Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009

Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή: Ο Έλληνας δάσκαλος του Einstein!


Οι γονείς του Κ. Καραθεοδωρή, Στέφανος Καραθεοδωρή και Δέσποινα Πετροκόκκινου

Γόνος γνωστής οικογένειας της Κωνσταντινούπολης, μέλη της οποίας κατέλαβαν υψηλές θέσεις στην οθωμανική διοίκηση, προασπίζοντας από τις θέσεις αυτές τα συμφέροντα των Ελλήνων ομοεθνών τους, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή --όπως επικράτησε να λέγεται-- αποτελεί έναν αξιόλογο εκπρόσωπο, μέσω της έρευνάς του, του μαθηματικού πνεύματος του 20ού αιώνα που χαρακτηρίζεται από μια στροφή στην κλασική εντέλεια των αρχαίων ελλήνων μαθηματικών.

Γιος του διπλωμάτη Στέφανου Καραθεοδωρή και της Δέσποινας Πετροκόκκινου, γεννιέται στο Βερολίνο στις 13 Σεπτεμβρίου 1873, όπου ο πατέρας του είναι πρεσβευτής της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σε μικρή ηλικία χάνει τη μητέρα του και την ανατροφή του ίδιου, όπως και της αδελφής του Ιουλίας, αναλαμβάνει η γιαγιά του. Μεγαλώνει σε ένα ευρωπαϊκό, επιστημονικό και αριστοκρατικό περιβάλλον, με ζωντανά τα στοιχεία της ελληνορθόδοξης οικογενειακής καταγωγής. Μιλάει πολύ καλά ελληνικά, γαλλικά, γερμανικά και τουρκικά. Φοιτά στη Σχολή της Ριβιέρας και του Σαν Ρέμο. Στο γυμνάσιο των Βρυξελλών, από όπου αποφοιτά, νιώθει στο μάθημα της γεωμετρίας ότι η σχέση του με τα μαθηματικά θα είναι δια βίου.


Φωτογραφία μετά από το διεθνές συνέδριο. Ο Καραθεοδωρή μαζί με τον πατέρα του, την αδελφή του και το γαμπρό του Γεώργιο Στρέιτ.

Ένας διαγωνισμός μαθηματικών, στον οποίο καλείται η τάξη του να διαγωνιστεί επί δύο κατά σειρά χρόνια, αποδεικνύει τις μαθηματικές του ικανότητες. Αναδεικνύεται πρώτος και τις δύο χρονιές. Όνειρό του, η ενασχόληση με τα μαθηματικά. Ο πατέρας του θεωρεί τη μαθηματική επιστήμη «επάγγελμα χωρίς μέλλον». Δεν τον αφήνει να σπουδάσει το αγαπημένο του θέμα και ο Κωνσταντίνος, ακολουθώντας την πατρική προτροπή, σπουδάζει στη Στρατιωτική Σχολή του Βελγίου, από την οποία αποφοιτά ως αξιωματικός του Μηχανικού. Η αγάπη του για τα μαθηματικά αποτελεί όμως γι´ αυτόν «σαράκι». Συνεχίζει να συμμετέχει σε διαγωνισμούς μαθηματικών, στους οποίους και διαπρέπει. Το 1898 έρχεται στην Αίγυπτο, όπου παραμένει για δυο χρόνια και εργάζεται ως μηχανικός --βοηθός μηχανικού αρχικά-- στο φράγμα του Ασουάν. Οι μαθηματικές αναζητήσεις αποδεικνύονται πολύ γοητευτικές για τον νεαρό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, ο οποίος δεν κλείνει τα αυτιά του στις σειρήνες... Τον Ιούνιο του 1900, εγκαταλείπει την Αίγυπτο, τα φράγματα, το επάγγελμα του μηχανικού, για τη μεγάλη του αγάπη: τα μαθηματικά.


