Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Χωρίς όρια... Sin límites: Federico García Lorca, Salvador Dalí and Luis Buñuel


Official site



Directed by Paul Morrison
Written by Philippa Goslett
Starring Javier Beltran, Robert Pattinson, Matthew McNulty, Marina Gatell, Arly Jover
Music by Miguel Mera
Distributed by Regent Releasing
Running time 107 min.
Country United Kingdom-Spain
Language English
Budget $2,900,000



Το είδα και μου άρεσε. Κυρίως η ατμόσφαιρα της παρέας τους στην ελιτίστικη Φοιτητική Εστία. Τρία ιερά τέρατα της Τέχνης και στιγμές από τη ζωή και τις αναζητήσεις τους, τις εντός και εκτός ορίων. Μια ακόμα απόδειξη ότι οι χαρισματικοί και οι ταλαντούχοι δεν περιορίζονται στα όρια των καλλιτεχνικών αναζητήσεων τους, αλλά η... ανατροπή κυλά στις φλέβες τους. Επιτυχής η επιλογή του καστ και η σκηνοθεσία ενδιαφέρουσα. Έρχεται στα σινεμά, νομίζω αυτή τη βδομάδα. Θα το ξαναδώ. ;)

Little Ashes

Madrid in 1922 is a city wavering on the edge of change as traditional values are challenged by the dangerous new influences of jazz, Freud and the avant-garde. Salvador Dalí arrives at university at the age of 18 years old, determined to become a great artist. His bizarre blend of shyness and rampant exhibitionism attracts the attention of two of the university’s social elite — Federico García Lorca and Luis Buñuel.
Salvador is absorbed into their decadent group and for a time he, Luis and Federico become a formidable trio, the most ultra-modern group in Madrid. However, as time passes, Salvador feels an increasingly strong pull toward the charismatic Federico — who is oblivious to the attention he is getting from his beautiful writer friend, Magdalena. Finally, in the face of his friends’ preoccupations — and Federico’s growing renown as a poet — Luis sets off for Paris in search of his own artistic success.



Και λίγη μουσική από την ταινία, παρμένη από το ισπανικό μπλογκ Little Ashes:

1. La canción principal
2.Viva La Revolución
3. Reunión provisional
4. Cadaques
5. Momento con las bicicletas

15 σχόλια:

Βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ - ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ είπε...

Καλώς ήρθες Μαριάννα.

μαριάννα είπε...

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

Καλώς σας βρίσκω Νίκο μου! Ευχαριστώ θερμά και για την εξαιρετικά καλαίσθητη έκδοση που βρήκα επιστρέφοντας. Συγχαρητήρια στους συντελεστές! Αναφέρομαι στον Μύθο της Έρκυνας και το ποτάμι της στη Λεβάδεια.
Εσείς θα φύγετε; Θα πάτε στο νησί με τις γιαγιάδες που διαβάζουν στη Λήμνια γη;

Ανώνυμος είπε...

Μαριάννα θα μας πεις σε ποια σινεμα θα προβληθεί η ταινία ;
Σε ευχαριστώ
ο πιο αφοσιωμένος αναγνώστης σου.

Ανώνυμος είπε...

ΤΣ ΤΣ ΤΣ !
Αυτό το σινεμά πως αλλοιώνει την πραγματικότητα !
Ο Φεντερίκο, ο Νταλί, ο Μπουνιουέλ δεν ήσαν ποτέ τόσο όμορφοι.
Ειδικά ο Φεντερίκο, που λογικά ονομάστηκε Ανδαλουσιανός σκύλος από τους τελευταίους.
Δεν είναι τυχαίο..
Δεν είναι καθόλου τυχαίο!!!!

μαριάννα είπε...

Φανατικέ μου αναγνώστη,
φυσικά και θα σας πω πότε έρχεται και πού παίζεται η ταινία. ΑΝ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ, ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.
Στα ευρωπαϊκά σινεμά έκανε πρεμιέρα στις 8 Μάη του 2009. Στις 9 Ιουλίου βγήκε και το DVD. Τώρα στην ψωροκώσταινα, υπάρχουν δύο τινά: ή δεν θα το φέρουν καθόλου φοβούμενοι ευρεία απομυθοποίηση των ιερών τεράτων της τέχνης ή θα το φέρουν στα κλεφτά σε ανύποπτο χρόνο για να περάσει στα αζήτητα.
Η Ελλάδα δεν αντέχει τις αλήθειες της ζωής. Στρουθοκαμηλίζει και επιλέγει το κουκούλωμα.
Όσον αφορά την ωραιοποίηση των μύθων στις ταινίες, αυτό συμβαίνει πάντα και παντού. Σου θυμίζω ότι την Φρίντα Κάλο την ενσάρκωσε στο πανί η Σάλμα Χάγιεκ. :) Μα καμία σχέση...
Για τον Ανδαλουσιανό σκύλο που λες, πρώτη φορά το ακούω. Ξέρω πως η ταινία εμπνεύστηκε από όνειρα-εφιάλτες του Νταλί και του Μπουνιουέλ, αλλά δεν γνωρίζω ταύτιση με τον Λόρκα.

Καλημερίζω και μιλ μερσί για την προτίμηση! ;) Μη χαθούμε...

Rena Fan είπε...

Bien venue! Μας έλειψες!

J.S. είπε...

