Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Slumdog Millionaire! Το φτωχόσκυλο με τα βραβεία !!! Υπέροχη ταινία... Κυριολεκτικά την ρούφηξα. Μην την χάσετε!!!


Το Slumdog Millionaire, το Φτωχόσκυλο είναι μια βρετανική δραματική ταινία του 2008, σκηνοθετημένη από τον Ντάνι Μπόιλ και την Λαβλίν Ταντάν (Loveleen Tandan), σε σενάριο του Σάιμον Μποφόι (Simon Beaufoy). Είναι διασκευή του βραβευμένου μυθιστορήματος Q and A, του Ινδού συγγραφέα και διπλωμάτη Vikas Swarup.

Μια ταινία απίστευτα συγκινητική, με σκηνές σκληρές και ρεαλιστικές, μιας Ινδίας των φοβερών αντιθέσεων που περνάει ένα σημαντικό μήνυμα: Ότι ακόμα και μέσα από τις πιο τραγικές και σκληρές εμπειρίες, ο άνθρωπος μπορεί να σώσει την ψυχή του, αν υπάρχει ο έρωτας. Ένας ύμνος στον έρωτα, δοσμένος ευρηματικά, τρυφερά, λυτρωτικά. Το έχουμε τόσο πολύ ανάγκη... ακόμα και ως απίθανο σενάριο, που όντως είναι...

Διαδραματίζεται και γυρίστηκε στην Ινδία και παρουσιάζει την ιστορία ενός νεαρού αμόρφωτου Ινδού από τις φτωχογειτονιές της Βομβάης, ο οποίος εμφανίζεται στην ινδική εκδοχή του τηλεπαιχνιδιού «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» και ξεπερνά τις προσδοκίες του κοινού, εγείροντας τις υποψίες του τηλεοπτικού οικοδεσπότη και της αστυνομίας.

Η ταινία έχει κερδίσει πέντε βραβεία κριτικών (Critics' Choice Awards), τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, επτά βραβεία BAFTA και οκτώ Όσκαρ (από τα δέκα για τα οποία ήταν υποψήφια).


Slumdog Millionaire is a 2008 British film directed by Danny Boyle, written by Simon Beaufoy, and co-directed in India by Loveleen Tandan. It is an adaptation of the Boeke Prize-winning and Commonwealth Writers' Prize-nominated novel Q & A (2005) by Indian author and diplomat Vikas Swarup.

After screenings at the Telluride Film Festival and the Toronto International Film Festival, Slumdog Millionaire initially had a limited North American release on 12 November 2008 by Fox Searchlight Pictures and Warner Bros. Pictures, to critical acclaim and awards success. It later had a nationwide release in the United Kingdom on 9 January 2009 and in the United States on 23 January 2009. It premiered in Mumbai on 22 January 2009. The DVD is set to be released on 31 March 2009.

Slumdog Millionaire was nominated for ten Academy Awards in 2009 and won eight, the most for any film of 2008, including Best Picture and Best Director. It also won five Critics' Choice Awards, four Golden Globes, and seven BAFTA Awards, including Best Film. Despite the film's success, it is the subject of controversy concerning its portrayals of Indians and Hinduism as well as the welfare of its child actors.




Directed by Danny Boyle
Loveleen Tandan (co-director: India)
Produced by Christian Colson

Written by Screenplay: Simon Beaufoy
Novel: Vikas Swarup

Starring: Dev Patel
Freida Pinto
Madhur Mittal
Tanay Chheda
Ayush Mahesh Khedekar
Rubina Ali
Azharuddin Ismail
Anil Kapoor
Irrfan Khan

Music by A. R. Rahman
Cinematography: Anthony Dod Mantle

Πληροφορίες: Βικιπαίδεια


17 σχόλια:

Mafalda είπε...

Pragmatika polu omorfh taineia!!
Gia gera stomaxia se merika shmeia...
Me tromaxtikes alitheies... alla kai polu truferh.
Giati merikoi anthrwpoi exoun th dunamh na kratane tis aksies tous.

Kalhmera.

Ανώνυμος είπε...

Απλώς καταπληκτική ταινία! Η δύναμη της αγάπης!
Την είδα,την ξαναείδα,την πρότεινα και συνεχίζω να την συνιστώ!!!
Χαίρομαι που έγραψες για αυτήν!
Την καλημέρα μου...
Αγράμπελη

lakis είπε...

Σιγά-σιγά θα τη δούμε κι αυτή. Ωστόσο θέλω να διαβάσω και το βιβλίο, για να δω αν αξίζει τον κόπο η πολεμική που ξεσήκωσε. Μέρα καλή

Juanita La Quejica είπε...