Ο Κωνσταντίνος δέκα χρόνων, 1883

Κάθεται ξανά στα θρανία της μαθηματικής σχολής των Πανεπιστημίων του Βερολίνου και του Γκέτιγκεν, όπου αναδεικνύεται διδάκτορας το 1908. Η διδακτορική του διατριβή «Περί των ασυνεχών λύσεων στο λογισμό των μεταβολών» είναι η πρώτη μελέτη η οποία ασχολείται συστηματικά με τη θεωρία των σποραδικών λύσεων, καθώς μέχρι τη στιγμή αυτή υπάρχουν μόνο περιορισμένα συμπεράσματα. Η μετέπειτα έρευνά του στον κλάδο αυτό αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα σε σειρά άλλων τομέων. Την ίδια χρονιά, το 1908, παντρεύεται στην Κωνσταντινούπολη την Ευφροσύνη, το γένος Καραθεοδωρή, μακρινή συγγενή του. Από τον γάμο αυτόν αποκτά δύο παιδιά, τη Δέσποινα και τον Στέφανο.

Η ακαδημαϊκή του καριέρα περιλαμβάνει έδρες διδασκαλίας μαθηματικών στα γερμανικά πανεπιστήμια της Βόννης, του Ανοβέρου, του Μπρεσλάου, του Γκέτιγκεν, του Βερολίνου και του Μονάχου. Αναδεικνύεται έτσι σε κορυφαίο μαθηματικό παγκόσμιου επιπέδου. Το 1920, αναλαμβάνει κατ´ εντολή του Ελευθέριου Βενιζέλου να οργανώσει το υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο της Ιωνίας στη Σμύρνη, των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Κατορθώνει να διασώσει τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Σμύρνης και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, μεταφέροντας τους τόμους της στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το διάστημα 1922-1924 είναι καθηγητής μαθηματικών και μηχανικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το 1924, εγκαθίσταται οριστικά στο Μόναχο. Επιστρέφει στην Ελλάδα το 1930, προκειμένου να συμβάλει στην αναδιοργάνωση των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Πολύπλευρος και παραγωγικός μαθηματικός πια, ο Κ. Καραθεοδωρή βάζει τη σφραγίδα της επιτυχίας στα θέματα με τα οποία ασχολείται, τα οποία όμως λατρεύει... Το πεδίο της έρευνάς του, ευρύ. Λογισμός των μεταβολών, μερικές διαφορικές εξισώσεις, πραγματικές συναρτήσεις, μιγαδικές συναρτήσεις, γεωμετρική οπτική, θερμοδυναμική, γεωμετρία, θεωρία των συνόλων, αστρονομία, ειδική θεωρία της σχετικότητας του Α. Αϊνστάιν. Πρέπει να σημειωθεί η στενή επιστημονική συνεργασία και αλληλοεκτίμηση μεταξύ του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και του Αϊνστάιν. Ο Αϊνστάιν τον θεωρεί δάσκαλό του. Δεν έχει σημασία ότι ο Καραθεοδωρή δεν είναι τόσο γνωστός στο ευρύ κοινό όσο ο Αϊνστάιν.


Γοτίγγη με τον Ούγγρο μαθηματικό Φεγιέρ.

Εκτός από το πλήθος των πρωτότυπων επιστημονικών εργασιών που δημοσιεύει, πλουτίζει τη διεθνή μαθηματική βιβλιογραφία με σειρά συγγραμμάτων. Κοινό χαρακτηριστικό τους, η μαθηματική τους αυστηρότητα που συνδυάζεται με επιμελημένη επεξεργασία λεπτομερειών και, κυρίως, μια διαυγή διατύπωση των εννοιών και των αποδείξεων. Διερευνά προβλήματα μεταβολών των m-διάστατων επιφανειών εντός ενός n-διάστατου χώρου. Κάνει ευρεία χρήση των μερικών διαφορικών εξισώσεων πρώτου βαθμού ή πρώτης τάξης, των πολλαπλών ολοκληρωμάτων και των γεωμετρικών μεθόδων.

