Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

La Semana Santa en Sevilla! Η Diana Navarro τραγουδάει μια «saeta» με την εκπληκτική φωνή της, στην Plaza Mayor της Salamanca

Η Diana Navarro τραγουδάει μια «saeta» με την εκπληκτική φωνή της,στην Plaza Mayor της Salamanca

Diana Navarro - saeta

Μεγάλη Εβδομάδα στη Σεβίλλη.

Αυτή η γιορτή έχει πολύ μεγάλη σημασία σε αυτή την πόλη. Είναι μια γιορτή με παράδοση αιώνων, και προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Είναι ίσως η πιο ένθερμη Μεγάλη Εβδομάδα στην Ισπανία, όπου οι κάτοικοι της Σεβίλλης κάνουν λιτανεία δείχνοντας την αφοσίωση τους.

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων και τελειώνει την Κυριακή του Πάσχα, όπου κάνουν λιτανεία πάνω από 60 «αδελφότητες», με φιγούρες του Χριστού και της Παναγίας.

Ονομάζουμε «cofradía» τα μέλη μιας εκκλησίας που παίρνουν μέρος στη λιτανεία. Ορισμένες από αυτές τις «cofradía» έχουν τις ρίζες τους στο δέκατο τρίτο αιώνα. Στις λιτανείες της Μεγάλης Εβδομάδας, κάθε «cofradía» μπορεί να έχει 1, 2 ή 3 «pasos». Τα «pasos» είναι μεγάλα άρματα με ξύλινα γλυπτά, τα οποία αντιπροσωπεύουν τα Πάθη του Χριστού ή τον πόνο της Παναγίας. Μερικά από τα γλυπτά είναι πολύ παλιά και θεωρούνται καλλιτεχνικά αριστουργήματα.

Είναι πολλοί οι κάτοικοι της Σεβίλλης που συνοδεύουν τις εικόνες, είτε ως «costaleros» ή «nazarenos» (Ναζωραίοι). Οι «costaleros» είναι οι άνθρωποι οι οποίοι κουβαλούν στους ώμους τους τα «pasos». Έχουν καλυμμένο το κεφάλι και το λαιμό τους και περπατούν σιωπηλά, ακούγεται μόνο η αναπνοή τους και ο ήχος που κάνουν τα παπούτσια τους που σέρνονται στο πάτωμα.

Οι «nazarenos» (Ναζωραίοι), είναι άτομα που φορούν χιτώνες και μερικοί φορούν «capirotes» και μάσκες, και κουβαλάνε τα «insignias», τα «cirios» και τους σταυρούς.

Τα «insignias» είναι οι σημαίες ή άλλα διακριτικά της αδελφότητας, και τα «cirios» είναι κεριά.

Τα «capirote» είναι ψηλά καπέλα σε σχήμα χωνιού που τα φοράνε ως ένδειξη ταπεινότητας. Η μάσκα είναι ένα κομμάτι ύφασμα που καλύπτει το πρόσωπο των «nazarenos» (Ναζωραίων), για να πραγματοποιήσουν την μετάνοια τους ανώνυμα.

Πολλές φορές, μπορούμε να δούμε τους «nazarenos» (Ναζωραίους) να περπατούν ξυπόλυτοι, δηλαδή χωρίς παπούτσια, κατά τη διάρκεια της λιτανείας. Αυτό το κάνουν σαν τάμα.

Επίσης, ορισμένοι «nazarenos» συνηθίζουν να έχουν καραμέλες στην τσέπη τους και τις δίνουν στα παιδιά όταν αυτά τους λένε: «Nazareno (Ναζωραίο), δώσε μου μία καραμέλα».

Κατά τη διάρκεια των λιτανειών θα ακούσετε επίσης τις «saetas». Μία «saeta» είναι ένα θρησκευτικό τραγούδι. Λένε ότι είναι ένα τραγούδι φλαμένκο. Τραγουδάνε την «saeta» σε ένα μπαλκόνι, σε μία αναπάντεχη στιγμή, χωρίς μικρόφωνο ή κιθάρα.

Από αυτές τις 8 μέρες λιτανειών, η πιο σημαντική μέρα είναι Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα που ζούνε την «Madrugá». Είναι η πιο ιδιαίτερη έξοδος και νύχτα. Είναι η βραδιά που πάει από την Πέμπτη προς την Παρασκευή, και είναι το κυριότερο σημείο της Μεγάλης Εβδομάδας της Σεβίλλης.

Αυτή τη μέρα οι κάτοικοι της Σεβίλλης θέλουν να δείξουν το πένθος τους σαν σεβασμό για τον θάνατο του Χριστού. Για αυτό, οι άνδρες συνήθως φορούν μαύρα κουστούμια, και οι γυναίκες, κομψές και απλές με το μαύρο φόρεμά τους, χωρίς κοσμήματα, φορούν στο κεφάλι μια χτένα με ένα δαντελένιο πέπλο.

Η Μεγάλη Εβδομάδα στην Σεβίλλη έχει διάφορες παραδόσεις που τηρούνται κάθε χρόνο, τόσο από τους ίδιους τους κατοίκους της Σεβίλλης, όπως από τους ξένους.

Μία από αυτές τις παραδόσεις είναι να φορέσουν την Κυριακή των Βαΐων ένα καινούργιο ρούχο, και να επισκεφτούν τους ναούς όπου εκθέτονται τα «pasos» που είναι έτοιμα για την λιτανεία.

Έχουν επίσης την συνήθεια να τρώνε διαφορετικά πράγματα, όπως σπανάκι με ρεβίθια, μπακαλιάρο με ντομάτα ή torrijas.

Πηγή πληροφοριών: εδώ

Pastora Soler Saeta a la Macarena
Και μια παραδοσιακή σαέτα όπως πρέπει να τραγουδιέται, από μπαλκόνι και a cappella

Δεν υπάρχουν σχόλια: