Υπέροχος! Όντως. Μου θυμίζει τον παππού μου το γέρο-Βασίλη. Πρόσφυγας λεβέντης. Ψυχωμένος άντρας. Ο τρόπος που κρατάει το τσιγάρο, το απόλυτο χαμόγελο στα μάτια του, το λακκάκι στο πιγούνι. 85 χρονών έφυγε, λαμπαδένιος και χαμογελαστός, αφού φούμαρε πρώτα τρία τσιγάρα απανωτά, όλα ως τη γόπα. « το αυτόνο ήρθε» είπε και μου ‘κλεισε πονηρά το μάτι. Έγειρε στο προσκέφαλο και … γειά σας. Όμορφοι άνθρωποι, θεριακλήδες, γαλαντόμοι σ’ όλα τους. «Τζάνεμ» έλεγε κι έλαμπε ολόκληρος. Γειά σου ρε Μαριάννα, με τα ωραία σου! Κοριτσάκι με ξανάκανες.
Όχι δεν ήταν δάσκαλος, ήταν πολύ νοικοκύρης. Όταν πήγαινε στα Χανιά για δουλειές γραφειοκρατικές, είχε τα χαρτιά του σ' αυτή την τσάντα. Ζούσε κοντά στη θάλασσα σ' ένα χωριό 14χμ μακριά από τα Χανιά και η ζωή του ήταν πραγματικό παραμύθι. Ο εντιμότερος και ο πιο ηθικός άνθρωπος που γνώρισα στη ζωή μου...
Ααααα... από τον παππού πήρε ο Βασίλης όνομα και χάρες; Με τέτοιο λεβέντη πρότυπο μεγαλώσατε; Πολύ τυχεροί υπήρξατε κι εσείς κι εμείς. Ζήσαμε σε εποχές που υπήρχαν αληθινοί παππούδες. Άρχοντες στην ψυχή και στα αισθήματα. Μόνο που μεγαλώνοντας με τέτοιους ανθρώπους, παραδείγματα αυτοθυσίας, ήθους, παλικαριάς, συνέπειας, υπευθυνότητας, τα πρότυπά μας ανεβαίνουν στα σύννεφα. Άθελά μου πάντα σύγκρινα τον παππού μου... και οι πάντες ήταν ελλιπείς. Τραγικά ελλιπείς. ;)
Αχ πόσο σε καταλαβαίνω! Είναι πολύ σκληρό για ένα παιδί να μεγαλώνει χωρίς παππούδες κι ακόμα χειρότερο να τους χάνει, όταν βρίσκεται σε τρυφερή ηλικία. Έχω ζήσει τον θρήνο παιδιών, με διάφορα ξεσπάσματα τους στην τάξη κι έχει πονέσει η ψυχή μου. Έχω ρίξει κλάμα μαζί τους... ουουου! Κι εγώ στα 24 τον έχασα και ευτυχώς που είχα ήδη γεννήσει κι αυτό βοήθησε στο να το αντέξω καλύτερα. Στον τάφο του βέβαια κατάφερα να πάω μετά από πέντε χρόνια, όπου και λιποθύμησα απ' το σοκ και τους λυγμούς. Γεννήθηκα στα χέρια του, ο πατέρας μου φαντάρος τότε, οπότε με μεγάλωσε εκείνος μέχρι τα δύο. Καταλαβαίνεις. Είχαμε σχέση λατρείας. Μεγάλη πια, όταν κατέβαινα στα Χανιά, θυμάμαι που όσο μιλούσαμε καθιστοί κάτω απ' την κληματαριά πίνοντας καφέ, του κρατούσα τα χέρια και τα φιλούσα συνέχεια, λες και ένιωθα πως θα τον χάσω νωρίς... Ο καημός μου δε πάντα, ήταν ότι δεν πρόλαβε να γνωρίσει τα παιδιά μου, που τόσο λαχταρούσε να με δει να αποκτώ, ξέροντας τη μούρλα που είχα με τα παιδιά από μικρή. Ίσα που έμαθε ότι είχα γεννήσει το πρώτο. Θυμάμαι κάθε φορά που ερχόταν στην Αθήνα τις βόλτες μας και το πόσο δεν αποχωριζόμουν τα δώρα του. Ότι ρούχο μου χάριζε εκείνος, έλιωνε πάνω μου. Άσε... σταματάω, γιατί είμαι ικανή να μιλάω γι αυτόν ως το πρωί... :)))
Αυτο που λες για τον πονο των μικρων παιδιων το βιωσα με τ' ανηψια μου στην απωλεια των γονιων μου-παππουδων τους.
Και το πιο δυσκολο ηταν οταν επρεπε να ξαναερθουν στο σπιτι διοτι και τις δυο φορες ηταν περιοδος διακοπων. Για μενα ηταν σχεδον τρομακτικο που επρεπε να αντιμετωπισω τις αντιδρασεις τους. Προσωπικα ημουν πολυ ψυχραιμη με την νεα κατασταση αλλα για να ξαναντικρυσω τα παιδια, μου φαινοταν βουνο. Ευτυχως ολα κυλησαν οσο πιο ομαλα γινοταν για μια τετοια περιπτωση.
Οι δικοι μου, κι αυτο ειναι μεγαλη χαρα, γνωρισαν τουλαχιστον τα δυο απο τα τρια εγγονια τους αλλα υπαρχει παντα μια πληγη μεσα μου (οχι απλα καημος) που δεν τα γνωρισε η θεια μας ο πιο ξεχωριστος ανθρωπος, για μενα και τον αδελφο μου, μεσα στα μικρα πλαισια της οικογενειας μας.
Και για να το ελαφρυνουμε λιγο. Τις προαλλες η τριχρονη ανηψια μου τσιμπολογουσε ενα κομματακι ψωμι, σκαλιζοντας την ψυχα και αφηνοντας στην ακρη την κορα. Περισσοτερο επαιζε με το ψωμι παρα το ετρωγε. Τοτε θυμηθηκα τη μαμα μου που το ψωμι το θεωρουσε κατι ιερο και της ειπα πως αν την εβλεπε η γιαγια της δεν θα της αρεσε καθολου αυτο που κανει.
Εκεινη νομισε πως εννοουσα την μια και μοναδικη γιαγια που γνωριζει το παιδι και ζει και βασιλευει η γυναικα, αλλα της ειπα "οχι αυτη η γιαγια η Π., η άλλη, η Α."
Και μου απανταει με υφος:"Αυτη δεν την ξερω, δεν ειναι φιλη μου!"
Μαριάννα μου, έχεις δίκιο να λες πως είναι πανέμορφος. Ένας άνθρωπος γεμάτος αρχοντιά και ξάστερο βλέμμα, με λάμψη στα χαμογελαστά μάτια του και στο πρόσωπό του! Ένας υπέροχος παππούς κι εσύ η πολύ τυχερή εγγονή του, που τον έζησες από κοντά!
