Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Κλοπή παστέ χωρίς καν αναφορά μεταφραστή, χωρίς καν αναφορά πηγής. Ελενίτσα θες κολόρι;



Η αγαπητή Σία25 όχι μόνο αντέγραψε τα ποιήματα χωρίς αναφορά πηγής, εδώ κι εδώ, από εδώ κι εδώ, που είναι το ελάχιστο που οφείλει να πράξει, αλλά αντέγραψε ολόκληρα τα ποστ με τίτλους, βιογραφικά, φωτογραφίες και μεταφράσεις. Κι ενώ ξέρει να αντιγράφει με μαεστρία περισσή τα πάντα, ΞΕΧΝΑΕΙ; αντιγράφοντας τον μεταφραστή και την πηγή.
Απορία: Είναι δυνατόν να είναι κανείς τόσο αφελής που να πιστεύει ότι οι αντιγραφές δεν θα γίνουν αντιληπτές σήμερα ή αύριο; Και επιπλέον. Δεν ντρέπονται νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με την ποίηση, να φέρονται τόσο επιπόλαια; Είναι τόσο φοβερό να τηρείται η δεοντολογία βρε παιδιά; Θα τα βρείτε μπροστά σας όλα αυτά μελλοντικά. Απίστευτο μου φαίνεται... πραγματικά απίστευτο.



Ανέκδοτο:
Ο Μήτσος δικάζεται για τον βιασμό της Ελενίτσας. Στο δικαστήριο ο Πρόεδρος ρωτά:
- Τί έχεις να πεις κατηγορούμενε για τον βιασμό που διέπραξες; Ομολογείς;
- Μάλιστα κ. Πρόεδρε.
- Ώστε ομολογείς. Και τί έχεις να πεις επ' αυτού;
- Ακούστε κ. Πρόεδρε. Ήταν Πρωτομαγιά. Πήρα την Ελενίτσα να την πάω βαρκάδα. Περιμένοντας να μπούμε στη βάρκα, βλέπω δίπλα έναν κουλουρά. Ρωτάω την Ελενίτσα:
- Ελενίτσα θες κολόρι;
- Όχι Μήτσο μου.
Περιμέναμε κανένα δεκάλεπτο. Ξαναρωτάω την Ελενίτσα:
- Ελενίτσα θες κολόρι;
- Όχι Μήτσο μου.
- Μήπως πεινάσεις αργότερα;
- Όχι Μήτσο μου.
Πριν μπούμε στη βάρκα ρωτάω για τρίτη φορά.
- Ελενίτσα θες κολόρι;
- Όχι Μήτσο μου.
- Καλάαααα...
Μπαίνουμε στη βάρκα, λιακάδα, τσίου τσίου τα πουλάκια, τραβούσα το κουπί της ζωής μου, είχαμε φτάσει στα μισά του καναλιού, ξαφνικά η Ελενίτσα βγάζει μια κραυγή και τί μου λέει;
- Τί σου λέει;
- Μήτσο σταμάτα. Θέλω κολόρι!
- Τί μου λες;;;;;
- Ε, το *αμείς ή δεν το *αμείς μεσοκάναλα κ. Πρόεδρε;
- Το *αμείς σαφώς. Αθώος ο κατηγορούμενος!

12 σχόλια:

giannis kazanis είπε...

Μαριάννα γεια σου.
Γέλασα πολύ με το ανέκδοτο σου. Θεωρώ σκόπιμο να σου γράψω και εγώ ένα.
Ελπίζω να σου αρέσει.


Σε ένα Κρητικό χωριό ήταν ένας παπάς και η απαίτηση του ήταν όλοι οι χωριανοί που πήγαιναν στην εκκλησία, να τους εξομολογούσε τουλάχιστον μία φορά το μήνα και στη συνέχεια να κοινωνούσαν. Εκείνοι λοιπόν σαν καλοί χριστιανοί του έκαναν το χατίρι και στο τέλος τους έγινε συνήθεια.
Υπήρχε όμως ένα μικρό πρόβλημα. Οι πιστοί του χωριού που είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις, ντρεπόταν να του λένε για τις εξωσυζυγικές σεξουαλικές επαφές που είχαν. Ο παπάς έδειξε κατανόηση και τους είπε: Κάθε φορά που θα υπάρχει τέτοια περίπτωση αντί να περιγράφεται το γεγονός θα μου λέτε τη λέξη « ΓΛΙΣΤΡΗΣΑ » και εγώ θα καταλαβαίνω. Με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα ξεπεράσθηκε και όλα ήταν μια χαρά.
Πέρασε αρκετός καιρός έτσι και όλα κυλούσαν ομαλά, μέχρι που ο παπάς του χωριού βρέθηκε με βαριά άρρωστος στο νοσοκομείο. Τον αντικαθιστούσε λοιπόν ένας άλλος μέχρι εκείνος να αναρρώσει και να επιστρέψει στα καθήκοντα του.
Κάθε φορά που πήγαιναν οι πιστοί για εξομολόγηση άκουγε και τη λέξη γλίστρησα από κάποιους πιστούς.
Την Κυριακή μετά το τέλος της εκκλησιάς, θεώρησε σκόπιμο να αναφέρει το πρόβλημα στον πρόεδρο του χωριού επισημαίνοντας του ότι πρέπει να φτιάξει τους δρόμους για να μην γλιστρούν οι κάτοικοι του χωριού. Με το που το άκουσαν όλοι γέλασαν και πιο πολύ από όλους ο πρόεδρος. Μην έχοντας καταλάβει ο παπάς τι συμβαίνει γυρνάει και λέει με επιβλητικό ύφος στον πρόεδρο: «ΓΕΛΑ – ΓΕΛΑ ΕΣΥ ΠΡΟΕΔΡΕ ΜΑ Η ΔΙΚΉ ΣΟΥ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΓΛΙΣΤΡΗΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΈΞΙ ΦΟΡΕΣ».

