Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008

’Na sera ’e Maggio: Από τα πιο όμορφα ναπολιτάνικα τραγούδια! Patrizio Buanne: Από τους πιο όμορφους Ναπολιτάνους! :)


Ο Patrizio Buanne! Γεννήθηκε στη Napoli στις 20 Σεπτέμβρη του 1978. Είναι ένας τραγουδιστής ελαφρού τραγουδιού με χαραχτηριστικά βαρύτονου. Βαρύτονος λάιτ θα λέγαμε. Η οικογένειά του μετακόμισε στη Βιέννη όταν ήταν μικρός, και πάντα ήταν περικυκλωμένος από μουσική και μουσικούς. Οι γονείς του διηύθυναν μια πιτσαρία στην οποία μπορούσαν ν' ακούνε κλασικούς της ιταλικής και της ναπολιτάνικης μουσικής, που τραγουδούσαν εκεί.
Με τέτοια ακούσματα μεγάλωσε ο μικρός και κέρδισε ένα βραβείο σε μια εκπομπή του Mike Bongiorno "Στιγμές Δόξας", παρουσιάζοντας την Diana του Paul Anka.
Το 2005 εκδίδει το πρώτο του album με τίτλο The Italian (στην Ιταλία έχει εκδοθεί με τίτλο Il mondo) όπου παρουσιάζει κλασικούς της ιταλικής μουσικής ξαναερμηνεύοντας κομμάτια των Antonello Venditti, Toto Cutugno και άλλων. Το πρώτο του δισκάκι ήταν το Il mondo vecchio, επιτυχία του Jimmy Fontana. Το επόμενο άλμπουμ που συμπεριελάμβανε το τραγούδι αυτό και ήταν παραγωγή αγγλο-ιταλική, ηχογραφήθηκε στο στούντιο της Abbey Road στο Λονδίνο με την Royal Philharmonic Orchestra, και ανέβηκε στο αγγλικό top ten πουλώντας περισσότερες από 100.000 κόπιες κερδίζοντας χρυσό δίσκο.
Το 2006 ηχογράφησε το Forever begins tonight, με το κομμάτι Angelo, ιταλική εκδοχή του Angels του Robbie Williams.





Ένα βράδυ του Μάη

Όταν έρχεσαι στο ραντεβού
κοιτάζεις την θάλασσα,
κοιτάζεις τις φυλλωσιές,
αν σου μιλώ δεν απαντάς,
είσαι αφηρημένη ποιός ξέρει για ποιόν.
Σ' έχω μέσα στη καρδιά,
είμαι πάντα ερωτευμένος
μα εσύ, αντίθετα, σκέπτεσαι κάποιον άλλον
και με ξεχνάς…

Όταν λένε: «Ναι!»
θυμήσου το…
Δεν πρέπει να κάνουν να πεθαίνει
μια ερωτευμένη καρδιά…
Μου είπες: «Ναι!»
ένα βράδυ του Μάη…
Και τώρα έχεις το κουράγιο
να μ' αφήσεις;!

Αυτά τα μάτια σου δεν είναι ειλικρινή
όπως όταν με συνάντησες,
όπως όταν μου είπες:
«Αγαπώ μόνο εσένα…»
Και τρέμοντας μου ορκίστηκες,
με ένα χέρι πάνω στην καρδιά:
«Δεν ξεχνιέται η πρώτη αγάπη!…»
Τώρα με ξεχνάς…

Μετ. Μαριάννα Τζανάκη


Αυτό το υπέροχο ναπολιτάνικο τραγούδι γράφτηκε το 1937 και το έχουν τραγουδήσει όλοι οι μεγάλοι τενόροι του κόσμου, αλλά και πλήθος άλλοι τραγουδιστές, άντρες και γυναίκες. Εξαιρετικές εκτελέσεις έχω με τους Claudio villa, Roberto Murolo, Peppino Di Capri, Gigi D' Alessio... Δυστυχώς καμιά απ' αυτές δεν υπάρχει στο you tube. Αν κάποιος ενδιαφέρεται, ας μου πει... να πράξω τα δέοντα. Μην τα πράττω άδικα... :)