Πάντως τα ανηψάκια είναι πολύ τυχερά, στην ατυχία τους να μην έχουν όλους τους παππούδες. Έχουν την καλύτερη θεία απ' όλες... μακράν. Μία τέτοια θεία πολύ την ονειρευόμουνα, αλλά δεν έκατσε. :) Να μου τα φιλήσεις!
Σ' ευχαριστώ πολύ Μελιτάκι μου, που με συμμερίζεσαι και με καταλαβαίνεις.:) Όπως είπα και πριν στον Απόστολο, το ωραίος ήταν για τα παιδικά μου μάτια και βεβαίως έτσι παρέμεινε κι όταν γέρασε πολύ. Πάντα κούκλο τον έβλεπα, όπως τότε που με πήγαινε βόλτες με το άλογο στα δάση με τις χαρουπιές και στα ποτάμια με τις μυρτιές στις όχθες. Μυρωδιές και εικόνες που έχουν χαραχτεί στη μνήμη μου και στην ψυχή μου, συνδεδεμένες με το χαμόγελο και την αγαπημένη φωνή του, που μου διηγόταν τις πιο όμορφες ιστορίες και μου μάθαινε τις αλήθειες της ζωής και του κόσμου...
Είναι το πιο όμορφο κομπλιμέντο που μου έχουν κάνει στη ζωή μου. Έμμεσο ή άμεσο. :) Ξέρεις βέβαια ότι με τους ανθρώπους που αγαπάμε μοιάζουμε. Αν είναι συγγενείς μας εξ αίματος, μοιάζουμε και λόγω γονιδίων, αλλά κυρίως γιατί ταυτιζόμαστε, αν είναι εξ' αγχιστείας, γιατί επιλέγουμε τους όμοιους και γιατί με τα χρόνια ταυτιζόμαστε επίσης. Γι αυτό πολλά ζευγάρια μοιάζουν σαν αδέρφια. Εγώ φυσικά δεν μπορώ να διακρίνω ομοιότητα με τον παππού μου, αφού βρίσκω να έχω χαρακτηριστικά του πατέρα μου, όμως η μάνα μου, της οποίας έχω την έκφραση, έμοιαζε στον πατέρα της(ο παππούς αυτός είναι πατέρας της μάνας μου). Αν λοιπόν του μοιάζω(πολύ θα το ήθελα), είναι γιατί του είχα τέτοια αδυναμία που προφανώς ταυτίστηκα μαζί του. Να σου πω δε να γελάσεις, ότι οι δυο μας συμφωνούσαμε πάντα και στα πάντα, σε σημείο σκανδάλου. Όπου οι άλλοι όλοι μας δούλευαν:« Α μάλιστα, αφού το είπε ο παππούς σου είναι σωστό!» ή «Η εγγονή σου σε έπεισε;» :)))))) Δες εδώ, μια φωτό που είχαμε βγάλει στην τότε πλατεία Δαβάκη της Καλλιθέας. Θα πρέπει να ήμουνα 2 και κάτι. ;)
Δεν έκανα φιλοφρόνηση, διαπίστωση ήταν. Αν με γέλασαν οι φωτογραφίες, δεν φταίω.
Eίδα και την φωτογραφία της Καλλιθέας, είδα και πίσω από τα πρόσωπα της φωτογραφίας, και θυμήθηκα ότι κάποτε οι άνθρωποι της πρωτεύουσας έμεναν σε σπίτια. Κόντευα να το ξεχάσω.
Κι εγώ ταξίδεψα στο χρόνο και παράλληλα οργίστηκα με τη φωτογραφία αυτή, που την είχαμε βγάλει σε πλανόδιο φωτογράφο και ήταν της στιγμής, γι αυτό και ποιοτικά είναι χάλια.
Έκανα αναπόφευκτα τη σύγκριση. Το τότε και το τώρα. Τότε, μια πλατεία ροτόντα, πανέμορφη, γεμάτη λουλούδια και παγκάκια, με το άγαλμα του Δαβάκη στη μέση. Γύρω γύρω σπίτια χαμηλά με κεραμίδια, καλόγουστα, με κήπους και μυριστικά, με μαγαζιά και ανθρωπιά.
Τώρα, μια φριχτή διασταύρωση, με φανάρια μιας περιοχής κόλασης, που περνάς αναγκαστικά και φεύγεις τρέχοντας.
Όλα χάθηκαν... κι ο παππούς κι η πλατεία και τα σπιτάκια με τους κήπους και το κοριτσάκι με τα άσπρα ακόμα ψάχνει να βρει ποιός κερατάς τα έκανε όλα ρημαδιό... ;)
Μέρα πρώτη του Μαγιού και τι μου θυμίζεις, Μαριάνα!
Τον παππού μου. Δεν μιλούσε πολύ, δεν είχε πάει καν σχολείο, αλλά η κάθε του λέξη ήταν μετρημένη και σοφή. Στα 17 του χρόνια, εκεί κάπου στις χαμένες πατρίδες (που τόσο όμορφα περιγράφονται στη Γαλήνη, του Ηλία Βενέζη), τον πήραν πρόωρα φαντάρο και πολέμησε με τον Λευκό Στρατό στη Ρωσία. Εκεί, έσκασε μια νάρκη και σκτώθηκε όλος ο λόχος του και ο, πραγματικά όμορφος νεαρός τότε άνδρας, θεωρήθηκε από όλους νεκρός. Αλλά, το ωστικό κύμα της νάρκης, έριξε λιπόθυμο τον παππού μου σε μία λακούβα και από πάνω του ένα νεκρό λευκό άλογο, του οποίου το σώμα προστάτευε επί τρία 24ωρα. Να, έτσι, σαν τη φωτό του όμορφου άνδρα της ανάρτησής σου, είναι και ο δικός μου παππούς. Τον καμαρώνω πραγματικά, σε μια παρόμοια φωτογραφία που έχω κι εγώ. Καλά, περιττό να πω εδώ, ότι το μετάλλιο ανδροσύνης του το κληρονόμησε ο συνωνόματός του εγγονός και εκ Γερμανίας ξαδερφός μου... Εθιμα και παραδόσεις είναι αυτά!!!! Μα με τη δεξιά, με βασιλικούς, αριστερούς ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο παππούλης μου πιστός καραμανλικός θα ήταν.
Να είσαι πάντα καλά, για το χαρούμενο και νοσταλγικό χαμόγελο που μου χάρισες, αυτό το μυρωμένο πρωινό του Μαίου.
Μία φωτό με κάποιον από τα παλιά χρόνια όλο και κάτι θα θυμίζει σε κάποιον. Εγώ δεν θα αποτελέσω εξέρεση. Ο προ-παππούς μου έμοιαζε πολύ στον εν λόγω κύριο. Το μαλί, τα γένια, έτσι άσπρα και φαρδουλά με τσι μουστάκες πλούσιες κι αγέρωχες μιας και προερχόμενος από την ίδια περιοχή, Μουρί Κισσάμου (Νομός Χανίων). Δυστυχώς δεν τον είχα δει από κοντά αλλά η φωτό του ήταν must στη κουζίνα του σπιτιού.
