογραφικό, Κωνσταντίνε μου, ε; Μπράβο σου! Σε καμαρώνω πραγματικά!

Καλό μεσημέρι! (αργήσαμε λίγο σήμερα, :) αλλά δουλεύω σερί και χρειαζόμουν έναν καλό ύπνο)

μαριάννα είπε...

@ -ΑΤΠ-

Γεια σου συναδερφάκι-κολλητάριον! ;)
Εσύ με νιώθεις! Πως νιώθω... σήμερα νιώθω Σάρον, τί να κάνουμε; Γελάω... είχα έναν φίλο στους Εκφραστές, καλό παιδί και ταλεντάρα σε πολλά, που όμως εδιακατέχετο από μια σοβαροφάνεια(σοβαρότητα κατ' αυτόν), απίστευτη.
Και μου την έλεγε, κάθε φορά που έβαζα τρελή υπογραφή ή κάποιο άβαταρ που το θεωρούσε μη ανάλογο για να αντιπροσωπεύει μια σοβαρή γυναίκα, με ενδιαφέροντα πνευματικά.
Κι όταν του απαντούσα ότι μου θύμιζε τον παλιό μου Γυμνασιάρχη(καλή του ώρα αν ζει... χλωμό το κόβω), γινόταν έξαλλος.
Δεν ξέρω βρε συ -ΑΤΠ-, από μικρή είχα ένα πάθος. Να θέλω να αποδείξω ότι μια γυναίκα, μπορεί να είναι και θηλυκή και με μυαλό.
Με ενοχλούσε ότι για να σε πάρει κάποιος στα σοβαρά, ως επιστημόνα ή πολιτικό ή πνευματικό άνθρωπο, θα έπρεπε ντε και καλά να ντυθείς σαν τις ξενέρωτες της Γηραιάς Αλβιώνος. Γι αυτό και γούσταρα με χίλια τη Μελίνα. Για την κομψότητα και το γούστο της που το πέρασε και στη Βουλή. Άλλο αν το καλλιτεχνικό της τεμπεραμέντο, ήταν πολύ φλογερό για τη δική μου μάλλον συντηρητική, αισθητική.

μαριάννα είπε...

@ μοναχή

Ααααχ! Σας φάγανε οι Εωθινοί και οι Όρθροι, εσάς εκεί πάνω αδελφή μου... Ας το συναξάρι φιλενάδα και πιάσε της γης τους κολασμένους. Εκεί είναι η ουσία. ;)

Φιλιά!

χαρίδημος είπε...

Η εξέλιξη της γλώσσας είναι φυσική διαδικασία αλλαγής και ως τέτοια μπορεί να έχει διάφορα αποτελέσματα. Η μεταβολές αυτές όμως, έχουν και τις πολιτισμικές τους αναλογίες..

Άλλαξε η παιδεία, άλλαξαν και οι λέξεις...νομίζω πως άλλαξε επί το ψευδέστερον η συγκεκριμένη λέξη. Κακή πααιδεία...

Έχω deadline μέχρι την παρασκευή και συνεχώς φλερτάρω με την τελευταία στιγμή...είναι και αυτή μιά γητεύτρια.. :))

Ανώνυμος είπε...

ποτε δεν σε δουλεύω. απο χελώνα στ κεφαλι σκοτωθηκε ο ενας απο τους τρεις τραγικούς, και αν ρωτησεις εναν παλιο δημοσιογράφο θα θυμαται το γεγονος με το δευτερο χελονοπεσιμο στο κρανιο, σχετικα προσφατο ειναι. αλλα άκου το πιο περιεργο με χελώνα, πριν καμια τριανταρια χρονια, διασταυρώνονται δυό κούρσες στην εθνική εξω απο θεσσαλονικη, που μολις ειχε γινει εξ άλλου, η μια κουρσα παταει μια χελώνα και αυτη εκσφενδονιζεται και χτυπάει μεσα απο το ανοιχτό παραθυρο, στο κεφαλι, μια κυρια στο πίσω καθισμα, και καπούτ. ποσα χιλιοστα του δευτερολεπτου βρεθηκε το κεφαλι της κυριας στην τροχια της χελωνας δεδομενου οτι τα αμαξια ετρεχαν οχι κατω απο 60 χλμ......Ασε, μην το ψαχνεις...

μαριάννα είπε...

