Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Σφυράτε ορέ γειτόνοι! Κόψανε τον Κούλογλου; Γενιά των 700 ευρώ; Έλα ρε! Αετίσιο μάτι ο μπαγάσας! Πού την είδε; Αφού είναι αόρατη απ'την πείνα!


Καλά... εκεί κόβανε τον Κούλογλου κι εγώ τσαλαβουτούσα στις λίμνες; Γιατί θα μιλούσε για τη γενιά των 700 ευρώ; Έλα ρε!!! Θα ξεστόμιζε τέτοια ανακρίβεια; Πού την είδε αυτή τη γενιά; Τί μάτι αετίσιο έχει; Αφού κοντεύει να εξαφανιστεί από την πείνα, πού στην ευχή την είδε ο Κούλογλου; Αιδώς Αργείοι! Φέρτε πίσω τα παιδιά μας που φύγανε όλα, εκτός Ελλάδας γιατί δεν αντέχουν την ανεργία και την ξεφτίλα της ακρίβειας και των μισθών!!! Ξανακάνατε τους Έλληνες μετανάστες και μας τσακίσατε! Ποτέ άλλοτε στο μισό αιώνα της ζωής μου δεν ένιωσα τέτοια ανασφάλεια και τόση απόγνωση! Τί ντροπή αισθάνομαι... να με κοιτούν με οίκτο οι ξένοι που είμαι Ελληνίδα! Να είναι μοιρασμένα τα παιδιά μου σε τρεις χώρες για να ζήσουν, να μας έχουν βουτήξει στη φτώχεια και την ανέχεια και να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους ή τις πολυτελείς επαύλεις τους, σαν την Μαρία Αντουανέτα. Λες και δεν συζητάει όλη η Ευρώπη για την ακρίβεια της Ελλάδας! Λες και δε μας κλαίει όλη η Ευρώπη για τη φτώχεια και το χάλι μας! Λες και δεν σχολιάζουν την Ελλάδα των δυο ταχυτήτων! Των φουκαράδων και των χλιδιαρέων! Οι σελέμπριτις της ξεφτίλας, οι αμόρφωτες λαϊκάντζες των σκυλάδικων και της μαγκιάς του προσωπικού παρκαδόρου της μουράτης πόρσε! Βρωμάει η τηλεόραση και ζέχνει, από τις σκυλούδες με τη σιλικόνη και το δόντι το 'στραφτερό που περνάνε το άλλο ήθος και κόψανε τον Κούλογλου! Το ρεπορτάζ χωρίς σύνορα θα μας τα έδειχνε. Γκαβοί είμαστε όλοι και δεν τα βλέπουμε.


ΣΤΕΛΙΟ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΜΕ ΧΙΛΙΑ! ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ! ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΦΩΝΗ ΩΣ ΤΩΡΑ. ΕΔΩ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ...

ΚΑΙ Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΣ ΤΩΡΑ ΠΟΡΕΙΑ ΣΟΥ!

Την λήξη της συνεργασίας της με τον δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η ΕΡΤ ΑΕ. Στην ανακοίνωση, η ΕΡΤ αναφέρει ότι δεν θα συνεχιστούν στην επόμενη τηλεοπτική σεζόν οι εκπομπές "Θεματική Βραδιά" και "Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα" και ευχαριστεί τον κ. Κούλογλου για τη συνεργασία τους.

Με επιστολή του ο δημοσιογράφος, γνωστοποίησε το περιεχόμενο άλλης επιστολής που είχε αποστείλει προς τον Γενικό Διευθυντή Τηλεόρασης της ΕΡΤ Δημήτρη Γόντικα στις 9/5. Στην επιστολή του μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι: "Ως αιτία για τη διακοπή της συνεργασίας αναφέρεται το περιεχόμενο των εκπομπών μου και ειδικότερα το γεγονός ότι προγραμμάτισα την προβολή της έρευνας για την γενιά των 700 ευρώ και την ακρίβεια, παρότι η διοίκηση μου ζήτησε να την ματαιώσω".

Ο ΣΥΝ, με ανακοίνωσή του κατήγγειλε: "Την απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ και το καθεστώς λογοκρισίας και φίμωσης που επιχειρείται να επιβληθεί και ζητάει την ανάκληση της απόφασης και τη συνέχεια των εν λόγω εκπομπών".

Στον Στ. Κούλογλου απάντησε με νέα ανακοίνωση ο Δ. Γόντικας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι "ήδη ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Α.Ε κ Χρήστος Παναγόπουλος στην συνάντηση που είχαμε οι τρεις μας την 12η Μαΐου 2008 σας ενημέρωσα ότι η ΕΡΤ δεν προτίθεται vα εντάξει εκ νέου στο πρόγραμμά της τις εκπομπές «Θεματική βραδιά» και «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα», καθώς η Διοίκηση της Εταιρείας θεωρεί ότι οι ανωτέρω εκπομπές έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους".


Πηγή: ΑΠΕ

Υπογραφές συμπαράστασης εδώ

132 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μα τι σας εχει πιασει με τον κουλογλου; ουτε τον πρωινο καφε να κοβανε!!!
αντε καιρος να ξανανοιξει η ΥΕΝΕΔ

ΥΓ: πως παει;;

μαριάννα είπε...

nag

Κατά 'κει πάει το πράμα σιγά σιγά. Απλά έχει αλλάξει μορφή. Αντί για εμβατήρια, σου έχουνε σκυλούδες. Είναι πιο σίγουρος τρόπος αποβλάκωσης και αποχαύνωσης. Και ανώδυνος. Δε διαμαρτύρεται κανένας. Αλλά κάποιες στιγμές χάνουνε τον έλεγχο και τους ξεφεύγει καμιά βλακεία. Γιατί αυτό βλακεία καθαρή ήταν. Έναν ποιοτικό δημοσιογράφο που τον έβλεπαν οι λίγοι συνειδητοί τηλεθεατές, αυτοί που επιλέγουν τί θα δουν και δεν επιλέγονται από τα ξέκ..λα, τον κάνανε Ήρωα. Τώρα να δεις τηλεθέαση εκεί που θα πάει!
Μα τόσο τους κόβει;

Καλά Μάνο μου. Ήσυχα. Έρχομαι Ιούνιο. Εσύ όλα καλά; Είχα δει στο μπλογκ σου ότι έφυγες. Επανήλθες;

Φιλιά!

Ανώνυμος είπε...

Και βεβαια εχει κλεισει τον κυκλο του.Σαν αρρωστεια!Η 'Θεματικη Βραδια',ειχε την τρομερη διαρκεια των δυο ή τριων χρονων το πολυ.Το 'Ρεπορταζ...',τι να μας πει,σιγα τα ωα!Αντε ν' αρχισετε να πηγαινετε και φανταροι απ' τα 18,γιατι μας τα 'χετε ζαλισει,με τα blogs σας,και τις διαμαρτυριες σας,και πιαστε και το καπιστρι,ΓΙΑΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗ MISS PAGKOSMIO AGGOYRI 2010,ΤΟ MUNDIAL ΤΗΣ ΠΕΛΟΤΑΣ(με πιανιεις!;)TOY 2022,ΚΙ ΕΠΙΣΗΣ ΛΙΓΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΟΥ ΚΟΥΛΟΓΛΕ,ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΨΥΛΛΟΥΣ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΛΩΝΟΥΜΕ!!!
Στα σοβαρα τωρα,απο χθες που διαβασα την ειδηση τα 'πηρα'.Αντε να δουμε τι σκ. θα βλεπουμε.'Εφαγε σουτ κι ο 'Εξαντας',την Μ.Τσοκλη την βαζουν καθε τριτη Πεμπτη απο δισεκτο ετος που ληγει σε 2 οταν η ληγουσα ειναι μακρα,ΑΛΛΑ,καθε Σ/Κ φλομωνουμε απο αμερικανικο και εγχωριο μπασκετ,συλλειτουργα και κλαρινα,και τις καθημερινες εχουμε την Μπιλλιω να το παιζει 'ποιοτητα',που μονο την Μιραντα Κουνελακη δεν εχει φερει ακομα,για να ολοκληρωσει το 'κανω TV το 2008,με κατι ρεταλια των '70'ς'.Και μη μου πειτε,ρε παιδια,να μην βλεπω τηλεοραση γιατι πρωτον την πληρωνω,δευτερον μ' αρεσει,και τριτον αμα την καταργησω θα μεινει κενο στο δωματιο,και θα δειχνει ασχημα!

-ΑΤΠ-

ΥΓ1.Οπως καταλαβες,θυμωσα!
ΥΓ2.Επισης ηθελε να κανει ρεπορταζ σχετικο με την Κινα και τους Ολυμπιακους Αγωνες,αλλλα η ΕΡΤ λεει αγορασε πολλες εκπομπες απο την Κινα,κι οι δικες του περρισευαν!

Xavier είπε...

Καλά έκανες και τσαλαβουτούσες στις λίμνες, γιατί όλα τ'άλλα είναι μαλακίες, όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς.

Xavier είπε...

...Με μερικές εξαιρέσεις, αλλά λιγοστές.

Ανώνυμος είπε...

σε παρακαλω! καλος ο κουλογλου αλλα τα ξε...λα δεν μας φταινε τιποτα τα καημενα!!

εφυγα...θα ξαναφυγω για κρητη... ουτε κι εγω ξερω τι κανω πια :)

Juanita La Quejica είπε...

http://www.petitiononline.com/RWF1/

Μου έστειλαν στο mail μου το παραπάνω link, σαν μια προσπάθεια διαμαρτυρίας.

μαριάννα είπε...

-ΑΤΠ-

Πες τα χρυσόστομη! Πες τα! Να εκτονωθούμε! Γιατί κατά τα λοιπά... σιγά να μην αλλάξει η Ελλάδα έτσι όπως την καταντήσανε!
Πάντως ή εγώ έχω γίνει υπερευαίσθητη, ή ποτέ άλλοτε δεν ξαναβρεθήκαμε σε ΤΕΕΕΕΕΕΕΕΤΟΙΟ χάλι! Και δε μιλάω για το θέμα Κούλογλου, μονάχα.
Πάντως ειλικρινά σκέφτομαι να ζήσω πια εκτός Ελλάδας. Στο Φάληρο δεν έχω νοίκι αλλά με το μισθό μου ή τη σύνταξη που θα πάρω, ζω δε ζω... ενώ αν πάω Ανδαλουσία ΚΑΙ νοικιάζοντας σπίτι 5άρι με πισίνα και γκαράζ και κουζίνα με όλα τα ηλεκτρικά, ολοκαίνουργιο, με τα ίδια λεφτά θα ζω πολύ καλύτερα!!! Το πιάνεις; Το χωράει ο νους σου;

μαριάννα είπε...

Xavier

Αυτές οι εξαιρέσεις μας κρατάνε και δεν πηδάμε. Και δεν κάνω την ψωνάρα, ούτε είμαι. Τρελαίνομαι όμως στην ιδέα να τα ξαναφάω στη μάπα από κοντά. Όταν ζήσεις εκτός Ελλάδας πολύ δύσκολα επιστρέφεις πια. Γιατί βλέπω ότι ακόμα και οι δικοί μου άνθρωποι έχουν εθιστεί στην κατάσταση αυτή, για λόγους επιβίωσης και δεν τρελαίνονται, όπως εγώ. Κάποιοι ακόμα και το διασκεδάζουν. Αντί να φρικάρουν.

μαριάννα είπε...

Juanita La Quejica

Καλά έκανες και το έβαλες. Το ξέχασα. Έχω υπογράψει από το μεσημέρι. Το είχα δει στην ανζετά και μπήκα αμέσως. Μετά έκανα το ποστ. Και καλό είναι να το προσθέσω κιόλας, μήπως κάποιοι δεν το ξέρουν!

Να 'σαι καλά!

faraona είπε...

Mariana μου
μπηκα και υπεγραψα.Αισχος.Τι να πει κανειος.Δεν θα μεινει τιποτε ορθιο.

μαριάννα είπε...

faraona

Αααααχ! Πού να βρεθεί το όρθιο να μείνει Νατάσσα μου! Αφού όλα καταποντισμένα είναι! Σκέφτομαι το καλοκαίρι και με πιάνουν σύγκρυα. Θυμάμαι τον περσινό εφιάλτη και ανατριχιάζω. Μια είδηση ρε παιδιά για να πεις ένα μπράβο έχετε ακούσει τα τελευταία χρόνια; Ή να νιώσεις λίγη αισιοδοξία; Ψυχοκατάθλιψη όλη η ελληνική πραγματικότητα...

Καλό βράδυ! Φιλιά!

κοκκινη κισσα είπε...

Μαριάννα μου εξοργίστικές γελοιότητες.Εχουμε γυρίσει ούτε εγώ ξέρω πόσα χρόνια πίσω.Η εκπομπή του Κούλογλου ηταν όαση για όσους επιλέγουν ακόμη την κρατικη τηλεόραση για ενημέρωση.
Η βλακεία τους γίνεται επικίνδυνη.
Η πλήρης χειραγώγηση,αίσχος.
Ελλάδα όχι χώρα για να ζείς,αλλά χώρα για να φεύγεις!!!Τέτοιο χάλι...

μαριάννα είπε...

κόκκινη κίσσα

Δυστυχώς Έφη μου, αυτό που λες ισχύει. Θυμάμαι παλιά που μιλούσαν για το κύμα της μετανάστευσης τέλη της δεκαετίας του '50 και την δεκαετία του '60. Δεν υπήρχε οικογένεια που να μην είχε κάποιον συγγενή στην Αμερική, Αυστραλία, Γερμανία, Σουηδία ή Ελβετία.
Το ίδιο θα γίνει και τώρα. Απλά αλλάζει το είδος των μεταναστών. Μπορεί να μην πλένουν πιάτα, αλλά οι καλύτεροι επιστήμονες Έλληνες και τα νιάτα που έχουν μυαλό και απαιτήσεις, θα τα κερδίσουν οι πολιτισμένες χώρες.
Σιγά μην κάτσουν οι νέοι να βλέπουν τους Σκυλάδες να έχουν κατακλείσει τα μέσα και ότι ποιοτικό να κόβεται μαχαίρι! Απροκάλυπτα και χωρίς αιδώ...

Καλησπέρα...

Ανώνυμος είπε...

Καλή η προσθήκη των υπογραφών ...
Κάτι είναι κι αυτό μέσα στην όλη πατσαβουριά ....
Δεν βλέπω καθόλου τηλεόραση , αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να βλέπουμε να καταρρέουν τα πάντα γύρω μας κι εμείς περι άλλα να τυρβάζουμε ....

Ανώνυμος είπε...

Γητεύτρια δεν μπορείς να φανταστείς πόσο με εκφράζεις. Φτάνει η ώρα που έχω να διαλέξω αν θα μείνω εδώ ή θα πάω Ελλάδα για καλοκαίρι και μιλάμε όλα αυτά που είπες είναι ότι ακριβώς σκέφτομαι. Με πιάνει συνέχεια πονοκέφαλος τις τελευταίες μέρες που τα σκέφτομαι.
Μας έχουν καταντήσει μετανάστες. Λαχταράω όσο τίποτα να πάω πίσω γιατί όπως και να το κανει κανείς η χώρα του είναι το σπίτι του, αλλά μάλλον εδώ θα μείνω.
Που να πάω; αν πάω ελλάδα θα δουλέψω σε μία δουλεια για 3 μήνες με 600e το μήνα όπως συνέβαινε μέχρι τα 22 μου που ζούσα ελλάδα, ενώ εδώ παίρνω τα τριπλάσια. Δεν παίζεται η κατάσταση στην ελλάδα. Με πονάει πάρα πολύ που συμβαίνει όλο αυτό.
Την ντοπή που λες την έχω νιώσει κι εγώ άπειρες φορές, δε ξέρεις πόσο σε καταλαβαίνω.΄
Είναι αβάσταχτο αυτό το πράγμα να καταντάς να νιώθεις μειονεκτικά για το από που προέρχεσαι.
Και ήθελα να σε ρωτήσω στο παρελθόν για αυτό. Τελικά δεν το νιώθω μόνο εγώ. Και εμένα έξω με βλέπω να μένω. Και δεν το θέλω καθόλου. Τεράστιες οι ανασφάλειες και η μοναξιά μακριά από το σπίτι σου. Εδώ είναι όλα όμορφα -πραγματικά όμορφα- και τακτοποιημένα. αλλά δεν τα χαίρομαι γιατί νίωθω ότι είναι ξένα. Και πάντα θα είναι όπως και να το κάνεις.
Το χειρότερο από όλα πιστεύω ότι είναι ότι έχουν περάσει το μήνυμα ότι οι αυξήσεις και η ακρίβεια έχουν να κάνουν με το ευρώ και πράγματα ξενόφερτα και ο κόσμος δεν ξέρει ότι παντού πλέον είναι φτηνότερα να ζεις απ' ότι στην ελλάδα.