ΓΑΒΡΙΕΛΑ, Η ΔΙΑΣΗΜΟΤΕΡΗ ΕΤΑΙΡΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
-
Η εκπομπή «ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» διερευνά την προσωπικότητα μιας «κοινής»
γυναίκας που γοήτευσε τους άνδρες της εποχής και έμεινε αλησμόνητη για την
καλοσύνη...
Πριν από 12 χρόνια
Εμεις, για παντα εκδρομεις, παντου εκκρεμεις...
Ταξίδια μαγικά. Ταξίδια ονείρου... σε σύννεφα γαλάζια κι απαλά. Μα και ταξίδια αλαργινά σε τρικυμίες και βαθιά, μαύρα νερά...
Η μανία του ταξιδιού προέρχεται από τοποφοβία και όχι από φιλοτοπία. Όποιος ταξιδεύει πολύ, το κάνει για ν' αποφεύγει τον τόπο που αφήνει.
Καταχνιά,
Miguel de Unamuno
Γητεύτρια:
Γητεύω σημαίνει θεραπεύω, γλυκαίνω, ησυχάζω, ηρεμώ δια του λόγου και όχι γοητεύω... προς αποκατάστασιν του κύρους της λέξης! :)
Με λάσπη γήτευε τις πληγές, ο αέρας, ... Κι είσαι αέρας και γήτεψες τις πληγές μου, και των ματιών τα αίματα τ' απώθεσες στην καρδιά της πρώτης ανεμώνας.
Σοφία Φίλντιση
Είπε πάνσοφος φίλος κάποτε και το επιβεβαιώνω διαρκώς: « Το Κρητικός και το Μανιάτης, δεν αποτελεί καταγωγή, αποτελεί... διάγνωση! » ;)
Κι εμεις, εραστες της στιγμης, εκφραστες της ζωης. Ναι, εμεις...
Είναι κάτι τέτοια που σε κάνουν κομμάτια…
-
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου ξημέρωσε μια ηλιόλουστη μέρα, ύστερα από την πιο
μεγάλη νύχτα του χρόνου… Από σήμερα μικραίνει η νύχτα μεγαλώνει η μέρα.
Έβαλα,...
Τα κατοχικά χρονογραφήματα του Κώστα Βάρναλη
-
Χτες ήμουν προσκαλεσμένος από το ΚΚΕ στο επιστημονικό συνέδριο «Η
λογοτεχνία στα χρόνια της θύελλας» (1940 – 1950) – Για τη συνάντηση της
νεοελληνικής λογ...
Βροχή
-
"Γράφω...
Σε άλλες μέρες κατρακυλούσες, με κυρίευες,
μέσα απ τα γραφτά..
Τώρα πρέπει να αρκούμαι στην απλή οφθαλμορρυχία...
Σε αναλαμπές μνήμης...
Μόνο τ...
ΕΙΡΗΝΗ ΕΥΦΡΑΙΜΙΔΗ
-
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει πτυχίο Γερμανικής Φιλολογίας από το ΕΚΠΑ
και ∆ιδακτορικό στη Γερμανική Λογοτεχνία από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.
Εργάζε...
Καταγραφή πρωινής κτήσεως…
-
Σ’ όλα τα ‘’απολύτως τίποτα’’ που μου κομίζει η νύχτα,
εγώ εναντιώνομαι,
φτιάχνω τα οχυρά περιγράμματά μου, αφήνοντας πίσω μου,
την λάσπη των δρόμων.
...
-
*ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ...*
(σκαλιστό, αγνώστου τεχνίτη,
κρεμασμένο στο φράχτη του σπιτιού που αγοράσαμε, στο Long Island, New York,
April 7, 2007 )
...
Έμφυλη βία
-
*Λίλια Τσούβα, Γοβάκια από Πάγο, εκδ. Κουκίδα, 2024*
Μια στρίγγλα, κακομίλητη και κυριαρχική – μια κανονική μέγαιρα. Είναι η
εικόνα που κάθε φορά ανα...
Η ζώσα παράδοση του "Κατόπιν Ενεργειών μου"
-
* από την "¨ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" της Τρίτης 03 Δεκεμβρίου 2024 και στις Απόψεις το
σημείωμα που ακολουθεί του Παντελή Μπουκάλα:*
Υπεραπαραίτητο το μετρό γι...
Ο θόρυβος της απουσίας
-
Σωπαίνουμε μέσα απ’ τις λέξεις μας
με άρθρα τυφλά προσφωνούμε
ανθρώπους που έγιναν άγνωστοι.
Πυροβολούμε τα ψηλά μας τείχη
την ώρα που όλοι έχουν πιά χαθ...
Μια κουβέντα με την Χρυσούλα Κεχαγιόγλου
-
*Χρυσούλα Κεχαγιόγλου: "Η κέλτικη μουσική είναι πολύ γοητευτική και πολύ
κοντινή σε εμάς"*
*Ξεκινώντας το Σάββατο, 9 Νοεμβρίου, η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου...
ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ
-
Αλφόνσο Γκάτο
Βλέπω τα μεγάλα δέντρα της νύχτας
να ανορθώνουν τον ουρανό των
βουλεβάρτων,
τις άμαξες της Ρώμης να κουβαλούν το
φεγγάρι
στους τάφους ...
Είκοσι χρόνια χωρίς τη Ρένα Βλαχοπούλου
-
Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο της Ρένας Βλαχοπούλου.
Είναι πολλά τα είκοσι χρόνια, κι όμως μοιάζουν να πέρασαν απίστευτα
γρήγορα. Κα...
Η ποιήτρια, Ελένη Γιαννάκαρη
-
Η ποιήτρια, Ελένη Γιαννάκαρη* / “ Λάμψη των ορυκτών, αυθεντικών ήχων” Αν
ρωτάς, “αν μιλάνε τα χέρια”, είναι που οι τόποι, που διάβηκε, κατέκλυσαν
την ενδοχ...
LE SOLEIL DE L' ASSERTION POÉTIQUE
-
Ωραίοι αιώνες, νύχτες των ταξιδιώνΣτην φωταγωγημένη θάλασσα τουαπτού,Ζείτε
και θα αναζείτε ατέλειωτα στηνΜία ιερή κοίτη του Είναι, στο βλέμματου αιεί
φυγά ...
Λιστα Γενάρη
-
Μην παραπονιέσαι, ούτε ένας μήνας δεν πέρασε κι επέστρεψα.
Σάββατο απόγευμα. Ήπιαμε τα κρασάκια μας με τον Δημήτρη το μεσημέρι και
ακούω ελληνικό fm. Ο ...
ΑΧ ΒΡΕ ΑΝΝΑ!…
-
-Αχ βρε Άννα!… Αυτό το «Αχ βρε Άννα», ξέρετε πόσες φορές το έχω ακούσει από
φίλους και γενικά δικούς μου ανθρώπους, στην ζωή μου?… Αυτό το «Αχ βρε
Άννα», τ...
κρέμονται
-
Δύο φωτογραφίες στον τοίχο
κρέμονται
νερά τρεχούμενα στη μια
πουλιά πετούν στην άλλη
έχουν μια κίνηση και οι δυο
Υπάρχουν έπιπλα μέσα στη σάλα
που εμποδίζ...
-
Ανακοίνωση Το παρόν ιστολόγιο τελεί υπό όρους άδειας ξεκούρασης από
την συγγραφή (13 συνεχόμενα χρόνια με 1.140 αναρτήσεις). Προϊόντος του
χρόνου θα ...
Ο άγιος Δημήτριος, ο άγιος Νέστωρ και το ΑΠΘ
-
Διάβασα σε κάποιον τοίχο του Facebook κάτι που δεν γνώριζα: Σήμερα
γιορτάζει η Θεσσαλονίκη και [...] το ΑΠΘ. Το πανεπιστήμιο λέγεται
"Αριστοτέλειο",...
ΠΥΡΓΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - BURGAS BULGARIA
-
Κάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.
Click photo to enlarge.
Σήμερα θα ξεκινήσει το οδοιπορικό μας στην Ανατολική Ρωμυλία, στα παράλια
της Μα...
Νίκος Τζαβάρας και Ιωνικός Α.Σ. Νέας Φιλαδέλφειας
-
Με αφορμή το κόψιμο της πίτας του Ιωνικού Α.Σ. Νέας Φιλαδέλφειας για το
2020, ξαναγύρισα για λίγη ώρα στα παιδικά και στα εφηβικά μου χρόνια και
στον Ιω...
Ο λαός κοιμάται, αλλά η τύχη του δουλεύει
-
Η Γαλλική Επανάσταση προετοιμάστηκε χρόνια. Ο λαός έβραζε σε καζάνια μαύρης
κόλασης πολλά χρόνια. Όχι 10 ή 20 αλλά πάνω από 100.
Η Ρώσικη το ίδιο.
Και ...
Το τασάκι
-
*Ιθάκη*
*https://greece.terrabook.com/wp-content/uploads/ithaca-travel-guide-beaches-accommodation.jpg*
*Ιθάκη*
Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθά...
Ομαδική Έκθεση φωτογραφίας “EN.GRAMS"
-
Το ΒΟΟΖΕ σας προσκαλεί στην ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “EN.GRAMS".
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 31Μαΐου στις 20:30 και η
έκθεση θ...
Χνάρι
-
Τις προάλλες φωτογράφισα ένα σκακιστή στο Πανελλήνιο με ζουμ. Δύο κλικ. Η
σκέψη πριν την κίνηση και το μετέωρο χέρι πάνω από την σκακιέρα. Στεκόμουν ...
μύρισε άνοιξη
-
(Να μυρίζει άνοιξη και ήλιος να λούζει το κεφάλι μας. Να ανοίγουμε
έκπληκτα τα μάτια, ακόμα μία φορά, σε μια ακόμη ανθισμένη αμυγδαλιά. Να την
μυρίζο...
Στο σπίτι
-
Ήμουν πολύ διστακτική. Πώς θα γίνονταν όλα; Πώς θα γίνονταν όλα αυτά, στα
οποία εξειδικευμένα πρόσωπα κάθε μέρα πάσχιζαν να με βοηθήσουν και όλο και
κάτι ...
Territory
-
Είναι τόσα πολλά, καημένε. Τα ανοιχτά ζητήματα ντε! Τα πολιτικά μας, τα
κοινωνικά μας, τα οικονομικά μας, τα ψυχοσωματικά μας. Τί να πρωτοσυζητήσει
δα κα...
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
-
*Σκάψε καλά, γέρο τυφλοπόντικα*
*Σουίτα για ηθοποιό και μουσικό αυτοσχεδιασμό*
Βασισμένη στο έργο του Ζοζέφ Αντράς
*Ακόμα κι αν απομείνει μονάχα ένας σ...
Νεο-Ελληναράδες..
-
"..Καίω τα δέντρα χτίζω μεζονέτες
θα κάνω τα παιδιά μου μαριονέτες
σ’ ένα κλουβί γραφείο σαν αγρίμι
παίζω ατέλειωτο βουβό ταξίμι.
Έλληνας νεοέλληνας
...
ο μπουρΔελόγατος
-
Είμαι ό,τι φαίνομαι: ένας Μαύρος Γάτος. Και φέρω όλα τα στερεότυπα που
έχεις μέσα στο μυαλό σου για τους γάτους- ναι, είμαι εγωιστής,
συμφεροντολόγος, ζημι...
Λόγος ζωής
-
Υπάρχει λόγος να ανιχνεύεις λέξεις στο σκοτάδι. Ένας αντάρτης στίχος να
βρεθεί ίσως φωτίσει με τη λάμψη του το Σύμπαν. Τάκης Τσαντήλας
___________________...
Ερώτηση κρίσεως
-
Γονάτισε ανθρωπάκι,
σκούπισ' τις μπότες του αφέντη σου,
φίλα τις άκριες των χεριών του,
σκύψε, κολάκεψε,
πάτα γερά πάνω στα στήθια τ' αδελφού σου
για...
Πληγή στο καλάμι
-
Πριν να ζητήσω να σκάσουν τα πουλιά
Πέρασα την γέφυρα Φόρθστρητ στο Εδιμβούργο
Βέβαιος πως τέρμα οι λαογραφίες αφού
Με περίμενε ζωή κρυστάλλου και χάλυβα...
Επανένωση της Τάξης μας με Απολυτήριο το 1983
-
Τα re-union δεν τα καταλάβαινα... έλεγα πως για να χαθείς αποτελεί επιλογή,
οπότε τι νόημα έχει... Μέχρι που λόγω φ/β αρχίσαμε να ανακαλύπτουμε ο ένας
το...
"Αυτός ο μαύρος τόπος θα πρασινίσει κάποτε"
-
Η Αμοργός του *Νίκου Γκάτσου* εκδόθηκε το 1943, χρονιά ορόσημο για την
νεοελληνική ποίηση, μιας και λίγους μήνες νωρίτερα είχαν προηγηθεί ο
Μπολιβάρ του ...
Το ζήτημα της απλής και άδολης( ; ) αναλογικής..
-
Της Απλής και άδολης (;) ανα-λογικής...
Η κουβέντα για το εκλογικό σύστημα είναι διαρκής. Και καλώς είναι διαρκής,
καθώς το εκλογικό σύστημα ανήκει στον...
Βδομάδα 51
-
Δεν πάμε τώρα μια βόλτα; Τι κι αν ο ήλιος καίει; Τι κι αν δεν έχει κάποιο
προορισμό αυτό το μικρό ταξίδι; Ξέρεις ποιο είναι το πιο σημαντικό; Να
χαιρόμ...