Γητεύτρια
Αυτό που ανέφερα για το Un Chien Andalou των Μπουνιουέλ-Νταλί αναφέρεται στην έγκυρη βιογραφία του από την Λέσλι Στέιντον - F.G. Lorca The ballad of a life.
Αποτέλεσμα των εξονυχιστικών ερευνών της, είναι ότι ο ετεροφυλόφιλος Μπουνιούελ και ο Απολλώνειος Νταλί δεν αποδέχονταν την ομοφυλοφιλία του Φεντερίκο. Πιο εχθρικός απέναντι του υπήρξε ο πρώτος, ο Μπουνιουέλ.
Τώρα ελπίζω να κατάλαβες ποιός είναι ο Ανδαλουσιανός σκύλος που στην ταινία δεν μπορεί να ικανοποιήσει ερωτικά την σύντροφό του...
Σε φιλώ ενυπόγραφα

μαριάννα είπε...

Rena Fan

Καλώς σας βρίσκω και καλά να είστε πάντα! Με συγκινείς Αποστόλη μου... κι εσείς μου λείψατε, ειλικρινά.
Δεν ξέρω πως καταφέρνω στη ζωή και πάντα κάπου αφήνω ένα κομμάτι μου. Κι ένα κομμάτι πολύ σημαντικό είστε εσείς. ;)

μαριάννα είπε...

Συντελής Ιωάννης

Βρε καλώς τονε! Τί κάνεις ανηψιέ του εκλεκτού σου θείου; Εμ, το μήλο κάτω απ' τη μηλιά θα έπεφτε... πού αλλού; :)
Λοιπόν, θα με κάνεις να ξαναδώ τον Ανδαλουσιανό σκύλο γιατί το έχω δει προ πολλών ετών και τη διάσταση που δίνει η Λέσλι Στέιντον δεν την θυμάμαι, αν και φέτος το ξεφύλλισα πάλι κάποια στιγμή, όμως κι αυτό το έχω διαβάσει πριν δυο τρία χρόνια. Πολύ ενδιαφέρουσα την βρίσκω όμως και σ' ευχαριστώ για το συμπλήρωμα. Τρελαίνομαι για αφορμές αναζητήσεων. Θα κοιτάξω και τον Ian Gibson και τον José Luis Cano που έχει κι αυτός γράψει μια θαυμάσια βιογραφία του Λόρκα, την οποία εντελώς τυχαία πέτυχα πέρυσι σε έκθεση βιβλίου στη Μαδρίτη.
Ξεφυλλίζοντάς την λοιπόν, μετά την παρατήρησή σου για την ωραιοποίηση των τριών καλλιτεχνών στην ταινία, διαπίστωσα από τις πολλές και άγνωστες στο δίκτυο, φωτογραφίες που έχει, ότι την εποχή στη φοιτητική εστία που ήταν όλοι νέοι, και πριν ο Νταλί αρχίσει τις γελοιότητες με τα τσιγκελωτά μουστάκια και τα γουρλωμένα μάτια, ήταν μάλλον ωραίοι όλοι τους. Θα σου σκανάρω μερικές να δεις.
Πάντως σ' ευχαριστώ πολύ για την κατάθεση και τη συμπλήρωση.

Φιλιά πολλά και καλώς όρισες! ;)

Μηθυμναίος είπε...

Καλώς όρισες Μαριάννα!
Θαυμάσια τα νέα για τα ιερά τέρατα. Σ' ευχαριστούμε κι ελπίζω να μη χάσουμε την ταινία.

Να σαι καλά!

J.S. είπε...

Καλή σου προβολή !
Εγώ εξέφρασα την άποψη περι αισθητικής βάσει των φωτωγραφικών αρχείων που περιλήφθησαν στη βιογραφία.
Την ταινία την απέκτησα, μένει μόνο να τη δω.
Καλή σου νύχτα και ταξίδι(φιλολογικό).
;)

μαριάννα είπε...

Μηθυμναίος

Καλώς σας βρήκα Στράτο μου! Εύχομαι κι εσείς να περνάτε υπέροχα στην αγαπημένη σας Μήθυμνα! Εκεί δεν είσαστε; Σωστά μάντεψα; ;)

Πολλά φιλιά και χαιρετίσματα και στην Αλεξάνδρα!

μαριάννα είπε...

Συντελής Ιωάννης

Άψογο σε βρίσκω! ;) Πες μου ότι βρήκες και υπότιτλους να τα σκίσω τα ρημάδια τα φτυχεία μου! :))))))))

Καλό ξημέρωμα παιδί θαύμα!(μπήκα στη σελίδα σου και σε καμάρωσα! εύγε!);)

Juanita La Quejica είπε...

Προσπάθησα και εγώ να την αποκτήσω αλλά τελικά ήταν encrypted και με τα πολλά ... έπεσα σε τσόντα. Οι ατυχίες των free download.

μαριάννα είπε...

Juanita La Quejica

Παράξενο... Δεν βρήκα καμιά δυσκολία εκτός μόνο από το ότι δεν υπάρχουν ακόμα ελληνικοί διάλογοι. Θα το αναζητήσω κι εγώ στο βιντεοκλάμπ γιατί δεν το βλέπω να έρχεται στα σινεμά σύντομα.
Ταινίες τέτοιες είναι σαν τους εκδότες. Τί βιβλίο είναι; Α, ποίηση; Με ύφος υποτιμητικό και απογοητευμένο που τέλει να πει το ποιητή: Μια χαρά γυναίκα τί στο διάλο σε βάρεσε; :))))))))