Η Νάπολη έχει μεγάλη μουσική παράδοση. Οι Ναπολιτάνοι λένε ότι δεν είναι η Νάπολη γνωστή μόνο για τον ήλιο της, την πίτσα, την Margellina, τον Vesuvio ή το San Gennaro, αλλά ότι κυρίως είναι γνωστή για τα υπέροχα ναπολιτάνικα τραγούδια της. Και είναι αλήθεια, ότι αυτό το ιδιαίτερο είδος τραγουδιών έχει μια μεγάλη ιστορία. Γεννήθηκε στις αρχές του 12ου αιώνα αλλά είχε υπάρξει και μια περίοδος ακμής του στα τέλη του 8ου με αρχές του 9ου. Έκφραση λαϊκής τέχνης με θετικά και αισιόδοξα μηνύματα. Τραγούδια που μιλάνε για τη ζωή, τη δουλειά και τα αισθήματα. Έγιναν γνωστά σε όλον τον κόσμο το 1839 με το κομμάτι Te voglio bene assaje. Του οποίου οι στίχοι γράφτηκαν από τον Raffaele Sacco και η μουσική από τον Gaetano Donizetti. Το τραγούδι παρουσιάστηκε στις 7 Σεπτέμβρη του 1839 στη γιορτή της Piedigrotta (περιοχή της Νάπολης). Τα βασικά όργανα των ναπολιτάνικων τραγουδιών είναι μαντολίνο, κιθάρα,Colascione ή calascione( ένα είδος μοντέρνου μπάσσου) και Triccheballacche" (παρόμοιο με ταμπουρέλο με τρία παράλληλα πλήκτρα).



Una sera di Maggio

Η ιταλική εκδοχή για τους ιταλόφωνους φίλους!

Quando vieni all’appuntamento
Guardi il mare, guardi le fronde,
se ti parlo non rispondi
sei distratta chissà come.
Io ti tengo nel cuore,
sono sempre innamorato,
ma tu, invece, pensi ad un altro
e ti stai dimenticando di me…

Quando si dice: «Sí!»
ricordatelo…
Non si deve far morire
un cuore amante…
Tu mi hai detto: «Sí!»
una sera di Maggio…
Ed ora hai il coraggio
di lasciarmi?!

Questi occhi tuoi non sono sinceri
come quando mi incontrasti,
come quando mi dicesti:
«Voglio bene solo a te…»
E tremando mi giurasti,
con una mano sul cuore:
«Non si dimentica il primo amore!...»
Ora ti stai dimenticando di me…

Quando si dice: «Sí!»…




Franco Bonisolli - Na sera'e maggio
Η ναπολιτάνικη εκδοχή για τους Ναπολιτάνους φίλους!

’Na sera ’e Maggio 1937
Versi: Gigi Pisano
Musica: Giuseppe Cioffi

Quanno vien’ a’ appuntamento
guarde ’o mare, guard’ ’e ffronne,
si te parlo nun rispunne,
staje distratta comm’ a che.
Io te tengo dint’ ’o core,
sóngo sempe ’nnammurato
ma tu, invece, pienze a n’ ato
e te staje scurdanno ’e me...

Quanno se dice: «Sí!»
tiènelo a mente...
Nun s’ ha da fá murí
nu core amante...
Tu mme diciste: «Sí!»
’na sera ’e Maggio...
E mo tiene ’o coraggio
’e mme lassá?!

St’ uocchie tuoje nun só sincere
comm’ a quanno mme ’ncuntraste,
comm’ a quanno mme diciste:
«Voglio bene sulo a te...»
E tremmanno mme giuraste,
cu na mano ’ncopp’ ’o core:
«Nun se scorda ’o primmo ammore!...»
Mo te staje scurdanno ’e me...

