Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Celtic Legends... στο Γυάλινο. Μετριότατη έως απόλυτα βαρετή παράσταση!


Πολύ βαρεθήκαμε απόψε. Μια παράσταση πολύ μέτρια μουσικά. Οι χορευτές, νέα παιδιά, καλά σε τεχνική χορού, αλλά οι χορογραφίες νηπιαγωγείου, η μουσική τόσο βαρετή, που νόμιζες πως βρίσκεσαι σε χωριάτικη ιρλανδική παμπ, όπου έπαιζαν συνέχεια το ίδιο κομμάτι γιατί βαριόντουσαν να το αλλάξουν. Λοιπόν σ' αυτό το Γυάλινο, δεν έτυχε ποτέ να περάσω καλά. Πολύ γκαντέμικο! Πάντα έφευγα απογοητευμένη. Το ίδιο κι απόψε. Όποιος ξέρει από Κέλτικα, θα βαρεθεί. Αν κάποιος δεν έχει ιδέα... κάτι θα πάρει. Αν και στο you tube υπάρχουν απείρως καλύτερα βίντεο σχετικά. Το φαγητό καλούτσικο, το σέρβις μέτριο. Οι τιμές αθηναϊκές. Άποψή μου: Διάβασε κανά μπλογκ καλύτερα. Δε θα χάσεις!


Αποσπάσματα από κριτικές

QUEST FRANCE – Αύγουστος 2004 «Η επιτυχία αυτή, που είχε μια πλατιά απήχηση, δεν βασίστηκε πάνω στην απατηλή λάμψη, αλλά αντίθετα πάνω στην αυθεντικότητα: οι καλλιτέχνες οδήγησαν το κοινό στην ανακάλυψη των μουσικών παραδόσεων και των ιρλανδέζικων χορογραφιών. Οι συνταγές αφομοιωμένες από το σχήμα είναι απλές: τα παραδοσιακά κομμάτια ερμηνευμένα μόνο από τους μουσικούς εναλλάσσονται με τις εκπληκτικές χορογραφίες στις οποίες οι κλακέτες κυριαρχούν».

LE JOURNAL de VITRE –Μάιος 2004 «Ένα σοφό αμάλγαμα ιρλανδέζικου χορού και μπαλέτου… Και όταν οι χορεύτριες εναλλάσσουν τις κλακέτες με τις pointes το ταλέντο φτάνει στα ουράνια..»

L' EST REPUBLICAIN – Φεβρουάριος 2004 «Τι θέαμα! Χαρούμενες, χαμογελαστές οι δέκα χορεύτριες περιστρέφονται σαν να είναι η πιο εύκολη και ανώδυνη προσπάθεια του κόσμου. Τα δύο αγόρια πηδούν σαν κατσίκια χτυπώντας τα τακούνια πάνω στην ξύλινη σκηνή. Μερικά «γιούπι» από δω, άλλα «ουάου» από εκεί, οι κραυγές των χορευτών πνίγονται στις δοξαριές του βιολιού και στους ήχους του ακορντεόν και του whisle αυτού του χαρακτηριστικού ιρλανδέζικου φλάουτου. Το αποτέλεσμα είναι ένα πάντρεμα της παραδοσιακή και τη σύγχρονη μουσική».


Γεννημένη στις μαγευτικές πεδιάδες της Κονεμάρα στην καρδιά της Ιρλανδίας, η παράσταση Κέλτικοι Θρύλοι είναι ένα μουσικο-χορευτικό ψηφιδωτό του παραδοσιακού ιρλανδικού πολιτισμού. Νέοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες από το Γκάλγουεϊ, το Δουβλίνο, το Μπέλφαστ... κατορθώνουν να ενώσουν, σε ένα συγκλονιστικό θέαμα, διάρκειας δύο ωρών, τον ορμητικό παλμό της κλακέτας, τη χάρη του χορού, τη ρυθμική μανία της μουσικής και τη βουκολική μελαγχολία της ιρλανδικής μπαλάντας.
Ο χορός και η μουσική μας προσκαλούν σ’ ένα φανταστικό ταξίδι στα βάθη της αυθεντικής, ανεξερεύνητης ταυτότητας της Ιρλανδίας, στην χαρούμενη και ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα των ιρλανδικών pubs, στα αχανή λιβάδια και τις κρυστάλλινες λίμνες του πράσινου νησιού… Μουσική που κρύβει τις ρίζες και την ψυχή της στους αρχαίους μύθους των προχριστιανικών χρόνων. Δρυίδες, παγανιστικές τελετουργίες, ιερός μυστικισμός. Μία αρχαία κληρονομιά που μεταφέρθηκε μέσα από προφορικές μαρτυρίες από γενιά σε γενιά και βοήθησε τους Ιρλανδούς να διατηρήσουν ισχυρή την ταυτότητα τους παρά τις εισβολές και τις μεταναστεύσεις.


