Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Φτουου! Πάνω που είπα να βγάλω κι εγώ βιβλίο, ήρθε κι έκατσε το τεχνολογικό θαύμα! Που ανεξάρτητα από την αγάπη που έχω στο βιβλίο με το χαρτί...


...καραγουστάρω, ως κλασική άπληστη βιβλιομανής, να έχω ΟΛΑ τα βιβλία μου, ΜΑΖΙ ΜΟΥ, όπου κι αν βρίσκομαι! Κι επειδή εδώ σ' αυτό το ιστολόγιο, όπως ξέρετε, είμαστε αλήτες πουλιά, το εν λόγω εργαλείο, θα το τιμήσουμε πάραυτα και άμεσα, πιο πολύ δε γίνεται. Φυσικά και θα έχω τα βιβλιαράκια μου με το χαρτάκι τους, στο σπίτι. Για έξω μιλάω. Άσε που μεγαλώνουνε τα γράμματα στις σελίδες και είναι θεϊκό να μην χρειάζεται να κουβαλάω στις παραλίες τα ηλίθια και άκρως εκνευριστικά γυαλιά ή να έχω μαζί όλα τα λεξικά και πλήθος άλλων χρήσιμων και χρηστικών, σε όποια χώρα κι αν βρίσκομαι. Είδα λοιπόν εχθές το πρωί στο Μέγκα τον κ.Καστανιώτη, τον κ.Δάνδολο και τον κ.e Bookshop να δείχνουν την πολύτιμη συσκευή και να μιλούν γι αυτήν στον κ.Τάκη και για να μην το πλατειάζω, μεταφέρω όσα είπαν από την εφημερίδα Αυγή, που βρήκα ένα άρθρο της στο οποίο γράφει αυτά που ήθελα να σας πω.


Ο κ. Αργύρης Καστανιώτης

Όταν τις βάζουμε στην τσάντα μας είναι σαν να πηγαίνουμε βόλτα κουβαλώντας μια βιβλιοθήκη τουλάχιστον 1.000 τόμων. Κι όμως ζυγίζουν όσο κι ένα συμβατικό βιβλίο το οποίο μπορούμε να μεταφέρουμε εύκολα, να το διαβάσουμε οπουδήποτε, να το κλείσουμε χωρίς να ψάχνουμε σελιδοδείκτη.

Την επόμενη φορά θα ανοίξει αυτόματα στη σελίδα που είχαμε διακόψει την ανάγνωση. Κι αν πριν από μερικά χρόνια φάνταζε αδιανόητο να κυκλοφορούμε με μια βιβλιοθήκη χιλιάδων βιβλίων στην τσάντα μας σήμερα η ψηφιακή τεχνολογία περνά το κατώφλι των βιβλιοπωλείων και μέσω των ηλεκτρονικών συσκευών ανάγνωσης δείχνει μια άλλη πιο εύχρηστη διαδρομή απ' αυτή που ώς σήμερα ακολουθεί κάθε ευσυνείδητος αναγνώστης. Απλώς "μιλάμε για τα ίδια βιβλία στην ψηφιακή τους όμως μορφή για όποιον αναγνώστη θέλει να τα διαβάσει μέσω κάποιας ηλεκτρονικής ανάγνωσης".

Ο Αργύρης Καστανιώτης δεν ανησυχεί καθόλου για την τύχη του βιβλίου στην παραδοσιακή του μορφή. "Ο δεσμός του ανθρώπου με το χαρτί είναι πολύ ισχυρός, το βιβλίο δεν πρόκειται να πεθάνει. Δεν υπάρχει κανένας φόβος, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, για τα βιβλία όπως τα ξέρουμε. Η διείσδυση των ηλεκτρονικών βιβλίων στις ΗΠΑ είναι μόλις 1%, ποσοστό δηλαδή πολύ χαμηλό. Επομένως δεν χρειάζεται να φοβόμαστε για κινδύνους που ακόμα δεν υπάρχουν" λέει. Ωστόσο ο εκδοτικός οίκος που εκπροσωπεί έκανε πρώτος το βήμα προς την ψηφιακή τεχνολογία φέρνοντας το ηλεκτρονικό βιβλίο για πρώτη φορά στα ελληνικά βιβλιοπωλεία.