Quanno se dice: «Sí!»…




Εδώ με τη μαντολινάτα του Lugano! Αμ πως! Τι μας περάσατε; Μόνο σοκολάτες, εντελβάις, μούουουουκες, κούκους και τράπεζες;
Πάντως σοβαρά τώρα, έχουμε εκπληκτικές ορχήστρες. Φημισμένες και στην Ιταλία!



Αυτό το ποστ εμπνεύστηκε από μια ανάρτηση του Γιώργου Κεντρωτή, στο εξαιρετικό μπλογκ Νάπολη και Μπουένος Άιρες!
Δεν ξέρω αν όλοι μας έχουμε συνειδητοποιήσει τί θησαυροί κρύβονται μέσα σε πολλά ιστολόγια. Σίγουρα το Νάπολη και Μπουένος Άιρες είναι ένα από αυτά. Πώς να μην του αφιερώσω λοιπόν αυτό το ποστ που είναι αμμιγώς ναπολιτάνικο! ;)



Παιδιά ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ βρήκα από το ιταλικό Libero, το ιταλικό you tube δηλαδή, την εκτέλεση με τον Claudio Villa!!!! Πείτε μου ορίζεται το ντουέντε ή όχι εδώ; Μιλάμε ο άνθρωπος σήκωνε θύελλες. Ακούστε στο βίντεο πώς κάνουν οι Ιταλοί... :)))) Τί να τα κάνεις τα ποτά και τσιγάρα, όταν έχεις τέτοιες φωνάρες και μουσικάρες να σε ανεβάζουν στον ουρανό...;)

24 σχόλια:

μαριάννα είπε...

.
.
.
.
.
Ναι. Τα μάτια του είναι μπλε!!! Θε μου σχώρα με... ;)

BOSKO είπε...

Βαρύτονος λάιτ; σα να λέμε δηλαδή ο Μάριος Φραγκούλης της Νάπολης; τέλειο post, άκρως ενημερωτικό!

μαριάννα είπε...

@ μπόσκο

Καλώς τονε! :) Να 'σαι καλά!
Μπααααα... ο Φραγκούλης είναι μια χαρά. Ο Πατρίτσιο είναι κούκλος απλά. :) Απέχει πολύ από βαρύτονος. Και γενικά αδούλευτη φωνούλα. Είναι και μικρό το καημενάκι. Τρία χρόνια στο τραγούδι μόνο. Αν ακούσεις την εκτέλεση με Κλάουντιο Βίλλα και στα καπάκια ακούσεις Πατρίτσιο... ε, δε λέει. :)))) Τους μικρούς ωραίους, τους σώζουν οι φοβερές ενορχηστρώσεις και οι άψογες ηχογραφήσεις. Οι παλιοί είχαν φωνάρες όμως...
Θα ανεβάσω κανα δυο καλές εκτελέσεις.
Εσύ ασχολείσαι με αυτό το είδος;

BOSKO είπε...

Γνωρίζω ελάχιστα πράγματα, τα πολύ βασικά...άλλη κουλτούρα, καταλαβαίνεις. Γι' αυτό και σου είπα ό,τι είναι άκρως ενημερωτικό το συγκεκριμένο post, για μένα τουλάχιστον.

μαριάννα είπε...

Ναι. Είναι όντως, κάτι διαφορετικό. Ξέρεις όμως τί κατάλαβα μεγαλώνοντας; Ότι ακόμα και να μην μας αρέσει κάποιο είδος μουσικής, όταν εθιστούμε στην ποιότητα, το απολαμβάνουμε ή το ξεχωρίζουμε. Όπως εγώ με το ρεμπέτικο. Παλιά δεν άκουγα ούτε με σφαίρες... :) Και τώρα δε θα βάλω ποτέ στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο. Αλλά ξέρω να τα εκτιμώ. Φαντάζομαι το ίδιο κάνουν όλοι με διάφορα μουσικά είδη...

koulpa είπε...

