Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2007

Ε παντέρμη Κρήτη... μα όταν βγάζεις, βγάζεις! Δεν περιπαίζεις...


Ο Βασίλης Σκουλάς γεννήθηκε στ'Ανώγεια Ρεθύμνου το 1946, σ'ένα χώρο και μια μεγάλη οικογένεια με παράδοση στη μουσική και γενικότερα στις τέχνες. Εγγονός του Μιχάλη Σκουλά, σπουδαίου λυράρη της εποχής του και γιος του γνωστού λαϊκού ζωγράφου Αλιβιάδη Σκουλά ή Γρυλιού. Αρχίζει να μαθαίνει λύρα στα επτά του χρόνια και σε ηλικία μόλις 16 ετών κατορθώνει να καθιερωθεί ως ένας από τους πρώτους λυράρηδες και τραγουδιστές του νησιού, χαράζοντας ήδη μια δική του πορεία στην κρητική μουσική παράδοση.

Στο κατώφλι 40 χρόνων συνεχούς και λαμπρής πορείας στο χώρο τόσο του παραδοσιακού όσο και του σύγχρονου κρητικού τραγουδιού, ο Βασίλης Σκουλάς έχει να επιδείξει μια μεγάλη σειρά επιτυχημένων καλλιτεχνικών εμφανίσεων, κοινωνικών και πολιτιστικών, από Αμερική ως την Αυστραλία, τον Καναδά και την Γερμανία, καθώς επίσης και στα στέκια που κατά καιρούς δημιούργησε για τη φιλοξενία της κρητικής μουσικής.


Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμα ότι πέρα από τη γενικότερη προσφορά του στην κρητική μουσική, ο Βασίλης Σκουλάς καθιέρωσε ειδικότερα τις Ανωγειανές κοντυλιές με το μοναδικό εκφραστικό του τρόπο και ταυτόχρονα έγινε ο φορέας επικοινωνίας με τον υπέροχο μαντιναδολογικό πλούτο του τόπου μας.
Ηχογραφεί για πρώτη φορά το 1965 με συμμετοχή σε δίσκο 45" που περιείχε κοντυλιές με τον Θαν.Σταυρακάκη και τον Νίκο Ξυλούρη, ακολουθεί ο πρώτος δίσκος 33" το 1969, όμως η σημαντικότερη δισκογραφική παρουσία και η αρχή της συνεργασίας του με έντεχνους Ελληνες συνθέτες αρχίζει για το Βασίλη Σκουλά το 1980 με το Σεργιάνισμα στην Κρήτη, και ακολουθούν η Κρητική ανθολογία, τα τραγούδια Του σίδερου και του νερού σε μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου, οι Χίλιες χρυσές αθιβολές, του Ερωντα και του καημού, η Αναφορά στην Κρήτη, ο Πικραμένος αναχωρητής σε ποίηση του Ν. Βρεττάκου, οι Δροσοσταλίδες, και το Αναστορούμαι(1997).

Παραλληλα την περίοδο 1981-85 πραγματοποίησε μια σειρά εμφανίσεων στο θέατρο Παρκ με το θεατρικό έργο Καφενείον η Ελλάς και αμέσως μετά με το θίασο του Γιάννη Βόγλη στην παράσταση του έργου του Ν. Καζαντζάκη Καπετάν Μιχάλης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το 1995 συμμετέχει με δύο τραγούδια στην Αιολία του Μιχ.Νικολούδη, ερμηνείες που θα σημαδέψουν τη μετέπειτα πορεία του Βασίλη Σκουλά στο έντεχνο Ελληνικό τραγούδι. Το 2002 κυκλοφορεί διπλό cd με μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του αλλά και πολλές διασκευές σε υπέροχα κλασσικά Κρητικά τραγούδια και χορούς.
Ο Βασίλης Σκουλάς συνεχίζει ακόμα και σήμερα, με το ίδιο πάθος και μεράκι της νιότης, να δημιουργεί και να εμφανίζεται στο δικό του στέκι, την πασίγνωστη Ντελίνα, στ'Ανώγεια Ρεθύμνου .


