Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2007

Elis Regina Carvalho Costa: Η Pimentinha των Βραζιλιάνων! Η Πιπερίτσα θα λέγαμε εμείς...



Η Elis Regina Carvalho Costa (17 Μαρτίου του 1945 - 19 Φλεβάρη του 1982), υπήρξε μία από τις πιο δημοφιλείς Βραζιλιάνες τραγουδίστριες στις δεκαετίες '60 και '70.

Η Elis γεννήθηκε στο Porto Alegre, στη Ν. Βραζιλία και ξεκίνησε την καριέρα της σαν τραγουδίστρια στα 11 της χρόνια σε ραδιοφωνική εκπομπή για παιδιά.

Το 1959, έκλεισε συμβόλαιο με το Rádio Gaúcha και τον επόμενο χρόνο ταξίδεψε στο Río de Janeiro όπου ηχογράφησε το πρώτο της LP, Viva a Brotolândia. Το δεύτερο LP της, με τον Jair Rodrigues, Dois na Bossa, έκανε ρεκόρ εθνικών πωλήσεων.

Στα τέλη του 1960 και αρχές του 1970, η Regina έκανε να αγαπηθεί από τον κόσμο το είδος *tropicalia, ηχογραφώντας τραγούδια μουσικών όπως του Gilberto Gil, του μεγάλου τραγουδιστή και συνθέτη που από το 2003 είναι και Υπουργός Πολιτισμού στη χώρα του.

Η Elis Regina πολύ συχνά έκανε κριτική στη δικτατορία τη βραζιλιάνικη, που καταδίωξε και εξόρισε πολλούς μουσικούς της γενιάς της. Σε μία συνέντευξη το 1969, δήλωσε ότι η Βραζιλία κυβερνάται από "gorilas". Η δημοτικότητά της και η αγάπη του κόσμου την κράτησε έξω από τη φυλακή, όμως την υποχρέωσαν οι δικτάτορες να τραγουδήσει τον Εθνικό Ύμνο της Βραζιλίας κατά τη διάρκεια ενός θεάματος σε ένα στάδιο, πράγμα που προκάλεσε την οργή των πολλών Βραζιλιάνων της αριστεράς.

Η Δημοκρατία της Βραζιλίας καταλύθηκε απο δικτατορίες τρεις φορές. Απο το 1930 έως το 1934, απο το 1937 έως το 1945 υπό τον Getulio Vargas και απο το 1964 έως το 1985 υπό την διοίκηση στρατηγών. Σήμερα, ευτυχώς, η Βραζιλία είναι δημοκρατία.

Το 1974 ηχογράφησε μαζί με τον Antonio Carlos Jobim το άλμπουμ, Elis & Tom, που θεωρείται από τους μουσικούς κριτικούς, ένας από τους καλύτερους δίσκους της bossa nova όλων των εποχών.

Είχε τρία παιδιά: Τον João Marcelo Bôscoli, παιδί από τη σχέση της με τον Ronaldo Bôscoli, καθώς τον Pedro Camargo Mariano και την Maria Rita Mariano η οποία είναι δημοφιλής τραγουδίστρια ήδη και που είναι παιδιά του επίσης δημοφιλούς πιανίστα César Camargo Mariano.

Δυστυχώς η Elis Regina πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών, ηρεμιστικών και αλκοόλ το 1982, στα 36 της χρόνια.



* Η Tropicalia, είναι βραζιλιάνικη μουσική που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του '60 και είναι ένας συνδυασμός της bossa-nova, του rock and roll, της παραδοσιακής μουσικής της Bahía και του πορτογαλικού fado, που δημιουργεί ένα ηχητικό μόρφωμα από ηλεκτρικές κιθάρες και ποιητική πρόζα μαζί με την ελευθερία της jazz και τις επιρροές από τους Γάλλους ντανταϊστές. Θα μιλήσουμε όμως ακόμα για τον Τροπικαλισμό που συνδέθηκε με τον ακτιβισμό, σε επόμενο αφιέρωμα στον ΜΟΝΑΔΙΚΟ, τον ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟ Caetano Veloso, που το 1967 ήδη αποτελούσε μέρος του χίπικου κινήματος στη Βραζιλία και μαζί με τον Gilberto Gil δημιούργησαν αυτή τη νέα μορφή μουσικής.