μαριάννα είπε...

silia

Κι εγώ μια από τα ίδια. Τηλεόραση δεν βλέπω καθόλου εδώ. Δεν έχω καν στο δωμάτιό μου, έχει μία ο γιος μου στο δικό του. Στην Ελλάδα όμως βλέπω, αλλά επιλεκτικά. Και ο Κούλογλου ήταν από αυτές που βλέπαμε, μαζί με δυο τρεις άλλες εκπομπές. Το θέμα είναι καθαρά ποιοτικό και έτσι θα έπρεπε να σκεφτούν οι... ιθύνοντες.
Οι εκπομπές με ποιότητα, όχι μόνο δεν κόβονται, αλλά υποστηρίζονται και ενισχύονται, ειδικά από τα κρατικά κανάλια. Με κάθε θυσία. Όχι ελαφρά τη καρδία να σε κόβει και μάλιστα λογοκρίνοντάς σε!
Δύσκολοι καιροί φιλενάδα! Οι κακοί ξανάρχονται! ;)

μαριάννα είπε...

Ελενάκι

Είμαστε ακριβώς στην ίδια θέση. Ακριβώς όμως. Και τα δυο μου αγόρια δε θα γυρίσουν Ελλάδα με τίποτα. Η κόρη μου δεν αντέχει εκτός Ελλάδας και ευτυχώς εδώ και μερικούς μήνες, βολεύτηκε, σε ιδιωτική φυσικά δουλειά. Για Ελλάδα, έχει από τις καλύτερες συνθήκες, σε εξαιρετικό περιβάλλον, πέντε λεπτά από το σπίτι μας και με εξαιρετικούς ανθρώπους. Αλλά αυτό συμβαίνει μια στα χίλια και αν. Και ο μισθός της για τα ελληνικά δεδομένα, νορμάλ. Παίρνει και επίδομα πτυχίου.
Αλλά είχε φάει και τρελή ανεργία και είχε δουλέψει και σε απίστευτες ιδιωτικές, ψυχοβγαλτικές-ψυχοκαταναγκαστικές εταιρείες, χωρίς επιδόματα, χωρίς υπερωρίες...
Οπότε κι εγώ αν σκεφτώ σαν μάνα συναισθηματική, θέλω τα παιδιά μου κοντά μου. Ήδη τα έχω στερηθεί πολύ. Αλλά αν σκεφτώ με τη λογική, θα ομολογήσω πως χίλιες φορές καλύτερα έξω. Οπουδήποτε αλλού είναι καλύτερα. Η Ελλάδα είναι απερίγραπτη πια. Αν είσαι λίγο ευαίσθητος, θα σπάσει το στομάχι σου. Αν είσαι πολύ, θα σε στείλει...
Κι εγώ δεν αντέχω πια. Και δεν αντέχω ούτε την αμορφωσιά, τον εγωκεντρισμό και την αγένεια των συμπολιτών, όχι μόνο των πολιτικών τις συμπεριφορές. Κάθε φορά που πάω Ελλάδα κόβω φλέβες. Διπλοπαρκάρει και σε κλείνει και χάνεται. Διπλοπαρκάρει και δεν μπορείς να περάσεις και τσαντίζεται που τον ενοχλείς. Σου κλείνει την πόρτα του γκαράζ ένα τέταρτο και σου λέει πώς κάνεις έτσι κυρά μου;
Μη σου πω ότι στην πολυκατοικία σιχαίνομαι τον εγωκεντρισμό και τη γαϊδουριά των περισσοτέρων. Γιατρών και δικηγόρων και άλλων υποτίθεται που έχουν κι ένα ρημαδοπτυχίο. Κανονισμός Πολυκατοικίας εδώ και χρόνια δεν υφίσταται. Δυνατά και με τσαμπουκά! Κάνουν τα λαμόγια ότι θέλουν και αν μιλήσεις το λιγότερο θα είναι να βρεις το αυτοκίνητο με καρφιά στα λάστιχα και με σπρέυ παντού! Το έχουν κάνει σε πολλούς, δεν το λέω έτσι. Κάποιος που είχε τη Διαχείριση έκλεψε τα λεφτά των κοινοχρήστων. 35.000 ευρώ. Και το ομολόγησε. Τα χρειαζόμουν είπε. Ξαναπληρώσαμε, και βάλαμε δικηγόρο που τον έχουμε μοσχοπληρώσει 3-4 φορές. Δικαστήρια, εφέσεις. Τρία χρόνια τώρα, πληρώνουμε το ρεμάλι κι από πάνω. Αυτός χαλαρός και κυριλέ και προπάντων ελεύθερος.
Πες μου εσύ αν μπορείς να ζήσεις σε τέτοια χώρα. Αυτά που σου λέω, είναι σταγόνα στον ωκεανό. ΚΟΛΑΣΗ. Πλέον αν θες να περιγράψεις την ΚΟΛΑΣΗ, θα λες ελληνική καθημερινότητα, απλή και χωρίς αναποδιές. Γιατί αν τύχουν και αναποδιές... άστο καλύτερα.
Το μόνο που σώζει τον Έλληνα, είναι τα τρία πουλάκια του χαραχτήρα του. Αν τύχει και δεν είσαι γεννημένος με πολλά καντάρια αναισθησία, δεν επιβιώνεις.
Δυστυχώς και λίγα λέω και το ξέρουμε όλοι. :((((
Και ν' αλλάξουν κόμματα και πολιτικές, για τα προσεχή 100 χρόνια, η Ελλάδα καμία ελπίδα δεν έχει με το επίπεδο πολιτών που έχει διαμορφώσει μέσω των ΜΜΕ. Μετά τα εκατό... ίσως, αλλά χλωμό το βλέπω. Καταλαβαίνεις τώρα γιατί λέμε κάτω τα χέρια από τον Κούλογλου και οτιδήποτε μας απέμεινε ποιοτικό;

Φιλιά!

Θράσος είπε...

Μην αγχώνεστε, έχουνε κρατήσει όλα τα επεισόδια από τον ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΟΛΕΜΟ του ΦΩΣΚΟΛΟΥ. Ο συνταγματάρχης Βαρτάνης (έτσι δεν λεγόταν;) επιστρέφει.
Καλές μέρες καθαρών Ελλήνων

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Πριν σχολιάσω, θέλω να σε ρωτήσω.

Το ποστ αυτό είναι σατιρικό ή εννοείς όσα γράφεις για την συμπαράσταση στον Κούλογλου;

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

.
Juanita La Quejica
σε παρακαλώ, αν σου στείλουν κανένα μέηλ που να μας καλούν να διαμαρτυρηθούμε για καμμιά απόλυση εργαζομένου που δεν ανήκει στην ελίτ των μεγαλοδημοσιογράφων ή των μεγαλοσυγγραφέων (α λα Σωτηροπούλου), γράφτο μας κι αυτό.

Αν μάλιστα την διαμαρτυρία αυτή την έχουν "ξεσηκώσει" ο Κούλογλου ή η Σωτηροπούλου ή η Στεφανή ή η Κοινωνία των (δε)κάτων, τότε πρέπει να το ξέρουμε οπωσδήποτε για να ανταποδώσουμε κι εμείς το ενδιαφέρον τους για τους απλούς εργαζόμενους πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στα μέσα.

μαριάννα είπε...

θράσος

Το κακό είναι Θράσο μου ότι πολύ χειρότερα μας περιμένουν από το Φώσκολο. Οι Θέμοι και τα σκυλάδικα καλά κρατούν.

μαριάννα είπε...

Κ.σ-Μ.

Καθόλου σατυρικό δεν είναι το ποστ και την εννοώ τη συμπαράσταση στον Κούλογλου.

Επειδή σε ξέρω καλά όμως και εμπιστεύομαι την καθαρότητα και τη δικαιοσύνη που σε διέπει, θέλω να ξεκαθαρίσω αν δεν έχεις καταλάβει, τη δική μου θέση.

Δεν γνωρίζω τους υπόλοιπους που αναφέρεις. Αν Στεφανή εννοείς την ζωγράφο την περσινή, την έχω ακουστά μόνο από την ιστορία του λογοκριθέντος έργου.

Δεν καταλαβαίνω όμως καθόλου τί σχέση έχουν όλα αυτά.

Πολύ απλά, ο Κούλογλου για μένα ως τηλεθεατής, είναι ένας δημοσιογράφος με συνέπεια, με ποιότητα και όταν είμαι εκεί παρακολουθώ το ΡΧΣ.

Το ότι κόπηκε έτσι όπως διάβασα από την είδηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, με ενόχλησε αφάνταστα, με θορύβησε ως προς την ποιότητα της κρατικής τηλεόρασης και ως το προς τα πού οδηγείται.

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ καλές εκπομπές υπάρχουν και τις κόβουμε;

Αντί να τις στηρίζουμε με νύχια και με δόντια;

Κι επιπλέον. Το ότι δεν ενέδωσε στο να μην κάνει την εκπομπή για την ακρίβεια και τη γενιά των 700ευρώ, το έκρινα ως ένα ακόμα υπέρ του.

Δεν κατάλαβα γιατί να μην του συμπαρασταθούμε και δεν καταλαβαίνω και τον συσχετισμό που κάνεις.

Δηλαδή συμπαραστεκόμαστε μόνο σ' αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση στα μέσα; Με ποιό σκεπτικό;

Κι επίσης τί πρόσβαση στα μέσα έχει ο Κούλογλου ακριβώς;

Juanita La Quejica είπε...

Μιας και απευθύνεσαι προσωπικά σε εμένα κ.σ-μ., ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω το σχόλιό σου.
Υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο που μου διαφεύγει, σχετικό με το για τί και για ποιούς πρέπει να διαμαρτυρόμαστε στα blogs;
Αν ναι, τότε μάλλον μου έχει διαφύγει. Και δεν με αφορά κιόλας.
Κατά καιρούς, σε σχέση με την ΕΡΤ -μιας και είμαι μία από αυτούς που την πληρώνουν, θέλοντας και μη- διαμαρτυρίες έχω υπογράψει για παράδειγμα για την διάλυση του Kosmos 9.36 και την απομάκρυνση πολλών όχι μεγαλοδημοσιογράφων, αλλά μεγαλομερακλήδων της παγκόσμιας μουσικής, ανθρώπων της ηλικίας μου και παρόμοιας επαγγελματικής και οικονομικής κατάστασης με εμένα, white collar labour δηλαδή, που παλεύουμε με τον μήνα να επιβιώσουμε.
Το ότι δεν φτάνουν στα αυτιά μας τα επαγγελματικά προβλήματα, οι απολύσεις κλπ πολλών από εμάς, των κατοίκων της Ελλάδας, είναι αρκετός λόγος για να μην διαμαρτυρόμαστε για όσους ενημερωνόμαστε; Επειδή έχουν ήδη πρόσβαση στα μέσα και μπορούν να "βολευτούν" από μόνοι τους;
Δεν είναι επαρκές επιχείρημα για μένα, ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω.

μαριάννα είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με την Juanita La Quejica και θέλω να κάνω και μια επισήμανση.

Το ότι ο Κούλογλου είχε εκπομπή στην τηλεόραση δεν του παρέχει αυτομάτως και πρόσβαση στα μέσα.

Και μην ξεχνάμε ότι είναι και πολύ σκληρός χώρος και ιδιαίτερα ανταγωνιστικός.

Δεν είμαστε και μαθημένοι από συμπαραστάσεις συναδελφικές σ' αυτούς τους χώρους όπου ο ανταγωνισμός των συγκροτημάτων, ή αυτός του ιδιωτικού και κρατικού φορέα, αλλά και μεταξύ δημοσιογράφων, είναι μεγάλος.

Και η συμπαράσταση η δική μας, γίνεται για να θορυβηθούν από τις πολλές υπογραφές και διαμαρτυρίες οι... υπεύθυνοι και να νιώσουν την κοινή γνώμη απέναντί τους και όχι για να γνωστοποιηθεί το θέμα, που έκανε ντόρο έτσι κι αλλιώς.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Juanita La Quejica, κι εγώ δεν καταλαβαίνω τι δεν κατάλαβες από το σχόλιο-παράκλησή μου. Είπα κάτι δυσνόητο;

Επαναλαμβάνω, ότι σε παρεκάλεσα να με ενημερώσεις αν τύχει και δεις κάπου να συγκεντρώνουν υπογραφές διαμαρτυρίας για κάποιον άλλο εργαζόμενο που έχασε τη δουλειά του.

Δέχομαι ότι δικαιούσαι να μην σε αφορά κάτι τέτοιο. Στο ζήτησα, όμως, επειδή εγώ θα ήθελα να υπογράψω μια τέτοια διαμαρτυρία, γιατί με αφορά και ενδιαφέρομαι για τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους και δεν είναι τόσο "πλούσιοι και διάσημοι" και τόσο κρατικοδίαιτοι σαν τον Κούλογλου.

Νομίζω ότι αυτή τη φορά εκφράστηκα απλά και με σαφήνεια και θα μπορέσεις να με καταλάβεις.

μαριάννα είπε...

Κ.σ-Μ.

χαχαχαχαχαχα! Μπήκα στα Παρατράγουδα και διάβασα την συνέντευξη της Έρσης Σωτηροπούλου! Τώρα κατάλαβα ποιά εννοούσες!
Μην αδικείς βρε τον Κούλογλου. Δεν έχει σχέση... Το ότι δούλευε στο κρατικό κανάλι δεν το θεωρώ προνόμιο. Τα ιδιωτικά πληρώνουν απείρως καλύτερα. Και η Μαρία Χούκλη δουλεύει εκεί. Θα την πεις κρατικοδίαιτη;

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Χαίρομαι που είμαστε συγχρόνως ον,

αντί, λοιπόν, να κάνουμε μεγάλους μονολόγους θα σου πρότεινα να κάνουμε κάπως πιο ...διαλεκτική τη συζήτηση, για να καταλήξουμε και σε κάποια συμπεράσματα και να μην μείνουμε στις καταγγελίες και τους αφορισμούς.

Όταν γράφεις για συμπαράσταση στον Κούλογλου, σε τι ακριβώς ζητάς να του συμπαρασταθούμε; Ή σε τι θέλεις να του συμπαρασταθείς;

υ.γ.
οk, δέχομαι τη διευκρίνησή σου ότι δεν κάνεις σάτιρα. Αλλά μη μου πεις ότι δεν είναι σατιρική η ερώτησή σου "τί πρόσβαση στα μέσα έχει ο Κούλογλου ακριβώς"; Aν την υποβάλλεις σοβαρά, μπορώ να σου πω τι πρόσβαση έχει ο Κούλογλου σε σχέση με τον Φώτη Παπαγιαννάκη, που, ομοίως, έχασε τη δουλειά του αλλά δεν τον ανέφερε κανένα κανάλι, καμμία εφημερίδα, κανένα ραδιόφωνο, κανένα μπλογκ. Και κανείς δεν άνοιξε σελίδα διαμαρτυρίας για τον Φώτη Παπαγιαννάκη.
Ούτε για την Ελευθερία Ανδρέου.
Ούτε για την Μαρία Μάτση.
Ούτε για τον Γιώργο Αλεξόπουλο...

Να συνεχίσω; Ή να περιοριστώ στους πλούσιους και διάσημους κρατικοδίαιτους δημοσιογράφους;

μαριάννα είπε...