Συμβάλλει με την έρευνά του στη θεωρία των μιγαδικών συναρτήσεων.
Ασχολείται με το θεώρημα του Εμίλ Πικάρ, περί προβλημάτων των συντελεστών με τις κανονικές οικογένειες συναρτήσεων πολλών μεταβλητών ή με τη σύμμορφη απεικόνιση... Στον Καραθεοδωρή οφείλεται η αναγνώριση της σπουδαιότητας θεωρήματος του Χέρμαν Σβαρτς, το οποίο δεν είχε έως τότε παρατηρηθεί. Η παρέμβασή του, όμως, σε συνδυασμό με άλλες μαθηματικές έρευνες, ανοίγει νέους ορίζοντες στη μαθηματική επιστημονική έρευνα, οι οποίοι οδηγούν στη μετονομασία από τον Καραθεοδωρή του εν λόγω θεωρήματος σε «λήμμα του Σβαρτς», όπως άλλωστε γίνεται γνωστό στη διεθνή βιβλιογραφία. Ο Καραθεοδωρή, ασχολούμενος με τις πραγματικές συναρτήσεις, εμπνέεται μια αξιωματική διατύπωση για τη μετρικότητα και το μέτρο των σημειοσυνόλων στο n-διάστατο ευκλείδειο χώρο. Εργάζεται με τον ίδιο ζήλο και όταν η «Γενική Ανάλυση» περιλαμβάνει ως ειδικές περιπτώσεις και τις υπόλοιπες «Αναλύσεις». Στο πλαίσιο αυτό, επεξεργάζεται την αλγεβροποίηση της έννοιας του ολοκληρώματος.


Κων/νος και Ευφροσύνη Καραθεοδωρή, Γοτίγγη 1915.


Τα συγγράμματά του αποτελούν, από την εποχή του μέχρι τώρα, πηγή πληροφόρησης για τους μαθηματικούς... «Λογισμός των μεταβολών και μερικές διαφορικές εξισώσεις πρώτης τάξης»... η πραγματεία που είχε προηγηθεί για το ίδιο θέμα, με τίτλο «Σύμμορφη απεικόνιση»... και δημοσιεύσεις, όμως, όπως οι «Πραγματικές συναρτήσεις»... Πολλές εργασίες του δημοσιεύονται λίγο μετά τον θάνατό του. Το διάστημα 1954-1957, η Βαυαρική Ακαδημία Επιστημών εκδίδει σε πέντε τόμους όλα τα συγγράμματά του. Το επιστημονικό έργο του επεκτείνεται σε πολλούς τομείς και της φυσικής ή της αρχαιολογίας. Οι εργασίες του στη φυσική αφορούν τη θερμοδυναμική, τη γεωμετρική οπτική, την οπτική γενικότερα, την ειδική σχετικότητα και τη μηχανική.

Οι αρχαιολογικές του μελέτες αναφέρονται σε κατασκευές της Αρχαίας Ελλάδας και της Αρχαίας Αιγύπτου, ειδικότερα σε ναούς, πυραμίδες ή αρδευτικά έργα... Έγραψε 232 περίπου εργασίες, από τις οποίες δημοσιεύθηκαν οι 165. Όλες σχεδόν οι εργασίες του, όμως, αποτελούν θεμελιώδεις έρευνες εξαιρετικής έμπνευσης που τον αναδεικνύουν ως έναν από τους λίγους στην παγκόσμια επιστήμη. Έναν ρυμοτόμο της μαθηματικής διανόησης. Από το 1927, είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ στη συνέχεια ανακηρύσσεται μέλος των Ακαδημιών του Βερολίνου, του Γκέτινμπενγκ, του Μονάχου, της Μπολόνια και των Λιγκών της Ρώμης.

Για τον άνθρωπο Καραθεοδωρή, η κόρη του είπε πριν από λίγα χρόνια, μιλώντας σε επετειακή προς τιμήν του εκδήλωση: «Κάθε Κυριακή πηγαίναμε στη δεύτερη μεγαλύτερη εκκλησία του Μονάχου, η οποία είχε παραχωρηθεί στους Έλληνες. Ο πατέρας μου μας μεγάλωσε σαν Έλληνες. Πηγαίναμε σε γερμανικό σχολείο, αλλά δύο φορές την εβδομάδα ερχόταν στο σπίτι ο αρχιμανδρίτης και μας έκανε μαθήματα ελληνικών. Ο πατέρας μου, κάθε φορά που ερχόταν στην Ελλάδα, με έπαιρνε μαζί του. Στη Γερμανία, όταν με ρωτούσαν από πού είμαι, έλεγα με καμάρι ότι είμαι από την Ελλάδα, γιατί τότε τη θαύμαζαν την Ελλάδα...