Την καληνύχτα μου.

koulpa είπε...

έχω βάλει το ρουφιάνο στο σαιντμπαρ να βλέπω ποιοι πόσταραν.. αλλά πότε μου λείπει η διάθεση και πότε ο χρόνος..:):)
δεν έχω ξεκαθαρήσει την θέση μου περι ιδωκτησίας γενικά.. οπότε και η πνευματική βρίσκεται στην ίδια μοιρα.. και ενώ έχω πέσει θύμα κλοπής.. κι έχω φτάσει να λέω χαλάλι γιατί αυθορμήτως δε θα είχα αντικαταστήσει τα παλιά μου εργαλεία.. δεν έχω αντιληφθεί να έχω πέσει θύμα λογοκλοπής.. κι αναρωτιέμαι μήπως τα γραφόμενά μου δεν είναι άξια λογοκλοπής..:):)
χαχαχαχα το ανέκδοτο παλιό και καλό:):)
καλημερούδια:):)

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Σάμπως πρώτη φορά σε κλέψανε;

Τουλάχιστον έχουν γούστο τα κορίτσια, δεν κλέβουν όποιους κι όποιους...

Antoine είπε...

Δεν μπορώ να βλέπω ακόμη μια περίπτωση κλοπής... ούτε τσίπα ούτε ντροπή!
Έχουν πάρει αρκετά κείμενα από τη Χουακίνα μπλογγερς αλλά πάντα ανέφεραν την πηγή. Μπορώ να πω ότι μου άρεσε, διότι αναγνώριζαν κάποιες αναρτήσεις και ουσιαστικά τις προωθούσαν.
Αλλά η αντιγραφή χωρίς αναφορά είναι χυδαία.

Juanita La Quejica είπε...

Σωστό και αυτό που γράφει η Κατερίνα, τουλάχιστον έχουν γούστο οι παρανομούντες.

μαριάννα είπε...

giannis kazanis

Καλησπέρα Γιάννη μου. Πολύ καλό! :))))) Σ' ευχαριστώ πολύ.

Να είσαι καλά!

μαριάννα είπε...

koulpa

Μεγάλη κουβέντα ανοίγεις ως προς το ιδιοκτησιακό. Η θέση η δική μου είναι σαφής και πολύ ξεκάθαρη. Σε αντίθεση με σένα, έχω ξεκαθαρίσει προ πολλού.

Θα επέλεγα να ζήσω σε μια κοινωνία ισοκατανομής δουλειάς και αγαθών.

Και δεν μιζεριάζω στο ποιός δουλεύει πολύ ή λιγότερο, καλύτερα ή χειρότερα κτλ.

Σε μια κοινωνία όμως που υπάρχουν κανόνες, θεσμοί, δίκαιο συγκεκριμένο, με ενοχλεί αφάνταστα όταν καταπατείται.

Νιώθω σαν να υπάρχουν αυτοί που δουλεύουν και που θεωρούνται κορόιδα και τα παράσιτα που θεωρούνται έξυπνοι.

Χωρίς κόπο και χωρίς ιδρώτα καπηλεύονται τους κόπους των άλλων.

Αν δεις τί παίζει σε ΚΑΘΕ εργασιακό χώρο, θα φρίξεις. Δουλεύουν οι 5 και παρασιτούν οι 95. Φυσικά οι καλοπληρωμένοι είναι 5 από τους 95 παρασιτικούς.

Απ' το σχολείο δεν ξεκινάει; Οι μαλάκες που διαβάζουν και οι «μάγκες» που αντιγράφουν. Το ότι μπορεί να φάει τη δουλειά του διαβαστερού ο αντιγραφέας, πιστεύω να μη σε παραξενεύει...

Καλησπέρες! ;)

μαριάννα είπε...