Συμφωνώ για διαλεκτική συζήτηση απολύτως. :)

Όταν είπα τί πρόσβαση έχει ο Κούλογλου στα μέσα το εννοούσα. Δεν ήταν ειρωνία, ούτε σάτυρα.

Γιατί είμαι σίγουρη ότι έχει μικρότερη πρόσβαση από πολλούς άλλους.

Και εξηγώ.

Το ίδιο του το κανάλι δε γίνεται να βοηθήσει, ακόμα κι αν θέλουν, σωστά;

Τα άλλα, τα ιδιωτικά γιατί να το προβάλλουν και σκασίλα τους σε τελική. Ο Κούλογλου δεν είναι Θέμος. Δεν έκανε νούμερα για να τον διεκδικούν με μανία και είναι και σοβαρός και δεν τους κάνει.

Το κακό είναι ότι για τα ονόματα που αναφέρεις δεν έχω ιδέα, όντας εκτός ελληνικής πραγματικότητας εδώ και καιρό.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Τότε, ευχαρίστως να σου δώσω μια εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας και να σου πω και γι αυτά τα ονόματα. Αλλά πρώτα να τελειώνουμε με την προηγούμενη ερώτηση.

Σε τι ακριβώς ζητάς να συμπαρασταθούμε στον Κούλογλου;
Ή σε τι θέλεις να του συμπαρασταθείς εσύ;

μαριάννα είπε...

Επίσης να σου πω πως επί της ουσίας και το έγραψα κιόλας, προσωπικά με ενδιαφέρει να δείξουμε την αντίθεσή μας στην αντίληψη του κρατικού καναλιού, που λέει κάνει ότι θέλει με τα λεφτά μας.

Πληρώνουμε και έχουμε απαίτηση να μας σέβονται. Διεκδικούμε και απαιτούμε ΠΟΙΟΤΗΤΑ.

Ο Κούλογλου θα βρει το δρόμο του γιατί είναι αξιόλογος δημοσιογράφος. Συνεπής και σοβαρός. Εκτός αν ξέρεις κάτι που δεν ξέρω.

Σημασία έχει να καταλάβουν οι υπεύθυνοι των κρατικών, ότι δεν θέλει ο κόσμος την τηλεόραση ούτε κατευθυνόμενη, ούτε σκυλάδικο!

Ειδικά την κρατική.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Α! και είναι διαφορετικό πράγμα να λέμε ότι "ο Κούλογλου δεν έχει πρόσβαση στα μέσα" από το "έχει μικρότερη πρόσβαση από πολλούς άλλους"

Η ουσία είναι πως έχει πρόσβαση, γι αυτό ακριβώς του ...συμπαραστέκονται τόσοι.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Μάλλον γράφαμε μαζί γι αυτό και δεν μου απάντησες ακόμα σε τι θέλεις να του συμπαρασταθείς.

Η απαίτηση για ποιότητα, είναι ξεχωριστό ζήτημα, εκεί δεν νομίζω πως διαφωνούμε.

μαριάννα είπε...

Συμπαράσταση εννοώ την αντίθεσή μας στην παρέμβαση και στο κόψιμο. Να αφήνουν τους δημοσιογράφους να κάνουν ελεύθερες εκπομπές και να μην τις λογοκρίνουν κατά το δοκούν και κατά το συμφέρον.

Juanita La Quejica είπε...

Αν ενδιαφέρεσαι τόσο κ.σ-μ. για την επαγγελματική τύχη των συμπολιτών μας, είμαι σίγουρη ότι θα βρεις άλλους τρόπους, πέραν των blogs, της Juanita ή της Γητεύτριας, για να ενημερώνεσαι και να πράττεις κατά συνείδηση. Πιο συστηματικούς και με μεγαλύτερη "βαρύτητα" και "αποτελεσματικότητα". Εξακολουθώ να μην βλέπω καμία σύνδεση με το θέμα που έγραψε η Γητεύτρια.
Το ότι δεν έχουμε αρκετούς σπόρους και πρόσβαση για να φυτέψουμε μαϊντανό σε όλην την επικράτεια, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε και στις γλάστρες μας.
Αν πάντως φτάσει στα αυτιά μου το άδοξο και παράξενο κόψιμο κάποιου "μαϊντανού", δεν θα αμελήσω να σε ενημερώσω, αφού τόσο πολύ επιμένεις.

μαριάννα είπε...

Ουπς! Μόλις μου ήρθε ένα ενδιαφέρον λινκ με μια σχετική συζήτηση.

http://www.resaltomag.gr:80/forum/viewtopic.php?t=2353

Ρε τί πάθαμε!

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Δεν θεωρώ μαϊντανό κανέναν αληθινά εργαζόμενο που δεν αμείβεται σαν τον Κούλογλου.

Και ως εκ τούτου, δεν με ενδιαφέρει η τύχη κανενός κρατικοδίαιτου Κούλογλου που πληρώνεται χοντρά (δηλαδή εγώ κι εσύ τον πληρώνουμε).

Αλλά κι αυτό είναι άλλο θέμα, μιας και διακρίνω έντονη διαφορά πολιτικών θέσεων μεταξύ μας.

Juanita La Quejica είπε...

Ο φίλος που μου το έδωσε Μαριάννα, επιμένει για το κρυπτοφιλοαμερικανικό πρόσωπο του Κούλογλου και για στημένη εκπομπή που αφορά στον Πούτιν.
Όλα είναι πιθανά. Η ουσία είναι αλλού. Μια και δυο κρατικές εκπομπές, δεν μπορούν να κόβονται στη διάρκεια της χρονιάς, πριν ολοκληρωθεί το έργο που έχουν ήδη ξεκινήσει, εξαιτίας της οποιαδήποτε πολιτικής σκοπιμότητας, χωρίς να υπάρχει έλεγχος, αξιολόγηση, μια πιο διαφανής διαδικασία σε τελική ανάλυση. Γιατί όπως και να το κάνουμε, μιλάμε πάντα για κρατική επιχείρηση, και το κράτος το αποτελούμε όλοι.

Juanita La Quejica είπε...

Ο "μαϊντανός" είναι ένα παράδειγμα, στο πλαίσιο του εδάφους της χώρας και του μπαλκονιού μας. Γι αυτό και είναι σε εισαγωγικά.
Αν δεν το κατάλαβες, δεν μπορώ να το γράψω πιο παραστατικά.
Το ότι το χρησιμοποιείς έτσι, αλλοιώνει το πνεύμα μου. Και αυτό δεν έχει να κάνει με πολιτικές πεποιθήσεις.

Juanita La Quejica είπε...

Εδώ θα σας αφήσω, γιατί οι white collar workers χρειαζόμαστε και το beauty sleep μας.

μαριάννα είπε...

Λοιπόν για να ξεκαθαρίζω. Επειδή νιώθω πάντα ο τελευταίος τροχός και εντελώς μωρόχαυλη και αθώα. Δεν ξέρω τί κρύβει ο καθένας πίσω του και μπροστά του.

Εκείνο που ξέρω είναι ότι ο Κούλογλου είχε μια σοβαρότητα και μια συνέπεια τόσα χρόνια, και μια ποιότητα.

Και θα ήθελα τα κρατικά κανάλια να υποστηρίζουν σοβαρές και ποιοτικές εκπομπές.

Τώρα ο καθένας θα πει το μακρύ του και το κοντό του και η λάσπη θα πέφτει από παντού κι άντε να βρεις την αλήθεια.

«Τον έφαγε ο Λαζόπουλος, ήταν κατά του Μάκη, κατά του Πούτιν... και τρέχα γύρευε.»

Αυτά μόνο οι ίδιοι τα ξέρουν.

Και θα ξαναπάω στη λίμνη για βουτιές μου φαίνεται. :)

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Γητ, νομίζω ότι πάμε καλά ως τώρα γιατί διευκρινήσαμε κάποια σημεία.

Πρώτα ότι ο Κούλογλου έχει και παραέχει πρόσβαση στα μέσα και μετά ότι γράφοντας συμπαράσταση εννοείς "αντίθεση στην παρέμβαση και το κόψιμο". Γιατί διαβάζοντας περί συμπαράστασης νόμιζα πως πάσχει ο Κούλογλου.

Ωραία, με βάση όσα μου διευκρινίζεις πάω στην παρακάτω ερώτηση.

Αφού αναφέρθηκες στην ποιότητα των εκπομπών του Κούλογλου, πιστεύεις ότι ο Κούλογλου είναι ο μόνος ποιοτικός παραγωγός εκπομπών στην Ελλάδα;

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Να σημειώσω ότι, όπως βλέπεις, δεν συμμετέχω σε καμμία συνωμοσιολογία.

Προχωράμε λοιπόν διαλεκτικώς;

μαριάννα είπε...

Όχι φυσικά! Δεν είναι ο Κούλογλου ο μόνος. Αλλά τώρα ετέθη θέμα Κούλογλου.

Εξήγησέ μου... είμαι σίγουρη πως κάτι παραπάνω ξέρεις.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Δεν ξέρω τίποτα παραπάνω για το θέμα, απλώς θέλω να ξεκαθαρίζω τι εννοώ αν δεν έγινα κατανοητή με το πρώτο μου σχόλιο. Είδες ότι ήδη η Xoυανίτα έγραψε πως όσα σχολιάζω δεν συνδέονται με το θέμα. Συνδέονται όμως, δεν νομίζω να έχεις αντίρρηση και να νομίζεις ότι είμαι εκτός θέματος. Αν είναι έτσι, μπορώ να σταματήσω τη συζήτηση.

μαριάννα είπε...

Κάθε άλλο. Είναι απολύτως εντός θέματος όσα λες και με αφορούν ως πολίτη που θέλει να ενημερώνεται και να παίρνει θέση. Με ξέρεις ότι αγαπώ το δίκιο των ανθρώπων όπως κι εσύ, κι μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες για την επικράτηση της ποιότητας και του δίκιου.
Προχωράμε λοιπόν...

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Οκ, πάμε παρακάτω τότε. Συνεχίζω από εκεί που μείναμε.

Αν υπάρχουν κι άλλοι ποιοτικοί γιατί δεν διαμαρτύρεσαι που ο Κούλογλου πήρε απευθείας ανάθεση την εκπομπή και δεν έκανε η ΕΡΤ διαγωνισμό ώστε να κριθούν αξιοκρατικά οι επιθυμούντες; Γιατί διαμαρτύρεσαι μόνο για το κόψιμο; Mε τις αναθέσεις που δέχτηκε ο κάθε Κούλογλου δεν νιώθεις την ανάγκη να διαμαρτυρηθείς;

Και ο Κούλογλου γιατί δέχτηκε μια ανάθεση επειδή απλώς γιατί άρεσε στον τότε πρόεδρο; Δεν είναι λογικό, αφού πήρε με τέτοιο τρόπο την εκπομπή του, να την χάσει με τον ίδιο τρόπο: επειδή δεν αρέσει στον τωρινό πρόεδρο;

μαριάννα είπε...

Είμαι κατά των προτιμήσεων και των αυθαιρέτων αναθέσεων. Δεν γνωρίζω πώς γίνονται οι αναθέσεις αυτών των εκπομπών. Αν όμως μια εκπομπή έστω με ανάθεση, είναι επιτυχημένη, ποιοτική και την αγαπά ο κόσμος, διαφωνώ με το να κοπεί γιατί δεν αρέσει στον νέο πρόεδρο.
Εδώ όμως δεν ετέθη επισήμως τέτοιο θέμα.
Του είπαν ορθά κοφτά ν' αλλάξει περιεχόμενο στην εκπομπή που αφορούσε τη γενιά των 700 ευρώ και την ακρίβεια.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Έχω και μία άλλη ερώτηση, άσχετη όμως με το θέμα. Αλλά μιας και σε βρήκα θα ήθελα την άποψή σου.

Τι πιστεύεις; Ένας γιος αγωγιάτη δικαιούται να ασχολείται με την πολιτική;

Aν εγώ σου έλεγα πως δεν δικαιούται, θα με κατηγορούσες για κοινωνικό ρατσισμό;

μαριάννα είπε...

Ένας γιος αγωγιάτη μορφωμένος; Ή ένας γιος αγωγιάτη, αγωγιάτης;

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Εγώ Μαριάννα, διαφωνώ το ίδιο και με το νέο πρόεδρο και με τον παλιό. Σκέψου μόνον πόσοι άλλοι αδικήθηκαν κόντρα στην εύνοια που απόλαυσε ο Κούλογλου.

Και σκέψου ακόμα πως μπορεί να έκανα καλύτερη εκπομπή από τον Κούλογλου (εγώ δεν συμφωνώ βέβαια για την ποιότητα Κούλογλου) και δεν σου δόθηκε η ευκαιρία να το μάθεις.

Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα, την απομάκρυνση Κούλογλου την θεωρώ απόλυτα δίκαιη και συνεπή ως προς τους όρους που δέχτηκε ο ίδιος ο Κούλογλου: Μ' αρέσεις, σε παίρνω - δεν μ' αρέσεις, σε κόβω.

Διαφωνείς;

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

(ένας γιος αγωγιάτη, μορφωμένος. Απαντώ για να σε διευκολύνω. Αλλά πιστεύω ότι η μόρφωση έπεται της ηθικής ως απαραίτητο προτέρημα ενός πολιτικού)

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

χαχαχα! διoρθώνω:


"Και σκέψου ακόμα πως μπορεί να έκαναN" όχι "να έκανα"!

Δεν έχω σχέση με το αντικείμενο.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

διορθώνω και το "ηθικής" - άλλο λάθος. Εννοώ ήθους και εντιμότητας

μαριάννα είπε...

Για να ξεκαθαρίζω. Τον Κούλογλου δεν τον ξέρω παρά μόνο μέσα από τις λίγες εκπομπές που βλέπω όταν είμαι στην Ελλάδα. Θεωρούσα ότι έχει ποιότητα και μένει. Όπως η Χούκλη, ο Σπύρος ο Παπαδόπουλος, η Σεμίνα κτλ.
Όταν κάποιος παίρνει μια εκπομπή, κάποιος θα μείνει εκτός. Αυτό είναι σαφές. Και θα βολευτεί κάπου αλλού. Δεν νομίζω ότι αν πάρει μια εκπομπή ο Κούλογλου ή ο Παπαχελάς ή ο Τσίμας, αδικείται κάποιος άλλος. Μία και μοναδική θέση έχουν τα κρατικά κανάλια;

μαριάννα είπε...

Ηθικού αγωγιάτη ή όχι;

μαριάννα είπε...

χαχαχαχαχαχα

Λοιπόν αν ένας πολιτικός είναι έντιμος και ικανός, ασχέτως επαγγέλματος πατρός ή καταγωγής, δικαιούται σαφώς να ασχολείται με την πολιτική.

Κληρονομικώ δικαίω την θέλουμε την πολιτική; Όχι δα.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Δηλαδή θεωρείς άδικη τη μεταχείρισή του; Σου επαναλαμβάνω ότι την θεωρώ δικαιότατη. Πήρε την εκπομπή του επειδή άρεσε στον τότε πρόεδρο και την χάνει γιατί δεν αρέσει στον τωρινό. Για μένα είναι μία συνεπής πράξη της διοίκησης της ΕΡΤ. Δεν μπορεί να παραβλέπουμε τον τρόπο που ωφελήθηκε ο Κούλογλου και να στεκόμαστε στον τρόπο που "χάνει".

Για να στο πω πιο καθαρά: Καλά να πάθει.

Και πιο "χριστιανικά": Μάχαιρα έδωσε και μάχαιρα θα λάβει.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

"Καλά να πάθει" γιατί όταν διακόπηκε η σύμβαση τόσων και τόσων άλλων συμβασιούχων δεν τον είδα να κάνει καμμιά διαμαρτυρία για τους απολυμένους.

Και δεν νομίζω ότι δεν τους ...συμπονούσε. Υποθέτω ότι δεν ήθελε να δυσαρεστήσει τα αφεντικά του για όσο καιρό τον έτρεφαν.

Γιατί λοιπόν να συμπαρασταθώ στον Κούλογλου;

μαριάννα είπε...