@ χαρίδημος

deadline ε; Ωχ! Πανεπιστημιακός είσαι; Σας τρέχει κανα πρόγραμμα ευρωπαϊκό; ;) Πες μας ότι είσαι και Πολυτεχνίτης τώρα να δέσει η σούπα. :))))) Πάντως οι καλύτερες αποδόσεις κι επιδόσεις, είναι αυτές της τελευταίας στιγμής. Μου συμβαίνει μονίμως.
Για τη συγκεκριμένη λέξη δε διαφωνώ. Σαφώς και προτιμούσα την πραγματική έννοια. Ιδιαίτερα γοητευτικό θέμα η γλώσσα και τα μυστικά της. Έχεις καμιά σχέση ή απλά την αγαπάς;

μαριάννα είπε...

@ χελωνοβαρεμενος

Αυτά είναι για το βιβλίο Γκίνες ρε παιδιά! :)))) Έλεος... τί μπορεί να συμβεί...
Όπως σε μένα συμβαίνουν όλα τα ζαβά. Πρέπει να φύγω πάλι. Σήμερα είναι μέρα γαμ@στερή από δουλειά! ;)Όταν γυρίσω θα σας πω περιστατικό πιπεράτο, με μια τρελάρα σήμερα, που παραλίγο να με πνίξει από το γέλιο.

Μηθυμναίος είπε...

Γητεύτρια, ρίξε μια ματιά εδώ; http://koxyli.blogspot.com/

A.F.Marx είπε...

Είναι ν' απορεί κανείς, πώς μπλέκουν έτσι χωρίς να το καταλάβει κανείς η Ινδία με τα Χανιά, τα πρόβατα με τις χελώνες, οι μοναχοί με τους φαντάρους στην Κόρινθο...
Αυτά μόνο στα σχόλια του blog της Γητεύτριας γίνονται...
:)

χαρίδημος είπε...

Όχι, ναι, όχι. Και μένα είναι παλιά μου αγάπη η άτιμη...Δεν μπορώ να της ξεφύγω...Ναι είς διπλούν. :)))

Με το πολυτεχνείο πρέπει να έχεις θέματα....δε σε αδικώ καθόλου!!

Ο Αισχύλος πέθανε από χελώνα..του την κέρασε ένας αετός...Αντάξιος θάνατος για το μεγάλο τραγικό...

μαριάννα είπε...

@ mithymnaios

Πολύ ενδιαφέρουσα η δουλειά του Κόλλια! Να είσαι καλά Μηθυμναίε μου! Και φυσικά και το μπλογκ! Σου απάντησα εκεί.
Πολύ μου άρεσαν και οι φωτό και ακόμα πιο πολύ οι λεζάντες. Άκρως ποιητικές...:)

μαριάννα είπε...

@ A.F.Marx

:)))))) Μαρξ αυτό σκεφτόμουν κι εγώ. Μάλλον τα προκαλώ τα σουρεαλιστικά σχόλια, γιατί τα γουστάρω τρελά! Μα η ζωή θα ήταν απίστευτα βαρετή σε νορμάλ επίπεδα ε; Εν τω μεταξύ είδες πως δένουμε όλοι της γης οι κολασμένοι; Μη χαίρεσαι, μέσα σ' έχω! :ΡΡΡΡΡ Γιατί δε φαντάζομαι να νομίζεις ότι το δικό σου μπλογκ και τα σχόλια, είναι νορμάλ!!!χαχαχαχαχα

Φιλιά πολλά!

ΥΓ. Ήθελα σήμερα να σου στείλω μέιλ να γελάσουμε λίγο, μα πνίγομαι και δεν πρόκαμα. Αύριο ελπίζω... ;)

χαρίδημος είπε...

Τι συγνώμη ρε, πλάκα κάνεις? Οι αετοί αρπάζουν τις χελώνες, τις ανεβάζουν στα ύψη και τις αφήνουν ώστε να σπάσει το κέλυφος και να φάνε το κρέας....Τώρα αν σκεφτεί κανείς πως ο αετός ήταν το σήμα κατατεθέν του Δία....Πολλοί ζήλεψαν τον Αισχύλο τότε..

Τι τραβάτε και σεις τα θηλυκά... :)))

μαριάννα είπε...