Αξιζε λοιπόν τον κόπο; Δεν την έχω δει ακόμα, αλλά είναι στο πρόγραμμα.

Κούκος είπε...

Επειδή πάντα υπάρχει η άλλη πλευρά, η κριτική του μεγάλου μυθιστοριογράφου Σάλμαν Ρούσντι είναι επιθετικότατη. Χαρακτηρίζει τη ταινία, "ανόητο και γεμάτο μετα-αποικιακά κλισέ φιλμ". Λέει επίσης για τον σκηνοθέτη:
...Πώς θα εκλάμβανε το δυτικό κοινό την απόπειρα ενός Ινδού σκηνοθέτη, που δεν γνωρίζει τίποτα για τις φτωχογειτονιές της Νέας Υόρκης, να γυρίσει μια τέτοια ταινία. «Η κριτική», καταλήγει οργισμένος, «θα τον είχε ξεσκίσει. Αλλά όταν αυτό το λέει για τον Τρίτο Κόσμο ένας σκηνοθέτης του Πρώτου Κόσμου, θεωρείται αξιέπαινη ένδειξη καλλιτεχνικής τόλμης»!
Ολόκληρη η κριτική εδώ
Επειδή μου αρέσει να σχηματίζω δική μου άποψη, θα δω τη ταινία και θα επανέλθω.
Καλά να είσαι!
:))

μαριάννα είπε...

Mafalda

Γεια σου Μαφάλντα. Τελικά κι εγώ το πιστεύω αυτό. Ότι όσο σκληρή κι αν είναι η ζωή με μερικούς ανθρώπους, όταν είναι ευαίσθητοι, δεν χάνουν τον εαυτό τους. Κι αυτό χάρηκα στη Λάτικα και στον Τζαμάλ. Ότι έδειξαν πως η ζωή συνεχίζεται και μπορεί να είναι ωραία.

Καλό απόγευμα!

μαριάννα είπε...

Αγράμπελη

Να 'σαι καλά κορίτσι μου! Χαίρομαι που σου άρεσε κι εσένα. Για να δούμε τί θα πουν και οι άλλοι όταν την δουν... Είμαι περίεργη. ;)

Καλό απόγευμα!

μαριάννα είπε...

Λακης Φουρουκλας - Lakis Fourouklas

Για να πω την αλήθεια δεν είχα ιδέα ότι είχε αντιδράσεις. Τώρα διάβασα το λινκ που έδωσε ο κούκος, του Σάλμαν Ρούσντι(Σαλμάν Ρουσντί τον ήξερα παλιά και δεν μπορώ να πω ότι τρελάθηκα ποτέ με τα βιβλία του) και διαφωνώ μαζί του φυσικά. Αλλά δες το κι εσύ και τα ξαναλέμε... :)

Χαιρετώ. Καλό βράδυ!

μαριάννα είπε...

Juanita La Quejica

Η γνώμη μου είναι έτσι κι αλλιώς να μην την χάσεις. Προσωπικά μου άρεσε πάρα πολύ. Και πουθενά δεν διέκρινα την αμερικάνικη ματιά. Αντίθετα.

μαριάννα είπε...

Κούκε ευχαριστώ για το λινκ. Δεν το είχα δει. Το διάβασα με προσοχή και ξέρεις τί μου θύμισε; Τις εποχές που όποιος έδειχνε την αλήθεια για την σταλινική εποχή ή αυτήν του Μπρέζνιεφ, ήταν αντικομουνιστής.
Την ταινία προσωπικά την βρήκα ρεαλιστικότατη και αν και δεν έχω πάει Ινδία, από τα δελτία ειδήσεων(μέχρι προχθές είχα φρίξει με τους αμέτρητους πιθήκους που έδειχναν τα δελτία), τα βιβλία της Αρουντάτι Ρόι και του Σάλμαν Ρούσντι, αλλά κυρίως από τις μαρτυρίες δικών μου ανθρώπων που έχουν μείνει καιρό εκεί, μπορώ να πω ότι η ταινία ήταν επιεικέστατη με το χάλι και την αθλιότητα που υπάρχει στις φτωχογειτονιές της Ινδίας, αλλά και με τις αντιθέσεις.
Γι αυτό καθόλου δεν με επηρέασε ο Ρούσντι. Δες το όμως κι εσύ και τα ξαναλέμε...
Να πάψουν οι άθλιοι του κόσμου να καλύπτουν και να κουκουλώνουν την αθλιότητα, αντί να την αναδεικνύουν μπας και την αλλάξουν.