Δεν γνωρίζω τον τρόπο πρόσληψής του. Διαφωνώ με την αιτία της απόλυσής του.

Κατά το σκεπτικό σου όμως, όσοι προσλαμβάνονται επί πασόκ να απολύονται επί νέας δημοκρατίας και τούμπαλιν; Ανεξαρτήτως αξίας;

Κι επίσης. Ο Κούλογλου ήταν ο μόνος που ευνοήθηκε, αν ευνοήθηκε, επί πασόκ;

Οι άλλοι ευνοημένοι απολύθηκαν;

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Λοιπόν αν ένας πολιτικός είναι έντιμος και ικανός, ασχέτως επαγγέλματος πατρός ή καταγωγής, δικαιούται σαφώς να ασχολείται με την πολιτική. Κληρονομικώ δικαίω την θέλουμε την πολιτική; Όχι δα.

Να υποθέσω λοιπόν πως όποιος εκφράζει αντίθετες απόψεις, μπορεί να κατηγορηθεί για κοινωνικό ρατσισμό; Eγώ λέω ότι μπορεί.

μαριάννα είπε...

Για συμβασιούχους μη μιλάμε. Εκατέρωθεν προσλήφθηκαν και όλοι το ήξεραν ότι ρισκάρουν. Και σχεδόν όλοι έμειναν.
Μη μιλήσουμε για τους αγροφύλακες!!! :ΡΡΡΡΡΡΡΡ

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Πραγματικά δεν γνωρίζω αν προσλήφθηκε επί Πασόκ. Και δεν εστιάζω καθόλου εκεί που νομίζεις. Ύστερα, όσους δημοσιογράφους τυχαίνει να ξέρω, είναι όλοι στις θέσεις τους, δεν απολύθηκε κανείς παρά τους φόβους ορισμένων πράσινων ότι θα τους διώξουν.

μαριάννα είπε...

Δεν είσαι σαφής. Τί ακριβώς λένε οι απόψεις αυτού που κατηγορείται για κοινωνικό ρατσισμό;

Να κληροδοτείται η εξουσία; Από πατέρα σε θυγατέρα και από μάνα σε γιο; Και να μην δικαιούται γιος μη πολιτικού να έχει ρόλο πολιτικό;

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Επί πλέον, ο Κούλογλου δεν είναι πασόκ για να λέμε ότι τον "διώκουν" γι αυτό το λόγο.

Όταν μάλιστα το 1989 το εκδοτικό κατεστημένο είχε στοχοποιήσει το πασόκ και τον Ανδρέα, ο Κούλογλου, θέλοντας να σταθεί στον εργοδότη του, Το Βήμα, ήταν σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις επιδιώξεις των αφεντικών του. Τη διάλυση του πασόκ, εννοώ και υποθέτω ότι δεν διαφωνείς.

Τότε μάλιστα ο Κούλογλου, για να χτυπήσει τον Τσοβόλα, είχε γράψει το "περίφημο" επικριτικό για τον Τσοβόλα άρθρο "Ο Μήτσος της Ρήνης από τους Μελισσουργούς της Άρτας" με υπότιτλο "Ο γιος του αγωγιάτη!".

Είχε γίνει μεγάλος ντόρος τότε με την ελιτίστικη άποψη αυτού του "σοβαρού" κυρίου δημοσιογράφου.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Για συμβασιούχους μη μιλάμε. Εκατέρωθεν προσλήφθηκαν και όλοι το ήξεραν ότι ρισκάρουν. Και σχεδόν όλοι έμειναν.

Ε, κι ο Κούλογλου το ήξερε ότι ρισκάρει. Γιατί να του συμπαρασταθώ λοιπόν; επειδή είναι ...ριψοκίνδυνος;

μαριάννα είπε...

Ε μίλα κοπέλα μου να καταλάβω πού το πας. Μ' έσκασες τόση ώρα! ;)

Ααααα... αυτά δεν τα ήξερα.

Μα σου είπα δεν ξέρω τίποτα παραπάνω από αυτά που σου είπα.

Και η βασική μου διαφωνία είναι η υποβάθμιση της ποιότητας του κρατικού καναλιού.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Καλύτερα να μην κάνουμε σύνδεση μεταξύ των δύστυχων ομήρων συμβασιούχων των 400 ευρώ με τον ακριβοπληρωμένο Κούλογλου. Ή μήπως ο Κούλογλου έκανε εκπομπή για να τους ...συμπαρασταθεί;

Mπααααααα, δεν νομίζω να έκανε.

μαριάννα είπε...

Γράφεις:
Ε, κι ο Κούλογλου το ήξερε ότι ρισκάρει. Γιατί να του συμπαρασταθώ λοιπόν; επειδή είναι ...ριψοκίνδυνος;



Δεν συμπαρίστασαι στον Κούλογλου, αλλά στην δυνατότητα να ανεβάζουν και να κατεβάζουν εκπομπές ανάλογα με το αν αρέσουν και δηλώνεις την αντίθεσή σου στην υποβάθμιση της ποιότητας στα κρατικά κανάλια.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Μα αυτό που σου έγραψα για την τότε ρατσιστική του αντίληψη, δεν έχει καμμία σχέση με την απομάκρυνσή του από την ΕΡΤ. Στο είπα, άλλωστε, ότι η ερώτηση ήταν άσχετη.

Για όλα τα άλλα όμως, τι λες; Ακόμα άδικη βρίσκεις τη μεταχείρισή του;

Eγώ γιατί την βρίσκω δίκαιη; Τόσο λάθος εκτίμηση κάνω;

μαριάννα είπε...

Δηλαδή είμαι κατά της αυθαιρεσίας των Προέδρων. Όποιοι κι αν είναι κι απ' όποιον χώρο.

Κατά τα λοιπά, ξέρεις ότι δεν διαφωνούμε επί της ουσίας.

μαριάννα είπε...

Ναι. Την βρίσκω άδικη για το απότομο κόψιμο μιας εκπομπής. Και δεν τόν έκοψαν για τους λόγους που εσύ θα ήθελες. Γι αυτό διαφωνώ.

μαριάννα είπε...

Να σε ρωτήσω κάτι άλλο.

Αν υποθέσουμε ότι ο Κούλογλου ήταν άμεμπτος και άψογος ηθικά και σαν χαραχτήρας. Θα συμφωνούσες και πάλι με τον τρόπο που κόπηκε;

μαριάννα είπε...

Δηλαδή προσπαθώ να σου πω να εξετάσεις το θέμα σαν ένορκος και όχι υποκειμενικά και συναισθηματικά.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Δεν συμπαρίστασαι στον Κούλογλου, αλλά στην δυνατότητα να ανεβάζουν και να κατεβάζουν εκπομπές ανάλογα με το αν αρέσουν και δηλώνεις την αντίθεσή σου στην υποβάθμιση της ποιότητας στα κρατικά κανάλια.

Mα μόλις παραπάνω έγραψες ότι "τώρα ετέθη θέμα Κούλογλου." Δεν έγραψες ότι τώρα ετέθη θέμα υποβάθμισης ποιότητας.

Και δεν διαφωνώ μ' αυτό, καθότι το ζήτημα "ποιότητας" είναι χρόνιο και το ζήτημα Κούλογλου είναι επίκαιρο. Επομένως, η κίνηση διαμαρτυρίας γίνεται για τον Κούλογλου και σ' αυτόν είναι η συμπαράσταση, όχι στην ποιότητα.

Το γράφεις άλλωστε και στο ποστ με κεφαλαία:

ΣΤΕΛΙΟ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΜΕ ΧΙΛΙΑ!

Eγώ δεν είμαι μαζί του, απέναντί του είμαι.

Και ούτε τον ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΣ ΤΩΡΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ. Όχι μόνον γιατί ό,τι έκανε το έκανε με γερή αμοιβή και με τα λεφτά μου. Προσωπικώς το θεωρώ αυτονόητο να κάνει κάποιος καλά τη δουλειά του, ακόμα κι αν δεν τα χοντροπαίρνει σαν τον Κούλογλου.

Αλλά και γιατί περνούσε έντεχνα και ρατσιστικές και ελιτίστικες και νεοταξίτικες θέσεις.

μαριάννα είπε...

Αν διαβάσεις το κείμενό μου όμως θα δεις ότι βασικά με εξαγρίωσε το θέμα της γενιάς των 700ευρώ και της ακρίβειας. Εκεί επικεντρώνω. Και στα μέσα σχόλια μου το ίδιο.

Φυσικά και συμπαραστέκομαι λοιπόν σε κάποιον που κάνει εκπομπή θέμα που με καίει και τον κόβουν. Και φυσικά από όσα μέχρι τώρα γνωρίζω τον θεωρώ συνεπή και ποιοτικό.

Τώρα αν βγει στη φόρα μια βιογραφία του που θα αποδεικνύει άλλα, θα διαμορφώσω άλλη άποψη.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Αν υποθέσουμε ότι ο Κούλογλου ήταν άμεμπτος και άψογος ηθικά και σαν χαραχτήρας. Θα συμφωνούσες και πάλι με τον τρόπο που κόπηκε;

Δεν με ενδιαφέρει ούτε ο χαρακτήρας του ούτε η ηθική του καθένα. Εφόσον δεν αντανακλά στις εκπομπές του, δικαίωμά του να είναι ό,τι νομίζει και ό,τι του υπαγορεύει το ήθος και η παιδεία του. Θεατής και χρηματοδότης του είμαι, δεν είμαι η μαμά του ούτε ο άγγελος της ηθικής.

Ναι, θα συμφωνούσα, εφ' όσον με τον ίδιο τρόπο κέρδισε αυτή την ανάθεση. Γιατί να έχω αντίρρηση για κάτι που και ο ίδιος δέχτηκε; Kαι για μια κατάσταση που γνώριζε πολύ καλά αλλά το βούλωνε για όσο καιρό τον βόλευε;

Να μην επαναλαμβάνομαι: Μ' αρέσεις, σε παίρνω, δεν μ' αρέσεις σε κόβω. Aξιοκρατικά κέρδισε την ανάθεση μήπως;

μαριάννα είπε...

Όχι όμως ότι θα συμφωνήσω ποτέ με το κόψιμο μιας εκπομπής που μας καίει και μας κόφτει, επειδή δε συμφέρει αυτούς που δημιούργησαν αυτή την κατάσταση. Μιας Νέας Μετανάστευσης.
Γιατί σου τονίζω και πάλι. Δεν έκοψαν τον Κούλογλου ΤΩΡΑ γιατί δεν εγκρίνουν τον χαραχτήρα του. Γιατί δεν τον έκοβαν 5 χρόνια τώρα;
Τον έκοψαν γιατί δεν προσάρμοσε τα λεγόμενά του στις απαιτήσεις τους.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Αν διαβάσεις το κείμενό μου όμως θα δεις ότι βασικά με εξαγρίωσε το θέμα της γενιάς των 700ευρώ και της ακρίβειας. Εκεί επικεντρώνω. Και στα μέσα σχόλια μου το ίδιο.

Το ζήτημα ήταν η άρνηση της ΕΡΤ να δεχτεί το ταξίδι του στην Κίνα. Έστω και προσχηματικώς. Ποια γενιά των 700 ευρώ; Γι αυτή τη γενιά μιλάνε καθημερινά στα κρατικά κανάλια. Τον Κούλογλου θα φοβόντουσαν; Αστεία θα λέμε τώρα;

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Ενδεικτικώς, πάρε ένα από τα κολπάκια του Κούλογλου:

Ο 11χρονος γιος της Αίντα Αλ Ανσάρι σκοτώθηκε σε έναν βομβαρδισμό. Ο γιος της Σου Νιέντερερ είναι ένας από τους 1500 αμερικανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο Ιράκ. Η φρίκη του πολέμου μέσα από τις παράλληλες ιστορίες δύο γυναικών και το πολιτικό αδιέξοδο των ΗΠΑ

Καταλαβαίνεις τι κάνει;

μαριάννα είπε...

Μιλάνε; Γιατί εγώ όσο ήμουν εκεί... η τηλεόραση ζει στον κόσμο της χλίδας, της γκλαμουριάς, των σελέμπριτις και δείχνει την Ελλάδα ως Ελλάδα των βορείων προαστίων.

μαριάννα είπε...

ΑΝ ΗΞΕΡΕΣ
Αν ήξερες πόσο σε αγαπάμε
θα κρυβόσουν
δεν θα τα έκανες όλα άνω- κάτω
με το πάθος
που σκότωσε τριακόσιες χιλιάδες ανθρώπους
στη Χιροσίμα
ή που μάζεψε τα βράχια στο φεγγάρι
για να τα κάνει σκόνη
αναζητώντας σε
αναζητώντας το χαμένο σου στήριγμα

Στίχοι του Λέοναρντ Κοέν.

Αυτά έλεγα εχθές στο μπλογκ του Μπόσκο.
Η κακιά ειρήνη που κρύφτηκε. Και το κακό πάθος... που σκότωσε τόσο κόσμο. Αποπροσανατολισμός και το βάρος αλλού γι αλλού.

μαριάννα είπε...

Καταλαβαίνω λοιπόν τί θες να πεις...
Και δε διαφωνώ εδώ. Μόνο που εγώ ζώντας έξω δεν ξέρω λεπτομέρειες.

Να τα ξεχωρίσουμε λοιπόν.

Ένα θέμα είναι ο Κούλογλου, όπου μπορεί να είναι όπως τα λες, οπότε κι εγώ θα διαμορφώσω άλλη άποψη όταν ενημερωθώ.

Και ένα δεύτερο είναι τα κρατικά κανάλια, η ποιότητα που οφείλουν να κρατούν και η δημοκρατική συμπεριφορά τους. Διαφωνούμε εδώ;

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Ο κουτοπόνηρος Κούλογλου που υποτιμά την νοημοσύνη μου, με βάζει στο τριπάκι να λυπηθώ το δράμα των δύο μανάδων, αλλά ...ξεχνάει να σημειώσει ότι το ενδεκάχρονο παιδάκι είναι ένα αθώο θύμα και ο νεκρός αμερικανός στρατιώτης είναι ένας από αυτούς που το σκότωσαν. Και βαφτίζει την αμερικανική αγριότητα σαν "πολιτικό αδιέξοδο"

Πάρε κι άλλο ένα να δεις πώς περνάει έντεχνα την εξομοίωση των εγκληματιών με τους ομοφυλόφιλους
O πολιτισμός που σκοτώνει

Ε, μια ο γιος του αγωγιάτη, μια οι εγκληματίες αντάμα με τους ομοφυλόφιλους, μια η μάνα η Τούρκα και η μάνα η Γκρέκα, σαν πολλά ολισθήματα δεν σου φαίνονται για έναν ποιοτικό δημοσιογράφο;

μαριάννα είπε...

Γελάω... Ναι πολλά ολισθήματα μου φαίνονται αλλά δεν τα ήξερα.
Σου είπα θα ενημερωθώ και θα διαμορφώσω άποψη.

Αυτό δεν αίρει την πατάτα της κρατικής τηλεόρασης.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Και ένα δεύτερο είναι τα κρατικά κανάλια, η ποιότητα που οφείλουν να κρατούν και η δημοκρατική συμπεριφορά τους. Διαφωνούμε εδώ;

Στο έγραψα παραπάνω πριν με ρωτήσεις: Η απαίτηση για ποιότητα, είναι ξεχωριστό ζήτημα, εκεί δεν νομίζω πως διαφωνούμε.

Kαι πώς θα μπορούσα να διαφωνώ για την δημοκρατικότητα και την αξιοκρατία;

Αλλά επιμένω, πως όλα αυτά δεν συνδέονται με την υπόθεση Κούλογλου. Βαρέθηκα πια να διαβάζω κάθε τόσο τα βάσανα της ελίτ των δημοσιογράφων, των συγγραφέων, των καλλιτεχνών - αυτοπροσδιοριζόμενων ή μη.

