Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

José Fernández Torres “Tomatito” ! Uno de los guitarristas con más duende del mundo!

Ένας από τους κιθαρίστες με το περισσότερο ντουέντε στον κόσμο! Γράφουν οι ισπανικές μουσικές ιστοσελίδες και τα περιοδικά. Σημασία όμως έχει, όχι τι λένε τα ΜΜΕ, αλλά τί είναι ο Τοματίτο για τον κόσμο. Και αυτό που ο κόσμος λέει, είναι ότι ο Τοματίτο είναι από τους πιο ταλαντούχους κιθαρίστες του φλαμένκο σε όλα τα είδη του, ροντένια, μπουλερίας, αλεγκρίας, τάνγκο... και ότι τον αγαπάει πολύ!

Ο José Fernández Torres "Tomatito" γεννήθηκε στην Almería το 1958, στο προάστιο της Ψαραγοράς. Η οικογένειά του ήταν στενά συνδεδεμένη με τη μουσική παράδοση της Αλμερίας, εδώ και πολλές γενιές. Κυρίως στο παίξιμο της κιθάρας. Ο παππούς του, ο Miguel Fernández Cortés “El Tomate”, συμμετείχε ανελλιπώς στις ιδιωτικές γιορτές των αρχών του αιώνα, και ήταν πολύ γνωστός, ανάμεσα στους νέους ερασιτέχνες, για τις γνωστές νυχτερινές καντάδες, που συνηθίζονταν πολύ εκείνη την εποχή, όπως και στην Ελλάδα, κάνοντας ντουέτο με τον αδερφό του Antonio Fernández Cortés, που έπαιζε bandurria(ένα όργανο έγχορδο, κάτι ανάμεσα σε κιθάρα και λαγούτο).

Ο πατέρας του, ο José Fernández Castro “El Tomate”, ήταν κιθαρίστας ερασιτέχνης και έπαιζε και κλαρινέτο στη Μουσική Μπάντα της Αλμερίας. Τα αδέρφια του, δηλαδή οι θείοι του Τοματίτο, ήταν ο Antonio, που έπαιζε bandurria στα νιάτα του, συνέχισε την καριέρα του σαν κιθαρίστας στη Γαλλία, παίζοντας για πολύ μεγάλους καλλιτέχνες, όπως ο Paco Isidro, και ο “El Niño Miguel”, βιρτουόζος της κλασικής αυλής, που έκανε καριέρα στην Huelva.

José Fernández Torres "Tomatito"


Ο José λοιπόν μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον έντονα μουσικό και συνδεδεμένο με την παραδοσιακή μουσική, ειδικά αυτήν του φλαμένκο. Τα πρώτα του ακόρντα τα έμαθε από τον παππού και τον πατέρα του, δείχνοντας από μικρός ότι έχει μία έντονη μουσική έφεση και μια πολύ δυνατή μουσική διαίσθηση, σχεδόν εκ γενετής.

Το 1970, ο πατέρας του, ο “El Tomate”, υποχρεώθηκε να μεταφερθεί με την οικογένειά του στη Μάλαγα, όπου εργάστηκε παίζοντας κλαρινέτο σε διάφορες ορχήστρες της πόλης. Ο Tomatito τον βοηθούσε καθημερινά, συνοδεύοντάς τον με την κιθάρα.

José Fernández Torres "Tomatito"

Αργότερα έκλεισε συμβόλαιο με την Taberna Gitana, συμμετέχοντας στο τοπικό φλαμένκο όπου χόρευαν η Kikα και ο Pepito Vargas, μεταξύ άλλων, ενώ έπαιζε κιθάρα ο Pedro Escalona. Συνοδεύοντας στον χορό ο Tomatito, συνήθως έκανε ένα σόλο στο “Entre dos aguas” του Paco de Lucía. Συμπληρώνοντας την εκπαίδευσή του αυτής της περιόδου με τον Pedro Blanco και τον Enrique Naranjo. Αυτή η εποχή που κράτησε τρία χρόνια, ήταν καθοριστική για την καριέρα του, συνεργαζόμενος με τους εξαίρετους Pansequito, Lebrijano, Paco de Lucía και κυρίως τον Camarón de la Isla (προσωπικότητες σημαντικές, που αποτέλεσαν την καλύτερή του σύσταση). Τον Paco de Lucía τον γνώρισε μια μέρα που εμφανίστηκε να συνοδεύει τους LOS MARISMEÑOS, που εκπροσωπούσαν την Ταβέρνα Gitana, σε γιορτή της Málaga. Μάλιστα ο Τοματίτο πάντα θεωρεί ως μεγάλο δάσκαλό του τον Paco de Lucía.