Δε σε προλαβαίνω:):)
Ωραίος και νέος.. ε ο Φραγκούλης μου ακούγεται πιό "πλήρης" αλλά είναι και πιό μεγάλος..:):)
Δεν άκουγες ρεμπέτικα; Είναι σα το ασπρόμαυρο ελληνικό κινηματογράφο.. δεν είναι όλα καλά.. αλλά κάποια είναι πολύ καλά.. δε μπορώ να πω είδος που δε μου αρέσει.. μάλον με ενοχλούν όσα δε μου βγάζουν κάποια αλήθεια..:):)
Καλημέρα και καλό μήνα:):)

Ανώνυμος είπε...

@ ghteytria: Σ' ευχαριστώ για την κολακευτική αναφορά. Έχω φάει χρόνια και χρόνια με δαύτα. Ο Μούρολο πάντως είναι μέγας - και σε αυτό το τραγούδι και σε όλα του. Έχω και κάτι άλλες φωνάρες υπόψη, που όμως δεν υπάρχουν στο Γιουτιούμπ, κι εγώ δεν ξέρω να τις περάσω. Μετά από αυτή την υπέροχη και πλήρη ιστορικοφιλολογική ανάρτησή σου πάω να σου κρεμάσω κάτι. Χαλάλι.

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Αψογο!

Surrealist είπε...

Μα τι να πω, ειλικρινά, θεϊκό, και μη μου πεις καλή μου γιατί δεν γράφω κάτι ακόμα... :}
τα είπες όλα και το εννοώ, όσο για τις φωτογραφίες, ε και αυτές θεϊκές, εξάρουν όλες τις ευαισθησίες (ομοίως με τα κείμενα).
Αν πω συγχαρητήρια δεν θα παρεξηγηθώ ως υπερβολική :}
Σ΄ευχαριστώ (είσαι θησαυρός).
Την καλημέρα μου και καλό μήνα!!

μαριάννα είπε...

@ koulpa

Ναι, είναι ακόμα αδούλευτη η φωνή του μικρού. Άκουσε το το τελευταίο βίντεο που βρήκα με τον Κλάουντιο Βίλλα και πες μου αν μπαίνει καν σε σύγκριση... ;)

Φιλιά πολλά πολλά και καλημέρα!

μαριάννα είπε...

@ γιώργος κεντρωτής

Καλημέρα! Ξέρεις πόσο ανόητη νιώθω γιατί τόσο καιρό έχω ξεχάσει να ψάχνω στο ιταλικό Libero! Δεν ξέρω αν το ξέρεις... έχει κι αυτό εκλεκτά βίντεο, που ίσως να μην υπάρχουν στο you tube! Πάντως οι προτάσεις σου στο Νάπολη και Μπουένος Άιρες, είναι μοναδικές! Δεν έχω δει άνθρωπο, εκτός από κάποιους Ιταλούς φίλους μου εδώ τρελαμένους με το κλασικό ιταλικό, να εκτιμά και να γνωρίζει καλύτερα το ναπολιτάνικο θεϊκό τραγούδι...
Πόσα ευχαριστώ πια να σου πω; Για την ψυχική ανάταση... :)

μαριάννα είπε...

@ DIONYSOS

Δεν φαντάζεσαι πόσο χαίρομαι που σας αρέσει! :) Να είσαι καλά! Άκουσε το τελευταίο βίντεο που μόλις βρήκα με τον Κλάουντιο Βίλλα και πες μου... ;)

Καλημέρα!!!

μαριάννα είπε...