Βαρέθηκα να βλέπω κινήσεις συγκέντρωσης υπογραφών για την πάρτη τους. Ας πάνε να ζητήσουν συμπαράσταση από το συνάφι τους. Πότε μάζεψαν όλοι αυτοί "οι πλούσιοι και διάσημοι" υπογραφές για τον Φώτη Παπαγιαννάκη που έχασε τη δουλειά του από τη Μινέρβα; Για την Ελευθερία Ανδρέου, που έχασε τη δουλειά της στα πενήντα της επειδή η Εlite πήγε στη Boυλγαρία; Για την Μαρία Μάτση που δεν ανανέωσαν τη σύμβασή της στη ΔΕΠ που έπαιρνε τρεις κι εξήντα από τα stage; Ή για τον Γιώργο Αλεξόπουλο που δούλευε στην καθαριότητα του Δήμου και τέλειωσε κι η δική του σύμβαση;

Του Κούλογλου δηλαδή η σύμβαση πρέπει να ισχύει διά βίου και να ξεσηκωνόμαστε επειδή του την έκοψαν;

Σκασίλα μου Μαριάννα. Αυτός έχει ήδη βγάλει το χρήμα της αρκούδας. Οι παραπάνω που σου έγραψα δεν έχουν ούτε για τις μικρές καθημερινές ανάγκες τους.

Φανταστικά τα ονόματά τους, αλλά δεν αλλάζει τίποτα στην ουσία.

μαριάννα είπε...

Έριξα μια ματιά στα Παρατράγουδα στο λινκ που μας έδωσες. Θα το διαβάσω προσεκτικά.
Εμ, εσύ έχεις υλικό γι αυτό. Εγώ δεν ήξερα τίποτα απ' όλα αυτά.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

"Αυτό δεν αίρει την πατάτα της κρατικής τηλεόρασης."

Ναι δεν την αίρει, κι αν το θέμα σου ήταν η πατάτα της κρατικής τηλεόρασης θα είχα διαφορετική προσέγγιση. Αλλά το θέμα σου είναι η συμπαράσταση στον ποιοτικό Κούλογλου που όσο καιρό έτρωγε τις πατάτες της κρατικής τηλεόρασης ήταν ευχαριστημένος. Τώρα που του τις έκοψαν, δεν σημαίνει ότι αυτές που έφαγε πρέπει να τις ξεράσει στα μούτρα μου.

Ας τις κάνει αναρρόφηση.

(θυμήθηκα τον Χάρι Κλιν)

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

(χρόνια είχα να καθήσω τόσες ώρες για ζωντανή συζήτηση στο ίντερνετ)

μαριάννα είπε...

Πάντως μάλλον θα βγούνε πολλά στη φόρα αν κρίνω κι από το λινκ που έδωσε η Χουανίτα...

Δυστυχώς... Τίποτα όρθιο ρε παιδιά. Κουράστηκα. Ψυχικά κουράστηκα. Πού διάολο να πιαστείς;

μαριάννα είπε...

Κι εγώ τα ίδια. Και είσαι και δεινή συζητήτρια με επιχειρήματα δυνατά και πολύ το απόλαυσα απόψε!

μαριάννα είπε...

Σε λίγο δε θα τολμώ να υπερασπιστώ κανέναν μη βγει στη φόρα ο κακός χαμός! Έλεος πια... σιχάθηκα να απομυθοποιώ ανθρώπους.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Εγώ δεν ήξερα τίποτα απ' όλα αυτά.

Κι εγώ μόλις μάθω ότι όλοι αυτοί οι εγωκεντρικοί τύποι, ασχοληθούν με κάτι πέρα από τον εαυτό τους και την "άδικη τύχη" τους, που τους έριξε στη φίμωσή τους (μου χου!) και στη μαύρη ανεργία θ' αλλάξω γνώμη και θα τους ...συμπαραστέκομαι.

μαριάννα είπε...

Και μια και είπες για Χάρρυ Κλυν. Θα το παίζω Τραπάκουλας από δω και πέρα.
Ναι από δω πέρασε το τέρας. Αλλά δεν το είδα. Βόσκαγα τα πρόβατα δω πέρα παραπέρα!

μαριάννα είπε...

Μωρέ με τόσα που μαθαίνεις και απομυθοποιείς τους πάντες, καλά δεν κάνω και χώνομαι στα ποιήματα και στα ταξίδια που δε με προδίδουν ποτέ; ;)

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Δεν είδα το λινκ που έδωσε η Χουανίτα, αλλά αν πρόκειται περί συνωμοσιολογίας δεν θέλω να ξέρω, μου φτάνει η προσωπική γνώση και νομίζω πως είναι αρκετή για να έχω διαμορφωμένη άποψη. Δεν θέλω να αδικώ τους ανθρώπους, και όσες φορές επιμένω για κάποιους δεν είναι γιατί κάτι έφτασε στ' αυτιά μου μέσω τρίτων.

Πριν λίγο καιρό, είδα να ξεσκίζουν τον Ασκητή γιατί παραπληροφορήθηκαν για κάποιες δήθεν δηλώσεις του στην τηλεόραση. Είχα τρόπο και βρήκα το οπτικοακουστικό υλικό της συγκεκριμένης εκπομπής. Τα έχασα με το ράδιο αρβύλα που έκανε κάποιους μπλόγκερς να ζητούν μέχρι και την καταγγελία του στην ευρωπαϊκή ένωση, και τη διαγραφή του από τον επιστημονικό του σύλλογο.

Και τα χάνω κάθε φορά που βλέπω τους μπλόγκερς να παίρνουν χωρίς ασφαλή δεδομένα θέσεις υπέρ ή κατά κάποιου ζητήματος ή κάποιου προσώπου.

Εμμονές κι αυτές οι δικές μου...

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ:
Γνωρίζετε δηλαδή ότι η πάλη των τάξεων παραμένει ιστορικά αδικαίωτη, ενώ η διεθνής καπιταλιστική μεθοδολογία σαμποτάρει την πρωτοβουλία της κολχόζνικης ιδιοκτησίας με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας σεχταρισμός που αποπροσανατολίζει τις μάζες και τις αφήνει σε ένα τέλμα ιδεολογικής σύγχυσης με ανεπανόρθωτες συνέπειες, ανεπανόρθωτες συνέπειες επαναλαμβάνω, στην ανάπτυξη του Κινήματος της εργατικής τάξης και της αποδέσμευσής της από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά;

ΤΡΑΜΠΑΚΟΥΛΑΣ:
Εμ βέβαια παιδάκι μου. Ε τώρα που τά ‘κανες λιανά τά ‘χω πιάσει όλα. Όλα τα κατάλαβα. Στουπόχαρτο τά ‘χω πάρει. Όλα.

ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ:
Άρα δέχεστε την ανάγκη δημιουργίας, ύπαρξης και λειτουργίας – και στο Λέτσοβο – μιας Οργάνωσης-βάσης.

ΤΡΑΜΠΑΚΟΥΛΑΣ:
Ε βέβαια παιδάκι μου. Πώς δε δεχόμαστε; Τούβλα είμαστε; Να μην δεχτούμε εμείς το συμφέρον μας; Δεν θέλουμε να πούμε; Να πέσει να μας πλακώσει το σπίτι μας;

ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ:
Πολύ ωραία. Άρα υπάρχουν οι βασικές συμφωνίες.

ΤΡΑΜΠΑΚΟΥΛΑΣ:
Βέβαια παιδάκι μου. Χωρίς συμφωνία πράμα δε γίνεται. Άμα δε συμφωνήσεις να δώσεις το καπάρο πώς να γίνει; Χωρίς καπάρο δε γίνεται τίποτα.

ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ:
Χα χα χα… Δε χρειάζεται καπάρο. Ειλικρινά. Και την άποψή σας αυτή θα την εκτιμήσει πάρα πολύ το Κόμμα.

ΤΡΑΜΠΑΚΟΥΛΑΣ:
Το Κόμμα; Ποιό Κόμμα;

ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ:
Ε ένα είναι το Κόμμα.

ΤΡΑΜΠΑΚΟΥΛΑΣ:
Ένα είναι το Κόμμα; Γιατί να είναι ένα;

ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ:
Πόσα να είναι;

ΤΡΑΜΠΑΚΟΥΛΑΣ:
Πολλά νά ‘ναι. 5-6 καμιά 70αριά, 80, 85. Τα Κόμματα όσο πιο πολλά είναι τόσο το καλύτερο βρε παιδί μου.

---------

ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ:
Ααααααααααααααααααααααααααα… (πέφτει στον γκρεμό)

ΤΡΑΜΠΑΚΟΥΛΑΣ:
Θεός σχωρέσ’ τον άνθρωπο. Όρκο παίρνω τούτος πολύ καλός άνθρωπος ήτανε. Έφυγε και ξέχασε κι εδώ πέρα την οργάνωσ...εεε το καπέλο του. Μυστήρια πράματα. Μυστήρια παιδί μου. Ο άνθρωπος πήγε κι έπεσε μεσ’ στον γκρεμό. Γκρεμοτσακίστηκε. Την ώρα που ετοιμαζόμασταν να φτιάξουμε εμείς την Οργάνωση. Άιντε να πάει το κίνημα με τέτοιους χαμένους μπροστά. Α ρε χαμένε. Αμ εγώ θα την φτιάξω, χαμένε, την Οργάνωση. Όχι τώρα εμείς θα αφήνουμε την πάλη των τάξεων ιστορικά αδικαίωτη ενώ η διεθνής καπιταλιστική μεθοδολογία σαμποτάρει την πρωτοβουλία της κολχόζνικης ιδιοκτησίας με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας σεχταρισμός που αποπροσανατολίζει τις μάζες και τις αφήνει να πλένε σ’ ένα τέτοιο… και… σ’ ένα… και μετά πάει έπεσε στον γκρεμό κι άφησε και το καπέλο του και πάει κι η Οργάνωση και καλά κρασά… Αμ πού θα πάει χαμένε, αμ εγώ θα την φτιάξω την Οργάνωση. Όχι θα αφήσουμε την πρωτοβουλία και την τάξη, τη διεθνή καπιταλιστική μεθοδολογία ενάντια στην πρωτοβουλία της κολχόζνικης…

----------

Ε. Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΤΡΑΜΠΑΚΟΥΛΑΣ:
(βάφει τα πρόβατα κόκκινα)
(στην προβατίνα) Κοκκινούλα μ’ κοκκινούλα μ’
(τραγουδάει) Μωρ’ τί τα θέλουμε τα όπλα τί τα θέμε τα σπαθιά…
(στην φωτογραφία του …………) Γειά σου Σύντροφε. Α ρε Σύντροφε. Όχι θα φύγουμε τώρα εμείς και η πάλη των τάξεων ιστορικά δικαιούται. Ενώ η διεθνής καπιταλιστική μεθοδολογία σαμποτάρει την πρωτοβουλία τη κολχόζνικη με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας… σεχταρισμός και να… και μετά έπεσε στον γκρεμό Σύντροφε και… πάει καλά του και καλά κρασά και από ‘δω πέρασαν κι άλλοι.

μαριάννα είπε...

Μα εγώ που σε ξέρω πια καλά... περιμένω ότι κάτι θα σκάσεις σε στυλ βόμβας, από στοιχεία. Και φυσικά ξέρω πόσο απεχθάνεσαι την ανακρίβεια, τη συνωμοσιολογία και την αδικία.
Το λινκ της Χουανίτας δεν το ξέρω κι ούτε το έχω ελέγξει. Γι αυτό είπα μπορεί να είναι και τόνοι λάσπης.
Κι επίσης ενώ σε εμπιστεύομαι και ξέρεις πόσο, θέλω να το ψάξω και να διαμορφώσω δική μου άποψη.
Αφού με ξέρεις... κι εγώ γκλάβα είμαι.
Για την ΕΡΤ βέβαια, και τη Διοίκησή της επιμένω να διαφωνώ κάθετα.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

ΣΤ. ΧΑΜΟΣ ΣΤΟ ΛΕΤΣΟΒΟ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Χαίρετε.

ΤΡΑΜΠΑΚΟΥΛΑΣ:
Χαίρεται. Κανείς δε χαίρεται εδώ. Γίνεται σκοτωμός. Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. Εδώ πέρα δεν χαίρεται κανείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Είμαστε από την τηλεόραση.

ΤΡΑΜΠΑΚΟΥΛΑΣ:
Κι εμείς είμαστε από ‘δω από το Λέτσοβο. Εδώ γεννηθήκαμε εδώ θα πεθάνουμε. 300-500 χρόνια, όσα ζήσουμε εδώ. Ενώ εσείς είστε χαζοχαρούμενοι εμείς εδώ είμαστε όλοι σκοτωμένοι. Εσείς μόνο χαίρεστε. Έτσι δεν είναι; Με τις αηδίες που μας δείχνετε, όλα τα σήριαλ και τις αηδίες. Κόψατε και τον Χάρυ Κλυν το καλό παιδί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Τέλοςπάντων. Πάντοτε έτσι γίνεται ο Βλάχικος Γάμος;

ΤΡΑΜΠΑΚΟΥΛΑΣ:
Όχι… Τούτα ‘δω τα πράματα τα οποία βλέπεις εξ’ αδιαιρέτου γίνονται εκ πρώτης όψεως για πρώτη και σημαντική φορά, πρώτη φορά γίνονται διότι δεν υπάρχει Οργάνωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Τί Οργάνωση;

ΤΡΑΜΠΑΚΟΥΛΑΣ:
Η Οργάνωση ρε χαμένε. Χαμένε ε χαμένε. Η Οργάνωση. Ετούτο εδώ το πράμα που βλέπεις είναι η πάλη των τάξεων, η οποία ως γνωστόν παραμένει ιστορικά αδικαίωτη. Ενώ η διεθνής καπιταλιστική μεθοδολογία σαμποτάρει την πρωτοβουλία της κολχόζνικης ιδιοκτησίας με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας σεχταρισμός που αποπροσανατολίζει τις μάζες και τις αφήνει να πλένε μέσα σ’ ένα… σ’ ένα τέτοιο πλένε… και μετά ήρθε κι έπεσε στον γκρεμό και πάει καλιά του και εξαφανίστηκε… καλός άνθρωπος ήτανε… εεε Θεός σχωρέσ’ τον… καλός ήτανε…

----

ας φανταστούμε ότι ο δημοσιογράφος λέγεται Κούλογλου

Καληνύχτα Μαριάννα.

μαριάννα είπε...

χαχαχαχαχαχαχαχαχα!

Άπαιχτο!!!!

μαριάννα είπε...

Καληνύχτα! Να 'σαι καλά! Ευχαριστώ για την παρέα και την κουβέντα! Θα ενημερωθώ και θα σου πω... ;)

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Όταν ψάξεις, δες κι αυτό:

http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_11_10/05/2008_269382

(από την καθημερινή είναι)

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

(κι αυτό που ήθελα να γράψω για τον Κόρφη το αφήνω γι αύριο)

μαριάννα είπε...

Κ.σ-Μ.


Καλημέρα! :)

Διάβασα το λινκ σου στα Παρατράγουδα, το λινκ της Χουανίτας και βρήκα και ένα πολύ διαφωτιστικό άρθρο στου Μαΐλη στο Ριζοσπάστη.

Την ανάρτησή σου στα Παρατράγουδα την βρήκα υπερευαίσθητη...υπερβολική. Η άποψη, δεν λογοκρίνω για να βγάλουν συμπέρασμα οι τηλεθεατές μόνοι τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υιοθετώ τα λεγόμενα του συνομιλητή μου, με βρίσκει σύμφωνη και τη θεωρώ λογική και δημοκρατική. Εν αντιθέσει με το κόψιμο που προτείνεις, και το οποίο κόψιμο εμπεριέχει καθαρά κατεύθυνση και υποκειμενικότητα. Άσχετα αν εσύ έχεις αγαθή πρόθεση. Εγώ ως τηλεθεατής θέλω να ακούσω τί λέει ο καθένας και να τον φτύσω μόνη μου.

Αυτά που του προσάπτουν στο άλλο λινκ για την κατάθεση του σε σχέση με τον αναρχικό... τα βρήκα παιδαριώδη. Δεν στοιχειοθετείται αδίκημα, αστεία πράγματα.

Το ζήτημα με τον γιο του αγωγιάτη δεν το βρήκα πουθενά για να διαβάσω το άρθρο παρά μόνο μια αναφορά σε κάποιο μπλογκ «μακελιό». Καθαρά προσωπική εκτίμηση του μπλόγκερ ότι άλλο έλεγε.