Οι αρκουδες..κι εγω
-
Αγαπητα μου και παιχνιδιαρικα φατσουλινια, κοινως..μουτρακια! Ενας ακομη
χρονος συμπορευσης φθανει στο τελος. Λεω σημερα να μην σας κουρασω με κατι
βαρυγδο...
Η χρησιμότητα των βιβλίων.
-
Το βιβλίο είναι το πρώτο που αποκτήσαμε στη βιβλιοθήκη μας. Λέγεται «απαλά
ζωάκια». Ο παππούς το αγόρασε, παρακινούμενος από εκείνο τον
μεγαλοϊδεατισμό των...
215. Λέανδρος Πολενάκης: Σαντορίνη
-
Ο Ηράκλειτος επισκέπτεται τη Σαντορίνη
Πυρός τροπαί
το δειλινό,
τι χρώματα
τον διεκδικούσαν!
Λιμός και κόρος
έπιναν
τον χάλυβα
της μέρας.
Εταλαντεύθη...
ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ αρ.10
-
*Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες *
*Με χαρά σας ανακοινώνουμε την έκδοση του 10ου τεύχους του περιοδικού
Κουκούτσι.*
*Επισυνάπτουμε το δελτίο τύπου του τεύ...
Ανασύνταξη
-
Λευκό το χαρτί
μαύρη η ψυχή
την μαυρίλα θέλω να ξεράσω
η ψυχή μπας και ξαλαφρώσει
να βρει χώρο μια νέα ανάσα
να βρει χώμα νέος σπόρος
να τον ποτίσω με το...
Οι μετόπες της ζωής μας.
-
Σαν κοίταξα ξοπίσω μου κι αυτά τα μόνα ίχνη των ποδιών μου χάθηκαν.
Μονομιάς σβήστηκαν από την άμμο λες και στο σήμερα δεν ήρθα από το χθες.
Μπερδεύτηκαν ο...
Ο Λένιν για την ελευθερία της Τέχνης
-
"Κύριοι αστοί ατομικιστές, πρέπει να σας πούμε πως οι λόγοι σας για απόλυτη
ελευθερία, είναι απλώς υποκρισία. Σε μια κοινωνία που στηρίζεται στην
εξουσί...
237 ~ διάλογοι, iii
-
*ΜΙΚΡΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ*
5
«Ήρθες απόψε; Δεν σε βλέπω - »
«Πλάι σου είμαι και σε σκέπω,
πλασμένη απ' όλες τις αγάπες
που πίστεψες - όπως μου τα 'πες'
...
ΠΡΑΓΑ (Σπουδή του Γιόζεφ Κ.)
-
Ήμουν στην Πράγα κι’ έπεφτε σκοτάδι,
με τ’ όνειρο του Κάφκα ταξιδιώτης
σε Πύργο κατασκότεινο δεσμώτης
προσμένοντας μιας Δίκης το σημάδι
Ήμουν στη...
Πώς διαβάζονται τα εξωσχολικά βιβλία…
-
Μόνες στο σπίτι με τον μπαμπά που έχει κι από πάνω άδεια είναι ό,τι
χειρότερο μπορεί να μας συμβεί. Καλά, για θάλασσα ούτε κουβέντα. -Πάρτε
κανένα βιβλίο κ...
-
"Τον είδε τον ωραίο ληστή
την ώρα που πηδούσε
απ το παράθυρο.
Έκτοτε
αφήνει την πόρτα της
ολάνοιχτη.
τα υπόλοιπα κοσμήματά της
σε θέση προσιτή
Δεν ξανάρθε.¨
Υπεραστικό
-
Αργείς
σαν ήλιος που ξεχάστηκε στον φάρο.
Δεν θα σου πω που σ' αγαπώ·
το κύμα σου ξεπλένει το μυαλό
κι αποφοιτώ με βότσαλα αριστίνδην.
Τρίβω με άμμο την από...
ΛΑΒΑΜΕ...
-
Καλημέρα.
Με τον γραπτό λόγο ποτέ δεν τα πήγαινα ιδιαίτερα καλά....
Δεν ξέρω τι με έπιασε απόψε.... (;) Μάλλον φταίνε τα ποτά που έχω
κοπανήσει.
Το σκέφτ...
ΩΔΗ ΣΤΟ ΝΤΟΥΕΤΟ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
-
Πάνε πεντέμιση χρόνια, υπομονετικοί μου αναγνώστες, που σας είχα φιλέψει
ένα βρομόστομο ανοσιούργημα του αγαπημένου μου Κάτουλλου. Τα ‘φερε έτσι η
τύχη, κα...
Η ζωή σε pixels
-
*Μεταξύ φίλων.* Βρυξέλλες, 2011. *Μ*ικρή αντιπαθούσα τις
φωτογραφίες∙ ιδίως αυτές που με απεικόνιζαν. Με έβρισκα άσχημη, σχεδόν
απωθητική∙ το στό...
Νικηφόρος Βρεττάκος, Η αναχώρηση
-
Η αναχώρηση
*Ευγενία Κ. Βρεττάκου*
Κατιφέδες, χρυσάνθεμα, βασιλικά και αρμπαρόριζες,
θαρρούσε κανείς πως ανθίζανε στο λιτό φέρετρό σου,
ως να ρέαν στο βάθο...
Xρόνης Μίσσιος, σήμερα που τα κεραμίδια στάζουν
-
"*Η επανάσταση είναι προσωπική υπόθεση του καθενός μας...*"
*Χρόνης Μίσσιος: Τα κεραμίδια στάζουν*
(εκδόσεις γράμματα, 1991)
*Χρόνης Μίσσιος: «Συνεργασία ...
Γίνε... 007!
-
[image: jamesBond]
Την ευκαιρία να γίνει ο καθένας μας... 007 δίνει ένα νέο καταπληκτικό
διαδραστικό ιντερνετικό παιχνίδι. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε στο πλαί...
Στεριανό παραγάδι
-
*ΥΛΙΚΆ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ ΤΟΥ ΣΤΕΡΙΑΝΟΥ ΠΑΡΑΓΑΔΙΟΥ ΜΑΣ:*
* 1) Λεκάνη ή κοφίνι.*
* 2) Φελλό για το χείλος της λεκάνης *
*3) Πετονιά νούμερο από 0,70 έως 0,90...
ΤΑ ΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΚΑΡΕ-ΚΑΡΕ (...το σίκουελ)
-
Η φτώχεια θέλει καλοπέραση και το Ελληνικό σινεμά, παρουσίαζε και τα δυο με
τρόπο μοναδικό ! Όπου φτώχεια σκέτη, ετοιμαστείτε για μελόδραμα. Κεντρικός
άξ...
The Dark Knight Rises (2012)
-
Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή [image: The Dark Knight Rises, Poster]
4.5/5
Σκηνοθεσία: Christopher Nolan
Σενάριο: Christopher Nolan, Jonathan Nolan, Da...