Η ηλεκτρονική συσκευή ανάγνωσης BeBook, από την περασμένη Τρίτη πωλείται προς 330 ευρώ. Κι αν η τιμή φαίνεται τσουχτερή αρκεί κανείς να φανταστεί ότι περιέχει δωρεάν οκτώ βιβλία των εκδόσεων Καστανιώτη, αξίας 126 ευρώ, οι συγγραφείς των οποίων συμμετέχουν αφειλοκερδώς σ' αυτή την προσπάθεια. Είναι τα "Ερως μετ' εμποδίων" της Ντόρας Γιαννακοπούλου, «Νέρων. Εγώ ένας θεός» του Στέφανου Δάνδολου, "Εργαζόμενο αγόρι" της Λένας Διβάνη, «Το Μπουντουάρ του Ναδίρ» της Ιωάννας Μπουραζοπούλου, «Οι Εννέα Καίσαρες» (νεανικό μυθιστόρημα) του Βασίλη Παπαθεοδώρου, "Οδός Θησέως του Αλέξη Σταμάτη, "Έρως, Θέρος, Πόλεμος" της Ευγενίας Φακίνου και "Ψυχ" του Λένου Χριστίδη. Τα συγκεκριμένα βιβλία διατίθενται δωρεάν και από την ιστοσελίδα των εκδόσεων Καστανιώτη» (www.kastaniotis.com), σε μορφή συμβατή με όλες τις συσκευές ανάγνωσης, αλλά και με τα κινητά τηλέφωνα τύπου smart phone.

"Στόχος μας είναι μέχρι τον Δεκέμβρη του 2009 που θα διατίθεται δωρεάν η συσκευή, κατ' αρχήν να εξοικειωθεί ο αναγνώστης μ' αυτή τη νέα μορφή βιβλίου έτσι ώστε όταν αρχίσει η εμπορική της διάθεση να έχει πρόσβαση στη λίστα βιβλίων που βρίσκονται εκτός κυκλοφορίας και θα αναβιώσουν σε ηλεκτρονική μορφή" λέει ο Αργύρης Καστανιώτης. Ο εκδοτικός οίκος που εκπροσωπεί από το 1996 ήδη, ψηφιοποιεί όλα τα βιβλία του (300 τίτλοι ως τώρα), τα οποία με μια απλή μετατροπή θα μπορούν εφεξής να είναι αναγνώσιμα από όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές. Έχει επίσης ξεκινήσει η ψηφιοποίηση και των προ του 1996 τίτλων του με προοπτική να φτάσει τους 5000 που συγκροτούν τη σημερινή λίστα του, ενώ βασική επιδίωξη είναι τα βιβλία του να είναι διαθέσιμα ταυτόχρονα και στις δύο μορφές τους.

"Είναι σημαντικό ότι με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας θα είναι διαθέσιμα στους αναγνώστες βιβλία που δεν είχαν εμπορική επιτυχία αλλά είναι μεγάλης λογοτεχνικής ή άλλης αξίας όπως π.χ. τα βιβλία ποίησης" επισημαίνει ο Αργύρης Καστανιώτης. Τον ρωτούμε αν η νέα αυτή μορφή βιβλίου θα επηρεάσει και την τιμή του βιβλίου. "Η τιμή των παλαιότερων βιβλίων που θα διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή θα είναι σε πιο φιλική τιμή από τα αντίστοιχά τους έντυπα. Για τα καινούργια εξετάζουμε τον νόμο της ενιαίας τιμής βιβλίου. Όπως ερμηνεύεται αυτή τη στιγμή ο νόμος δεν μπορεί να δίνει τη δυνατότητα διαφοροποίησης στην τιμή του έντυπου και του ηλεκτρονικού βιβλίου. Δηλαδή ισχύει η έκπτωση 10% στα βιβλία που κυκλοφόρησαν μέσα στην τελευταία διετία. Εν πάση περιπτώσει όλα αυτά τα εξετάζουμε".

