Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Σκόνη του χρόνου: Να ’μαι λοιπόν πιο πέρα, πιο μακριά από του δρόμου τα μισά. Τα χρόνια μου σπαταλημένα ...






Με αφορμή τη «Σκόνη του Χρόνου» ο Θόδωρος Αγγελόπουλος σημειώνει: «Πέρασαν τριάντα χρόνια σχεδόν από την πρώτη ταινία. Παραφράζοντας τον Έλιοτ, θα μπορούσα να πω: Να ’μαι λοιπόν πιο πέρα, πιο μακριά από του δρόμου τα μισά. Τα χρόνια μου σπαταλημένα τα πιο πολλά ανάμεσα σε θυμούς της Ιστορίας, πασχίζοντας ακόμα να μάθω να χρησιμοποιώ εικόνες. Και κάθε μου προσπάθεια μια καινούργια αρχή και μια μορφή αποτυχίας γιατί μαθαίνουμε μόνο όταν δεν χρειάζεται να εκφραστούμε πια. Ετσι το κάθε τόλμημα ένα ξεκίνημα καινούργιο μέσα στης ανακρίβειας των αισθημάτων τον γενικό χαμό. Μέσα στου πάθους τις ασύντακτες ορδές. Μια έφοδος στο άναρθρο. Να βρεθεί ξανά αυτό που χάθηκε, και βρέθηκε, και χάθηκε πάλι. Να βρεθεί ξανά... In my end is my beginning».

Και αλλού: «Οταν μιλάμε για αυτοβιογραφικά στοιχεία, μιλάμε για όλα για το βλέμμα μας, την ακοή, τα διαβάσματά μας, τα βιώματα, την οικογένειά μας, τη χώρα, την Ιστορία μας. Ολα αυτά μαζί για μένα συνθέτουν αυτό που θα ονόμαζα αυτοβιογραφία του καθενός. Αυτό που ονομάζει ο Χάιντεγκερ “ο χρόνος είμαστε εμείς”. Έτσι, ναι, είναι αυτοβιογραφική ιστορία».

Οι Γουίλεμ Νταφόε, Ιρέν Ζακόμπ, Μισέλ Πικολί, Μπρούνο Γκαντς, «υπό την μπαγκέτα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, οδηγούν τον θεατή σε ένα ταξίδι μνήμης, μεταφέροντας στην μεγάλη οθόνη βιώματα από τα μεγάλα γεγονότα του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα, μέσα από μια ιστορία έρωτα και μετέωρων προσδοκιών, φιλτραρισμένα στο χρόνο αλλά όχι θαμπά για τους ήρωες που τα έζησαν.

Σε ερώτηση για την κριτική που έχει τύχει το έργο του, ο ίδιος θεωρεί ότι «τους σκηνοθέτες δεν τους διαλέγει η κριτική ούτε το κοινό αλλά ο χρόνος» και πως για τον ίδιο, όλες του οι ταινίες είναι κεφάλαια της ίδιας ταινίας. Κεφάλαια, όπως είπε, «ενός μεγάλου βιβλίου, πάνω στην ανθρώπινη μοίρα, στο χρόνο που πέρασε αλλά και σε αυτόν που έρχεται».

Η επόμενη ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, φέρει τον προσωρινό τίτλο «Αύριο» και με αυτήν θα κλείσει την τριλογία που άνοιξε με το «Λιβάδι που δακρύζει» και συνεχίζει με την «Σκόνη του χρόνου».

ΑΠΕ - ΜΠΕ



10 σχόλια:

arcana είπε...

Καλημέρα Γητεύτρια.Η μουσική είναι της Καραΐνδρου?

Juanita La Quejica είπε...

Από τις σκηνές που είδα στα "προσεχώς", αποφάσισα ότι θα την δω την ταινία. Αυτό που μας έκανε μεγάλη εντύπωση με μια φίλη ήταν το πόσο μεγάλωσε ο Πικολί. Τον θυμάμασταν στις ταινίες με την Ρόμυ... η σκόνη του χρόνου είναι καταλυτική για όλους μας.

μαριάννα είπε...

arcana

Γεια σου arcana. Το ξέχασα να το γράψω. Παράλειψή μου. Φυσικά Καραΐνδρου και είναι υπέροχη. Για να επανορθώσω,

Άκου εδώ...

μαριάννα είπε...

Juanita La Quejica

Ναι, ναι, ναι κι εγώ αύριο θα πάω ολοταχώς, εκτός κι αν δεν μπορώ να μπω από ουρές...
Μόνο έτσι. Αν και δεν φαντάζομαι να τρέξει κι όλη η Αθήνα να δει Αγγελόπουλο, αν κρίνω από μια πρόχειρη δημοσκόπηση που έκανα σε συζήτηση στο σχολείο και με φίλους.
Όλοι έχουν κολλήσει στην καραμέλα «αργά πλάνα-κόβω φλέβες». Οι σιωπές που είναι η ποίηση στον κινηματογράφο και στους καλούς σκηνοθέτες, δεν τους λένε τίποτα. Δράση θέλει ο κόσμος και γεγονότα... Τσέχοφ τους είπα θα τους πάω ή Ταρκόφσκι. :))))) Και μου έριξαν δολοφονικές ματιές κουνώντας το κεφάλι. Σαν να είμαι χαμένη υπόθεση... ανίατη.
Εδώ γεράσαμε εμείς ρε γαμώτο, κι ο Πικολί; Και πάλι καλά να λέμε... Και την Ζακόμπ μια χαρά τη βρήκα.
Μήπως ο Αγγελόπουλος που είναι γεννημένος το '35 φαίνεται; Κρατιέται άψογα! Εντυπωσιάστηκα από τις φωτό.;)

The Hawk είπε...