Όταν ο Τοματίτο ήταν 15 χρόνων, ο Camarón de la Isla(ο μεγαλύτερος τραγουδιστής φλαμένκο στον κόσμο, ο οποίος χάθηκε άδικα και πρόωρα στα 41 του χρόνια από καρκίνο στο πνευμόνι), έμεινε χωρίς κιθαρίστα σε ένα φεστιβάλ που λάμβανε χώρα στη Μάλαγα. Τότε κάποιος του έδωσε την ιδέα να καλέσει τον “a ese chaval de la Taberna Gitana que tocaba bien las cosas de Paco”(αυτό το αγόρι από την Ταβέρνα Χιτάνα που έπαιζε καλά τα κομμάτια του Πάκο), κάτι το οποίο ο Camarón δέχτηκε. Αυτή θα ήταν και η πρώτη συνάντηση που ο Tomatito θα είχε με τον José Monge Cruz(πραγματικό όνομα του Camarón), σε μια συνάντηση επαγγελματική που θα διαρκέσει 18 χρόνια, μέχρι να τη διακόψει ο τραγικός θάνατος του εξαιρετικού τραγουδιστή.

Με την κόρη του την Mari Ángeles Fernández

Από τότε που γνωρίστηκαν τυχαία, ο Camarón άρχισε να τον καλεί συχνά, σε εμφανίσεις που έλαβαν χώρα στη Salamanca, στη Valencia, στο Festival de Alhaurín de la Torre κτλ.

José Fernández Torres "Tomatito"

Εγκαταλείπει την Taberna Gitana για να πάει στη Μαδρίτη με τον Pansequito, παραμένοντας μαζί του 5 μήνες. Αυτά θα είναι τα πρώτα και μοναδικά Χριστούγεννα του Τοματίτο μακριά από το σπίτι του.

Εξαιρετικός μουσικός, συνεπέστατος επαγγελματίας, καταπληκτικός οικογενειάρχης, πολύ καλός φίλος, δηλαδή, υπέροχος άνθρωπος όπως λένε όλοι!

Mari Ángeles Fernández

José Fernández Torres "Tomatito"

7 σχόλια:

μαριάννα είπε...

.
.
.
Καλό κι εδώ το μήλο... αλλά η μηλιά... Θε μου σχώρα με! :)))

χαρίδημος είπε...

Μ΄'εβαλε να πιώ κρασάκι ο Jose.

μαριάννα είπε...

@ χαρίδημος

Καλωσόρισες!:)
Μα δε μοιάζει με Κρητική μουσική; Ή Τζουγανάκη ακούω ή Χοσέ την ίδια συγκίνηση νιώθω. Τελικά οι μεσογειακοί ήχοι και η μεσογειακή κουλτούρα, είναι κοινή...
Μακάρι να ήμασταν πιο κοντά να το πίναμε παρέα! Η καλή μουσική θέλει και καλό κρασάκι!
Να είσαι καλά Χαρίδημέ μου!

Juanita La Quejica είπε...

Ο Tomatito είχε και εξαιρετική παρουσία στην ταινία του Gatlif με τον Antonio Canales, το Vengo.

μαριάννα είπε...

@ Juanita La Quejica

Δεν το έχω δει... Θα το ψάξω. Ευχαριστώ πολύ Χουανίτα μου.

Juanita La Quejica είπε...

Θα δεις πάντρεμα του Tomatito με σούφι, απίστευτο! Γενικά η ταινία πιστεύω ότι θα σε ΞΕΤΡΕΛΛΑΝΕΙ, αν και είναι αρκετά ... πώς να το πω; Απλοϊκή; Αλλά είναι γεμάτη ποίηση, με φοβερές σκηνές από flamenco puro. Το τέλος της... τί να σου πω! Βρες την και αν δεν την βρεις ενημέρωσέ με.

μαριάννα είπε...

@ Juanita La Quejica

Aχ! Τι μου κάνεις! :) Και λείπει ο γιος μου και πρέπει να περιμένω να γυρίσει... ;)
Έτσι όπως το περιέγραψες μου έχεις εξάψει την περιέργεια! Ξέρω ότι θα μου αρέσει στα σίγουρα! Θα σου πω όταν το βρω. Πάντως χίλια ευχαριστώ για τις πληροφορίες σου. Πάντα μαθαίνω από σένα...