Ο Κ. Καραθεοδωρή διατηρούσε τακτική αλληλογραφία με τον μαθητή του, Α. Αϊνστάιν. Την ύπαρξη της αλληλογραφίας αυτής, η κόρη του ανακάλυψε μετά τον θάνατο του πατέρα της. Κάποιες από τις επιστολές πουλήθηκαν, άγνωστο πώς. Σε μια από αυτές, που έμειναν στην κόρη του, ο Αϊνστάιν γράφει:

«Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, βρίσκω θαυμάσιο τον υπολογισμό σας... Θα έπρεπε να δημοσιεύσετε τη θεωρία σε αυτή τη μορφή στα Χρονικά της Φυσικής, καθόσον οι φυσικοί κατά κανόνα αγνοούν αυτό το αντικείμενο, όπως κι εγώ άλλωστε. Με το γράμμα μου θα πρέπει να σας φαίνομαι σαν τον Βερολινέζο που μόλις ανακάλυψε το Crunewald* και αναρωτιέται αν ζούσαν εκεί άνθρωποι πιο πριν. Αν θέλετε να μπείτε στον κόπο να μου εκθέσετε επιπλέον και τους κανονικούς μετασχηματισμούς, θα βρείτε σε μένα έναν ευγνώμονα και ευσυνείδητο ακροατή. Αν, όμως, λύσετε το πρόβλημα των κλειστών γραμμών του χρόνου, θα σταθώ μπροστά σας με σταυρωμένα χέρια... Πίσω από αυτό το ζήτημα κρύβεται κάτι που είναι αντάξιο του ιδρώτα των αρίστων».

( * Το Grunewald ήταν φημισμένο προάστιο του Βερολίνου με πολυτελέστατες βίλες).
Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, πέθανε στις 2 Φεβρουαρίου 1950.

Κύριοι, ζητήσατε να σας απαντήσω σε χίλια δυο πράγματα, κανείς σας όμως δεν θέλησε να μάθει ποιος ήταν ο δάσκαλός μου, ποιος μου έδειξε και μου άνοιξε τον δρόμο προς την ανώτερη μαθηματική επιστήμη, σκέψη και έρευνα. Και για να μην σας κουράσω, σας το λέω έτσι απλά, χωρίς λεπτομέρειες, ότι μεγάλος μου δάσκαλος υπήρξε ο αξεπέραστος Έλληνας Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, στον οποίο, εγώ προσωπικά, αλλά και η μαθηματική επιστήμη, η φυσική, η σοφία του αιώνα μας, χρωστάμε τα πάντα»

- Aλμπερτ Αϊνστάιν, στην τελευταία συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε το 1955

Πηγή: Εκφραστές


Με τα ξαδέρφια του στην Κωνσταντινούπολη

Ο άνθρωπος που ο Αϊνστάιν χαρακτήριζε «ein feiner Mensch», δηλαδή «ένας υπέροχος άνθρωπος», για το ήθος, αλλά και τη μόρφωσή του, είναι ελάχιστα γνωστός στους Ελληνες, αν και από τις αρχές του 1900 οι διασημότεροι μαθηματικοί του κόσμου μιλούσαν με απέραντο σεβασμό για το άτομό του.