Για να παρακολουθήσω ταινία του θα πρέπει να είμαι ξεκούραστος.

Στην Ευρώπη, κάθε ταινία του γίνεται είδηση επειδή αρέσει.
Εδώ (στην Ελλάδα), επειδή γίνεται είδηση επειδή αρέσει στους Ευρωπαίους.

Το 2ο κανάλι της Γερμανικής τηλεόρασης (ZDF) δείχνει Αγγελόπουλο με αυθεντικό ήχο και υπότιτλους,
ενώ το Γαλλο-Γερμανικό κανάλι πολιτισμού Arte,
δεν παρέλειπε να δείξει ταινία του τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις μήνες.

Γι' αυτό για μένα (και για 'κείνον όπως έχω ακούσει) είναι ο Τεό.

Juanita La Quejica είπε...

Και όμως, από τις σκηνές τουλάχιστον δεν φαίνεται να είναι εξοντωτικά αργή. Πώς έλεγαν εκείνη την απίθανη αργεντίνικη που επί 2 ώρες δεν κουνιόταν φύλλο; Μπροστά της του Αγγελόπουλου φαίνονται... αστυνομικές περιπέτειες, χαχα!
Αν δεν πας αύριο, από Δευτέρα ευχαρίστως να σε συνοδεύσω, αν σε βολεύει το κέντρο, να μοιραστούμε την απόσταση.

μαριάννα είπε...

The Hawk

Χαχαχαχαχα! Ξεκούραστος ε; Μα ίσα ίσα που ο Αγγελόπουλος το πάει χαλαρά. Είχα την εντύπωση ότι η δράση και η αγωνία είναι που κουράζουν. Βρε τζόβενα εσείς θα μου ανατρέψετε τα δεδομένα! Χαλαρώνετε με μουσικές που κάνουν τα νεύρα των νορμάλ ανθρώπων φιδέ ή με ταινίες που από ένταση σε εξοντώνουν. Να σε δω σε μερικά χρονάκια... :Ρ

μαριάννα είπε...

Juanita La Quejica

Ποιά αργεντίνικη λες, δεν την ξέρω. Χαχαχαχα! Βρε μπας κι είναι ανέκδοτο σαν τους Μεξικάνους, που ο ένας μίλησε την Πρωτοχρονιά κι είπε «Ένα πουλί» κι ο άλλος απάντησε το καλοκαίρι και είπε «αν συνεχίσεις την πολυλογία, εγώ την κάνω»;
Αν δεν πάω αύριο και το αφήσω από βδομάδα θα σου πω σίγουρα και φυσικά θα είναι μεγάλη μου χαρά guapa!

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόοοοον! είδα την ταινία, χθες στην πρεμιέρα της, στο μέγαρο μουσικής!

κοσμικά: η Ιρέν Ζακομπ θεά κομψότητας με ένα υπέροχο φόρεμα και με τρακ απέναντι μας!!!
Ο Νταφό(ε) λαμπερός, πολύ πιο όμορφος από κοντά κι αυτός συνεσταλμένος

(για τα εγχώρια κοσμικά: δεν ασχολούμαι!)

Η ταινία: τη χάρηκα γενικώς. Ειδικώς νομίζω ότι ο Theo απέτυχε στο να κάνει μια ταινία που να θυμίζει τα Βεντερικά ονειροπολήματα - μάλλον δεν τον ενδιέφερε κιόλας. Το αναφέρω όμως γιατί η ατμόσφαιρα - ειδικά στα γυρίσματα του Βερολίνου εμένα στον Βέντερς με πήγαινε αλλά το λεωφορείον δεν έφτανε στο τέρμα.

Μαγική σκηνή: ο χορός των τριών πρωταγωνιστών στο μετρό!!!

Ατυχής σκηνή: Ο Νταφό(ε) με την εν διαστάσει σύζυγό του φιλιούνται με πάθος αλλά αυτή τον διώχνει όταν πάει να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από ένα φιλί! (μάλλον η χειρότερη ερωτική σκηνή που έχω δει)

Μουσική: Η κυρία Ελένη Καραϊνδρου δε με ικανοποιήσε όσο το έχει καταφέρει στα προηγούμενα έργα της.

συμπέρασμα: Αξίζει να τη δει κανείς.

(τα υπόλοιπα λέω να τα κάνω κι εγώ ενα ποστάκι, με την άδειά σου!!!)
καλημέρααααααααααα

μαριάννα είπε...

Giannis Kafatos

Είσαι Θεός ήλιος καλοκαιρινός...:)
Καλημερούδια!
Να 'σαι καλά Γιάννη! Είμαι σίγουρη ότι θα συμφωνήσω μαζί σου απόλυτα και εντελώς γιατί αυτή την εντύπωση έχω από την χθεσινή εμφάνισή των συντελεστών στην Μπήλιω.
Θα δω την ταινία απόψε και θα σου πω αν συμφωνώ και στα υπόλοιπα, αν και νομίζω πως με καλύπτεις ήδη.
Αναμένουμε το ποστ σου με λεπτομέρειες... ανατριχιαστικές.;)

Φιλιά πολλά και χίλια ευχαριστώ για την ενημέρωση!