Το άρθρο του Μαΐλη πολύ ενδιαφέρον ιστορικά, αλλά καθαρά αριστερή άποψη και θέση, εντελώς υποκειμενική.

Με άλλα λόγια, εγώ που δεν χρεώνομαι κομματικά κάπου αυτή τη στιγμή, βρίσκω ότι ο Κούλογλου είναι θύμα των απόψεών του για την αριστερά και τον Ζαχαριάδη και του έχουν κηρύξει τον πόλεμο οι αριστεροί και θύμα για τον ίδιο λόγο του Λαζόπουλου και των φιλοκυβερνητικών, που του προσάπτουν ότι πάει να χαλάσει την καλλιέργεια φιλικών σχέσεων με τον Πούτιν, και φοβήθηκαν και το τί θα έλεγε στο Ρεπορτάζ του στην Κίνα.

Γι αυτό και αποφάσισαν να τον κόψουν συνδυαστικά με το ότι δεν τους άρεσε και η εκπομπή για την ακρίβεια και τη γενιά των 700ευρώ.

Δηλαδή ο Κούλογλου χρεώνεται στον μεσαίο χώρο και αυτό πληρώνει.

Για μένα δεν στοιχειοθετείται αδίκημα με όλα αυτά. Έχει δικαίωμα να κάνει την κριτική του και να λέει την άποψή του. και αυτό δεν αίρει την ποιότητα των εκπομπών του και το ενδιαφέρον των θεμάτων του. Ούτε όποιος δεν είναι αριστερός ή κάνει κριτική στην αριστερά, είναι πιόνι των Αμερικάνων. Ε δε μασάμε πια, μεγαλώσαμε...

Τα περί κρατικοδίαιτου και τα σχετικά, τα διάβασα στο Ριζοσπάστη και διαφωνώ κάθετα, στα έγραψα κι εχθές. Όποιος δηλαδή δουλεύει στα κρατικά μέσα είναι κατάπτυστος;

Το άρθρο του Ριζοσπάστη για όποιον ενδιαφέρεται:

Αξίζει να αγωνίζεται η εργατική τάξη, η νεολαία, ο λαός, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τους ίδιους, για να έρθει ο σοσιαλισμός; Πήγαν χαμένες οι θυσίες τόσων και τόσων κομμουνιστριών και κομμουνιστών, όπου Γης; Εγιναν στο κυνήγι μιας ουτοπίας, μιας μεγάλης ουτοπίας; Σε αυτά τα ερωτήματα, στα οποία οι κομμουνιστές έχουν αβίαστα έτοιμη την απάντηση, και μαζί τους πολλοί τίμιοι άνθρωποι, που διατηρούν έστω και ψήγματα αξιοπρέπειας και αγωνιστικότητας και που γνωρίζουν καλά, ότι δίχως το κομμουνιστικό κίνημα η ανθρωπότητα θα βρισκόταν άγνωστο πού, σε αυτά, λοιπόν, τα ερωτήματα, η ΝΕΤ, γενικά η ΕΡΤ, και ο γνωστός και μη εξαιρετέος Στ. Κούλογλου, που, για να εξυπηρετήσει σαφείς σκοπιμότητες, αποφάσισε να γίνει και «ιστορικός», είναι προκλητικά κατηγορηματικοί. Δεν το συζητούν καν: Οχι, δεν αξίζει να αγωνίζεται κανείς! Οι θυσίες πήγαν χαμένες! Η καλύτερη κοινωνία ήταν απλώς μια ουτοπία! Η μεγάλη ουτοπία του 20ού αιώνα!!!...

Συμπέρασμα: Καθίστε στ' αυγά σας. Υποταχθείτε στον ιμπεριαλισμό, κι ας σας κάνει αλοιφή. Ο μόνος δρόμος είναι αυτός της «νέας τάξης»...

Και σε ό,τι αφορά τον Κούλογλου, θα λέγαμε, ο μόνος δρόμος είναι αυτός της κυβερνητικής πολιτικής - και όχι μόνο - που αναγνωρίζει και αμείβει καλά τους υπαλλήλους της, όπως τον κύριο Στ. Κούλογλου και όλους αυτούς, που άφησαν κάπου στο νεανικό παρελθόν τις «επαναστατικές» ανησυχίες τους, για να δουν τα πράγματα με κυνικό «ρεαλισμό» και να προσαρμοστούν ανάλογα! Οπως ο κύριος Κούλογλου... Ο οποίος ανέλαβε να «διαφωτίσει» το τηλεοπτικό κοινό, για την ιστορική διαδρομή του κομμουνιστικού κινήματος, με την εκπομπή του, σε έξι συνέχειες, «Κομμουνισμός, η μεγάλη ουτοπία του 20ού αιώνα»!


Ο Νίκος Μπελογιάννης στην πρώτη δίκη
Κατ' αρχάς πρέπει να σημειωθεί και πάλι, ότι η ΕΡΤ δεν κάνει τον αντικομμουνισμό της μόνο με το «ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ», του Κούλογλου. Την ίδια δουλιά κάνει και η ΕΤ1, αλλά και ΕΤ-3, που, σε καθημερινή σχεδόν βάση, έχει αναλάβει την παρουσίαση γεγονότων της εποχής του ψυχρού πολέμου, όπου οι ΗΠΑ παρουσιάζονται ως ειρηνόφιλη δύναμη, σε αντίθεση με τη Σοβιετική Ενωση, και η CIA ως άγγελος φύλακας της ειρήνης, που αντιπαλεύει την... κακή Κα Γκε Μπε! Από ποιες υπηρεσίες προμηθεύεται η κρατική ΕΡΤ αυτά τα προβοκατόρικα; Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο υπουργός Τύπου είναι υπόλογοι και σ' αυτό.


Για να ευστοχήσει, ο Κούλογλου, δούλεψε με μαστοριά, τόσο σε εκείνα που έκανε, όσο και με εκείνα που φρόντισε να μην κάνει.

α) «Εντυσε» την εκπομπή με μια έντονη συναισθηματική φόρτιση και με ορισμένες αλήθειες, που ωστόσο δεν πήγαζαν απ' τον ίδιο, αλλά από κάποιες μαρτυρίες (Ελλη Παππά, Ζωή Νικηφορίδη, Τάκης Λαζαρίδης). Οι αναφορές τους ανέδειχναν την ηρωική στάση κομμουνιστών και κομμουνιστριών.

β) Ταυτόχρονα, όμως, δεν αντιμετώπισε αυτόν τον ηρωισμό ως αναπόσπαστο στοιχείο του ΚΚΕ, που διαπαιδαγώγησε αυτούς τους ήρωες (Μπελογιάννη, Νικηφορίδη κ.ά.). Οχι! Τους απέσπασε από το ΚΚΕ εντέχνως, τους αυτονόμησε, λες και μπορούσαν να γίνουν αυτό που έγιναν, δίχως το ΚΚΕ, και έκανε τη δουλιά του! Τέτοια ζητήματα, για τον Κούλογλου, είναι απλώς λεπτομέρειες, ή και ανύπαρκτα...


Μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
γ) Δημιουργώντας, ο Κούλογλου, ένα τέτοιο πλαίσιο, μπορούσε να «περνάει» καλύτερα τις ιστορίες βίας και αίματος, που συναντάει κανείς για τον Στάλιν σε όλα τα έντυπα και στα ντοκιμαντέρ των μυστικών υπηρεσιών, καθώς και στις «αντικειμενικές» ιστοριογραφίες των οπορτουνιστών και των παραιτημένων από την ταξική πάλη. Το ίδιο και για τον Ζαχαριάδη, που ταύτισαν το πρόσωπό του με ό,τι χειρότερο, για να πλήξουν το ΚΚΕ: Λαθολογία, αντιδημοκρατισμός, ανώμαλο εσωκομματικό καθεστώς, τυχοδιωκτισμός, σεχταρισμός, ακόμη και εγκληματικές προθέσεις...

δ) Κατά κανόνα, οι μαρτυρίες που επικαλέστηκε στις εκπομπές του, ο Κούλογλου, προέρχονται από αποστάτες (πρώην κομμουνιστές), που εδώ και πολλά χρόνια έχουν κάνει την παραμόρφωση της ιστορίας και την αβαθή ερμηνεία γεγονότων άλλοθι των ιδεολογικοπολιτικών επιλογών τους ενάντια στο ΚΚΕ. Αυτοί (ολόκληρος λόχος), περιδιάβηκαν με τον Κούλογλου τους δρόμους της αντικομμουνιστικής ιστορίας (Β. Νεφελούδης, Π. Δημητρίου, Λ. Τζεφρόνης, Λ. Κύρκος, Γρ. Φαράκος, Λ. Μαυροειδής, Π. Ανταίος, Φ. Λαζάρου. Μαζί τους ο Σεργκέι Χρουστσόφ και κάποιος Γάλλος ιστορικός... Κι από πίσω ο Γιάννης Μαρίνος της ΝΔ και του «Οικονομικού Ταχυδρόμου»! Αλλά και ο Τ. Λαζαρίδης, που όντως ξεκίνησε παλικάρι, αλλά κατέληξε φουκαράς...). Γνωστή η μεθοδολογία:

Για τους Κούλογλου, αξιόπιστοι μάρτυρες είναι τα ναυάγια της ταξικής πάλης. Οι συνεχίζοντες είναι ό,τι πιο αναξιόπιστο και παράδειγμα προς αποφυγήν!...

ε) Η προσπάθεια, που καταβάλλει το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα του «Κέντρου», να βγάλουν λάδι τις «κεντρώες» κυβερνήσεις, παρά τα αίσχη που διέπραξαν αυτές κατά του ΚΚΕ, βρίσκουν στα του Κούλογλου έναν ακόμα υποστηρικτή. Ετσι, με περισσό θράσος, αθωώνει τον Πλαστήρα, που ήταν ο πρωθυπουργός, όταν εκτελέστηκε ο Μπελογιάννης! «Ο Πλαστήρας δεν μπορούσε να κάνει τίποτα! Αλλοι αποφάσιζαν», δηλώνει ο Κούλογλου, προκαλώντας, αλλά και κάνοντας φανερό, τι είδους επιδιώξεις εξυπηρετεί.

Επαναλαμβάνει, δηλαδή, τη μόνιμη επωδό: Η σύγκρουση γινόταν ανάμεσα στη Δεξιά, που έπαιζε το παιχνίδι των ΗΠΑ, και στο ΚΚΕ, που έπαιζε το παιχνίδι της Μόσχας! Στη μέση των συμπληγάδων βρέθηκε ο λαός και αμέριμνοι αγνοί κομμουνιστές!... Ζήτω, λοιπόν, οι κυβερνήσεις του «Κέντρου», και ας πρωτοστάτησαν στον Εμφύλιο κατά του ΔΣΕ, κι ας έσφαξαν το λαό της Αθήνας το Δεκέμβρη του '44, κι ας άφησαν στα κάτεργα κομμουνιστές μέχρι το 1966, κι ας έβαλαν την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, κι ας ψήφισαν «ιδιώνυμα» κατά του ΚΚΕ, κι ας... κι ας... κι ας...

Μεθοδολογία και πρωταγωνιστές...


Προτού δούμε τη συνολική αντικομμουνιστική μεθοδολογία, έχει σημασία να θυμηθούμε ορισμένα πράγματα, που αφορούν κάποιους απ' τους πρώην κομμουνιστές, που παρέλασαν από τις εκπομπές του Κούλογλου.

Ο Β. Νεφελούδης, όντας σήμερα πάνω από 90 χρόνων, θα έπρεπε να είχε συγκρατήσει, ότι ο αγωνιστής χαρακτηρίζεται πρωταρχικά από τη σεμνότητα που πρέπει να τον διακρίνει. Και η σεμνότητα πηγαίνει συνήθως μαζί με την αυτοκριτική. Ο ίδιος, ωστόσο, κάνει τον τιμητή των πάντων. Δεν άφησε τίποτε όρθιο στις εκπομπές του Κούλογλου. Θα ωφελούσε, αν, μαζί με τις όποιες απόψεις του, έλεγε στους τηλεθεατές, ότι από το 1948 μέχρι το 1955, τότε δηλαδή που τα εκτελεστικά αποσπάσματα και τα στρατοδικεία δούλευαν ασταμάτητα, αυτός είχε κρυφτεί σ΄' ένα σπίτι, επί εφτά ολόκληρα χρόνια! Δε βγήκε ποτέ απ' αυτό! Απείχε και από υποψία δράσης! Βγήκε, όταν η μεγάλη μπόρα είχε πια περάσει...

Ο Λ. Μαυροειδής υπερακόντισε κατά του Στάλιν και της προσωπολατρίας. Θα 'πρεπε, ωστόσο, να εξηγήσει, γιατί ο ίδιος έγραφε το 1950 για τον Δημητρώφ: «Κλείνει ένας χρόνος που πέθανε ο Γκ. Ντιμιτρόφ, ο γενικός γραμματέας του ΚΚ Βουλγαρίας, που καθοδηγείται από τη Μεγάλη Σοβιετική Ενωση και το κόμμα των Λένιν - Στάλιν». «Ο άξιος μαθητής του Λένιν, ο άξιος μαθητής και συνεργάτης του Στάλιν». «Ο Ντιμιτρόφ δε λύγισε ποτέ. Υστερα από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση πείστηκε ακόμη πιο πολύ ότι οι βαλκανικοί λαοί μπορούν με τη βοήθεια της Σοβιετικής Ενωσης να χτίσουν μια λεύτερη και ειρηνική ζωή». «Με τη χαρακτηριστική σταλινική του σαφήνεια». «Με πατρική στοργή παρακολουθούσε, όχι μόνο τα ζητήματα της υλικής περίθαλψης των παιδιών μας, αλλά και της μόρφωσής τους». «Καταθέτοντας αντί για στεφάνι μπροστά στη σορό του ένα κλωνάρι από έλατο, που είχε φέρει η ελληνική αντιπροσωπεία απ' το Μεγάλο Γράμμο» (ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, Ιούλης 1950, σελ. 362-363-364-365).

Αυτά έγραφε τότε ο Λ. Μαυροειδής. Στην εκπομπή του Κούλογλου, ωστόσο, έβλεπε τα γραπτά του απ' την ανάποδη...

Ο Γρ. Φαράκος, πάλι στου Κούλογλου, καταφέρθηκε κατά της θέσης του ΚΚΕ, που καταδίκαζε (και καταδικάζει) τις «δηλώσεις μετανοίας»! «Είχε τα καλά της αυτή η θέση», είπε, «αλλά είχε και αρνητικά»! Θα έπρεπε, κατά τον Φαράκο, το ΚΚΕ να προτρέπει τους κρατούμενους κομμουνιστές να κάνουν δήλωση, «για να προσφέρουν στο κίνημα όντας ελεύθεροι, και όχι να θυσιάζονται»... Δηλαδή να μη θυσιάζονται τζάμπα και βερεσέ...

Ο ίδιος αποστάτησε από το ΚΚΕ, όντας ήδη σε γεροντική ηλικία. Μέχρι τότε, πριν από 10 χρόνια, δεν είχε αυτή την άποψη. `Η μήπως την είχε, αλλά δεν την έλεγε, για λόγους που μόνο ο ίδιος γνωρίζει;

Ο Λ. Κύρκος - αν και για Κύρκο ήταν συγκρατημένος - μαζί με τον Λ. Τζεφρόνη υπονόμευαν το ΚΚΕ περίπου μισό αιώνα. Αρα οι μαρτυρίες τους περιέχουν, τουλάχιστον, το στοιχείο της προκατάληψης.