Αφιερωμένο στη μνήμη σου και πιες μια τσικουδιά μαζί ντου και πες του: καλά δεν τα 'καμε. Πολλά 'χω ντου μαζεμένα, μα να λογαριαστούμε θέλει όταν έρθει η ώρα. Μα αργεί. Να μη βιάζεται για δε μου βολεί.


Άντε κι ένα πεντοζάλι να εκτονωθούμε γιατί κοντεύουμε να εκραγούμε με όλα όσα γίνανε.
Αυτή λοιπόν τη φλόγα, την κουζουλάδα, τη λύσσα, που ο Λόρκα την έλεγε ντουέντε,
εμείς στην Ελλάδα τη λέμε καύλα! Φαντάζομαι ότι έτσι κατάλαβαν και όσοι δεν είχαν καταλάβει, τι είναι το ντουέντε... Τώρα θα το ξεκαθάρισαν! :)


Πηγή: Κρητική Παραδοσιακή Μουσική

35 σχόλια:

teiresias είπε...

Ακόμη μια μουσική ταύτιση...
Καλημέρα.

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες να σαι καλά!
Καλά που το σκέφτηκες και το μοιράστικες μαζί μας! Μάθαμε αρκετά συν το τι σημαίνει το ντουέντε :):):)

Καλο μηνα να έχεις και καλή σου μερα!

Ανώνυμος είπε...

Tzanum oreo hanum ise. Erti dikomoy onta pernam kala. Troe poli mpaklaba, lukym, pini serpet, kapnizi nargile. Ante tzanum ta pernami kala.
Kahraman mpeis

μαριάννα είπε...

@ teiresias

Η αλήθεια είναι ότι την ώρα που έφτιαχνα το ποστ και άκουγα παράλληλα τα τραγούδια, κάποια στιγμή χαμογέλασα γιατί σκέφτηκα ότι θα αρέσει στους μουσικούς-αδερφούς, φίλους του μπλογκ.
Σου ομολογώ ότι η φωνή του Σκουλά, είναι από αυτές που με ανατριχιάζουν γιατί είναι τόσο γνήσια και χαραχτηριστικά Κρητική, και μου ξυπνάει τέτοιες μνήμες απίστευτες... που ταράζομαι.
Ο παππούς μου ο ένας, ήταν από τους Λάκκους ένα κεφαλοχώρι λίγο πριν το οροπέδιο του Ομαλού. Φοβερή η ιστορία του και ο πρώτος σε φωνή στο ριζίτικο στο νομό Χανίων στα νιάτα του, όπου η γνώση του από μνήμης όλων των παλιών ριζίτικων της εποχής του αντάρτικου, ήταν σημαντική. Ο Ξυλούρης πολλές φορές τραγουδούσε μαζί του στον Ομαλό και κατέγραφε στίχους και την ιστορία των ριζίτικων. Μάλιστα υπάρχει σε βίντεο του Ξυλούρη που τραγουδούν μαζί, αν και τότε ο παππούς μου ήταν πάνω από 80. Πρέπει να το αναζητήσω αυτό το βίντεο, το είδα σε αφιέρωμα στον Ξυλούρη στην τηλεόραση και δεν πρόλαβα να το γράψω. Μεγάλη λοιπόν ιστορία ο παππούς, αντάρτης στα βουνά, 6 χρόνια στο Μάουτ Χάουζεν με άλλους 47 αντάρτες που τους πιάσανε μετά από προδοσία «χωριανού», και όπου τελικά γυρίσανε 6 πίσω.
Γι αυτό όταν ακούω τέτοια Κυριαζ, αρρωσταίνω... από γλυκές μνήμες κι ακούσματα μαγικά, από γνήσιες Κρητικές φωνές, καθαρές σαν κρύσταλλο και βροντερές σαν τους ίδιους τους λεβέντες που

Χορεύουν και πατούν τη γη
και το καταλαβαίνει
πως μερακλίδικο κορμί
'πό πάνω τζη διαβαίνει.