Τα παιδιά του Δέσποινα και Στέφανος... Το τρένο συνέχιζε τη μοναχική πορεία του μέσα στη νύχτα προς τα νότια της Γαλλίας, εκεί, προς το τέλος της δεκαετίας του 1920. Οσοι είχαν μόλις επιβιβαστεί στο Παρίσι ετοιμάζονταν και αυτοί για έναν, όσο το επέτρεπαν οι συνθήκες, πιο αναπαυτικό ύπνο. Κάποια από τις κλινάμαξες φιλοξενούσε τρεις επιβάτες, εκ των οποίων οι δύο κάθε άλλο παρά είχαν σκοπό να κοιμηθούν, καθώς τους απασχολούσε ένα πολύ σοβαρό μαθηματικό πρόβλημα. Μόλις είχαν ανεβεί και, όντας καθ' οδόν προς το συνέδριο, που άρχιζε την επομένη, από πολλή ώρα είχαν εμπλακεί σε τόσο ζωηρή συζήτηση ώστε δεν είχαν προσέξει καν τον τρίτο συνεπιβάτη τους, που είχε ανεβεί στο Σεμπλόν Εξπρές από το Μόναχο. Σκαρφαλωμένος στο τρίτο και ψηλότερα τοποθετημένο κρεβάτι του διαμερίσματος, μόνο η έντονη μυρωδιά του πούρου που κάπνιζε ακατάπαυστα έκανε αισθητή στους άλλους την παρουσία του. Η συζήτηση συνεχιζόταν ακόμη και όταν έσβησε το φως. Ο άγνωστος συνεπιβάτης, χωρίς να κατεβεί από το κρεβάτι, έσκυψε και ζήτησε την άδεια να τους διακόψει. Θα έβαζε κανείς στοίχημα ότι μάλλον θα τους έκανε λόγο για το ότι δεν θα τον άφηναν να κοιμηθεί αν συνέχιζαν έτσι τη συζήτηση όλη τη νύχτα. Εκείνος όμως, πιάνοντας το νήμα από εκεί όπου είχε διακόψει τους συνομιλητές, τους οδήγησε προς τη λύση της διαφωνίας τους, δίνοντας δίκιο και στους δύο με λίγες κουβέντες, που έδειχναν ότι ήταν και εκείνος μαθηματικός και μάλιστα κάτοχος του θέματος. Τις κουβέντες διαδέχθηκε η σιωπή και ο μονότονος θόρυβος του τρένου επάνω στις ράγες. Αυτή η άποψη, ξέρεις, είπε έπειτα από λίγο ο ένας από τους δύο διαφωνούντες στον άλλο, θυμίζει λίγο Καραθεοδωρή, που θα τον συναντήσουμε, από ό,τι ξέρω, αύριο στο συνέδριο. Ξεχάσαμε όμως, κύριε, με τη συζήτηση να συστηθούμε, είπε απευθυνόμενος μέσα στο σκοτάδι στον υψηλότερα τοποθετημένο άγνωστο συνεπιβάτη.
Και, όπως ίσως μαντεύει ο καθένας, ο ευγενής και καλά καταρτισμένος συνεπιβάτης τούς άφησε άφωνους, συστηνόμενος φυσικά ως Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας, ο οποίος ως τον θάνατό του, το 1950, είχε διδάξει στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια Ευρώπης και Αμερικής, έχοντας κατακτήσει τον σεβασμό των διασημότερων μαθηματικών και φυσικών της εποχής.

Φως εξ Ανατολών

Τον Σεπτέμβριο του 1919 τον καλεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος στο Παρίσι και εκεί ο Καραθεοδωρή του αναπτύσσει τις απόψεις του για ένα δεύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς παραδίδει στον Ελευθέριο Βενιζέλο, γραμμένο στα γαλλικά, ένα σημαντικό κείμενο, με πολλά επιχειρήματα για την ίδρυση στη Σμύρνη ενός ελληνικού πανεπιστημίου. Είναι τόσο πειστικός ο Καραθεοδωρή ώστε τον Αύγουστο του 1920, σε ένα πολεμικό πλοίο στο λιμάνι της Σμύρνης, ο Βενιζέλος, ο ύπατος αρμοστής της Ελλάδας στη Σμύρνη Στεργιάδης και ο Καραθεοδωρή συμφωνούν και αποφασίζουν την ίδρυση του Πανεπιστημίου της Σμύρνης, το οποίο θα είχε ως έμβλημα τη φράση «Φως εξ Ανατολών». Ο Βενιζέλος φαίνεται πως είχε βρει στο πρόσωπο του Καραθεοδωρή τον ιδανικό κινητήριο μοχλό για ένα τόσο δύσκολο έργο. Η ιδέα του πανεπιστημίου αυτού υποστηρίχθηκε από τον Βενιζέλο και τον Στεργιάδη οικονομικά και ηθικά πάρα πολύ. Και είναι κάπως δύσκολο να εξηγήσουν αυτή τη στάση όσοι πιστεύουν ότι ήταν προσχεδιασμένη η κατάρρευση του μετώπου στη Μικρά Ασία από τον Βενιζέλο ώστε να γεμίσουν οι μεγάλες ακαλλιέργητες εκτάσεις της Ελλάδας από τους πρόσφυγες μεν, αλλά πάντοτε δραστήριους και δημιουργικούς Ελληνες της Μικράς Ασίας.
Η εισβολή των Τούρκων στη Σμύρνη τον Αύγουστο του 1922 διέλυσε τα οράματα και εξανέμισε τους κόπους του Καραθεοδωρή, που είχε εν τω μεταξύ παραγγείλει εξοπλισμό, βιβλία και έπιπλα για το πανεπιστήμιο. Και μέσα στον θρήνο των προσφύγων πλέον της Σμύρνης και στην αγωνία τους για μια θέση σε κάποιο πλεούμενο, ο Καραθεοδωρή δεν το έβαλε στα πόδια. Εστειλε την οικογένειά του γυναίκα και δύο ανήλικα παιδιά στο άγνωστο με κάποιο πλοίο και ο ίδιος έμεινε πίσω, ως δημόσιος υπάλληλος, μιας άλλης όμως νοοτροπίας και εποχής, για να περισώσει τα όσα του είχε εμπιστευθεί το ελληνικό κράτος! Και κατάφερε να φέρει πίσω σχεδόν τα πάντα αρχεία και άλλο υλικό. Από όλα αυτά κάποια σκεύη, βιβλιοθήκες και όργανα σήμερα βρίσκονται σκονισμένα στους σπηλαιώδεις διαδρόμους του παλαιού Χημείου στην οδό Σόλωνος και μάλιστα τα νεότερα μέλη του διδακτικού προσωπικού τα αντιμετωπίζουν με κάποια περιφρόνηση, ίσως και ενόχληση, επειδή καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο.

