Τετάρτη 18 Απριλίου 2007

Nietzsche, Freud, και Einstein ο τελευταίος από το αρχείο του Spielberg...



Δέος... και συγκίνηση...

Και μετά σου λένε δεν είναι πολύτιμα τα αρχεία...
Αν δεν υπήρχαν κάποιοι ρομαντικοί να δουλεύουν με δικά τους μέσα και βάζοντας προσωπική δουλειά, πολλών ωρών, θησαυροί ολόκληροι θα είχαν χαθεί.
Μέσω κάποιου αγαπημένου φίλου σχετικού με το άθλημα,
γνώρισα πριν λίγο καιρό, κάποιον που είχε βρει στα σκουπίδια τις επιστολές
του Παπαδιαμάντη!
Πολύτιμο αρχειακό υλικό, το οποίο και χάρισε στο ΕΛΙΑ!
Ευτυχώς για όλους μας και να είναι καλά...
Στην ίδια σελίδα του You Tube, υπάρχουν κι άλλα βιντεάκια του Φρόυντ.

10 σχόλια:

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

χαίρομαι που, ανάμεσα στους λοιπούς λαμπρούς, ασσχολείσαι και με τον Φρόιντ. Σε βρήκα τελείως τυχαία, εδώ θα είμαστε να τα λέμε. Και ποιος ξέρει. Μπορεί να γράψουμε κι εμείς «Tρία δοκίμια πάνω...» σε κάποιο θέμα!!!

elafini είπε...

θησαυροί..καλησπέρα :)

μαριάννα είπε...

@ΣΠΥΡΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

Καλωσόρισες αγαπητέ φίλε!
Χαίρομαι που με βρήκες κι ακόμα πιο πολύ αν ετοιμάζεις κάποια δοκίμια... Με χαρά τα αναμένουμε. Με τους συγκεκριμένους τρεις ποιός δε θα ήθελε να ασχοληθεί...Θα χαρώ να τα λέμε. :)

μαριάννα είπε...

Καλησπέρα ελαφάκι! Ότι έλεγα να σε επισκεφτώ...:)

ange-ta είπε...

Α ρε φιλενάδα, πολλά γράφεις ρε φιλενάδα και δε σε προλαβαίνω....
Αλλά δε πειράζει ρε φιλενάαααααααααδα, ας σε προλαβαίνουνε όλοι οι άλλοι, γιατί αξίζει να σε διαβάζει κανείς, ρε φιλενάδα. Αξίζει να σε διαβάζει.
Πάντα έλεγα, μόνο οι γυναίκες μπορούν να είναι ευαίσθητες, μόνο οι γυναίκες μπορούν να καταλάβουν αυτό το γκόοοολ , πατέρα!
Ο Νίτσε, ο Αϊνστάιν, μεγάλες προσωπικότητες. Ο Φρόϊντ, χμμ παίζεται! Ας είναι καλά η γυναίκα του.
Ομως είναι η προσωπικότητα, που δημιούργησε το πιο μεγάλο σαματά!

μαριάννα είπε...

Καλώς το κορίτσι μας!Το σίφουνα! Βρε συ δε γράφω εγώ πολλά... εσύ δεν έχεις χρόνο. ;)
Διάβασα και την κοινή μας φίλη μας, ελπίζω να είναι καλύτερα το παιδί. Δεν ήθελα να την ενοχλήσω και περιμένω να ανακάμψει.
Για μένα και οι τρεις αυτοί διανοούμενοι ήταν μεγάλοι. Πού είναι οι ενστάσεις σου; Χρωστάμε πολλά σε τέτοιους ανθρώπους... Ελπίζω να το συζητήσουμε κι αυτό. Ενδιαφέρουσες προσωπικότητες και οι τρεις και αρκετοί ακόμα εκείνης της εποχής όπως για παράδειγμα ο δικός μας ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή. Ο άνθρωπος που ο Αϊνστάιν χαρακτήριζε «ein feiner Mensch», δηλαδή «ένας υπέροχος άνθρωπος», για το ήθος, αλλά και τη μόρφωσή του, είναι ελάχιστα γνωστός στους Ελληνες, αν και από τις αρχές του 1900 οι διασημότεροι μαθηματικοί του κόσμου μιλούσαν με απέραντο σεβασμό για το άτομό του.

ange-ta είπε...

Λένε, ότι η γυναίκα του Φρόϊντ, ηταν πάντα πίσω από τις θεωρίες του. Προσωπικά θεωρώ τον Αϊνστάϊν την μεγαλύτερη προσωπικότητα όλων των εποχών, μετά τον Πυθαγόρα και την Υπατία. Τις απόψεις του Φρόϊντ δεν τις ασπάζομαι, επειδή δεν είναι επιστημονικές κατ αρχήν. Είναι λιγάκι στα όρια της φαντασίωσης και του κομπογιαννιτισμού. Αναμφίβολα όμως έχει κάνει πολύ σαματά με τις απόψεις τους, με την έννοια, ότι πολλού ασχολήθηκαν μαζί του, είτε για να το υποστηρίξουν είτε για να τον απορρίψουν.
Εγώ ανήκω σ αυτούς που τις απορρίπτουν.

ange-ta είπε...

Αυτές τις μέρες έχω πολύ δουλειά. Σχεδόν πνίγομαι!

enteka είπε...

τέλειο!
(το απόσπασμα του freud το παίζει και στο μουσείο freud στο λονδίνο, με αφήγηση μάλιστα της anna freud). Είναι, αν δεν κάνω λάθος, γυρισμένο στον κήπο του σπιτιού του στο Λονδίνο (το σημερινό μουσείο) και κρατούσε πάνω από 2 ώρες.
:)

μαριάννα είπε...

Καλωσόρισες enteka! :)
Προφανώς απο ΄κει είναι και τα υπόλοιπα βίντεο που αφορούν τον Φρόυντ. Συγκινητικό και φυσικά πολύ ενδιαφέρον να υπάρχει υλικό που μας φέρνει πιο κοντά τους. Μακάρι να υπήρχε και για άλλους αγαπημένους. Δεν ξέρω παιδιά εσείς πώς το βλέπετε, αλλά εγώ την προσφορά του you tube στην ενημέρωση και στην τέχνη, τη θεωρώ ανεκτίμητη! Δηλαδή για να δει κανείς αυτό το βίντεο ή κάτι παρόμοιο, θα έπρεπε να πάει στο Μουσείο Φρόυντ στο Λονδίνο...
Σ'ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία enteka!