@ χαρίδημος

Γηράσκω αεί διδασκόμενη. :) Άψογα. Έτσι εξηγείται λοιπόν τί την ήθελε ο αετός τη χελώνα κτλ. Πάντως βρε παλικάρια μπράβο σας! Να η αξία του μπλόγκινγκ! Πόσα ωραία μαθαίνουμε! Και πέρα απ' την πλάκα...
Περί γυναικών και αυτών που τραβάμε, μην το ψάχνεις. Τρελό δράμα. Εσείς έχετε ένα στρατό κι ένα ξύρισμα ε μπάστα.
Εμείς έχουμε της Παναγιάς τα μάτια! Εγκυμοσύνες, γέννες, θηλασμοί, έμμηνος ρήση, αποτριχώσεις, κομμωτήρια(πίιιικραααα)... βάλε και το δράμα να 'χεις κι άντρα από πάνω! :)
Απορώ πως αντέχουμε...

χαρίδημος είπε...

Σας δόθηκε η ευλογία να γεννάτε...αυτά πληρώνονται...από όλους.. :)))

Δεν ανοίγουμε κάνα μπαρ λέω εγώ...πολύ ξενύχτι...

μαριάννα είπε...

Για την ευλογία δε θα το σχολιάσω... Σας τη χάριζα με όλη μου την καρδιά!:) Έχω κάνει τρία, καλά να είναι, χωρίς επισκλήριδιο! Μιλάμε...ζάχαρη! Πηδάς από ταράτσα μετά χαράς!
Για μπαράκι καλή ιδέα. Το έχω σκεφτεί πολλές φορές, όπως και το βιβλιομουσικοκαφενείο ένα πράμα! :)
Είσαι να συνεργαστούμε; Αλλά τις πρωινές δουλειές ποιός θα τις κάνει; χαχαχαχαχα! Δε φαντάζομαι να μου πεις εγώ... :Ρ

χαρίδημος είπε...

Να τα χάίρεσαι! Στέλνω θετική νοητική ενέργεια.......->

Χμ....μέσα για τον καφενέ...Εγώ βέβαια....είπαμε εσύ επωμίζεσαι άλλα βάρη..

Σε ποιά περιοχή λες?

μαριάννα είπε...

Δεν το πιστεύω! Τέτοια τύχη! :)
Α ρε πατριώτη! Αστέρι είσαι!
Λοιπόν έχω πολλές προτάσεις. Διαλέγεις και παίρνεις. Χανιά, Παλαιό Φάληρο, Λουγκάνο, Ανδαλουσία. Λέω αυτές τις περιοχές, γιατί σ' αυτές έχω κολλητάρια να μας στηρίξουν. ;)
Πώς σου φαίνονται;

χαρίδημος είπε...

Επί του αφρού όλες! Αν έχουμε τόσες επιλογές μπορούμε να σκεφτούμε και την πίθανότητα των παραρτημάτων...βέβαια σε μερακλίδικη εκδοχή...

Το κεντρικό εις τα Χανιά! Θα αφήσει εποχή... :))

μαριάννα είπε...

Εξυπακούεται η μερακλίδικη εκδοχή. Και τα παραρτήματα παίζουν. Περιμένω κάτι φίλους Ισπανούς σε λίγες μέρες και όταν είμαστε μαζί όλο κάτι τέτοια συζητάμε, για να είμαστε μαζί βασικά. Κάνουμε όνειρα για συνεργασίες που θα μας αναγκάζουν να βρισκόμαστε πιο συχνά. Γιατί βλεπόμαστε κάθε δυο τρεις μήνες και δε μας φτάνει.
Λοιπόν κεντρικό στα Χανιά και τα υπόλοιπα παίζουν όλα. :) Σκέψου εσύ τις λεπτομέρειες και μου λες στο ιμέιλ. Υπάρχει στο προφίλ μου.
Φοβάμαι όμως ότι καταχράστηκα του χρόνου σου και σέβομαι που έχεις deadline μέχρι μεθαύριο.
Ευχαριστώ πολύ για την παρέα! :)
Σου εύχομαι καλό κουράγιο!
Φιλιά πολλά!

Cle Petridou είπε...

Να μια ταινία που δεν πρέπει να χάσω.
Μου άφησε σαν γεύση,κάτι από τις φωτογραφίες του Christophe Boisvieux. Παιχνίδια με το φως και τις αναλογίες!
γιλάκια
Κλέλια

μαριάννα είπε...

@ για την Αρλέτα

Συμφωνώ. Μπορείς να τη βρεις εύκολα. Αλλά θα σου συνιστούσα αν δεν έχεις δει, να μη χάσεις και το Κογιανισκάτσι και το Μπαράκα. ;)