Πηγή: mathsforyou.gr
Σύνδεσμος Φίλων Κ.Καραθεοδωρή
Μουσείο για τον Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή
Έγιναν τα εγκαίνια του Μουσείου Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή.


Πρόκειται για ένα δημιούργημα αφιερωμένο στον κορυφαίο Έλληνα μαθηματικό που μετά από επίπονες και χρόνιες προσπάθειες κατοίκων και φορέων της περιοχής, κοσμεί πλέον και επίσημα το κέντρο της Κομοτηνής.

Στην προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή αναφέρθηκε ο κ. Στυλιανίδης τονίζοντας ότι μετά από πολλά χρόνια επιτεύχθηκε επιτέλους να επιστρέψει η οικογένεια Καραθεοδώρη στον τόπο της.

Όπως τονίσθηκε, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής ήταν γιος του διπλωμάτη Στέφανου Καραθεοδωρή και της Δέσποινας Πετροκόκκινου. Γεννιέται στο Βερολίνο στις 13 Σεπτεμβρίου 1873, όπου ο πατέρας του είναι πρεσβευτής της τότε Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Στο γυμνάσιο των Βρυξελλών, από όπου αποφοιτά, νιώθει στο μάθημα της γεωμετρίας ότι η σχέση του με τα μαθηματικά θα είναι δια βίου. Ένας διαγωνισμός μαθηματικών, στον οποίο καλείται η τάξη του να διαγωνιστεί επί δύο κατά σειρά χρόνια, αποδεικνύει τις μαθηματικές του ικανότητες. Αναδεικνύεται πρώτος και τις δύο χρονιές.

Όνειρό του, η ενασχόληση με τα μαθηματικά. Ο πατέρας του θεωρεί τη μαθηματική επιστήμη «επάγγελμα χωρίς μέλλον». Δεν τον αφήνει να σπουδάσει το αγαπημένο του θέμα και ο Κωνσταντίνος, ακολουθώντας την πατρική προτροπή, σπουδάζει στη Στρατιωτική Σχολή του Βελγίου, από την οποία αποφοιτά ως αξιωματικός του Μηχανικού. Τον Ιούνιο του 1900, εγκαταλείπει το επάγγελμα του μηχανικού, για τη μεγάλη του αγάπη: τα μαθηματικά. Κάθεται ξανά στα θρανία της μαθηματικής σχολής όπου αναδεικνύεται διδάκτορας το 1908.

Στην τελετή εγκαινίων παραβρέθηκαν και μέλη της οικογένειας Καραθεοδωρή. Σύμφωνα με την τρισέγγονη του Αλέξανδρου Καραθεοδωρή ο πρόγονος της αποτελεί πρότυπο για τη νέα γενιά. Όσο για την ίδια αν και δεν της αρέσουν τα μαθηματικά ιδιαίτερα κληρονόμησε από τον πρόγονο της την γλωσσομάθειά του αφού ήδη μιλάει οκτώ ξένες γλώσσες.