Αλλά και ως προς τα πνευματικά δικαιώματα δεν αναμένονται, προς το παρόν τουλάχιστον, διαφοροποιήσεις. "Παραμένουν στους συγγραφείς και στον εκδοτικό οίκο για όσο χρόνο διαρκεί η σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ τους". Ο Αργύρης Καστανιώτης δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για την ηλεκτρονική πειρατεία που μαστίζει ήδη τη μουσική και την κινηματογραφική βιομηχανία. "Οτιδήποτε προσφέρεται ψηφιακά έχει αυτόν τον κίνδυνο, η πειρατεία είναι δεδομένη" λέει. "Σε πολλές περιπτώσεις όμως, στο εξωτερικό, η πειρατεία έχει βοηθήσει τις πωλήσεις βιβλίων. Πιστεύω όμως ότι όσο εξελίσσεται η τεχνολογία τόσο θα βρίσκονται και μέτρα αντιμετώπισης και προστασίας των βιβλίων ως πνευματικών προϊόντων".

Πηγή πληροφοριών:Αυγή, Π. Κρημνιώτη

Εδώ οι πολλές και καλές λεπτομέρειες

Το ίδιο κι εδώ! Όλα τα καλά μαζί!

14 σχόλια:

an205 είπε...

Τρελλαίνομαι για την μυρωδιά που έχει έναν καινούριο βιβλίο καθώς ανοίγεις τις σελίδες του, ή όταν βρίσκεις ένα παλιό που είχες χρόνια να το ανοίξεις κι ανακαλύπτεις στην σελίδα 38 υπάρχει ακόμα το δάκρυ που είχε κυλήσει όταν το πρωτοδιάβασες... καλά όλα αυτά αλλά η τεχνολογία προχωράει κι αν είναι με τη νεα αυτή τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί λιγότερο χαρτί και το βιβλίο να γίνει πιο προσιτό σε πιο πολλούς τότε καλως να ορίσει....

μαριάννα είπε...

an205

Με κάλυψες απόλυτα. Έτσι είναι τα βιβλία παλιά και καινούργια, κουβαλάνε τις δικές τους, αλλά και τις προσωπικές μας ιστορίες. Είτε γιατί μας τα χάρισαν αγαπημένοι, είτε γιατί δακρύσαμε στο συνειρμό ενός στίχου, είτε γιατί ακόμα και τώρα όταν κόβουμε σελίδες με τον χαρτοκόπτη σε ποιητικές συλλογές, ανακαλούμε μνήμες. Και δεν λέω να τα καταργήσουμε, προς Θεού. Όμως όντως κάποια δεντράκια ίσως γλιτώσουν, αν προσωρήσει, που προχωράει με χίλια, η τεχνολογία. Καταρχήν πολλά σχολικά και πανεπιστημιακά, τεράστια συγγράμματα, που κοστίζουν και σε χαρτί και σε όγκο και σε χρήμα σαφώς και που μαθητές και φοιτητές μετά τη χρήση, μη σου πω και πριν, τα κάνουν σαΐτες ή προσάναμμα στο τζάκι της μαμάς τους.
Καλό χειμώνα; Αραιώσατε καθόλου;

Juanita La Quejica είπε...

Ωωω! Επιτέλους! Ειδικά όταν είμαστε εκτός σπιτιού, θα διευκολύνει πολύ.

Ελένη Μπέη είπε...

Χμ, εγώ κρατώ κάποιες επιφυλάξεις. Αγαπώ το βιβλίο στην κλασική του μορφή, με τη μυρωδιά κι όλα τ' άλλα που ήδη γράψαν οι προλαλήσαντες.