Με σεβασμό στην κέλτικη παράδοση, το Celtic Legends μας μυεί στην γνήσια, ζωντανή ψυχή της Ιρλανδίας, έτσι όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη λαϊκή μουσική, το τραγούδι και το χορό. Στον αντίποδα μεγάλων υπερπαραγωγών τύπου Χόλυγουντ, το Celtic Legends είναι μία παράσταση σε ανθρώπινο μέτρο που δεν βασίζεται στον εντυπωσιασμό και την επιτηδευμένη λαμπρότητα, αλλά στην υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα, την αυθεντικότητα και το εξαιρετικό ταλέντο των συντελεστών της.

Αποκλειστικά ζωντανή μουσική από βιολιά, φλογέρες, ιρλανδικά φλάουτα, σφυρίχτρες, ταμπούρλα (bodran) και άλλα παραδοσιακά λαϊκά όργανα, ήχοι μαγικοί βγαλμένοι από χειμωνιάτικα παραμύθια, αιθέρια τραγούδια και δεξιοτέχνες χορευτές, με πόδια που βγάζουν φωτιές, αποφασισμένοι να μας παρασύρουν στους ιλιγγιώδεις ρυθμούς της κλακέτας. Μουσική που σε ταξιδεύει νοσταλγικά, ρομαντικές μελωδίες, εύθραυστες φωνές, συνδυάζονται με γεμάτες πάθος, καταιγιστικών ρυθμών χορογραφίες συνθέτοντας, ένα πολύχρωμο, εκρηκτικό θέαμα που έχει ήδη γοητεύσει περισσότερους από 1.000.000 θεατές. Με πάνω από 150 σταθμούς στην περσινή τους θριαμβευτική περιοδεία και sold out παραστάσεις σε Ευρώπη (Ιρλανδία, Γαλλία, Ελβετία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ρωσία, Ιταλία), Ιαπωνία, Κορέα, Ν. Αμερική και Αυστραλία, το Celtic Legends πολύ γρήγορα έχει πλέον εξελιχθεί στον κύριο πρεσβευτή της ιρλανδικής μουσικής στο εξωτερικό. Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του διάσημου Ιρλανδού τενόρου Michael Londra, - επί σειρά ετών «πρώτης φωνής» του Riverdance - καθώς και τη συμμετοχή του χορογράφου Gerard Hayes - για 4 χρόνια κορυφαίου χορευτή στο The Lord of the Dance - και του συνθέτη/ακκορντεονίστα Fergal O’ Murchu το Celtic Legends έφτασε ένα μοναδικό επίπεδο καλλιτεχνικής αναγνώρισης και επαγγελματισμού. Ένα 100% ζωντανό θέαμα με πέντε από τους καλύτερους μουσικούς της ιρλανδικής σκηνής: Damien McGeehan, Mhairi Hall, Martin O' Connell, Thomas Johnston, Sean McElhain. Δώδεκα χορευτές σε απόλυτο συγχρονισμό που κόβουν την ανάσα: Gerard Hayes, Gary Pender, Brian Donnelly, Liam Gilligan, David Barkley, Susan O'Shaughnessy, Maria O'Connor, Gemma O'Connor, Eloise Russant, Nicola Dempsey, Lisa Butler, Louise Hogan.


Τι μπούρδες λένε οι κριτικές! :Ρ

15 σχόλια:

μαριάννα είπε...

.
.
.
.
Οι φωτό μου βγήκαν λίγο χάλια αλλά είχε κατασκόταδο, άλλη βλακεία αυτή και δεν είχα τρίποδο φυσικά. :)

BOSKO είπε...

καλά, ρε γητεύτρια, μόνο λίγες μέρες θα είσαι στα πάτρια εδάφη και πήγες κι είδες...ιρλανδέζικα μπαλέτα; Έλεος! Δεν πήγαινες να ακούσεις καλύτερα τη Λίτσα Διαμάντη, ξέρω γω;

μαριάννα είπε...

μπόσκο

Έχω δει καταπληκτικά μπαλέτα Κέλτικα στην Ιρλανδία και έχω ακούσει θεϊκές μπαλάντες. Διαβάζοντας τις κριτικές, φαντάστηκα ότι ίσως θα έβλεπα κάτι ανάλογο και ήθελα να το δει και η παρέα μου. Δεν ήταν χάλια. Απλά δεν ήταν των προσδοκιών μου.
Σκηνοθετικά έπασχε η παράσταση. Ένας καλλιτεχνικός διευθυντής Έλληνας τους χρειαζότανε μωρέ να τους δείξει τί σημαίνει... απογείωση! ;)
Καλημέρα σας!

ΥΓ. Λίτσα Διαμάντη; Να σου πω μπόσκο, μ' έχεις για εύκολο θεατή ή ακροατή; Σου εξηγήσω από κοντά κατιτίς στον πατσά. :ΡΡΡ

Μηθυμναίος είπε...