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

9 σχόλια:

Kατερίνα σ-Μ είπε...

Εκπληκτικές οι φωτογραφίες! Ειδικά αυτή με τα ξαδέλφια του, είναι η ωραιότερη αντροφωτογραφία που έχω δει ποτέ.

Μπροστά της τύφλα νάχουν οι στημένες με τα μοντέλα, διάσημα και μη, φωτογράφων διασήμων και μη.

Μέχρι που σκέπτομαι ένα νέο μπλογκ για να την βάλω μόνιμο μπάνερ.

...αλλά τι θέμα να έχει αυτό το μπλογκ; Καμμιά ιδέα;

μαριάννα είπε...

Kατερίνα σ-Μ

Ναι συμφωνώ. Κι εμένα μου άρεσε πολύ και το χρώμα της φωτογραφίας είναι καταπληκτικό. Το προτιμώ συχνά, από το σκληρό της ασπρόμαυρης. Υπάρχει πάντως θησαυρός φωτογραφιών και είναι και κάποιες που με συγκινούν πολύ, όπως αυτές με συντροφιές λογοτεχνών ή από διάσημους φωτογράφους, φωτογραφίες ποιητών όπως αυτή
Από αριστερά προς τα δεξιά όρθιοι: Γιάννης Ψυχάρης, Δημήτριος Κακλαμάνος, Γ. Κασδόνης, Γιάννης Βλαχογιάννης, Κωστής Παλαμάς, Γεώργιος Δροσίνης και Γρ. Ξενόπουλος,
Καθιστοί: Θ. Βελιαννίτης, Περρής, Ν.Γ. Πολίτης, Στ. Στεφάνου, Μίκιος Λάμπρος, Γεώργιος Σουρής, Εμμ. Ροΐδης, και Εμμ. Λυκούδης
(Συλλογή εφημ. «Εστία»).

Ξέρεις ότι υπάρχει και το λεύκωμα "Voci dall' Agora" φωνές από την Αγορά που έχει κάνει ένας Ιταλός με Έλληνες Λογοτέχνες; Έχει φωτό από τους Άλκη Ζέη, Γαλάτεια Σαράντη, Κική Δημουλά, Βασίλης Βασιλικός, Αντώνης Σαμαράκης, Τίτος Πατρίκιος, Νάνος Βαλαωρίτης, Μίλτος Σαχτούρης, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Τζένη Μαστοράκη, Γιάννης Κοντός, Γιάννης Βαρβέρης, Μάρω Δούκα, Αλέξης Πανσέληνος, Πέτρος Τατσόπουλος, Δημοσθένης Κούρτοβικ, Νάσος Βαγενάς, Δημήτρης Καλοκύρης, Διομήδης Βλάχος, Κωστής Γκισομούλης, Μιχάλης Γκανάς, Διονύσης Καρατζάς, Διονύσης Σαββόπουλος, Θανάσης Νιάρχος, ο Χάρης Βλαβιανός, Σωτήρης Τριβιζάς, Δημήτρης Χουλιαράκης, Στρατής Πασχάλης, Ευγενία Φακίνου, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Ρέα Γαλανάκη, Ιωάννα Καρυστιάνη, Παύλος Μάτεσις, Κώστας Μουρσελάς, Ιάκωβος Καμπανέλης, Ζυράννα Ζατέλη
Δες εδώ

Όσο για το τί να θα την κάνεις... σου έχω εμπιστοσύνη. Θα βρεις εσύ τον καλύτερο τρόπο να την αξιοποιήσεις. ;)

B-ads είπε...

Ακόμα ένας ελληνοπρεπής μύθος!
Ανεξάρτητα με την προσωπικότητα του Επιστήμονα Καραθεοδωρη, η γνωριμια του με τον Αινσταιν, εγινε το 1915 η 1916, οταν δηλαδη ο Αινσταιν ειχε ολοκληρώσει το σημαντικότερο επιστημονικο του εργο.

μαριάννα είπε...