Δεν αρνιέμαι πως σαν τεχνολογικό επίτευγμα έχει τα πλεονεκτήματά του. Το πρωτοείδα εκεί κατά τις αρχές Ιουνίου που μου το έδειξε ο δάσκαλος της πληροφορικής στο σχολείο, ο οποίος έσπευσε να το αγοράσει. Δεν μπόρεσα να συμμεριστώ τον ενθουσιασμό του παλικαριού, μου φαινόταν τόσο άχαρο στα χέρια μου.

Απ' την άλλη, δεν ξέρω αν θέλω πράγματι να έχω όλα τα βιβλία μου μαζί μου πάντα, αν και έχουν υπάρξει πλείστες φορές που τα ήθελα και δεν μπορούσα να τα έχω. Αλλά έτσι μεγάλωσε η λαχτάρα γι' αυτά, όπως μεγαλώνει η λαχτάρα για το αγαπημένο πρόσωπο που αναγκάζεται να αναβάλει το συμφωνημένο ραντεβού.

Όσο για τα δέντρα που θα γλιτώσουν, πάλι δεν ξέρω. Μακάρι τα δέντρα να κινδύνευαν από τα βιβλία, φοβάμαι όμως πως δε συμβαίνει αυτό. Κι εξάλλου, ως ηλεκτρονικές συσκευές, όλο και κάτι εχθρικό προς το περιβάλλον θα περιέχουν κι αυτές ή η ίδια η παραγωγή τους μπορεί να είναι επιβλαβής όπως των υπόλοιπων ηλεκτρονικών συσκευών.

Μέχρι να αποσαφηνιστούν όλα αυτά, δεν μπορώ να υποδεχτώ με ενθουσιασμό τη νέα συσκευή ανάγνωσης. Αργότερα μπορεί να αναθεωρήσω, τώρα όμως νιώθω κάπως...

μαριάννα είπε...

Juanita La Quejica

Καλά για σένα και για μένα που ζούμε αρκετά εκτός βάσης... δεν το συζητώ. Είναι σωτήριο. ;)

μαριάννα είπε...

Νερένια

Σε καταλαβαίνω. Και συμμερίζομαι τη συναισθηματική εξάρτηση που δημιουργείται ανάμεσα σε μας και τα βιβλία μας.

Πρακτικά όμως, είναι θησαυρός.

Ειδικά στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.

Γνωρίζεις εκ των έσω τί τραβούν οι μικροί μαθητές με την σημερινή σάκα!!! Βάρους 11 κιλών, αν θυμάμαι καλά.

Σε μας καθημερινά έρχονται οι γονείς και αφήνουν τις μαθητικές τσάντες στα θρανία από φόβο να μη σακατευτεί η σπονδυλική στήλη των παιδιών.

Πέρυσι στην Ε' είχαμε 40 ή 50 βιβλία σύνολο. Όλα τα τεύχη και τα ξενόγλωσσα!!! Ε έλεος...

Απαράδεκτη σπατάλη! Απαράδεκτη εκπαιδευτική πολιτική. Τέλος πάντων...

Αυτά σκέφτομαι, συν τα ταξίδια(πόσο μάλλον τα εκπαιδευτικά) και το βλέπω θησαυρό.

Άλλωστε πάντα σε κάθε νέα τεχνολογική αλλαγή, οι άνθρωποι δεν είναι επιφυλακτικοί;

Και δεν μιλώ για όσους έχουν το όποιο συμφέρον, αλλά γενικά.

Θυμάσαι με τα κινητά; Τρελή άρνηση αρχικά. Και τώρα δεν μπορεί κανείς να φανταστεί τη ζωή χωρίς κινητό ή υπολογιστή. :)

Καλησπέρες!

Ελένη Μπέη είπε...