Σ' άκουγα να μου μιλάς για τα Κέλτικα με τόσο θαυμασμό...
Και τώρα διαβάζω την απογοήτευσή σου...
Τι κρίμα... γι' αυτό μακριά από άσχετες κριτικές.
Εγώ, που ιδέα δεν είχα από Μαραμή, κι όμως μας πέταξε στα ύψη!!!
Βρίσκομαι σε νότια εδάφη κι όμως σε επισκέπτομαι.
Φιλάκια

μαριάννα είπε...

μηθυμναίος

Μάτια μου καλημέρα! Ελπίζω να περνάτε καλά! Μας λείψατε ήδη...
Τα κέλτικα για κάποιον που δεν έχει δει καθόλου δεν ήταν άσχημα. Απλά ήταν μονότονο το πρόγραμμα και για μας που έχουμε ζήσει το αυθεντικό βορειο-ιρλανδικό κέλτικο με τις άρπες και τις μαγικές φλογέρες, αυτό μας φάνηκε πολύ τουριστικό. Θα σου πω από κοντά...;)
Πολλά πολλά φιλιά!
Καλή βδομάδα! Και καλό ταξίδι! Αύριο γυρίζετε;

koulpa είπε...

Κρίμα.. τουλάχιστον ελπίζω να ήταν καλ΄η παρέα..:):)
Τι άλλο έχει το πρόγραμμα;:):)
Καλημερούδια και φιλιά:):)

Juanita La Quejica είπε...

Και εγώ όταν το είδα φοβήθηκα ότι θα είναι τουριστικό, γι αυτό και το απέρριψα.
Δυστυχώς, όπως τα λες και εσύ, οι κριτικές λειτουργούν τελικά παραπλανητικά, πληρωμένες ίσως προωθητικές ενέργειες, δεν ξέρω...
Περνάς καλά; Εμείς τώρα κάπως αρχίζουμε και μπαίνουμε σε μια τάξη.

μαριάννα είπε...

koulpa

Μια χαρά ήταν η παρέα! Από τις πολύ εκλεκτές! :)
Και δεν ήταν άσχημα, απλά δεν ήταν το αναμενόμενο.
Απόψε το πρόγραμμα έχει θέατρο και γενικά όλες οι μέρες είναι φουλ. Ξέρεις τώρα, όταν έρχεσαι για λίγο πόσο φορτωμένο είναι το πρόγραμμα.
Φιλιά πολλά και καλό βράδυ!

μαριάννα είπε...

Juanita La Quejica

Ξέρεις σε τέτοιες περιπτώσεις είναι λαχείο. Όπως με τους Los Vivancos στο Αθηνών Αρένα. Ευτυχώς που είδα το σποτάκι στην τηλεόραση και δεν μου άρεσε καθόλου, μα καθόλου το πάντρεμα και το μπαστάρδεμα στο φλαμένκο. Κι έτσι δε διανοήθηκα ούτε καν να το ψάξω.
Χαίρομαι που μπαίνετε σε δρόμο! Μακάρι! Θα τα πούμε...

Φιλιά!

faraona είπε...

Τα Κελτικα ειναι μεσα μου σαν γλωσσα ,μουσικη και χορος,,, μεγαλος καημος Γητευτρια μου.

Δινω τα ρεστα μου,πεθαινω,πεφτω στα πατωματα που λενε...κι εκνευριζομαι κι εγω οταν βλεπω κατι μετριο για κατι που αγαπω τοσο πολυ.

Φιλια πολλα κι εσυ νασαι καλα δε βαριεσαι...θα δουει παλι η ευκαιρια για κατι πιο ποιοτικο.
φιλια

mareld είπε...

Nardaki!
Μια βολτίτσα στο γλυκοχαράζει..
για να κοιμηθείς ονειρεμένα!
Φιλιά!

mareld είπε...

Καλά βρε κουκλί!
Μπορούσε εγώ να είμαι σοφιστικέ..
έξω από την αρένα είμαι με το τσιγγάνικο..
Φιλιαααα!

μαριάννα είπε...

@ Faraona

Το φανταζόμουν ότι είσαι των κέλτικων. :) Και από τα εργόχειρά σου, τα χρώματα σου και τις μουσικές σου.

Φιλιά πολλά κορίτσι!

μαριάννα είπε...

mareld

Με παραπλάνησε η ηλικία. Καλά βρε συ, εσύ είσαι πολύ μικρό! Πότε πρόλαβες κι έχεις τόσες εμπειρίες; Και τόσες γνώσεις; Αξιοθαύμαστη!!!
Σε όλα!!!

Φιλάκια φιόρο μου!

mareld είπε...

Μπουγαρίνι μου!

Με πίεσαν τόσο πολύ που βγήκα
έξω από το χρόνο..όταν θα συναντηθούμε θα καταλάβεις..
Είσαι ανθρώπινη, γλυκιά, ευαίσθητη,καλόψυχη..
Χαίρομαι που είσαι στη καρδιά μου..
και τη ζεσταίνεις εδώ στα ξένα..