Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2008

Καλό ταξίδι στον άνθρωπο αξιοπρέπεια! Να πεις στο Μελινάκι πως δεν την ξεχνάμε... και να μας την προσέχεις όπως έκανες πάντα!


Έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, ο Ζυλ Ντασέν, ο σκηνοθέτης και σύζυγος-σύντροφος της Μελίνας Μερκούρη, την οποία αγάπησε όσο κανείς και ήταν πάντα στο πλάι της φύλακας-άγγελος. Όταν την έχασε, δημιούργησε στη μνήμη της το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη με στόχο την προώθηση της δημιουργίας του νέου μουσείου της Ακρόπολης και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού. Διετέλεσε πρόεδρος του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη».

Γεννήθηκε το 1911 στο Κονέκτικατ στις ΗΠΑ και ήταν ένας από τα οκτώ παιδιά ενός ρωσοεβραίου κουρέα. Αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί λόγω του Μακαρθισμού. Έζησε στη Γαλλία και στη συνέχεια στην Ελλάδα.

Με τη Μελίνα Μερκούρη γύρισαν τις ταινίες «Ποτέ την Κυριακή», «Τοπ Καπί» και «Φαίδρα». Η Μελίνα πάντα έλεγε ότι έχασε την καριέρα του εξ' αιτίας της.

Ο Nτασσέν συνδύαζε στις ταινίες του, το παραμύθι του Xόλυγουντ με την εικόνα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, το φιλμ νουάρ με τον ιταλικό νεορρεαλισμό και την γοητεία του γαλλικού αστυνομικού μυστηρίου.

Μαθήτευσε δίπλα στον Aλφρεντ Xίτσκοκ, γεγονός το οποίο επηρέασε την σκηνοθετική του ματιά.

O Mάρτιν Σκορτσέζε, η Μαργκερίτ Ντυράς και πολλοί μεγάλοι συγγραφείς και σκηνοθέτες τον θεωρούσαν παράδειγμα σύγχρονου εξαιρετικού δάσκαλου και πρότειναν σε κάθε νέο σκηνοθέτη να τον έχει ως παράδειγμα.

Με το «Ποτέ την Kυριακή» απέσπασε βραβείο καλύτερης ταινίας, βραβείο ερμηνείας η Mελίνα Mερκούρη στο Φεστιβάλ Kαννών και Όσκαρ ο Mάνος Xατζιδάκις για «Tα παιδιά του Πειραιά».

Ο πρώτος του γάμος ήταν με την Μπεατρίς Λανέρ με την οποία απέκτησε δύο παιδιά: Το διάσημο γάλλο τραγουδιστή Τζο Ντασέν και την ηθοποιό Ζουλί Ντασέν. Ο πρόωρος θάνατος του μοναχογιού του από καρκίνο, ήταν το μεγάλο χτύπημα της ζωής του.

Καλό ταξίδι στον αγαπημένο μεγάλο φιλέλληνα! Στον αξιοπρεπή και γλυκύτατο άνθρωπο και καλλιτέχνη! Στον άνθρωπο που πάλεψε για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, συνεχίζοντας τον αγώνα Εκείνης, για να πραγματοποιήσει το όνειρο της αγαπημένης του! Να ξαναγεννηθεί με την επιστροφή τους!


Φωτό: Adler, Laure
Duras et Jules Dassin écrivant le scénario pour 10:30 PM Summer



H Μελίνα μιλά για τον «Ιούλιό» της!!! Τον Τζούλη της! Τον ακούραστο, τρυφερό, αγαπημένο! Τον μεγάλο της έρωτα!




Μερικά απολαυστικά βιντεάκια από συνεντεύξεις του λαμπερού ζεύγους! Λαμπερού στην ψυχή!

7 σχόλια:

γητεύτρια είπε...

.
.
.
.
.
.
.
Φιλμογραφία του Ζυλ Ντασέν

• Circle of Two (1980)
• Κραυγή γυναικών (1978)
• The Rehearsal (1974)
• Promise at Dawn (1970)
• Up Tight! (1968)
• Hamilchama al hashalom (1968)
• 10:30 P.M. Summer (1966)
• Topkapi (1964)
• Φαίδρα (1962)
• Ποτέ την Κυριακή (1960)
• La Legge (1959)
• Celui qui doit mourir (1957)
• Du rififi chez les hommes (1955)
• Night and the City (1950)
• Thieves' Highway (1949)
• The Naked City (1948)
• Brute Force (1947)
• A Letter for Evie (1946)
• Two Smart People (1946)
• The Canterville Ghost (1944)
• Young Ideas (1943)
• Reunion in France (1942) • The Affairs of Martha (1942)
• Nazi Agent (1942)
• The Tell-Tale Heart (1941)

koulpa είπε...

Πάει κι αυτός.. πολύσυμπαθητική φυσιογνωμία.. δεν έχω δεί πολλές τενίες του..
Καληνυχτούδια:):)

γητεύτρια είπε...

Καλό μήνα σε όλους και πολλά φιλιά!
Θα τα πούμε σύντομα... ;)

A.F.Marx είπε...

Έφυγε πλήρης ημερών, πλήρης εμπειριών και πλήρης έργου...
Θα τον θυμόμαστε με αγάπη και θαυμασμό

Faraona είπε...

Aντε Μελινα αγκαλια με τον αγαπημενο σου κοιμασαι πια!
Ωρα του καλη!

etalon είπε...

Τόσες μέρες μετά κι ακόμα νοιώθω ότι έχω χάσει κάποιον σημαντικο κι οικείο μου....


Για τα ερωτηματικα συμφωνω. Το διορθωνω! Ευχαριστω για τη θετικη σου διαθεση και το υπεροχο ιστολογιο σου.

γητεύτρια είπε...

@ etalon

Όμοιος ομοίω αεί βελάζει αγόρι μου! ;)
Δεν είναι τυχαίο που αναγνωριζόμαστε όλοι οι... σαλταρισμένοι του κόσμου! Έχουμε τόσα πολλά κοινά που συχνά διαβάζοντας πολλούς από σας χαμογελάω.
Άλλους πάλι που δεν μοιάζουμε, αλλά που μας συμπληρώνουν, τους καμαρώνω το ίδιο.
Νομίζω τώρα αρχίζει η καλή εποχή για τα ιστολόγια. Τώρα που έμαθαν να ασχολούνται και άνθρωποι απλοί, αληθινοί, άσημοι και όσοι ήταν μια ζωή στην απ' έξω του συστήματος. ;)

Φιλιά και καλημέρα!!!