Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

ΠΡΟΤΑΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΠΡΟΚΛΗΣΗ: « Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ, 8 ΜΑΡΤΗ 2008 »


Γυναίκα

Θεά, νεράιδα, μάγισσα κι εκατοντάδες ακόμα επίθετα και λέξεις λατρείας και μίσους, μα σίγουρα πάθους! Ή την αγάπησαν μέχρι θανάτου ή τη μίσησαν μέχρι θανάτου.
Την τραγούδησαν όλοι οι τροβαδούροι του κόσμου, την ύμνησαν όλοι οι ποιητές της γης.
Μεθαύριο λοιπόν, είναι η γιορτή της, μια γιορτή μνήμης και μια επέτειος αγώνων, αγώνων στους οποίους κάποιες γυναίκες αφιέρωσαν τη ζωή τους, τα έχω γράψει εδώ αναλυτικά.
Φέτος λοιπόν σκέφτηκα να κάνω μια πρόταση μια και ξεκινήσαμε τη χρονιά ποιητικά και με πολλά μπλογκοπαίχνιδα λογοτεχνικά, πιστεύοντας όλοι ότι η Ποίηση και γενικά η Τέχνη, για να μην το εξειδικεύουμε, είναι η απάντηση και η λύση σε όλη αυτή τη διαφθορά που υπάρχει γύρω μας και που μας έχει μαυρίσει την ψυχή.

ΠΡΟΤΑΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΠΡΟΚΛΗΣΗ λοιπόν. Να αναρτήσουμε στις 8 του Μάρτη που είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ποιήματα ή κείμενα ή φωτογραφίες ή πίνακες ή όποιο έργο Τέχνης με θέμα τη Γυναίκα. Τί ενέπνευσαν οι γυναίκες στους ποιητές και στους ζωγράφους της γης. Με τίτλο «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ, 8 ΜΑΡΤΗ 2008»
Προσκαλώ καταρχήν όλους όσους βρίσκονται στη λίστα επαφών μου και όποιον άλλον μπλόγκερ, άσχετα αν τον γνωρίζω, και θέλει να πάρει μέρος. Φυσικά, όσοι μπορούν να γράψουν και κάτι δικό τους για τη Γυναίκα της ζωής τους, μάνα, σύντροφο, κόρη, αδερφή, ερωμένη, φίλη... θα είναι ότι καλύτερο. Πεζό, ποίημα ή εικόνα... Τί λέτε;

21 σχόλια:

kalogeros είπε...

Εγώ είμαι μέσα Γητ! Ευκαιρία είναι να τιμήσουμε τις γυναίκες.Είτε μάνες, είτε αδερφές, είτε συντρόφους(κι ας είμαι καλόγερος! :p ), είτε το φύλο γενικώς...

μαριάννα είπε...

Καλόγερέ μου χαίρομαι.
Το ήξερα πως μας αγαπάς! ;)
Σε διαβάζω σε τακτική βάση, βεβαίως βεβαίως. Ανυπομονώ να δω τί θα γράψεις!
Να 'σαι καλά!

habilis είπε...

χμμμ. Η προταση ειναι προκληση ,γιατι να περιμενω μεχρι 8 Μαρτη και να μην το ανεβασω απο τωρα?...

μαριάννα είπε...

@ habilis

Σωστό σε βρίσκω... Κι εγώ άρχισα να ψάχνομαι και μόλις καταλήξω θα το ανεβάσω. Εν τω μεταξύ δεν είναι ανάγκη να είναι ένα. Οι γυναίκες είμαστε πολλές! Οι καλές! ;)
Σωστά;

faraona είπε...

Εγω....Γητευτρια μου, συμφωνω και επαυξανω.Στις 8 του Μαρτη ολοι αφιερωματα για την γυναικα με ο,τι μπορει ο καθενας η η καθεμια!
Ωραια ιδεα!

μαριάννα είπε...

@ Faraona

Γεια σου φαραονάκι μου! Χαίρομαι πολύ που συμφωνείς και πιστεύω ότι θα βγουν στην επιφάνεια πολλοί θησαυροί της παγκόσμιας λογοτεχνίας που θα αφορούν τη γυναίκα και πώς την είδαν οι ποιητές και οι καλλιτέχνες του κόσμου. Ήδη έχω βαλθεί και ξεφυλλίζω βιβλία! ;)

Φιλάκια κορίτσι μου! Καλό βράδυ!

ΥΓ. Μήπως και τα κοσμήματά σου δεν είναι κάτι σχετικό; Τέχνη που απευθύνεται στη Γυναίκα και μάλιστα σπουδαία. Ότι κι αν ανεβάσεις μην παραλείψεις να βάλεις εικόνες σου...

BOSKO είπε...

Θα την τιμήσω την πρόσκληση σου, μ' αρέσει! Τι λέξη το "κουβαροβυζού", δεν την είχα ξανακούσει και, δε μπορώ να πω, γέλασα!

μαριάννα είπε...