@ Surrealist

Καλό μήνα σε όλους!
Καλά που μου το θύμισες κοριτσάρα μου! Έχω τόσο απορροφηθεί από τη μουσική μαγεία της Νάπολης που ξεχάστηκα να σας ευχηθώ...
Χαίρομαι αφάνταστα που συμμερίζεστε αυτή την αγάπη στις μουσικές του κόσμου μας. Του πανέμορφου κόσμου μας, που δε θα μας πλήγωνε ποτέ, αν οι άνθρωποι ασχολούνταν με ποίηση και μουσική από παιδιά. Πάει μακριά η κουβέντα...
Σ' ευχαριστώ πολύ κορίτσι μου και σε φιλώ!

Ανώνυμος είπε...

Να δω , τί άλλο μας μέλλεται για να μας ... "κόψεις" ...
Λοιπόν , έχουμε και λέμε :
1ον . La sangre derramada (Lorca) , αντί για ... σεξ
2ον . 'Νa sera 'e Maggio (με Κλάουντιο Βίλλα) , αντί για ....ποτά και για τσιγάρα ...
Τι μας απόμεινε ; Ένα φαγάκι και καμιά ... ηρωίνη στη φλέβα έτσι για ξεκάρφωμα στις αργίες λόγω Δημόσιου πένθους .... Κόψτε τα μας κι αυτά να ησυχάσεις .... Κάτι θα βρείς σαν υποκατάστατο και γι αυτά .... Ανεξάντλητη είσαι (με τις "ομορφιές")
--------------------
Άσχετο (έως και ψιλοαδιάφορο .... λέμε τώρα...):
Μήπως σου βρίσκεται εύκαιρο , το ... κινητό του νεαρού Patrizio ?
Σταθερό μήπως ;
e-mail ?
MSN ?
facebook ?
Διεύθυνση ;
Αυτόγραφο ;
Ακόμη μια φωτο του ;...
Έλεος , καλέ ... Δώσε κάτι ...

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ ghteytria: Δεν το ήξερα το libero / video. Ευχαριστώ πολύ, θα το "λυώσω"! Γι' αντίδωρο θα σου ποστάρω έναν Claudio Villa κι ελόγου μου! Και θα ψάξω στο libero / video να βρω Romano Zanotti, που δεν υπάρχει στο youtube. Χαίρε.

μαριάννα είπε...

@ silia

Καλά Siliaki απόψε σε βρίσκω σε τρελή φόρμα! Έσκασα στα γέλια! Πολύ μου άρεσε το σχόλιό σου!
Μα είδες τί πλάσμα; Σου προτείνω απαραιτήτως τον δίσκο του The Italian. Είναι ιταλικές και ναπολιτάνικες μπαλάντες! Και μπορεί να μην είναι Κλάουντιο Βίλλα ή Ρομπέρτο Μούρολο, αλλά είναι πολύ καλή δουλειά με φοβερή επιλογή κομματιών.
Να σου πω κάτι... πιστεύεις ότι αν είχα αυτά που ζητάς θα ήμουνα εδώ, να ποστάρω; :))))))))))

Φιλάκια πολλά και υπομονή... θα 'ρθει άσπρη μέρα και για μας. ;)

μαριάννα είπε...

@ γιώργος κεντρωτής

Χαίρομαι που σου έδειξα κι εγώ κάτι. Και πιο πολύ χαίρομαι γιατί ξέρω καλά τί θα ξετρυπώσεις!!! :)
Έρχομαι από 'κει να δω τί βρήκες...

Juanita La Quejica είπε...

Τί Παίδαρος!
Με τον Murolo έχω μια καταπληκτική εκδοχή του Dicitencello vuie, όπου συνοδεύει την Amalia Rodriguez λίγο πριν πεθάνουν και οι δύο.
Δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες στη δύση τους, το ερμηνεύουν συγκλονιστικά. Κάπου το είχα βάλει και σε post, αλλά φαντάζομαι δε θα ισχύει πια το link του τραγουδιού. Στο στέλνω emailικώς.

μαριάννα είπε...

