Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Τetro...«ο πατέρας μας, ήταν εραστής χωρίς έρωτα και ποιητής χωρίς ποίηση. Βίαιος και κάθαρμα»





Tetro: Official Trailer
View the Official Trailer for Francis Ford Coppola's newest film, "Tetro," starring Vincent Gallo, Alden Ehrenreich, Maribel Verdu, Klaus Maria Brandauer and Carmen Maura.

Το «Τetro» τη νέα ταινία του Κόπολα, το τσάκισαν πολλοί Έλληνες σινεκριτικοί, ενώ το 65% των ξένων κριτικών του δίνει ιδιαίτερα ευνοϊκές κριτικές. Εδώ μπορείτε να δείτε τις αντιφατικές κριτικές των Ελλήνων κριτικών. Έλεος πια αυτός ο Δανίκας και ο αθηνόραμας! Μα τις βλέπουνε τις ταινίες που θάβουνε; Σίγουρα;

Μια ταινία ποίηση, ένα χάρμα οπτικό και ακουστικό, όπου ούτε ένας από τους πολλούς κριτικούς που διάβασα, δεν αναφέρθηκε στο σημαντικότατο ατού της ταινίας, την υπέροχη μουσική του Osvaldo Golijov ή την ποίηση του Αργεντινού ποιητή και μουσικού, Javier Blaya. Μια ποιητική ταινία, πικρή ιστορία με στοιχεία αυτοβιογραφικά, όπου ο ταλαντούχος σκηνοθέτης και φανατικός οινοποιός, δημιουργεί ακόμα έναν οίνον που ευφραίνει καρδίας.

Ασπρόμαυρο, εκτός από κάποιες σκηνές φλας μπακ, το «Τetro» τοποθετείται στο μαγευτικό, στο καλλιτεχνικό, στο ποιητικό Μπουένος Αϊρες. Ο Bennie (Alden Ehrenreich), αναζητά μετά από δέκα χρόνια απουσίας τον αδελφό του, τον Τέτρο, που τον υποδύεται μοναδικά ο Vincent Gallo!!! Ο μεγάλος αδερφός όμως είναι απόμακρος και αινιγματικός. Κάτι κρύβει και έχει εγκαταλείψει τη συγγραφική καριέρα που ξεκίνησε. Το μυστικό μοιάζει να βρίσκεται κρυμμένο στη σχέση του μεγάλου αδελφού με τον διάσημο μαέστρο πατέρα του που δεν θέλει ούτε να γνωρίζει ο Τέτρο και τον υποδύεται ο Klaus Maria Brandauer. Οι γυναίκες της ταινίας είναι η πάντα καλή Carmen Maura, αλλά εδώ την παράσταση κυριολεκτικά κλέβει η ερωτική Maribel Verdu ως Miranda η ψυχίατρος ερωμένη του Τέτρο. Τα φωτογραφικά πλάνα κούρασαν πολύ τον Κόπολα όπως είπε, αλλά το αποτέλεσμα πραγματικά άξιζε τον κόπο. Καταπληκτικά... και λίγο λέω.

«Οταν γύριζα τον “Νονό” δεν είχα ιδέα από γκάνγκστερ, δεν είχα καν συναντήσει γκάνγκστερ στη ζωή μου» είπε ο Κόπολα. «Το μόνο που γνώριζα ήταν η δική μου οικογένεια και οι συνήθειές της. Επειδή όμως ήταν οικογένεια Ιταλοαμερικανών, σκέφτηκα να ενσωματώσω τις συνήθειες που ήξερα στο σενάριο. Στην περίπτωση του “Τetro” η οικογένεια είναι ιταλοαργεντίνικη, αλλά έκανα περίπου το ίδιο, παρ΄ ότι η κουλτούρα των Ιταλών στην Αργεντινή είναι τεράστια».

Το «Τetro» θυμίζει λίγο από «Νονό», είπαν στον Κόπολα.

«Κοιτάξτε, ο “Νονός” δεν είναι ακριβώς δικός μου, είναι περισσότερο του Μario Ρuzo. Ο “Δράκουλας” του Μπραμ Στόκερ. Ο “Βροχοποιός” του Τζον Γκρίσαμ. Πάντα θαύμαζα τους γραφιάδες. Το “Τetro” είναι δικό μου».

Ποια η διαφορά;

«Ανάμεσα στον “Νονό” και το “Τetro”; Απλά. Είκοσι χιλιάδες πυροβολισμοί, δεκάδες δολοφονίες, καμιά εικοσαριά στραγγαλισμοί και άλλα τόσα μαχαιρώματα».

Η ταινία είναι αυτοβιογραφική;

«Τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν έχει συμβεί, αλλά όλα είναι αληθινά».

6 σχόλια:

orfia είπε...

Συμφωνω με τους ελληνες κριτικους...παντα ειμαι με μια απορια οταν βλεπω μια ταινια και εχω διαβασει απο πριν σχολια.., αναρωτιεμαι αν ειδαμε το ιδιο εργο. Τελευταια δεν διαβαζω κανεναν τους...Προτιμω να την"πατησω"..χωρις βοηθεια...
Καλημερα

ανεστης είπε...

Μ' αρέσει που ακόμα μετράς τη γνώμη του Δανίκα. Αν παιδίμου η ταινία δεν έχει σαφείς αντικαπιταλιστικές αναφορές, είναι σα να μη γυρίστηκε ποτέ.

μαριάννα είπε...

orfia

Ακριβώς. Το ίδιο κι εγώ. Μη σου πω ότι συχνά όταν θάβουν κάποια ταινία πηγαίνω εσπευσμένα να τη δω. ;) Και δε χάνω...

Καλησπέρα!

μαριάννα είπε...

ανέστης

Χαχαχαχαχαχαχαχα. Ναι ρε γμτ. Είναι φοβερό όμως. Τέτοιο κόλλημα αυτό το παλικάρι και το συμπαθώ.
Χαθήκαμε πάλι ομορφιά μου! Τί θα γίνει με μας; Θα ξεμπλέξουμε ποτέ; Αν σου πω ότι μέχρι και μετά τις γιορτές πνίγομαι; Ξέρω πως εσύ θα με καταλάβεις... ;)

Φιλιά!

ανεστης είπε...

Πνίγεσαι ε;
Θάρθω να σε σώσω...

μαριάννα είπε...

Ναι! Ναι! Ναι, ιππότη μου!
Σε περιμένω!

Το θέμα είναι πότε θα προλάβεις...
Χαχαχαχαχαχαχαχαχα