Υπέροχη πάντα... στο ίδιο τραγούδι, αλλά κουβαλά όλη την τραγωδία της εξάρτησης. Και στα φεστιβάλ Τζαζ του Μοντρέ, αν δείτε τα βίντεο, η γυναίκα είναι κόκαλο μόνιμα.
Στο συγκεκριμένο απορώ πως στέκεται στα πόδια της...


11 σχόλια:

sunday είπε...

Κάθε φορά που βλέπω στο RSS ύπαρξη καινούριας δημοσίευσής σου, δε γίνεται να μην σκεφτώ "μα δούμε τι καλό θα μάθουμε σήμερα". Σ'ευχαριστώ πολύ πολιτιστικέ ξεναγέ μου.

μαριάννα είπε...

Κοίτα να δεις που αργά τη νύχτα τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται. Πριν γράψεις το σχόλιό σου διάβαζα το ατύχημα στο μπλογκ σου και αναρωτιόμουν... αν είναι αλήθεια...
Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου στα ταξίδια μου, όπως σε ευχαριστώ για τα δικά σου. Τα ποιητικά ταξίδια είναι από τα ωραιότερα που μπορεί να κάνει κανείς... ξέρεις πόσο τα αγαπώ.

Καλή Κυριακή Νυχτοπούλι μου! ;)

Antoine είπε...

Δε μου αρέσει ιδιαίτερα αυτό το είδος μουσικής. Είδα και τη φωτογραφία σου στο άλλο σου προφίλ. Είσαι εκπαιδευτικός; Τι μάθημα κάνεις;

Εγώ φαντάζομαι πως θα είσαι ή φιλόλογος ή μουσικός.

Xouakina's team είπε...

Έλα να δεις τη maja desnuda και vestida που έμμεσα μου ζήτησες...

μαριάννα είπε...

Antoine και Xouakina's team

Έρχομαι στα μέρη σας... ;)

roidis είπε...

αγαπημένη φωνή. γεμάτη πάθος και μερικές φορές μαγικούς ψιθύρους...την έχω σε καμιά δεκαριά δίσκους βινυλίου, ακόμα σε ντιτζιταλ δεν απέκτησα τη φωνή της....

night blue είπε...

Fantastiki tragoudistria alla eixe dyskoli zwi

μαριάννα είπε...

@ roidis

Είσαι ο δεύτερος άνθρωπος που γνωρίζω που έχει δίσκους της Έλις!
Ανεκτίμητοι είναι! Μπορεί να τους κάνεις σιντί το ξέρεις ε; Για ευκολία. Αν και τα βινύλια έχουν τη μαγεία τους. Μπορείς να τα απολαμβάνεις σε ιδιαίτερες στιγμές.
Με ποτάκι και φωτίτσα... και καλή παρέα! Για να γιορτάσετε κάτι σπέσιαλ. :)
Πολύ σε χαίρομαι για τις συλλογές σου! Μουσικής και ποίησης... που έχουν πέσει στην αντίληψή μου.
Να είσαι καλά! :)

μαριάννα είπε...

@ vain

Όντως. Ήταν και η δικτατορία. Ήταν και οι αλλαγές στη μουσική που πρώτοι έφεραν...

Γατος_με_απαλες_πατουσες είπε...

την εχω ακουσει ζωντανα στη βραζιλια ...τοτε κανα εξαμηνο πριν ταξιδεψει για παντα, σε ενα "μπαρακι" στο Σαο Παολο.
αφορητη η μνημη και ο πονος της, να φερεις κρασι και λαδι για τις πληγες

ευχαριστω σε

μαριάννα είπε...

Αμάν γατί μου πολυαγαπημένο! Φύλαξε καλά τις λεπτομέρειες! Θα μου τις πεις όλες από κοντά! Έζησες τέτοια εμπειρία βρε θηρίο; Δεν μου το 'χεις ξαναπεί. Σε καπαρώνω από τώρα για τουλάχιστον ένα βράδυ. Κανόνισε... ;)

Σ' αγαπώ πολύ βρε παλιόγατο!