Καλημέρα Τειρεσία! :)

μαριάννα είπε...

@ [οικολογούντες]

Καλωσόρισες! :) Χαρά μου αν βοήθησα στην εμπέδωση του όρου!;)

Καλό μήνα και καλημέρα και σε σένα!

μαριάννα είπε...

@ Ανώνυμος

Ανώνυμε κόφτο γιατί έτσι κι έρτει το γητεύτρια στο δικό σου οντά, θα σε ακούσει που θα σκούζεις και το πάνω και το κάτω μαχαλά και το κάθε μπουνταλά! Και δε θα είναι από χαρά.

Γουφ είπε...

η Κρήτη ειναι ειδική περίπτωση

μαριάννα είπε...

@ γούφας

Καλώς το μου! :)

Ειδική περίπτωση; Όπως;

μελονικος είπε...

Η Κρήτη έχει κάτι το ατόφιο. Κάτι το αγνό το δυνατό. Μας έχει δώσει πολλά.
Ποιος θα ΄ήταν ο πολιτισμός μας χωρίς τούς Κρητικούς. Είδα επεκτείνεσαι και στην ανατολή.

Ανώνυμος είπε...

Καλό μήνα
Πάντα γάργαρη έμπνευση για όσα απλόχερα Μας προσφέρεις να έχεις. Όμορφα τα συναισθήματα που αναβλύζουν από την μουσική της ιδιαίτερης πατρίδας σου.
Άγγελοι μωρέ παίζουν;
Εσείς «κουζουλοί», εμείς «λωλοί», ε, ίντα άλλο λείπει, για να πάθει ο πλανήτης όλος ντουέντε!!! και να αλλάξουν αίφνης τα πάντα και ποιοτικά να γίνουν;
Α ναι, θέλει και τσικουδιά, θέλει και το «αγαπώ σας» που μας λες όταν το νιώθεις. Να είσαι καλά ρε Μαριάννα με τις ποικίλες ομορφιές που μας κερνάς.

μαριάννα είπε...

@ νίκος

χαχαχαχαχαχα!
Κοίτα για την Κρήτη συμφωνούμε απόλυτα.
Για επέκταση στην ανατολή, ούτε γι αστείο. Δε μου πάει το μοντελάκι. Κάποιος παλαβιάρης κυκλοφορεί λυτός, πότε ως ανώνυμος, πότε ως μαίρι, πότε ως ότι του έρθει και κάνει το μάγκα εκ του ασφαλούς με την κουκούλα της ανωνυμίας. Αν έχει κότσια, να πει ότι θέλει, αλλά επί ίσοις όροις. Με το πρόσωπο ακάλυπτο. Βέβαια εγώ ξέρω ποιος είναι, αλλά λόγοι δεοντολογίας επιβάλλουν να μη μιλήσω. Αν συνεχίσει να παίζει με τη σοβαρότητα των ποστ και να προσπαθεί να τα ευτελίσει, θα τον πάρει και θα τον σηκώσει και το εννοώ.

Καλό μήνα Νίκο μου!

Μαριλένα είπε...

Kαλό μήνα.
Οποτε βρεις τον χρόνο, γράψε μας αναλυτικά για τον παππού.
Συγκλονιστική η ιστορία του.

Για τα κρητικά θα σε ξενερώσω, αλλά δεν τ' ακούω, καθόλου.

Τον Μπέι Καραμάν, τι τον έχεις; Φαν κλαμπ; :ΡΡΡΡΡΡ

Ανώνυμος είπε...