Καλό βράδυ κούκε μου!

Ανώνυμος είπε...

αχ, θέλω κι εγώ να τη δω! για την ώρα ακούω μόνο το soundtrack (an σου υποσχεθώ ότι θα παίξω κομμάτια αύριο στη Disa, θα πάρεις το φίλο σου το Μίμη να τα πιούμε επιτέλους??? χεχεχε)
γιατί αυτός ο χολερικός κριτικός κι εσχάτως tv personality κύριος Δανίκας το ψιλοθάβει?
τε-σπα
ποτέ δεν έδινα σημασία στις κριτικές πριν δω μια ταινία!
καλές ανοιξιάτικες ... προβολές

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=zQhAWXvqkHU

μαριάννα είπε...

Giannis Kafatos / u-hoo

Α το ψιλοθάβει κι ο Δανίκας; Ε, ησύχασα τώρα. Πάντως ο Χρήστος Μήτσης στο Αθηνόραμα δεν γράφει άσχημα:

ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ, ΜΠΟΛΙΓΟΥΝΤ ΚΙ Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΤΟΥ "TRAINSPOTTING" ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΑΝΙΚΗ ΟΣΚΑΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ. ΕΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΔΗ, ΕΞΥΠΝΟ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ, ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ, ΑΠΕΝΟΧΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΛΟΔΡΑΜΑΤΙΚΟ. ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ, ΕΦΤΑ BAFTA ΚΑΙ ΟΚΤΩ ΟΣΚΑΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ FEELGOOD ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ.

Γι αυτήν την Παρασκευή χλωμό, για την επόμενη όμως παίζεται. Αν είναι να κάνεις εσύ πρόγραμμα... ;)

μαριάννα είπε...

Ανώνυμος

Ευχαριστώ για το λινκ.

μαριάννα είπε...

Θοδωρή

Χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα!
Να σ' ευχαριστήσω κι από 'δω για την εξασφάλιση της ιδιωτικής προβολής, αμέσως μετά την επιστροφή σου από τα Όσκαρ. ;)

Φιλιά!

The Hawk είπε...

Το είδαμε μαζί με τη γυναίκα μου το Σάββατο με σφιγμένο στομάχι - άμα είσαι γονιός βλέπεις τα πράγματα αλλιώς.
Μου άρεσε πολύ.
Παρατήρησα και μια σεναριακή αντίθεση:
ενώ στη τελευταία ερώτηση, ο πρωταγωνιστής ισχυρίστηκε ότι είναι αναλφάβητος,
πιο πριν πληκτρολόγησε το όνομα της κοπέλας και μετά το όνομα και το επώνυμο του αδελφού του.
Επίσης διάβασε και το "αχνιστό" Β.

Τέλος άκουσα ότι η Κουκλάρα - θεά - Τέλεια κοπελιά γυάλισε στον γλιτσερό Γούντυ Άλεν ως μούσα....

Μπλιάαχ (Για τον Γούντυ Άλεν, όχι για τις πρόστυχες φαντασιώσεις του -;))

μαριάννα είπε...

The Hawk

Μου έφτιαξες το κέφι και είμαι κατάκοπη από κούραση.
Ήμουν σίγουρη πως θα σου άρεσε. Και φυσικά σας καταλαβαίνω ως γονείς, πολύ καλά. Αλίμονο στα ορφανούλια του κόσμου κι αλίμονο σε όσους γεννήθηκαν φτωχοί. Δεν είναι γροθιά στον πολιτισμό μας και στις ευαισθησίες μας, τρομάρα μας, αυτές οι εικόνες; Και μετά βγαίνει ο Ρούσντι και λέει τρίχες. Θίχτηκε και καλά. Ασχέτως του ποιός είναι ο σκηνοθέτης, υπάρχει αυτή η Ινδία ή όχι;
Είναι σαν τους δικούς μας, που μετά από κάθε βανδαλισμό και βαρβαρότητα και καλά επαναστατική, βγαίνουν και λένε στον τρομαγμένο κόσμο, πως το κράτος είναι εδώ.
Τί να πεις και τί να ρημάξεις γεράκι μου.
Όσο για την κουκλάρα συμφωνώ. Ο Γούντυ Άλλεν όμως είναι ο αγαπημένος μου κι ας εχει σεξοπορνοδιαστροφικές φαντασιώσεις... :)))) Σάμπως και που τις έχει, τί να τις κάνει; Ου κινδυνεύεις παρά του μη δυνάμενου! χαχαχαχαχαχα

Καλημέρα!