B-ads

Λυπάμαι, αλλά θα διαφωνήσω μαζί σου φίλε B-ads. Αν βάλεις στο γκουγκλ τα ονόματα των δυο μαθηματικών μύθων, θα δεις ότι ΥΠΑΡΧΟΥΝ οι επιστολές που αντάλλαξαν οι δύο άντρες. Αν δεν εμπιστεύεσαι τις ελληνικές πηγές, ψάξ' το στις ξένες. Με μια πρόχειρη ματιά στην Wikipedia, σου βρήκα αυτό:

...the Greek foreign ministry with copies of 10 letters between Albert Einstein and Constantin Carathéodory [Karatheodoris] that suggest that the work of Carathéodory helped shape some of Albert Einstein's theories. The letters were part of a long correspondence which lasted from 1916 to 1930. Aviram said that according to experts at the National Archives of Israel — custodians of the original letters — the mathematical side of Einstein's physics theory was partly substantiated through the work of Carathéodory.

Wikipedia

Και μια απορία: Γιατί ρε γαμώτο εμείς οι Έλληνες, είμαστε ο μοναδικός λαός στη γη που αυτοαμφισβητείται μονίμως;

Καλησπέρα!

B-ads είπε...

Ίσως για να μετριάσουμε το οτι είμαστε και ο πιο αυτοδοξαστικός λαός

μαριάννα είπε...

B-ads

Η γιαγιά μου έλεγε: Φτύνεις πάνω, φτύνεις τα μούτρα σου. Φτύνεις κάτω, φτύνεις τα γένια σου. Ξέρεις ποιό είναι το κακό; Ότι αφήσαμε να μας καθορίζει ως λαό, το μικρό ποσοστό των νεοελλήνων. Προσωπικά ανθίσταμαι κατά το δυνατόν. Δεν θέλω να παραδεχτώ τα τόσα στραβά μας. Όχι ότι και μένα δε με παίρνει από κάτω συχνά πυκνά...
Το παλεύω όμως. ;)

B-ads είπε...

Έχεις πολύ δίκιο για το νεοελληνικό πρόβλημα, παρόλα αυτά είναι πολύ μακριά το "έλληνας δάσκαλος του Αινστάιν" με τη μαρτυρία οτι το έργο του συμπλήρωσε κάποιες θεωρίες του επιστήμονα (helped some of the theories).
Επαναλαμβάνω οτι η γνωριμία τους έγινε αργά, δεν βγαίνουν οι χρονολογίες. Αλλά όπως γράφω και στο blog σιγά μην έχανε την ευκαιρία ο Στυλιανίδης για μουσεία και παράτες στην περιφέρειά του...

Kατερίνα σ-Μ είπε...

Στη σκιά της Ακρόπολης - ιστορική η φωτογραφία! Αλλά πολύ "ελληνοπρεπής" βρε παιδί μου! Φαντάζομαι πόσο θα ενοχλείται ο B-ads...

Έχω ψώνιο με τις παλιές φωτογραφίες. Πριν καιρό, μάζεψα από τον κάδο των σκουπιδιών σχισμένες παλιές οικογενειακές φωτογραφίες που "βάραιναν" το συρτάρι και την καρδιά ανιόντος μου. Τις κόλλησα μία μία με υπομονή και τις κράτησα...

Προτείνω και το site του Στάθη Ορφανού. Κλίκ πάνω αριστερά στις 6 Literary Galleries και θα απολαύσεις ασπρόμαυρες καλλιτεχνικές φωτογραφίες λογοτεχνών. Ο ίδιος έχει εικονοποιήσει με τον φακό του και 15 ποιήματα του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη.

Χρήσιμη, επίσης, για φωτογραφίες λογοτεχνών - και όχι μόνον - είναι και η encarta του ΜSN.

μαριάννα είπε...

B-ads

Ε ναι, σαφώς, σε προεκλογική περίοδο είμαστε. Αλίμονο. Δεν είδες τα παιδία να παίζειν στην ανακοίνωση του νέου Υπουργείου Πολιτισμού; Θα στην πάρουμε προσωρινά την κουδουνίστρα Ευριπίδη! Χαχαχαχαχα. Αλλά θα σε πάμε αλλού να παίζεις. Χαχαχαχαχα Μην ανησυχείς.
Όμως, το περάσανε ασχολίαστο σχεδόν τα ΜΜΕ. Κατάλαβες πόσο πονάει η χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα; Εδώ είναι το σοβαρό και όχι στο ποσοστό που συνέβαλε ο Καραθεοδωρή στις θεωρίες του Αϊνστάιν.

Εδώ το γέλιο το τρελό! ;)