Ο Π. Δημητρίου κατέκρινε στις εκπομπές του Κούλογλου αιχμηρά το ΚΚΕ ως εξαρτημένο από το ΚΚΣΕ και τον Ζαχαριάδη ως φερέφωνο του Στάλιν. Θα έπρεπε, όμως, να εξηγήσει, γιατί ο ίδιος είδε θετικά (και επιζήτησε) την παρέμβαση των έξι κομμάτων, για να γίνει η 6η Ολομέλεια της ΚΕ (1956) και να καθαιρεθεί ο Ζαχαριάδης;


Τι άλλο έκανε ο Κούλογλου στις εκπομπές του:

α) Εσβησε την τεράστια, κοσμοϊστορικής σημασίας, προσφορά του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος στους λαούς, σε αναλογία του ΚΚΕ για την Ελλάδα. Τίποτα το θετικό δε βρήκε, έστω και για τα μάτια των ταλαιπωρημένων τηλεθεατών. Τίποτα! Ακόμα και τη μεγάλη νίκη κατά του φασισμού, που η Σοβιετική Ενωση την πλήρωσε με είκοσι εκατομμύρια νεκρούς, με καταστροφή 1.500 πόλεων και 11.500, περίπου, χωριών, καθώς και με τεράστιες άλλες ζημιές στην οικονομία και στον πολιτισμό της, όλη αυτή την εποποιία, ο Κούλογλου την πέρασε με σκέτες, «ουδέτερες» αναφορές, και στα γρήγορα. Αλλα πράγματα τον ενδιέφεραν... Με τη συμβολή του κομμουνιστικού κινήματος, θα καθόταν να ασχοληθεί, στην υπόθεση των εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων, στο γκρέμισμα της αποικιοκρατίας, στις επιστήμες και στην ειρήνη;

β) Και πολύ περισσότερο δεν αποπειράθηκε να εξηγήσει, το πώς έγινε δυνατή αυτή η εποποιία. Τη στιγμή, που ακόμα και αντικομμουνιστές αναγνωρίζουν, ότι στα 20 και κάτι χρόνια, που πέρασαν από την Οχτωβριανή Επανάσταση μέχρι το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μόνο με αυτόν το δρόμο που ακολουθήθηκε (κολεκτιβοποίηση της γης και εκβιομηχάνιση), θα μπορούσε - όπως και μπόρεσε - η Σοβιετική Ενωση να ορθωθεί σε παγκόσμιο γίγαντα και να τσακίσει το φασισμό. Αλλά αυτόν τον ιστορικό άθλο τον πέτυχε, μόνο χάρη στο γεγονός ότι η εξουσία ήταν δικτατορία του προλεταριάτου και η οικονομία βρέθηκε στην καθοδήγηση του κεντρικού σχεδιασμού.

Αντίθετα, ο εν λόγω, διέπρεψε στη διαστρέβλωση. Το ακούσαμε και αυτό: Οτι τα γιγάντια έργα στη Σοβιετική Ενωση χτίστηκαν με τον ιδρώτα και με το αίμα των πολιτικών και ποινικών κρατουμένων! Τα εκατομμύρια των σταχανοβιτών, των συνειδητών ηρώων της σοσιαλιστικής εργασίας, εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας... Ο ρόλος του μπολσεβίκικου κόμματος σ' αυτό το μεγαλούργημα, που όμοιό του δεν ξανάδε η ανθρωπότητα, επίσης. Εκείνο που κάλυψε τις εκπομπές του ήταν μια σπείρα δολοφόνων, που με επικεφαλής τον Στάλιν σκορπούσε το θάνατο και τον τρόμο!!

γ) Ο Κούλογλου αναφέρθηκε στο Β΄ παγκόσμιο και στον ψυχρό πόλεμο. Αλλά δεν είπε: Ποιοι τους προκάλεσαν; Τι έκανε η Σοβιετική Ενωση για να αποτρέψει τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο; Τι έκαναν η Σοβιετική Ενωση και σε συνέχεια οι χώρες της Λαϊκής Δημοκρατίας, για να αποτρέψουν τον ψυχρό πόλεμο; Κουβέντα γι' αυτά. Κάλυψε τον ιμπεριαλισμό και - στην καλύτερη περίπτωση - έριξε ευθύνες και στα δύο στρατόπεδα, μιλώντας για τον ψυχρό πόλεμο! Και τελικά, ποιος είχε δίκιο και ποια πλευρά είχε άδικο στην πάλη ανάμεσα στο σοσιαλισμό και στον καπιταλισμό, ανάμεσα στο ΚΚΕ και στα αστικά κόμματα; Το ρόλο των μεγάλων καπιταλιστικών δυνάμεων στον εμφύλιο πόλεμο της Ισπανίας, που πήραν το μέρος του Φράνκο, επίσης τον κάλυψε ο Κούλογλου!

«Ψιλά» γράμματα... Σου λέει, πόσοι νέοι και νέες γνωρίζουν σήμερα αυτά τα γεγονότα; Μπορούν, λοιπόν, να τους λένε ό,τι θέλουν... Μπορεί (έτσι πιστεύει), να εμφανίζεται «ουδέτερος», ενώ στην πραγματικότητα παίρνει το μέρος της μιας δύναμης, της ιμπεριαλιστικής... Ισως επειδή θυμήθηκε τη γραμμή του ΕΚΚΕ... που στρεφόταν «κατά των δύο υπερδυνάμεων»! Κι εκείνος και τόσοι άλλοι. Που, όμως, δεν εξηγούν: Αφού τότε ήταν και κατά της Σοβιετικής Ενωσης και κατά του καπιταλισμού, τώρα που η ΣΕ δεν υπάρχει, γιατί τάσσονται υπέρ του καπιταλισμού;

Ανακρίβειες - σκοπιμότητες - διαστρεβλώσεις

Δεν θ' άξιζε ν' ασχοληθεί κανείς με τις εκπομπές του Κούλογλου. Ομως το θέμα έχει προσλάβει εδώ και πολύ καιρό γενικότερες διαστάσεις. Το συναντάς σε όλα τα γραφόμενα και μεταδιδόμενα από τα πιο σκοτεινά κέντρα του αντικομμουνισμού (εγκλήματα (!) Στάλιν και Ζαχαριάδη κ.ά. παρόμοιας οσμής). Και απ' αυτή την άποψη το ξεσκέπασμα όλων αυτών - κι ας επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια - επιβάλλεται σε κάθε αγωνιστή (και για λόγους αυτοσεβασμού) και όχι μόνο στους κομμουνιστές. Στον αντικομμουνισμό και στη χυδαιότητα πρέπει να υπάρξει μέτωπο. Κι εδώ, έχουν θέση και οι καλοπροαίρετοι ερευνητές, που δε συμφωνούν σε όλες τις αναλύσεις με το ΚΚΕ, όμως συμφωνούν σε αρκετές, αλλά και έχουν σαφές ότι ο αντικομμουνισμός πηγαίνει χέρι χέρι με την αντιεπιστημονική επεξεργασία και τη σκοπιμότητα. Στο παραπάνω πλαίσιο θα διευκολυνθεί περισσότερο και θα προωθηθεί και ο μεταξύ μας διάλογος.


1. Το παγκόσμιο επαναστατικό εργατικό κίνημα διέθετε ένα μεγάλο όπλο: Την ενότητά του. Οποτε αυτή αδυνάτισε και το κομμουνιστικό κίνημα διασπάστηκε, οι συνέπειες ήταν ολέθριες. Ακριβώς γι' αυτό, τίποτα δε συκοφαντείται περισσότερο, ακόμα και σήμερα, όσο ο προλεταριακός διεθνισμός. Οχι μόνο το ΚΚΕ, αλλά και το σύνολο των ΚΚ, που ανήκαν στην «Κομμουνιστική Διεθνή», καταγγέλθηκαν από την αστική τάξη, τα κόμματα και τα έντυπά της, ως προδοτικά, εξαρτημένα, κόμματα - κατάσκοποι της Σοβιετικής Ενωσης, κλπ. Οι αστικές τάξεις συγκροτούσαν τους δικούς τους διεθνείς συνασπισμούς του κεφαλαίου (ΝΑΤΟ κ.ά.), όμως για τα ΚΚ έπρεπε να είναι αδιανόητη η συμμετοχή σε διεθνείς ενώσεις της επαναστατικής πάλης! Τα ήθελαν του χεριού τους... Και, σε μια σειρά περιπτώσεις, τα κατάφεραν!

Ο προλεταριακός διεθνισμός βάλλεται και σήμερα. Το ίδιο και κάθε άλλη μορφή διεθνούς δράσης. Η διεθνοποίηση, όπως είναι σαφές, αφορά μόνο το κεφάλαιο και όχι την πολιτική πάλη της εργατικής τάξης και των δυνάμει συμμάχων της!.. Αυτοί, πρέπει να περιορίζονται στα εθνικά πλαίσια, ως ουρά του κεφαλαίου...

Το πρώτο χτύπημα, λοιπόν, στο ΚΚΕ αφορά στους δεσμούς του με το διεθνές κίνημα, ιδιαίτερα με το ΚΚΣΕ. Από εδώ αρχίζουν τα τέρατα και σημεία της προπαγάνδας. (Δίχως να θεωρούμε ότι κύλησαν όλα ιδανικά, υπογραμμίζουμε ότι ο προλεταριακός διεθνισμός δεν μπορεί να αναιρεθεί),

Πολύ καλά έκανε το ΚΚΕ, που αποφάσισε ν' αποδεχτεί τους 21 όρους της «Κομμουνιστικής Διεθνούς» και να γίνει οργανικό τμήμα της επί ελληνικού εδάφους. Οι τότε συνθήκες επέβαλαν να υπάρχουν αυτοί οι όροι.
Πολύ καλά έκανε το ΚΚΕ, που στο πρόσωπο της Σοβιετικής Ενωσης είδε τη χώρα - οδηγό της παγκόσμιας επανάστασης και την κύρια δύναμη του προλεταριακού και αντιιμπεριαλιστικού αγώνα.
Πολύ καλά κάνει το ΚΚΕ και σήμερα, που παίρνει πρωτοβουλίες για διεθνείς συναντήσεις, συμβάλλοντας στην κοινή δράση των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων όλου του κόσμου, γεγονός που ενοχλεί τον ιμπεριαλισμό, την πλουτοκρατία. Και όχι μόνο αυτούς...
Γύρω από τις σχέσεις ΚΚΣΕ-ΚΚΕ έχουν γραφτεί του κόσμου οι ανακρίβειες.

α) Οτι η ΚΔ (δηλαδή, λένε, το ΚΚΣΕ) διόρισε τον Ν. Ζαχαριάδη γενικό γραμματέα. Καθόλου δεν είναι έτσι. (Κι εξάλλου, ποιος γραμματέας θα μπορούσε να σταθεί, αν οι κομμουνιστές στην Ελλάδα δεν τον αποδέχονταν;).

Ομως τον Ζαχαριάδη δεν τον διόρισε η ΚΔ. Το ΚΚΕ βρισκόταν σε φοβερή κρίση, που το είχε εκφυλίσει (1929-1931). Τότε ακριβώς, που η Ασφάλεια αλώνιζε στις γραμμές του και ο φραξιονισμός το είχε τινάξει στον αέρα, τότε ακριβώς παρενέβη η ΚΔ που λειτουργούσε με βάση την αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, και πρότεινε, για νέο γενικό γραμματέα του, τους Γλαύκο Ασημίδη (Κωνσταντινίδη) και Νίκο Ζαχαριάδη. Η ΚΕ του ΚΚΕ, με πρόταση του Στέλιου Σκλάβαινα εξέλεξε ομόφωνα τον Ζαχαριάδη.

β) Ο Ζαχαριάδης δεν ήταν «σήκω πάνω, κάτσε κάτω», όπως παρουσιάζουν τα πράγματα οι διαστρεβλωτές. Ούτε το ΚΚΣΕ αντιμετώπιζε με τέτοιο τρόπο τους ΓΓ άλλων ΚΚ. Ο Ζαχαριάδης έπαιρνε πάντα τη γνώμη του Στάλιν για σοβαρά θέματα. Και καλώς έπραττε. Αλλά εφάρμοζε τη γραμμή που ο ίδιος θεωρούσε σωστή. Για παράδειγμα, άλλη θέση είχε για το «Μακεδονικό» η ΚΔ και άλλη «πέρασε» στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ ο Ζαχαριάδης. Το 1955, στην Τασκένδη, ο Ζαχαριάδης συγκρούστηκε ανοιχτά με την ΚΕ του ΚΚΣΕ.

Τα γεγονότα, λοιπόν, λένε, ότι το ΚΚΕ δεν ήταν πάντα άκριτος υποστηριχτής των επιλογών του ΚΚΣΕ. Αλλά και για τότε που ήταν, δε θα απολογηθεί στους αντιπάλους του. «Μετράει» τα πράγματα, για να είναι πιο αποτελεσματική η πάλη του υπέρ της εργατικής τάξης, για να βγάζει συμπεράσματα. Τίποτα άλλο...

Οι ανακριβολογούντες, ωστόσο, καθώς και οι διαστρεβλωτές, ενώ επικρίνουν το ΚΚΕ για τις σχέσεις του με το ΚΚΣΕ, την ίδια στιγμή μας κάνουν επίθεση, όποτε δεν ακούσαμε τη γνώμη του ΚΚΣΕ (Δεκέμβρης '44, εκλογές 1946, κ.ά.)! Δηλαδή, δεν τους πιάνεις από πουθενά...


2. Κανένα ντοκουμέντο δεν αποδείχνει ότι ο κόσμος μοιράστηκε ανάμεσα στη Σοβιετική Ενωση και τις Αγγλία - ΗΠΑ. Εκείνο που καταγράφεται και είναι αναμφισβήτητο, είναι ότι ο συσχετισμός των δυνάμεων, δηλαδή, τα συμφέροντα της διεθνούς εργατικής πάλης (και όχι τα κρατικά συμφέροντα της ΕΣΣΔ), δεν επέτρεπαν πάντα να ρίξει η ΕΣΣΔ το βάρος της στον ένα ή στον άλλο χώρο, ώστε να γείρει η πλάστιγγα υπέρ του επαναστατικού κινήματος της συγκεκριμένης χώρας. Διαφορετικά, ποιος ο λόγος να «πουλήσει» την Ελλάδα στη Μ. Βρετανία, τη στιγμή που ανάμεσα στη ΣΕ και τη Βρετανία διεξαγόταν ένας ανηλεής αγώνας; Κι επιπλέον: Γιατί τόσο «ενδιαφέρον», επειδή ο Κόκκινος Στρατός δεν μπήκε και στην Ελλάδα το 1944, από εκείνους που ισχυρίζονται, ότι σ' αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα έμενε φτωχή και άθλια;


3. Ο Δεκέμβρης 1944, δηλαδή η ηρωική πάλη του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ Αθήνας και Πειραιά κατά των Εγγλέζων του Σκόμπυ και των εγχώριων πραιτοριανών των Γ. Παπανδρέου - Αγγελου Εβερτ και αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού, όπως και ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ), αποτελούν συνέχεια της 4χρονης ΕΑΜικής Αντίστασης. Δεν είναι άλλο η μια και άλλο οι δύο άλλοι αγώνες. Συγκροτούν ενιαίο σύνολο, ανεξάρτητα από τον χαρακτήρα τους, που τον καθόριζαν οι συγκεκριμένες συνθήκες (το ΕΑΜ συγκροτήθηκε και έδρασε σε συνθήκες Κατοχής, ενώ οι αγώνες του Δεκέμβρη και του ΔΣΕ διεξήχθηκαν στη μεταπελευθερωτική περίοδο. Κι εξάλλου, το ΕΑΜ υπήρχε και μετά την απελευθέρωση).

Κι όμως, κατά πώς συμφέρει, φροντίζουν να τους διαχωρίζουν: Από τη μια το καλό ΕΑΜ, από την άλλη οι... τυχοδιωκτισμοί! «Εξυμνούν» το ΕΑΜ (φέρνοντάς το στα μέτρα τους) και καθυβρίζουν τον Δεκέμβρη και την πάλη της περιόδου 1946-1949. Μας «χαρίζουν» τον Δεκέμβρη και τον ΔΣΕ και «κρατάνε» το ΕΑΜ (!), του οποίου, με ταχυδακτυλουργία, εμφανίζουν ως συνέχεια τη... συνετή πολιτική που θα (!) έπρεπε να εφαρμόσει το ΚΚΕ συμμετέχοντας στις βουλευτικές εκλογές του 1946 και ακολουθώντας τον ομαλό δημοκρατικό δρόμο, όπως έκαναν τα ΚΚ Ιταλίας και Γαλλίας!!