Kατερίνα σ-Μ

Πες καλύτερα: Σάμπως πρώτη φορά ΜΑΣ κλέψανε; Κι όχι μόνο εμάς. Διάβαζα προ ημερών των διάλογό σου με την Βίκυ Παπαπροδρόμου στην Λέσχη των αυτοκτόνων και συμφωνώ απόλυτα.

Και φυσικά είδα τα δικά σου όλα δημοσιευμένα στο αγαπημένο μας λογοτεχνικό περιοδικό!!! Χωρίς αναφορά πηγής!

Το ότι δεν ντρέπονται οι αντιγραφείς δεν είναι ένα φαινόμενο επικίνδυνο;

Τί πιο αξιοπρεπές από το να γράφει κάποιος αναφορά πηγής και βιβλιογραφία;

Όμως Κατερίνα, έχουμε ευθύνη όλοι μας. Γενικά μιλάω τώρα. Μας έχει ρημάξει σαν λαό, ο ωχαδερφισμός και η βαρεμάρα και αφήνουμε άπειρες αδικίες ή λαμογιές να επικρατούν του δικαίου.

Και αν προσπαθείς να αποδείξεις τα αυτονόητα, παραθέτοντας επιχειρήματα λογικά, γυρνάει ο εγωκεντρικός ελληναράς και σου λέει: Πάψε να εστιάζεις την προσοχή μας στην μπλογκοπερσόνα σου! :))))

Τί να του πεις τώρα του λεβέντη; χαχαχαχαχαχαχαχα

μαριάννα είπε...

Antoine

Μα και δικά μου άπειρα έχουν πάρει σε περιοδικά ή προσωπικές εργασίες, αλλά οι άνθρωποι και με ρώτησαν και αναφορά πηγής είχαν και κανένα πρόβλημα δεν έχω ποτέ, αντίθετα το χαίρομαι.

Αλλά το να εμφανίζουν δουλειά σου σαν δική τους, είναι κάπως... γελοίο. :))))

Καλησπέρα!

μαριάννα είπε...

Juanita La Quejica

Να 'σαι καλά Χουανίτα μου! ;)
Και δικά σου έχω δει πολλά, αλλά με αναφορά πηγής και πολύ το χάρηκα.
Διαπίστωσα ότι η προσφορά σου αναγνωρίζεται κι αυτό είναι σημαντικό. Και είναι τόσο απλό ρε γαμώτο, να αναφερθεί η πηγή, έστω χωρίς λινκ, γιατί είναι και κάποιοι που δεν ξέρουν. Λέμε τώρα... :)

koulpa είπε...

μμμ θα συμφωνήσω ως προς την ουτοποιηα μας..:):)
και ως προς την πραγματικότητά μας βέβαια..:):)
είναι κι ο λόγος που επέλεξα να δουλεύω μόνος.. κι όσο αντέξω..:):)
ένας φίλος του πολυτεχνού μηχανολόγος πήγε κάποιους μήνες για πρακτική σε ένα εργοστάσιο δημόσιο.. μια και δε του είπε κανένας να κάνει κάτι.. μετά την πρώτη βδομάδα αφου πήρε 10 κιλά καθήμενος και τρώγον ολημερής.. αποφάσησε να κάνει μια μελέτη παραγωγικότητας.. κι ανακάληψε με πόνο στομαχου.. ότι 200 άνθρωποι.. δηλαδη 1600 εργατώρες/ημερα.. παρήγαναν ΕΝΑ αντικέιμενο την ημέρα.. που χρηαζόταν για να παραχθεί 240 εργατώρες.. και επιδή το κάναν οι πιό νεοι.. περιμένοντας να παλιώσουν.. τα μισά δεν περνούσαν το έλεγχο ποιότητας.. και άνακυκλώνονταν.. φρικη..:):)
χαχα εγώ στο σχολίο άφεινα να αντιγράψουν από το γραπτό μου.. και πάντα ο αντιγραφέας έπρνε καλήτερο βαθμό.. βαθμολογούνταν και τα γράμματα.. κι εγώ έκανα τα χειρότερα μακράν..:):)
μμμ από τις σπάνιες στιγμες παρλαπίπας τον τελευταίο καιρό:):)
καληνυχτούδια:):)

Juanita La Quejica είπε...

Κανονικά και σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας, ακόμα και να αναφερθεί η πηγή δεν είναι αρκετό, χρειάζεται γραπτή έγκριση. Αλλά επειδή εμείς κάνουμε το κέφι μας, άντε πες... όμως όταν δεν αναφέρεται ούτε καν το λινκ... σε νοιώθω. Οσο ήμουν διαχειρίστρια στο μαγειρικό μπλογκ, εκεί εκνευριζόμουν απίστευτα όταν μας κατάκλεβαν, γιατί ένοιωθα την ευθύνη και για τους υπολοίπους.
Αυτό που έκανες, να αναρτήσεις τη σελίδα με τα κλεμμένα, είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων ιστοριών.