Πως φαίνονται οι Κρητικοί από απόσταση χιλιομέτρου !!!
Την τελευταία φορά που ήμουν εκεί είχα ακούσει γιά ένα άλλο σπουδαίο λυράρη , το Θανάση Σκορδαλό από το Σπήλι Ρεθύμνου - ένα κεφαλοχώρι στα νότια του νομού , όπως πάμε στην Πρέβελη , που έχει κάτι πολύ όμορφες βρύσες με κεφαλές λιονταριών . Δεν ξέρω αν τον έχεις ακουστά - ίσως όχι τόσο επώνυμος όσο ο Σκουλάς , αλλά τα cd που αγόρασα ήταν εξαιρετικά (μου τον είχαν προτείνει ντόπιοι από το Ρέθυμνο) .
charm/nan

ΥΓ Θα προσθέτω πάντα το όνομά μου γιά να μην περάσει η ιδέα ότι αυτά που γράφει κάθε ανώνυμος μπορεί να είναι και δικά μου σχόλια .

μαριάννα είπε...

@ Ανώνυμος

Βάλτε ένα νικ βρε παιδιά γιατί μπερδευόμαστε με τους ανώνυμους, που γίνανε πολλοί.
Να είσαστε καλά με τη «λωλαμάρα» σας μάτια μου! Αξιολάτρευτη είναι!
Όπως κάθε νησιώτικη τρέλα άλλωστε...
Χαίρομαι που σου άρεσε ο Σκουλάς!

Καλό μήνα!!! :)

μαριάννα είπε...

@ μαριλένα

χαχαχαχαχαχα! Μαριλενάκι τσούγδω, πολύ σε γουστάρω ε; Ο Καραμάν Μπεης, έχει χιούμορ δε λέω, αλλά να μη μου τη σπάει σε σοβαρά ποστ με παπαδοπουλαίους και λοιπά που μου σπάνε τα νεύρα.
Η ιστορία και των δύο παππούδων μου είναι πολύ ενδιαφέρουσα, του άλλου έχει να κάνει με βεντέτα του πατρός του! Εκεί να δεις ιστορία...
Κάποια στιγμή... πρέπει να βρεθούμε να σε πάω στο κονάκι για γλέντι κρητικό και μετά θα μου πεις... Ή στο Τζουγανάκη... ή στο Σκουλά. ;)

μαριάννα είπε...

@ charm/nan

Τώρα έπεσες διάνα. Αν ξέρω λέει το Σκορδαλό!!! Τον μεγαλύτερο λυράρη της Κρήτης!!!!!
Με το Θανάση το Σκορδαλό έχω να σας πω ολόκληρη ιστορία που με αφορά άμεσα. Μεγάλος Δάσκαλος! Φοβερός άνθρωπος! Εκπληκτική και η δική του ζωή. Ταραχώδης και πολυκυματούσα! Ίσως όταν γυρίσω Ελλάδα να γράψω ένα βιβλίο για τον Θανάση σε συνεργασία με τα παιδιά του. 4 έχει καλά να είναι. :)))))
Το σπίτι του από το πατρικό μου το χώριζε ένας τοίχος. Και χαράς τον τοίχο! Και οι ανάσες ακούγονταν. Ένα θα σου πω... ότι σχεδόν κάθε πρωί έκανε πρόβα με τον Μουντάκη...
Δαβάκη και Ανδρομάχης μέναμε...
Αλλά εκτός αυτών, έχω κι άλλη εμπλοκή με την οικογένεια... Αυτοκόλλητη με τη μικρή του κόρη και ο μικρός του γιος ο πρώτος μου έρωτας!!! Το πρώτο φιλί στην ταράτσα... ξέρεις τώρα. Τα παιδικά αλλά τα αξέχαστα. Ο πρώτος μου χορός μαζί του, που με πήγε στο πάρτυ της φίλης μου της Σίσσυς, στα κλεφτά και με το ποδήλατο. Και χορέψαμε το Inche Allah του Adamo! Έκτη Δημοτικού εγώ Τρίτη Γυμνασίου εκείνος... Αυτά που σε σημαδεύουν. ;)
Το Θανάση τον είδα λίγο πριν πεθάνει, σ' ένα γλέντι στο Ηράκλειο και κλάψαμε με μαύρο δάκρυ από τη συγκίνηση. Έσερνε τα πόδια του και μου έδειχνε τη φωτογραφία του Δημήτρη και των παιδιών του, που είναι Αμερική...