Λοιπόν στην Κρήτη όταν θέλουν να πουν ότι μια γυναίκα έχει καλό κορμί, λένε μακρόταλη και κουβαροβύζα. Μακριά τάλια είναι η σχετικά μεγάλη απόσταση από τον ώμο στη μέση και κουβαροβύζα είναι αυτή που έχει στήθος στρογγυλό και στητό σαν κουβάρι. :))) Σωστοί οι Κρητικοί; Είμαι περίεργη να δω τί θα διαλέξεις... Σε εμπιστεύομαι πάντως να ξέρεις. ;)

BOSKO είπε...

Ψηφίζω κουβαροβυζού ασυζητιτί!

μαριάννα είπε...

Κοίτα να δεις που συμφωνούμε!!! :))))

ΥΓ. Δε θα έρθει και η ημέρα του άντρα; Κάτσε και να δεις τί προτιμάμε εμείς! :Ρ

Μηθυμναίος είπε...

Αλίμονο, μπορώ να λείψω εγώ.
Εσύ τι λες;
Θα το κάνω, άλλωστε το είχα προγραμματίσει.
Ευχαριστούμε για την Πρόταση-Πρόσκληση-Πρόκληση!
Είσαι ίωση!!!

koulpa είπε...

Δε θα το σκευτόμουν μόνος.. δε θυμαμαι ημερομηνίες και τέτια.. αλλά μιά και μου το θύμισες.. και είναι το θέμα προσφιλές.. θα το παλέψω..:):)
Καλημέρες και τρεχάτα φιλιά:):)

μαριάννα είπε...

@ μηθυμναίος

Δε φαντάζεσαι πόσο γοητευτικό το βρίσκω, σαν πρόκληση δημιουργίας και σαν φωτογραφία αισθημάτων. Αυτή η αναμονή και η περιέργεια του τί θα γράψετε και ποιά είναι εκείνα τα ποιήματα ή τα τραγούδια που θα αφιερώνατε στις γυναίκες της ζωής σας, με γοητεύει! Γιατί μέσα από αυτά που θα γράψετε ή θα διαλέξετε, σας καταλαβαίνουμε και καλύτερα. ;)

Ίωση ε; Πολύ πιθανόν! Μ' έχουν πει και «αρρώστια μου!» πιο βαρύ ακόμα! χαχαχαχαχαχα

Φιλάκια! Καλημέρα!

μαριάννα είπε...

@ koulpa

Γι αυτό είμαστε εμείς εδώ αγόρι μου! Κάτι σαν την υπηρεσία αφύπνισης καλημέρα σας! ;)
Για να σας ξεσηκώνουμε, να σας ξεκουνάμε, ενίοτε και να σας παρασύρουμε στην ακολασία του... Ιανού με τον Μαραμή ή του ελαφινιού στα καμπαρέ!!! :Ρ

Φιλιά! Καλημέρες!

ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ είπε...

Ωραιότατη ιδέα, άσε με όμως να το σκεφτώ πως μπορώ να συνδυάσω το θέμα "κώφωση" που είναι αποκλειστικό θέμα στο μπλογκ μου με τη γιορτή της γυναίκας...

μαριάννα είπε...

@ σοφία κολοτούρου

Είμαι σίγουρη πως μπορείς να γράψεις και ποίημα σχετικό, αν και έχεις ήδη... οποιοδήποτε ποίημά σου ως γυναίκα ταιριάζει! Και το μελοποιημένο σαφώς! Και μπορείς να βάλεις πολλά και όχι μόνο ένα.

A.F.Marx είπε...

To 85,8% της Τέχνης και της Λογοτεχνίας είναι αφιερωμένο στης γυναίκες ή είχε σαν αιτία έμπνευσης κάποια γυναίκα...

:)

μαριάννα είπε...

@ A.F.Marx

χαχαχαχαχαχα! Δεν έχει άδικο! Και λίγο λες. Το έπαθα κι εγώ σήμερα που έψαχνα τραγούδια!!! Όλα από τα παλιομισοφόρια είναι εμπνευσμένα!
Αξίζει όμως τον κόπο ε; ;)

ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ είπε...

Είχες δεν είχες με έπεισες! Μα πως τα καταφέρνεις;

Γεννηθήτω το θέλημά σου εδώ:

http://kofosi.blogspot.com/2008/03/9.html

faraona είπε...

EΙΜΑΙ ΚΑΘΟΛΑ ΕΤΟΙΜΗ...ΤΙΜΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕΣ...!
γΗΤΕΥΤΡΙΑ


εΥΧΑΡΙΣΤΩ καλο τριημερο!Μακια!

Ανώνυμος είπε...

Έτοιμο το αφιέρωμα - Πρόσκληση .
Άργησα λίγο γιατί με ... "τσάκισε" (λίγο) η .... απεργία της ΔΕΗ και οι απανωτές εφημερίες ....
Είμαι όμως ελεύθερη την Καθαρά Δευτέρα ....
Σου εύχομαι : "Καλή Σαρακοστή" ... Και μην ξεχνάς :
Από Δευτέρα ,νηστεία , ΣΕ ΟΛΑ...
........................
Εμένα , ευτυχώς .... δεν με πιάνει (η υποχρέωση της νηστείας).