Συλλέκτης στιγμών
-
Μια νύχτα μου ΄δειξες καρδιά μου
το αγαπημένο σου αστέρι
έκανα να έρθω πιο κοντά σου
και εσύ μου άπλωσες το χέρι
Μετά μου ζήτησες μια χάρη
"ότι μου λείπει, ...
Fra Angelico's Crucifixions
-
Ο μεγάλος ζωγράφος από τη Φλωρεντία έχει επιδείξει πολλά έργα με θέμα την
Σταύρωση σε όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας. Ο Fra Angelico
έχει συ...
Πρώτο [της χρονιάς] και τελευταίο ;-)
-
Dear Diary, Ετούτο το blog για μένα ήταν, απ’ την αρχή, διασκέδαση. Κι ένα
ιδιότυπο «ημερολόγιο», μια και τα περισσότερα πράγματα που έγραφα εδώ ήταν
απλά...
το χρώμα της αναμονής
-
*τι χρώμα έχει η αναμονή*
*στα πιο ψηλά μπαλκόνια *
*τι μουσική, τι ήχο έχει*
*όταν μακριά οι υπόλοιποι γλεντούν*
*μετά τον κατακλυσμό*
*τι νόημα έχει το π...
Άλλο (royal έκδοση)
-
Ειν' άλλο να 'σαι πρίγκηπας και άλλο ο αλήτης
άλλο είναι τα Χάιλαντς και άλλο ο Ψηλορείτης
άλλο να είσαι θεατής κι άλλο προσκεκλημένος
αλλό και στην τηλεόρασ...
Είμαι ρατσιστής και φασίστας
-
Mετά από την ηρωική μάχη κατά του φασισμού σήμερα (Πάτρα, Watson) κερδίσαμε
κάτι.
1. Πολλοί ανέτρεξαν στην Wikipedia να διαβάσουν ποιός τελοσπάντων είναι...
Ο «Άσχημος»
-
Όλοι στην πολυκατοικία μας ξέραμε τον «Άσχημο». Ήταν ο αλητόγατος της
γειτονιάς. Tρία πράγματα του άρεσαν στη ζωή: Να καυγαδίζη, να τρώει
σκουπίδια και -ας...
Σαν ορφανέψει μια καρδία...
-
Μία που άκουσα στο ραδιόφωνο...
*Σαν ορφανέψει μια καρδία*
*από την πρώτη αγάπη...*
*Όσες κι αν κάνει παίρνουνε*
*το ίδιο μονοπάτι...*
SWELL
-
*....θα πεί υπόκωφο κύμα. ...*
Ενα κύμα πολιτών που επιτέλους μπορεί να αποφασίζει για την τύχη του. Που
δεν αφήνει τη ζωή του και τη ζωή των παιδιών του στ...
Άνθη στα δύσκολα....
-
.
. Όταν μέσα στ΄αγκάθια ανθίζουν τέτοια λουλούδια που σ΄αφήνουν άφωνο,
. όταν για πολύ καιρό, πίσω από την σιωπή και την ακινησία τους κρύβεται
και προετ...
Για την Ιμβριώτισσα μάνα
-
«Επειδή ο Θεός δεν μπορεί να βρίσκεται παντού, έπλασε γι' αυτό τη μάνα»,
ειπώθηκε από τα χείλη κάποιου τόσο εύστοχα, αφού η μάνα είναι αυτή που με
τη δύνα...
Σ' έναν γάτο
-
*Είσαι πολύ πιο σιωπηλός απ' τους καθρέφτες *
*και πιο κρυφός από την πολυκύμαντη αυγή' *
*είσαι κείνος ο πάνθηρας που μόνο από μακριά, *
*...
Ο έναστρος ουρανός
-
Που πηγαίνατε;
Βόνιτσα για το τετραήμερο.
Τι έβλεπες μπροστά σου.
Ποτέ δε βλέπω μπροστά, χάζευα τη θάλασσα και τον ουρανό.
Θυμάσαι το αυτοκίνητο;
Οχι, ...
ΣΤΡΟΒΙΛΟΣ
-
Επιστρέφουν κάποτε
στα γερασμένα σώματα
οι μνήμες των ερώτων.
Χαμηλωμένα φώτα,
τσιγάρο στα χείλη,
το χαλασμένο εκκρεμές
μιας αργής μουσικής.
Χορευτικό κυνη...
Μανόλης Αναγνωστάκης, Αφιέρωση
-
Διαβάζει ο *Μανόλης Αναγνωστάκης*.
Αφιέρωση
Για τους ερωτευμένους που παντρεύτηκαν
Για το σπίτι που χτίστηκε
Για τα παιδάκια που μεγάλωσαν
Για τα πλοία π...
18 σχόλια:
Είναι-είναι,συμφωνώ εκατό τοις εκατό!
Η "σάκκα" στο χέρι...,δάσκαλος ήτανε;
Τα φιλιά μου τα πολλά!
Υπέροχος! Όντως. Μου θυμίζει τον παππού μου το γέρο-Βασίλη. Πρόσφυγας λεβέντης. Ψυχωμένος άντρας. Ο τρόπος που κρατάει το τσιγάρο, το απόλυτο χαμόγελο στα μάτια του, το λακκάκι στο πιγούνι. 85 χρονών έφυγε, λαμπαδένιος και χαμογελαστός, αφού φούμαρε πρώτα τρία τσιγάρα απανωτά, όλα ως τη γόπα. « το αυτόνο ήρθε» είπε και μου ‘κλεισε πονηρά το μάτι. Έγειρε στο προσκέφαλο και … γειά σας.
Όμορφοι άνθρωποι, θεριακλήδες, γαλαντόμοι σ’ όλα τους. «Τζάνεμ» έλεγε κι έλαμπε ολόκληρος.
Γειά σου ρε Μαριάννα, με τα ωραία σου! Κοριτσάκι με ξανάκανες.
agrampelli
Όχι δεν ήταν δάσκαλος, ήταν πολύ νοικοκύρης. Όταν πήγαινε στα Χανιά για δουλειές γραφειοκρατικές, είχε τα χαρτιά του σ' αυτή την τσάντα. Ζούσε κοντά στη θάλασσα σ' ένα χωριό 14χμ μακριά από τα Χανιά και η ζωή του ήταν πραγματικό παραμύθι.
Ο εντιμότερος και ο πιο ηθικός άνθρωπος που γνώρισα στη ζωή μου...
Φιλιά πολλά κι από μένα Ντινάκι μου!
Sταυρούλα
Ααααα... από τον παππού πήρε ο Βασίλης όνομα και χάρες; Με τέτοιο λεβέντη πρότυπο μεγαλώσατε; Πολύ τυχεροί υπήρξατε κι εσείς κι εμείς. Ζήσαμε σε εποχές που υπήρχαν αληθινοί παππούδες. Άρχοντες στην ψυχή και στα αισθήματα. Μόνο που μεγαλώνοντας με τέτοιους ανθρώπους, παραδείγματα αυτοθυσίας, ήθους, παλικαριάς, συνέπειας, υπευθυνότητας, τα πρότυπά μας ανεβαίνουν στα σύννεφα.