@ Juanita La Quejica

Παίδαρος δε θα πει τίποτα! Έτσι και βγει καλός ο Ιταλός... δεν παίζεται. Είναι και η άτιμη η κομψότητά του! Τους βλέπεις σε παπιά τα πρωινά να πηγαίνουν στη δουλειά και τρελαίνεσαι! Ντυμένοι άψογα! Πώς ήταν ο Στράτος κυρίλα την άλλη φορά; Ε, περίπου έτσι. Με τα κασκώλ, με τα παλτά τα δερμάτινα, με το παπούτσι να λάμπει από γυάλισμα. Άσε. Άλλος πολιτισμός, από το χλέμπουρα που το παίζει επανάσταση με τα 300 κιλά του, αξύριστος και με τη λίγδα στο μαλλί και γκομενίζει κιόλας! Κι είσαι ξενέρωτη που δεν τον θες! χαχαχαχαχα Με πάτησες στον κάλο και πήρα φόρα...
Με Αμάλια ο Μούρολο; Δεν το έχω. Με μεγάλη χαρά θα το λάβω φιλεναδίτσα μου αγαπημένη!

Φιλιά κι από δω!

ΥΓ. Έκλεισα εισιτήρια για Μάρτη! Κανονιστείτε ε; ;)

Juanita La Quejica είπε...

Τέλεια! Με το καλό!
Όσο για τον χλέμπουρα, ξέχασες να πεις ότι μέσα στο χάλι που περιγράφεις, έχει την απαίτηση εσύ να είσαι πάντα στην τρίχα, ακόμα και όταν καθαρίζεις το μπάνιο του και του τηγανίζεις κεφτεδάκια. Και πάλι, τον κώλο της γειτόνισσας όταν σκύβει να μαζέψει τα σκουπίδια στο διπλανό μπαλκόνι θα χαζεύει με πάθος, χαχα!!!

Ανώνυμος είπε...

O PATRIZIO ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ KAI NA KAΝΕΙ LIVE ΕΜΦΑΝΙΣΗ.ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΟΥ "FOREVER BEGINS TONIGHT" ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΤΟΥ "ANGELS",ΟΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ROBBIE WILLIAMS ΕΔΩΣΕ ΣΤΟΝ PATRIZIO ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΣΕ "UN ANGELO"

μαριάννα είπε...

@ ΙΩΑΝΝΑ

Ευχαριστούμε για την ενημέρωση και τις πληροφορίες Ιωάννα. Καλή επιτυχία να έχει το παλικάρι! Το άλμπουμ του "FOREVER BEGINS TONIGHT", το έχω σαφώς εδώ και κανα χρόνο. Πάντως προτιμώ τη φωνή του στα ιταλικά κομμάτια και πιστεύω ότι μόλις αποκτήσει την ανάλογη πείρα και καλλιέργεια της φωνής, θα είναι συγκρίσιμος των μεγάλων φωνών. Θεωρώ ότι έχει λαμπρό μέλλον.
Να 'σαι καλά!

Ανώνυμος είπε...

Τον τυπο δεν τον εχω ξανακουσει. Το κομματι ειναι οντως απο τα πιο ωραια μαζι με τα εξης..
1)Catena
2)Vierno
3)Voce 'e notte

Nu salut a tutt quant ccà!

μαριάννα είπε...

Συμφωνώ με την επιλογή των τραγουδιών σου! Υπέροχα τραγούδια και τα τρία! Με πολλές εκτελέσεις. Αγαπημένα. Με Mario Trevi, Claudio Villa, Roberto Murolo...
Ναπολιτάνος είσαι; Ή σπουδάζεις εκεί; :)
Ο Patrizio Buanne πάντως έχει μέλλον. Πιστεύω ότι σύντομα θα είναι από τους καλύτερους...
Αλλά υπήρξανε και τα θηρία βρε παιδί μου του ναπολιτάνικου τραγουδιού. Πού να τα βάλει κανείς μαζί τους!

Χάρηκα που μας βρήκες. Να περνάς... :)