Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007

Χρυσούλα Βακιρτζή! Καλορίζικη η σελίδα σου! Με όλη μου την εκτίμηση, το θαυμασμό και την αγάπη!


Η Χρυσούλα Βακιρτζή είναι ποιήτρια και βιβλιοκριτικός. Γεννήθηκε στην όμορφη πόλη της Καβάλας, όπου και κατοικεί. Από νεαρή ηλικία ασχολείται με τη συγγραφή και την ποίηση που πραγματικά λατρεύει.

Αν και δεν φοίτησε σε σχολείο, έμαθε μόνη να διαβάζει, να γράφει, να χειρίζεται γραφομηχανή και ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Με τη Μέθοδο Σπουδών δι΄ Αλληλογραφίας, σπούδασε Αγγλικά, Δημοσιογραφία, Δημόσιες Σχέσεις. Είναι κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας ceac, Ακαδημαϊκού επιπέδου και εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας της Ισπανίας.

Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί κατά καιροούς σε σοβαρά λογοτεχνικά έντυπα. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με την έγκυρη τοπική εφημερίδα Χρονόμετρο ως βιβλιοκριτικός.

Με το έργο της έχουν ασχοληθεί: ο Οδυσσέας Ελύτης, ο οποίος πίστεψε και στήριξε τα πρώτα της λογοτεχνικά βήματα.

Η συγγραφέας Μάρω Βαμβουνάκη, ο καβαλιώτης επίκουρος καθηγητής φιλολογίας Δημήτρης Εμμανουηλίδης, καθώς και άλλοι φιλόλογοι, επώνυμοι άνθρωποι του πνεύματος και δημοσιογράφοι.

Ενώ κοντά της βρίσκεται και τη βοηθάει με ευαισθησία, ο διακεκριμένος κλινικός ψυχολόγος και φιλόλογος Μηνάς Νιτσόπουλος.


Με τη Χρυσούλα γνωριστήκαμε στους Εκφραστές, στους οποίους έγινε μέλος πριν ένα χρόνο περίπου. Είναι ένα κορίτσι σπάνιου ήθους, με μια φίνα λεπτότητα και διακριτικότητα, που σε κερδίζει αμέσως, με μια υπερευαισθησία συγκινητική στα βάσανα του κόσμου και μια ποιήτρια με πολύ ταλέντο! Πραγματικό ταλέντο! Μια συναρπαστική γραφή!

Προφανώς κάτι έχει το νερό της Καβάλας. Ίσως και ο αέρας της... Δεν ξέρω τί είναι αυτό που φτιάχνει τέτοιους ποιητές και τέτοιους χαραχτήρες.

Τρία μέλη πολυαγαπημένα στους Εκφραστές και οι τρεις ποιητές, εκλεκτής ποιότητας, αλλά ταυτόχρονα και κατά γενική ομολογία αξιολάτρευτοι άνθρωποι, πιστοί φίλοι, με ήθος και... τρελό χιούμορ! Νιώθω πολύ τυχερή που τους έχω μέλη στους Εκφραστές και που τους γνώρισα.

Μιλώ φυσικά για τον Αθανάσιο Κούρτη, έναν ποιητή που αν δεν τον ξέρετε, θυμηθείτε με... ποιητής με μέλλον λαμπρό!!! Το παιδί γεννήθηκε ποιητής. Με ντουέντε!

Και το τρίτο μέλος από την Καβάλα που είναι και γνωστή μπλόγκερ και αγαπημένη ποιήτρια και φίλη, η Αναστασία! Για την Αναστασία τί να πω; Την ξέρετε όλοι όσοι ασχολείστε με την ποίηση. Απλά σε κάποια ποιήματά της βρίσκω τις σκέψεις μου, τα όνειρά μου, τις αγωνίες μου.



Η Χρυσούλα μας λοιπόν, έφτιαξε τη δική της σελίδα στο δίκτυο: Χρυσούλα Βακιρτζή! Της εύχομαι ολόψυχα, καλορίζικη να είναι, καλά ταξίδια και καλές εμπνεύσεις να έχει πάντα όπως μέχρι τώρα! Το αξίζει πραγματικά και αξίζει και όλο μας το θαυμασμό για όσα έχει καταφέρει να κάνει, όντας τόσο νέα!

13 σχόλια:

μαριάννα είπε...