Άθελά μου πάντα σύγκρινα τον παππού μου... και οι πάντες ήταν ελλιπείς. Τραγικά ελλιπείς. ;)
Σε φιλώ πολύ!
Και μονο που ειναι ο μοναδικος χαμογελαστος τον κανει τον ομορφοτερο της φωτογραφιας!
Τους δικους μου παππουδες οπως και την συνονοματη γιαγια μου τους γνωρισα δυστυχως μονο μεσα απο φωτογραφιες.
Και στο Δημοτικο το 'χα καημο που δεν ειχα επειδη ολα τα αναγνωστικα ειχαν μεσα ιστοριες για παππουδες-Αισωπους-Ροβινσωνες!
-ΑΤΠ-
-ΑΤΠ-
Αχ πόσο σε καταλαβαίνω! Είναι πολύ σκληρό για ένα παιδί να μεγαλώνει χωρίς παππούδες κι ακόμα χειρότερο να τους χάνει, όταν βρίσκεται σε τρυφερή ηλικία. Έχω ζήσει τον θρήνο παιδιών, με διάφορα ξεσπάσματα τους στην τάξη κι έχει πονέσει η ψυχή μου. Έχω ρίξει κλάμα μαζί τους... ουουου!
Κι εγώ στα 24 τον έχασα και ευτυχώς που είχα ήδη γεννήσει κι αυτό βοήθησε στο να το αντέξω καλύτερα. Στον τάφο του βέβαια κατάφερα να πάω μετά από πέντε χρόνια, όπου και λιποθύμησα απ' το σοκ και τους λυγμούς. Γεννήθηκα στα χέρια του, ο πατέρας μου φαντάρος τότε, οπότε με μεγάλωσε εκείνος μέχρι τα δύο. Καταλαβαίνεις. Είχαμε σχέση λατρείας. Μεγάλη πια, όταν κατέβαινα στα Χανιά, θυμάμαι που όσο μιλούσαμε καθιστοί κάτω απ' την κληματαριά πίνοντας καφέ, του κρατούσα τα χέρια και τα φιλούσα συνέχεια, λες και ένιωθα πως θα τον χάσω νωρίς... Ο καημός μου δε πάντα, ήταν ότι δεν πρόλαβε να γνωρίσει τα παιδιά μου, που τόσο λαχταρούσε να με δει να αποκτώ, ξέροντας τη μούρλα που είχα με τα παιδιά από μικρή. Ίσα που έμαθε ότι είχα γεννήσει το πρώτο.
Θυμάμαι κάθε φορά που ερχόταν στην Αθήνα τις βόλτες μας και το πόσο δεν αποχωριζόμουν τα δώρα του. Ότι ρούχο μου χάριζε εκείνος, έλιωνε πάνω μου. Άσε... σταματάω, γιατί είμαι ικανή να μιλάω γι αυτόν ως το πρωί... :)))
Σε πεθύμησα βρε! ;)
Αυτο που λες για τον πονο των μικρων παιδιων το βιωσα με τ' ανηψια μου στην απωλεια των γονιων μου-παππουδων τους.
Και το πιο δυσκολο ηταν οταν επρεπε να ξαναερθουν στο σπιτι διοτι και τις δυο φορες ηταν περιοδος διακοπων. Για μενα ηταν σχεδον τρομακτικο που επρεπε να αντιμετωπισω τις αντιδρασεις τους. Προσωπικα ημουν πολυ ψυχραιμη με την νεα κατασταση αλλα για να ξαναντικρυσω τα παιδια, μου φαινοταν βουνο. Ευτυχως ολα κυλησαν οσο πιο ομαλα γινοταν για μια τετοια περιπτωση.
Οι δικοι μου, κι αυτο ειναι μεγαλη χαρα, γνωρισαν τουλαχιστον τα δυο απο τα τρια εγγονια τους αλλα υπαρχει παντα μια πληγη μεσα μου (οχι απλα καημος) που δεν τα γνωρισε η θεια μας ο πιο ξεχωριστος ανθρωπος, για μενα και τον αδελφο μου, μεσα στα μικρα πλαισια της οικογενειας μας.
Και για να το ελαφρυνουμε λιγο. Τις προαλλες η τριχρονη ανηψια μου τσιμπολογουσε ενα κομματακι ψωμι, σκαλιζοντας την ψυχα και αφηνοντας στην ακρη την κορα.
Περισσοτερο επαιζε με το ψωμι παρα το ετρωγε.
Τοτε θυμηθηκα τη μαμα μου που το ψωμι το θεωρουσε κατι ιερο και της ειπα πως αν την εβλεπε η γιαγια της δεν θα της αρεσε καθολου αυτο που κανει.
Εκεινη νομισε πως εννοουσα την μια και μοναδικη γιαγια που γνωριζει το παιδι και ζει και βασιλευει η γυναικα, αλλα της ειπα "οχι αυτη η γιαγια η Π., η άλλη, η Α."
Και μου απανταει με υφος:"Αυτη δεν την ξερω, δεν ειναι φιλη μου!"
Αμ εγω, δε σε πεθυμησα;
-ΑΤΠ-
Πολύ όμορφη φωτογραφία. Επειδή είναι εκείνος όμορφος, βεβαίως!
Μαριάννα μου,
έχεις δίκιο να λες πως είναι πανέμορφος. Ένας άνθρωπος γεμάτος αρχοντιά και ξάστερο βλέμμα, με λάμψη στα χαμογελαστά μάτια του και στο πρόσωπό του!
Ένας υπέροχος παππούς κι εσύ η πολύ τυχερή εγγονή του, που τον έζησες από κοντά!
Την πιο γλυκιά μου καλησπέρα, αγαπημένη μου φίλη!
-ΑΤΠ-
Πάντως τα ανηψάκια είναι πολύ τυχερά, στην ατυχία τους να μην έχουν όλους τους παππούδες.
Έχουν την καλύτερη θεία απ' όλες... μακράν. Μία τέτοια θεία πολύ την ονειρευόμουνα, αλλά δεν έκατσε. :)
Να μου τα φιλήσεις!
Rena Fan
Ελπίζω να μην με παρεξηγείτε για το «όμορφος». :)
Έτσι τον έβλεπα πάντα εγώ. Αυτό ήθελα να τονίσω. Η ομορφιά της ψυχής του, τον έκανε στα μάτια μου τον ωραιότερο άντρα...
Σ' ευχαριστώ πολύ Μελιτάκι μου, που με συμμερίζεσαι και με καταλαβαίνεις.:)
Όπως είπα και πριν στον Απόστολο, το ωραίος ήταν για τα παιδικά μου μάτια και βεβαίως έτσι παρέμεινε κι όταν γέρασε πολύ. Πάντα κούκλο τον έβλεπα, όπως τότε που με πήγαινε βόλτες με το άλογο στα δάση με τις χαρουπιές και στα ποτάμια με τις μυρτιές στις όχθες.