Έπαψε μπλιώ ο άνεμος,
και δε φυσά στο Σπήλι
να μην σου σβήνει Σκορδαλέ,
στο μνήμα το καντήλι.

Ανδρέας Λιλικάκης

Vrakas Kostas είπε...

Σωβινιστρια..εεε σωβινιστρια!!!
..Μαδερα μου..περηφανη!!!
Τα σεβη μου Μαριαννα!!!;-)

Ανώνυμος είπε...

Αν μου άρεσε λέει; Πολύ ρε συ κι επειδή με τα ποστ σου πάντα σκέφτομαι, προβληματίζομαι, ψάχνω,
κάνω προεκτάσεις κ.λ.π. μου ήρθε
να του κάνω του Σκουλά μια καλή
παρουσίαση στον Ρ/Σ μετά τις εκλογές.
Εν κατέχω που θα βρω υλικό, διότι θα λείψει αρκετά ο σύμβουλος μουσικής, αλλά ως τότε η "λωλάδα" θα με οδηγήσει, να βρω τα καλύτερα.
Τέλος θέλω να σου πω ότι το Μάιο γνώρισα τη δουλεία του Νίκου Ανδρουλάκη "Λαλήματα ονείρου", που ήταν καλή.
Χαιρετώ!
kouzouli lolamara

habilis είπε...

Μπραβο φιλεναδα.Ωραιο ταξιδι!!!

Ήχος Πλάγιος. Μόνος... είπε...

Άνε βρεθείς στο Ρέθυμνο
έλα στο Περαχώρι
κι εγω τη στράτα για τ’ Αρμί
δείχνω σου και Μετόχι.

Ν’ ακούσεις λύρες να θρηνούν
λύρες και να γελούνε
και των Θεών τα δάκρυα
για τσ’ άντρες θα σου πούνε.

Για Καλομοίρη και Σκουλά
Στραβό και Ψαραντώνη
και του Ξυλούρη τη φωτιά
την Κρήτη που εξυψώνει.

Ευλογημένος τόπος.
Ευλογημένοι άνθρωποι.

koulpa είπε...

Ax.. μου'χει λείψει κρητικό γλέντι..(το 2000 παντρεύτικε ο τελευταίος..)
Καλό μήνα επιτέλους!!!

μαριάννα είπε...

@ vrakas kostas

Έχεις πάει Κρήτη Κώστα μου; Όποιος έχει πάει με καταλαβαίνει... ;)
Αλήθεια κανένα Κρητικός βρε παιδιά είναι εδώ; Ή μόνη μου είμαι;

μαριάννα είπε...

@ ανώνυμο

Υλικό πιστεύω θα βρεις στο ίντερνετ και προτάσεις με τους δίσκους του. Είναι πολύ καλά οργανωμένοι οι Κρητικοί δικτυακά. :)

μαριάννα είπε...

@ habilis

Γεια σου φιλαράκι! Χαίρομαι που σου άρεσε. Καλό μήνα είπαμε; :)

Φιλιά!

μαριάννα είπε...

@ Ήχος Πλάγιος. Μόνος...

Καλώς το «πατριωτάκι»!

Ήχε μου σε περίμενα
να γράψω μαντινάδα
να γιάνει η καρδούλα μου
που κάηκε η Ελλάδα.

Είδες Ήχε τι έγινε
σε όλη την Ηλεία
δεν εσεβάστηκε η φωτιά
ούτε την Ολυμπία!

Αλλά τι περιμέναμε
γνωστή η ανικανότητα
που μας καταρεζίλεψε
σ'όλη την ανθρωπότητα!

Καλό σου μήνα Ήχε μου
κι εύχομαι να κοπάσει
όλη αυτή η συμφορά
που ρήμαξε τα δάση.