Καλά με τον Η/Υ, αλλά με το κινητό έχουμε γίνει ...ορκισμένοι εχθροί. Πέραν της απολύτως απαραίτητης χρήσης του, ξεχνώ και το ότι έχω κινητό. Βάλαμε κεχαγιά στο κεφάλι μας με δαύτο.

μαριάννα είπε...

Χαχαχαχαχαχαχαχαχα! Σωστό κι αυτό!
Να σε γνωρίσω στην Κατερίνα τη φίλη μου! Σα να την ακούω...
Εγώ πολύ απλά το κλείνω ή δεν το σηκώνω. Εδώ που τα λέμε και σταθερό σηκώνω σπάνια. Ειδικά αν δεν ξέρω το νούμερο ή αν είναι απόκρυψη. Χωρίς υπολογιστή όμως δε ζω. Αδύνατον να φανταστώ τη ζωή μου άνευ.
Αφού παιδί μου το λέει και το τραγούδι: ...γιατί όταν χτυπάει το τηλέφωνο εννιά φορές στις δέκα είναι για κακό... γι' αυτό! ;)

Dee Dee είπε...

Το να εχω ολα τα βιβλια μαζι μου δεν ειναι κατι που με συγκινει :)
Σαν εφευρεση ομως την θεωρω υπεροχη!! Και μονο τα παιδια να γλιτωσουν καποια στιγμη απο αυτα τα υπερβαρα σακιδια, οπως ανεφερες, αξιζει αυτη η ανακαλυψη!!!

Στο σπιτι πιστευω οτι η αναγνωση ενος βιβλιου στην κλασσικη του μορφη ειναι ασυναγωνιστη. Και μονο η μυρωδια του χαρτιου, οπως ανεφεραν και οι φιλοι πιο πανω, αρκει :)

Δεν ειχα ακουσει καθολου γι' αυτη την συσκευη. Θα το ψαξω :)

Καλη εβδομαδα Μαριναννα μου!

Ευαγγελία Πατεράκη είπε...

Εγώ Μαριάννα μου, είμαι αντιτεχνολογική...

και σ' ό,τι αφορά το βιβλίο, είναι μεγάλη συγκίνση να το πιάνεις στα χέρια σου, να το μυρίζεις, να το νιώθεις...

Καλησπέρα με φιλιά!

μαριάννα είπε...

Dee Dee

Καλώς την! Συμφωνούμε απολύτως και εδώ! :)

Φιλιά! Καλή βδομάδα!

μαριάννα είπε...

ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ΠΥΡΦΟΡΟΣ

Καλώς την! Παιδιά μην τρομάζετε. Κανείς δεν πειράζει τα βιβλία μας. Αυτά θα τα έχουμε μια χαρά όπου και όποτε θέλουμε.
Απλά, εμείς οι φαν της τεχνολογίας θα τα έχουμε και όπου αλλού θέλουμε, δηλαδή παντού! ;)

Φιλιά! Καλή βδομάδα!

Διάττων είπε...

Με τίποτα δε λιγοστεεύει η αγάπη για το παλιό κλασσικό βιβλίο, απ' την άλλη, δεν μπορούμε να αρνηθούμε τα προιόντα της τεχνολογίας όταν αυτά κινούνται προς θετική κατεύθυνση, προς όφελος της (ανά)γνωσης. Αυτό βέβαια μένει και να το δούμε στην πράξη...

μαριάννα είπε...

Diatton

Ξέρεις Διάττοντα το πρόβλημα είναι ότι ο Έλληνας είναι ο πιο φοβικός Ευρωπαίος πολίτης σε σχέση με την τεχνολογία. Μόλις τη συνηθίσει λίγο είναι ο πιο μανιακός χρήστης της. Θυμάμαι παλιά την άρνηση όλων στο κινητό και σήμερα είμαστε οι μοναδικοί πολίτες στην Ευρώπη με τόσα πολλά κινητά ανά χρήστη.
Πιστεύω ότι και το BeBook σύντομα θα το έχει ο κάθε βιβλιόφιλος. :)

Καλησπέρα!