Μυρωδιές και εικόνες που έχουν χαραχτεί στη μνήμη μου και στην ψυχή μου, συνδεδεμένες με το χαμόγελο και την αγαπημένη φωνή του, που μου διηγόταν τις πιο όμορφες ιστορίες και μου μάθαινε τις αλήθειες της ζωής και του κόσμου...
Σε φιλώ πολύ Μελίτη μου
Έχετε γράψει τόσα σχόλια και ακόμα δεν είπατε αυτό που είναι φως φανάρι.
Μα καλά, ακόμα δεν παρατηρήσατε πόσο μοιάζει η Μαριάννα στον παππού της;
Για παρατηρείστε προσεκτικά τις φωτογραφίες... βγάζει μάτι η ομοιότητα. Εντυπωσιακό...
Κατερίνα σ-Μ.
Είναι το πιο όμορφο κομπλιμέντο που μου έχουν κάνει στη ζωή μου. Έμμεσο ή άμεσο. :)
Ξέρεις βέβαια ότι με τους ανθρώπους που αγαπάμε μοιάζουμε. Αν είναι συγγενείς μας εξ αίματος, μοιάζουμε και λόγω γονιδίων, αλλά κυρίως γιατί ταυτιζόμαστε, αν είναι εξ' αγχιστείας, γιατί επιλέγουμε τους όμοιους και γιατί με τα χρόνια ταυτιζόμαστε επίσης.
Γι αυτό πολλά ζευγάρια μοιάζουν σαν αδέρφια.
Εγώ φυσικά δεν μπορώ να διακρίνω ομοιότητα με τον παππού μου, αφού βρίσκω να έχω χαρακτηριστικά του πατέρα μου, όμως η μάνα μου, της οποίας έχω την έκφραση, έμοιαζε στον πατέρα της(ο παππούς αυτός είναι πατέρας της μάνας μου).
Αν λοιπόν του μοιάζω(πολύ θα το ήθελα), είναι γιατί του είχα τέτοια αδυναμία που προφανώς ταυτίστηκα μαζί του.
Να σου πω δε να γελάσεις, ότι οι δυο μας συμφωνούσαμε πάντα και στα πάντα, σε σημείο σκανδάλου. Όπου οι άλλοι όλοι μας δούλευαν:« Α μάλιστα, αφού το είπε ο παππούς σου είναι σωστό!» ή «Η εγγονή σου σε έπεισε;» :))))))
Δες εδώ, μια φωτό που είχαμε βγάλει στην τότε πλατεία Δαβάκη της Καλλιθέας. Θα πρέπει να ήμουνα 2 και κάτι. ;)
Δεν έκανα φιλοφρόνηση, διαπίστωση ήταν. Αν με γέλασαν οι φωτογραφίες, δεν φταίω.
Eίδα και την φωτογραφία της Καλλιθέας, είδα και πίσω από τα πρόσωπα της φωτογραφίας, και θυμήθηκα ότι κάποτε οι άνθρωποι της πρωτεύουσας έμεναν σε σπίτια. Κόντευα να το ξεχάσω.
Κατερίνα σ-Μ.
Κι εγώ ταξίδεψα στο χρόνο και παράλληλα οργίστηκα με τη φωτογραφία αυτή, που την είχαμε βγάλει σε πλανόδιο φωτογράφο και ήταν της στιγμής, γι αυτό και ποιοτικά είναι χάλια.
Έκανα αναπόφευκτα τη σύγκριση. Το τότε και το τώρα. Τότε, μια πλατεία ροτόντα, πανέμορφη, γεμάτη λουλούδια και παγκάκια, με το άγαλμα του Δαβάκη στη μέση. Γύρω γύρω σπίτια χαμηλά με κεραμίδια, καλόγουστα, με κήπους και μυριστικά, με μαγαζιά και ανθρωπιά.
Τώρα, μια φριχτή διασταύρωση, με φανάρια μιας περιοχής κόλασης, που περνάς αναγκαστικά και φεύγεις τρέχοντας.
Όλα χάθηκαν... κι ο παππούς κι η πλατεία και τα σπιτάκια με τους κήπους και το κοριτσάκι με τα άσπρα ακόμα ψάχνει να βρει ποιός κερατάς τα έκανε όλα ρημαδιό... ;)
Μέρα πρώτη του Μαγιού και τι μου θυμίζεις, Μαριάνα!
Τον παππού μου. Δεν μιλούσε πολύ, δεν είχε πάει καν σχολείο, αλλά η κάθε του λέξη ήταν μετρημένη και σοφή. Στα 17 του χρόνια, εκεί κάπου στις χαμένες πατρίδες (που τόσο όμορφα περιγράφονται στη Γαλήνη, του Ηλία Βενέζη), τον πήραν πρόωρα φαντάρο και πολέμησε με τον Λευκό Στρατό στη Ρωσία. Εκεί, έσκασε μια νάρκη και σκτώθηκε όλος ο λόχος του και ο, πραγματικά όμορφος νεαρός τότε άνδρας, θεωρήθηκε από όλους νεκρός. Αλλά, το ωστικό κύμα της νάρκης, έριξε λιπόθυμο τον παππού μου σε μία λακούβα και από πάνω του ένα νεκρό λευκό άλογο, του οποίου το σώμα προστάτευε επί τρία 24ωρα.
Να, έτσι, σαν τη φωτό του όμορφου άνδρα της ανάρτησής σου, είναι και ο δικός μου παππούς. Τον καμαρώνω πραγματικά, σε μια παρόμοια φωτογραφία που έχω κι εγώ.
Καλά, περιττό να πω εδώ, ότι το μετάλλιο ανδροσύνης του το κληρονόμησε ο συνωνόματός του εγγονός και εκ Γερμανίας ξαδερφός μου...
Εθιμα και παραδόσεις είναι αυτά!!!!
Μα με τη δεξιά, με βασιλικούς, αριστερούς ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο παππούλης μου πιστός καραμανλικός θα ήταν.
Να είσαι πάντα καλά, για το χαρούμενο και νοσταλγικό χαμόγελο που μου χάρισες, αυτό το μυρωμένο πρωινό του Μαίου.
Σ' ευχαριστώ πολύ, ε;
Μία φωτό με κάποιον από τα παλιά χρόνια όλο και κάτι θα θυμίζει σε κάποιον.
Εγώ δεν θα αποτελέσω εξέρεση.
Ο προ-παππούς μου έμοιαζε πολύ στον εν λόγω κύριο.
Το μαλί, τα γένια, έτσι άσπρα και φαρδουλά με τσι μουστάκες πλούσιες κι αγέρωχες μιας και προερχόμενος από την ίδια περιοχή, Μουρί Κισσάμου (Νομός Χανίων).
Δυστυχώς δεν τον είχα δει από κοντά αλλά η φωτό του ήταν must στη κουζίνα του σπιτιού.
Δημοσίευση σχολίου