Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Venceréis, pero no convenceréis! Θα νικήσετε, αλλά δε θα μας πείσετε...



Στις 12 του Οκτώβρη του 1936, κατά την έναρξη της ακαδημαϊκής του ομιλίας, που συνέπιπτε με τη «Γιορτή της Φυλής», θεσπισμένη από τους εθνικιστές, ο Unamuno αυτοσχεδιάζει έναν εξαιρετικό λόγο με την περίφημη φράση:

«Θα νικήσετε, αλλά δε θα μας πείσετε. Θα νικήσετε γιατί έχετε άφθονη βάναυση δύναμη· αλλά δε θα μας πείσετε, γιατί πείθω σημαίνει παίρνω με το μέρος μου. Και για να μας πάρετε με το μέρος σας, χρειάζεστε κάτι που σας λείπει: δίκιο και δικαίωμα στον αγώνα.»

«Venceréis, pero no convenceréis. Venceréis porque tenéis sobrada fuerza bruta; pero no convenceréis, porque convencer significa persuadir. Y para persuadir necesitáis algo que os falta: razón y derecho en la lucha.»

5 σχόλια:

Μηθυμναίος είπε...

Muy oportuno…

Lo ùnico que nuestros politicos no tienen ni la «sobrada fuerza» ni el convencimiento para hacernos votar!!!
Querida Ghteytria!!!

Un abrazo!

Juanita La Quejica είπε...

Εδώ μπορούμε να διαβάσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες το πώς έγινε το περιστατικό.
Η αλήθεια είναι ότι ο Unamuno πέρασε από πολλούς διαφορετικούς δρόμους μέχρι να καταλήξει -έχω την εντύπωση- προδομένος από όλους. Μαχητικός σοσιαλιστής και ενάντια στην Κορώνα, την τελική απογοήτευση την εισέπραξε από την Segunda República (όπου είχε βγει και βουλευτής, επιστρέφοντας από την εξορία), που απέτυχε και κατέληξε η Ισπανία στον Εμφύλιο και στα 40 χρόνια δικτατορίας.

μαριάννα είπε...

Μηθυμναίος

Venceremos, venceremos,
mil cadenas habrá que romper,
venceremos, venceremos,
la miseria sabremos vencer.

Campesinos, soldados, mineros,
la mujer de la patria también,
estudiantes, empleados y obreros,
cumpliremos con nuestro deber.

¡Un montón de besos amigo!

μαριάννα είπε...

Juanita La Quejica

Ευχαριστώ Χουανιτάκι μου για το λινκ. Σωστή εντύπωση έχεις. Πικραμένος ήταν γιατί η βασική του θέση και φιλοσοφία ήταν το να μπορεί ο άνθρωπος «Σ' ΑΥΤΗ ΤΗ ΖΩΗ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ» και ήξερε πως δεν πρόκειται να γίνει. Κορυφαίος στοχαστής, ποιητής, καθηγητής αρχαίων ελληνικών και πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα, ένα από τα αρχαιότερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης. Δεν ξέρω αν έχεις πάει Σαλαμάνκα, αξίζει πραγματικά ένα ταξίδι εκεί.

μαριάννα είπε...

vrakas kostas

Γεια σου σύντροφε της απουσίας και των αποχωρισμών. Δίκιο έχεις για τον χωρισμό, βαρύτερος είναι, αλλά πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Σωστά; ;)
Όσο για τη φράση του Ουναμούνο, όντως είναι σημαντική και ιδιαίτερα επίκαιρη, όπως είπε κι ο μηθυμναίος.

Μια αγκαλιά σφιχτή!