Σου στέλνω την αγάπη μου
μαζί με τα φιλιά μου
κατέεις το, πως έχω σε
Ήχε μου στην καρδιά μου!

μαριάννα είπε...

@ koulpa

Εμένα να δεις!!!
Και ξέρεις υπάρχουν πολλά στέκια και στην Αθήνα. Να οργανώσουμε μια έξοδο κάποιο βράδυ, όταν χειμωνιάσει, που θα ξανάρθω.

Καλό μήνα!:) Φιλιά!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Η μαντινάδα αφιέρωση στον ήχο, είναι όλα τα λεφτά.
Είσαι φοβερή!

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

Γλαρένιες αγκαλιές

μαριάννα είπε...

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ

Γεια σου γλαρένια μου!
Μουρλοκρητικοί παιδί μου. Είμαστε ικανοί να μιλάμε με μαντινάδες.
Που να δεις τί γίνεται στο ερωτικό παιχνίδι στα γλέντια με μαντινάδες μηνύματα! Τα καρφώματα πάνε σύννεφο! Είναι πολύ γοητευτικό παιχνίδι... ;)

Καλό μήνα κούκλα μου! Φιλιά!

Cle Petridou είπε...

Ήρθα και προχθές, τον άκουσα τον χάρηκα. Είναι πραγματικά ένας χαρισματικός και σεμνός Κριτήκαρος (!!!).
Οι ερμηνείες του αγγίζουν τα τρίσβαθα της ψυχής.
Ξέρεις πως η τελευταία του δουλειά είναι βασισμένη σε τραγούδια του Μάριου Τόκα; «Άσπρο μαντήλι ανέμιζε», σε στίχους Κώστα Φασουλά. Υπάρχουν στιγμές συγκίνησης αλλά όχι τόσο συνθετικά όσο ερμηνευτικά. Σου στέλνω λινκ κριτικής με την οποία συμφωνώ απόλυτα.
Μπράβο σου καλή μου γιατί όταν καταπιάνεσαι με Ελλάδα, Κρήτη ιδιαίτερα, τα δίνεις όλα, βγάζεις… ντουέντε!
Υ..Γ. Θέλεις να σου ανεβάσω κάτι από τον δισκο αυτό ή την Αιολία Γη, που είναι πολύ αγαπημένος δίσκος. Ο Σκουλάς είναι απιστευτος!

Cle Petridou είπε...

Κι έχετε και κάτι άνδρες εκεί πέρα στην Κρήτη! Χορεύουν και σείεται ο τόπος!

Cle Petridou είπε...

Αχ, το λινκ ξέχασα.

http://new.e-go.gr/music/article.asp?catid=6487&subid=2&pubid=533313

Niemandsrose είπε...

Ωσάν το ξωμονάστηρο που δε το λειτουργούνε
μοιάζει το blog το ενεργό
που αθρώποι δε πατούνε.

:)

[την έκανα τη κατσουκανιά μου πάλι! ]

Καλώς σε βρήκα!!!!

μαριάννα είπε...

@ για την αρλέτα

Μια φίλη από τους Εκφραστές ψάχνει ένα κομμάτι του Βασίλη Σκουλά το "Θα σε φιλέψω στεναγμέ". Μήπως το έχεις μουσικό μας αρχείο; :)
Εν τω μεταξύ ότι ανεβάσεις που σου αρέσει δε λέμε όχι! :))))

Φιλάκια πολλά!!!

μαριάννα είπε...

@ NIEMANDSROSE

Καλώς τηνε την πέρδικα
την γλυκοκελαηδούσα!

Πες μου ότι είσαι κι εσύ πατριώτισσα... να με τρελάνετε! :))))

Η μαντινάδα σου άπαιχτη!
Καλωσόρισες! :)

Niemandsrose είπε...

@ζητεύτρια (για να το προφέρουμε και σωστά), κι αμ' ίντα ήθελα νά'μαι;
;)
Σμούτς!