ΔΙΑΙΡΕΣΗ

Χαράματα
στην Εθνική οδό
κι εγώ σκορπιέμαι
σε πολύχρωμα
φέιγ - βολάν,
σα να' χουν
κάποιο νόημα
οι προσεχείς
νοσταλγίες μου

Χρυσούλα Βακιρτζή

μαριάννα είπε...

ΕΞΕΛΙΞΗ

Θα περιμένω
(ώσπου) η σκιά μου
να επιστρέψει
στον καθρέφτη
κι ύστερα,
λέω να φύγω
χωρίς τις
αρτηρίες.

Χρυσούλα Βακιρτζή

koulpa είπε...

Καλώς τη λοιπών!
Δήλωσα προσφάτως τις αγγιλώσεις μου σχετικά με την ποίηση.. αλλά όλα αλλάζουν (εκτός από την καλή μου διάθεση).. Θα δείξει:):)
Την καληνύχτα μου:)

μαριάννα είπε...

@ koulpa

Χαμογελάω... αλκολίκι είναι η ποίηση αγόρι μου... Να προσέχεις! ;)
χαχαχαχαχαχαχα
Καλή σου νύχτα κι όνειρα γλυκά! Τα χρειαζόμαστε γιατί κάπου έμαθα ότι εμφανίζεται λέει ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος στα όνειρά μας και δίνει οδηγίες για το πού να ρίχνουν το φραπόγαλο οι άνθρωποι! :ΡΡΡ

sunday είπε...

Όμορφα πράγματα που αξίζει να τα μαθαίνουμε. Καλά, όταν διάβασα την "Εξέλιξη" ένιωσα να υπάρχω χωρίς αίμα.
Να 'σαι καλά γητεύτρια γι' αυτή την παρουσίαση.(Και γενικότερα φυσικά :))

Cle Petridou είπε...

΄Γητεύτρια καλή μου, μέρες είχα να περάσω γενικώς και ειδικώς -από το ποστ για τη Μελίνα Ασλανίδου που μου έμαθε για το νέο της τραγούδι, το οποίο και… πειμένω, περιμένω κι ακόμη δεν ήρθε Κύπρο… γκρφμφ- Και βρήκα τόσα πολλά να διαβάσω και να μάθω!
Από την αρχή της «γνωριμίας» μας θυμάσαι(;) στο έγραφα: Μαθαίνω από σένα γεμίζω μπαταρίες ενημερώνομαι. Και ξέρεις γιατί; Έχεις ένα τρόπο τόσο ενθουσιώδη και μοναδικό δικό σου να μας τα παρουσιάζεις. Με ντουέντε που θα ’λεγες κι εσύ! Είσαι ψυχάρα και μεγάλη καρδιά κι ευχαριστώ και για την Χρυσούλα Βακιρτζή, για τον Marcel Marceau, τις βασανισμένες κριτικές και όλα αυτά που σταχυολογείς με τόση αγάπη κι ενθουσιασμό!
Ναι τώρα έμαθα γιατί τον φίλο μου τον Μαρίνο δεν μπορώ να τον λέω Μαρίνε και μου τσαντίζεται όμως τον Νίκο μου θα συνεχίζω να τον φωνάζω «Νίκε, Νίκε είσ’ εδώ;»!!!

Όλη μου την αγάπη
Κλέλια

μαριάννα είπε...

@ sunday

Χαίρομαι πολύ που μέσω δικτύου, μας δίνεται η ευκαιρία να γνωριζόμαστε και να αναγνωριζόμαστε. ;)
Η ποίηση της Χρυσούλας με αγγίζει εξ' ίσου. Θα δημοσιεύσω και τα υπόλοιπα από τη σελίδα της που τα θεωρώ εξαιρετικά. Και τα ξαναλέμε. Η κοπέλα έχει πράγματι αυτό που λέμε ποιητική φλέβα.
Καλή σου μέρα!

μαριάννα είπε...

@ για την Αρλέτα

Κλέλια μου εσύ όπως και να αποκαλείς κάποιον, με σωστή κλητική ή όχι, είσαι τόσο αγαπησιάρικο πλάσμα, που θα ακούγεται μελωδικό, έτσι κι αλλιώς και το σωστό και το λάθος!
Η χαρά μου είναι μεγάλη όταν βλέπω ότι ανταποκρίνεστε θετικά σε ερεθίσματα καλλιτεχνικά. Κάτι ανάλογο σαν αυτό που νιώθεις κι εσύ όταν βλέπεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που μοιράζονται τις μουσικές σου ή τις καλλιτεχνικές σου επιλογές.
Απλά όπως κι εσύ ξέρεις είναι και θέμα χρόνου. Πολλά θέλουμε να δώσουμε και δεν προλαβαίνουμε. Εδώ δεν προλαβαίνω να περάσω από τα μπλογκ που αγαπώ, καθημερινά όπως θα ήθελα. Δεν φτάνουν οι ώρες...
Η κάθε ανάρτηση, ειδικά στους Εκφραστές, απαιτεί πολύ χρόνο και μεγάλη υπομονή, γιατί εκεί δεν υπάρχει η ευκολία του αυτοματισμού του μπλογκ και είναι μανίκι χοντρό.

Φιλιά πολλά και καλημέρα!

μαριάννα είπε...

ΜΕΤΑΣΤΑΣΗ

Έβδομο πέπλο
αυτή η νύχτα.
Ένα φεγγάρι
μπλέκεται
στο κομποσκοίνι.
Με τις αισθήσεις μου σε
επικήρυξη
εδρεύω στο Σύμπαν,
κυοφορώντας
νέους θεούς

Χρυσούλα Βακιρτζή

μαριάννα είπε...

ΧΩΡΟΣ

Αν δεν ήταν
ο τοίχος,
ίσως ζητούσα
μια νότια
παράταση
του εαυτού μου.

~~~~~~~~~~~~

ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΟ

Στην εφικτή προσέγγιση,
αυθεντικός βόμβος νερού
δίχως Κάρμα και άλλοθι
-ή καλύτερα, η πτυχή μου
στο σχετικό σπιράλ
(άμεση τοξική έκβαση).

Σχισμένο σελοφάν
η διάθλαση της εγκοπής
ίσως αίλουρος.

~~~~~~~~~~~~~~

ΛΗΘΗ

Τελική ισορροπία
έλλειψη οξυγόνου
ευκαμψία άκαμπτη
φόντος μαύρος
λίθινη αιώρα
συμμετοχή αμέτοχη
του ρολογιού
των αγαλμάτων.

Ο καιρός, κραυγής
Απομεινάρι.

Σήμερα έβρεξε πολύ.

Χρυσούλα Βακιρτζή

25 Σεπτέμβριος 2007 10:38 πμ

Μαριλένα είπε...

Γητεύτρια μου, πάει καιρός που δεν ασχολούμαι πλέον με την ποίηση.

Εδώ, άρχισα πάλι να διαβάζω (εδώ,στα μπλογκς εννοώ), αλλά ως αρτηριοσκληρωτικό πλάσμα που έχω γίνει πλέον, προτιμώ να γυρίζω στα παλιά μου ιχνη, σ' αυτά που αγάπησα πολύ, στα μεθυσμένα μου καράβια, ας πούμε :)

Ομως, κρατώ το όνομα, και κάποια στιγμή της ζωής μου, ίσως..

φιλιά και καλη βδομαδα :))

μελονικος είπε...

Καλησπέρα. Παντομίμα, ποίηση, πολιτισμός. Να είσαι καλά.

drunk tank είπε...

Τι όμορφο που είναι να ζεις
να μπορείς να διαβάζεις τον κόσμο
τη ζωή να τη νοιώθεις τραγούδι χαράς
τι όμορφο που είναι να ζεις
σαν παιδί να απορείς και να ζεις.

Κι όμως είναι ν΄απορεις πως αυτο το ωραιο τραγούδι
πως αυτη η ζωή η γεμάτη χαρά
έχει γίνει σκληρή
εχει γινει φτηνη
και τόσο πικραμένη
που είναι πονεμένη

Τi όμορφο που είναι να ζεις
να σου λεν καλημέρα του κόσμου τα χείλη
τη ζωή να την κάνεις τραγούδι αγάπης
τι όμορφο που είναι να ζείς
σαν παιδί να απορείς και να ζεις

αυτούς τους στίχους του χικμέτ και ένα γλυκό φιλί καλημέρας αφήνω σήμερα στους φίλους μου Μαριάννα!


υγ: το μέηλ που ζήτησες θα σου το στείλω αναλυτικότατο από Δευτέρα καθώς αύριο φεύγω για Αθήνα!