Ομως, το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ, όπως και ο Δεκέμβρης και ο ΔΣΕ, είναι δημιουργήματα του ίδιου λαού και πρωταρχικά του ίδιου κόμματος, του ΚΚΕ, που μπόρεσε να συνεγείρει πλατιές λαϊκές δυνάμεις και να τις καταστήσει πρωταγωνιστές των εξελίξεων.

Το γεγονός ότι ο Δεκέμβρης και ο αγώνας του ΔΣΕ δεν οδήγησαν στη νίκη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της - όπως εξάλλου και ο αγώνας του ΕΑΜ - καθόλου δε σημαίνει και ότι δεν έπρεπε να γίνουν. Το δίκαιο και η αναγκαιότητα ενός αγώνα - ακόμα και σε ένοπλη μορφή - δεν καθορίζονται από την τελική τους έκβαση. Η ταξική πάλη έχει τους δικούς της νόμους. Η επανάσταση του 1905-1907, στη Ρωσία, νικήθηκε. Ομως το Κόμμα των Μπολσεβίκων δεν έβγαλε το συμπέρασμα, ότι η επανάσταση δεν έπρεπε να γίνει. Το αντίθετο. Εβγαλε πολλά διδάγματα. Και αργότερα εκτίμησε, ότι δίχως αυτήν δε θα γινόταν η Οχτωβριανή Επανάσταση.

Κι εδώ ακριβώς υπογραμμίζουμε και την προσπάθεια που καταβάλλουν οι αντίπαλοι του ΚΚΕ, να πείσουν, ότι οι μεγάλες θυσίες του Κόμματός μας και των πρωτοποριακών λαϊκών δυνάμεων ήταν θυσίες χαμένες! Μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος, μάλιστα, οι συγκεκριμένες προσπάθειες πολλαπλασιάστηκαν. Βολική η τοποθέτησή τους για την κυριαρχία του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων. Κι αποχτάει μεγαλύτερη χρησιμότητα για τα συμφέροντα τους, όσο οι κοινωνικές αντιθέσεις οξύνονται, κι οι λαοί επανασυνειδητοποιούν την αξία της ύπαρξης της Σοβιετικής Ενωσης και των άλλων κρατών της σοσιαλιστικής κοινότητας.

Είναι άλλο πράγμα να κρίνεται ένας αγώνας, από το αν ξεκίνησε την κατάλληλη στιγμή, αν προετοιμάστηκε καλά και σε όλες τις δυνατές να υπολογιστούν λεπτομέρειές του, αν καθοδηγήθηκε σωστά κλπ., και άλλο πράγμα - τελείως διαφορετικό - να καταδικάζεται συλλήβδην και να εξορκίζεται διά παντός και ως επιζήμιος για το λαό! Ιδιαίτερα σήμερα, που είναι διακριτή σε όλους η κατάληξη του εγχειρήματος της «ανανέωσης» από μερικά ΚΚ ή πρώην κομμουνιστικές δυνάμεις, καταντάει χλεύη ν' αναφέρονται άλλα ΚΚ ως υποδείγματα για τον δρόμο που επέλεξαν.


4. Εμφανίζουν το ΚΚΕ ως ένα κόμμα που αποτελείται περίπου από ανόητους, οι οποίοι άγονται και φέρονται από έναν ηγετικό πυρήνα. Αυτή η τακτική είναι κάτι το πάγιο. Μέχρι κι ο Φαράκος υποστήριξε, ότι δε γνώριζε τι γινόταν με τα οικονομικά και άλλα θέματα του ΚΚΕ, γιατί αυτά βρίσκονταν στην αδιάφανη δικαιοδοσία ενός κλειστού πυρήνα της ηγεσίας! Κι όμως, ο ίδιος ήταν μέλος του ΠΓ!... Με τέτοιες μεθόδους προσπαθούν να τσακίσουν το ηθικό των χιλιάδων κομμουνιστών, στη βάση τού ότι πέφτουν θύματα μιας ηγεσίας δολερής και ιδιοτελούς, αν και οι ίδιοι είναι αγνοί και ανιδιοτελείς... Μιας ηγεσίας ανίκανης, που μόνο λάθη έχει κάνει! Ο στόχος είναι τούτος:

Στο μάτι του κυκλώνα βρισκόταν πάντα και ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός. Η επίθεση κατά του «αντιδημοκρατικού ΚΚΕ», κατά «του... Κρόνου που τρώει τα παιδιά του», έδινε και έπαιρνε, όπως και σήμερα. Οι υποστηριχτές τής κατ' εξακολούθησιν εγκληματούσας αστικής τάξης, αλλά και οι μεσοβέζηδες εκείνοι, που αγανακτούν για τα εγκλήματα (!) και «των δύο (!) πλευρών», αποδείχνονται πέρα για πέρα υποκριτές. Γιατί ανάμεσά τους θα βρει κανείς τους υμνολόγους του Γεωργίου Παπανδρέου, του Νικόλαου Πλαστήρα και άλλων αστών πολιτικών! Αυτούς τους πολιτικούς (τα κόμματά τους), τους χαρακτηρίζουν δημοκρατικούς - έτσι, γενικά κι αφηρημένα - και τους αντιπαραθέτουν στα «δεξιά» κόμματα, καλώντας τους κομμουνιστές να τους ψηφίζουν! Αυτοί, είναι δημοκρατικοί! Το ΚΚΕ, είναι αντιδημοκρατικό!

Κι ας μελετηθούν καλύτερα «τα περί ανώμαλου εσωκομματικού καθεστώτος». Και στη διάρκεια της κρίσης του ΚΚΕ (1989 -1991) τα ίδια ακούγαμε... Και αποδείχτηκε, ότι την ανωμαλία την προκαλούσε ο φραξιονισμός της «ανανέωσης» και όχι ο «δογματισμός» του ΚΚΕ!

Η σκληρότητα της ταξικής πάλης

Κάθε καλόπιστος άνθρωπος, ανεξάρτητα από το αν ασπάζεται την ιδεολογία και την πολιτική των κομμουνιστών ή όχι, πρέπει (ας επιτραπεί η έκφραση) να θέσει, κατά τη γνώμη μας, τούτα τα ερωτήματα: Γιατί εκείνοι που έχουν προκαλέσει τόσα δεινά στους λαούς, γιατί εκείνοι που έχουν εγκληματήσει και συνεχίζουν να εγκληματούν κατά της εργαζόμενης ανθρωπότητας, οι ιμπεριαλιστές και τα φερέφωνά τους, γιατί έχουν, επί δεκαετίες, εξαπολύσει τέτοια επίθεση κατά του Στάλιν και του Ζαχαριάδη; Και μόνο το γεγονός ότι στην ανηλεή επίθεση κατά του ΚΚΣΕ, του ΚΚΕ, του Κομμουνιστικού Κινήματος, αυτά τα πρόσωπα δέχονται τα ισχυρότερα πυρά από τους αιμοσταγείς της κεφαλαιοκρατίας, και μόνο αυτό, πρέπει να βάλει σε σκέψεις όποιους ενδιαφέρονται για την ιστορική αλήθεια. Κι αυτοί είναι οι πολλοί.

Πρόκειται, άραγε, για μια προσπάθεια να μελετηθεί σε βάθος η ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, ώστε να εντοπιστούν τα όποια λάθη και αδικίες κατά στελεχών έγιναν και να αποβεί αυτό σε όφελος της παραπέρα πορείας του; Είναι αστείο και να το σκεφτεί κανείς... Η επίθεση ένα στόχο έχει: Αφού αξιοποιήσει λάθη, αφού εφεύρει άλλα, να συκοφαντήσει το σοσιαλισμό του 20ού αιώνα, να κάνει αδύνατη την πορεία για το σοσιαλισμό, δηλαδή να θωρακίσει την ιμπεριαλιστική κυριαρχία και να διαιωνίσει την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Κι επειδή εκείνα τα χρόνια έχουν συσκοτιστεί σε απίστευτο βαθμό, χρειάζεται κανείς να αναλύει γεγονότα και καταστάσεις με νηφαλιότητα, ανεπηρέαστος από συναισθηματικές φορτίσεις και υποκειμενισμούς. Οσο είναι δυνατόν αυτό.

Η Ελλη Παππά, για παράδειγμα, παρότι στα περισσότερα θέματα, που έθιξε στις αφηγήσεις της, στάθηκε καλά και διδακτικά, στο θέμα του Ζαχαριάδη ολίσθησε. Και δεν εννοούμε εδώ την κριτική για πολιτικές επιλογές, που είναι δικαίωμά της, αλλά το γεγονός ότι συντάχθηκε, εξ αντικειμένου, με εκείνους που του αποδίδουν ανθρωποφαγικές ιδιότητες! Απέδωσε στον Ζαχαριάδη πρόθεση να δολοφονηθεί ο Μπελογιάννης!! Και το είπε ξεκάθαρα, όταν ρωτήθηκε για την καταγγελία από το ΚΚΕ ως χαφιέδικου του γράμματος του Πλουμπίδη, με το οποίο ζητούσε να παρουσιαστεί στις Αρχές και να δικαστεί ο ίδιος ως ηγέτης του παράνομου μηχανισμού, αν και δεν ήταν, αν μετριαζόταν η ποινή του Μπελογιάννη, που ήδη είχε καταδικαστεί σε θάνατο. «Αυτό το γράμμα έδινε τη δυνατότητα να γίνει αναψηλάφηση της δίκης και, ίσως, η αναβολή της εκτέλεσης να οδηγούσε στη σωτηρία του», είχαν πει οι δικηγόροι.

Ωστε ο Ζαχαριάδης κατήγγειλε το γράμμα του Πλουμπίδη, για να «φαγωθεί» ο Μπελογιάννης; Μα τον Μπελογιάννη τον ανέδειξε στην ΚΕ του ΚΚΕ ο ίδιος ο Ζαχαριάδης (στην 7η Ολομέλεια της ΚΕ - 1950 - ως αναπληρωματικό μέλος της και αργότερα, απόντος του Μπελογιάννη, ως τακτικό).

Πέρα από την εμπάθεια, απουσιάζει η ουσιαστική ανάλυση των τότε γεγονότων. Τέτοια ανάλυση δεν μπορεί να γίνει, αν αποπειραθεί να ερμηνευτούν τα πράγματα έξω από την κύρια βάση τους: Οτι στο ΚΚΕ διεξαγόταν έντονη πολιτική διαπάλη, που ο εχθρός την αξιοποιούσε παίρνοντας υποκριτικά το μέρος της μιας πλευράς, όπως έκανε στο συγκεκριμένο με τον Πλουμπίδη, για να χτυπήσει συνολικά το ΚΚΕ... Κι αυτά, σε συνθήκες ήττας και όντας το ΚΚΕ παράνομο. (Υποκειμενισμό σε ορισμένα θέματα έδειξε και ο Στ. Κασιμάτης, προφανώς επηρεασμένος και από προσωπικά αρνητικά βιώματα).

Την ύπαρξη διαπάλης πρέπει να δει κανείς και όταν προσεγγίζει γεγονότα του τύπου δίκες Ράικ, Κοστώφ, στην Τσεχοσλοβακία και Βουλγαρία αντίστοιχα, και άλλων, καθώς και τη στάση της Σοβιετικής Ενωσης απέναντι στον Τίτο. Διεξαγόταν πάλη, ανάμεσα σε ταξικές και σε οπορτουνιστικές απόψεις, για το δρόμο οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Στις χώρες που εγκαθιδρύθηκε μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο η λαϊκή εξουσία (Γιουγκοσλαβία, Τσεχοσλοβακία κ.ά.) υπήρχαν χιλιάδες κουλάκοι, υπήρχε αστική τάξη, που αντιδρούσε και πάσχιζε να παλινορθώσει το προπολεμικό καθεστώς. Στην πραγματικότητα, στις χώρες αυτές αντιπαρατέθηκαν, μέσα στα ΚΚ, παρόμοιες απόψεις με εκείνες του Μπουχάριν στην ΕΣΣΔ και οι απόψεις που έπαιρναν υπόψη τους την πείρα της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση. Ηταν η περίοδος που ο Τίτο υποστήριζε ότι «οι δικοί μας κουλάκοι δεν είναι σαν τους κουλάκους της Σοβιετικής Ενωσης! Οι δικοί μας κουλάκοι πολέμησαν κατά των Γερμανών κατακτητών και έχουν διαπαιδαγωγηθεί πολιτικά», και ότι «μαζί με αυτούς θα οικοδομήσουμε το σοσιαλισμό»! Την ίδια ώρα πάνω από 100.000 μέλη του ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, που αντιδρούσαν σ' αυτή τη γραμμή, διαγράφονταν από το ΚΚ Γιουγκοσλαβίας...

Κι αυτή η πάλη διεξαγόταν στο πλαίσιο της σύγκρουσης σοσιαλισμού - καπιταλισμού, σ' έναν ανηλεή αγώνα ζωής ή θανάτου. Και με τις αντεπαναστατικές αστικές τάξεις αυτών των χωρών να βυσσοδομούν κατά της νέας εξουσίας σε συνεργασία με τον καπιταλισμό. Μέσα σ' αυτό το μάλε βράσε της πάλης το πιο βασικό για κάθε προοδευτικό άνθρωπο πρέπει να είναι η προσπάθεια να χτυπηθεί η καπιταλιστική επίθεση. Οχι όμως και για τους Κούλογλου. Αυτοί νοιάζονται μόνο για την καπιταλιστική κυριαρχία...

Υ.Γ. Πρόσφατα κυκλοφόρησε βιβλίο του Φρέντυ Γερμανού για τον Ν. Ζαχαριάδη. Πρόκειται για ένα εμετικό βιβλίο, που υποβιβάζει τον Ζαχαριάδη στο επίπεδο του φονιά, του χαφιέ, του κοινού εκβιαστή κ.ά. Θα δούμε το θέμα του βιβλίου συγκεκριμένα, σε άλλο σημείωμα. Να πούμε μόνο ότι ο συγγραφέας του πρόλαβε, πριν πεθάνει, να γράψει ό,τι χειρότερο έχει γραφτεί!..


Tου
Μάκη ΜΑΪΛΗ

Πηγή:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Βασικά για να πω την αλήθεια μου, το όνομα Κούλογλου δε μου λεει τίποτα, παίζει και να μην τον ξέρω.
Αυτό που κράτησα εγώ πάντως από την ανάρτησή σου και αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το συναίσθημά σου και αυτό πιστεύω είναι το σημαντικό και το αυθεντικό της υπόθεσης.
Από τα σχόλια αυτό που συγκράτησα είναι αυτό που είπες ότι κουράστηκες να απομυθοποιείς τους ανθρώπους, γιατί αυτό μου φάνηκε πιο σημαντικό από όσα διάβασα. Και πάνω σε αυτό θα ήθελα να πω ότι αν ο Κούλογλου είναι κάποιος που σου άρεσε για χρόνια, εμπιστέυσου το ένστικτό σου και ας μην ψάχνουμε τί σκοπιμότητες εξυπηρετεί και αν. Αν νιώθει κανείς αδικία καλό είναι να το εκφράζει και γι' αυτό εμένα μου άρεσε η ανάρτησή σου, όσο μου αρέσουν και αυτές για τα ταξίδια και την ποίηση.
Σχετικά με την απομυθοποίηση, ίσως να μην χρειάζεται, όλοι οι άνθρωποι εξάλλου έχουν καλό και κακό εαυτό. Και εμένα με απασχολεί συχνά το θέμα της απομυθοποίησης και της απογοήτευσης από τους γύρω μου, αλλά προτιμώ να βάζω ένα ερωτηματικό τις περισσότερες φορές.

μαριάννα είπε...

elena

Συμφωνώ μαζί σου. Έτσι σκέφτομαι ακριβώς. Κι επειδή έχω πονέσει πολύ στη ζωή μου απομυθοποιώντας, συχνά και πολύ αγαπημένα μου πρόσωπα, του πολύ άμεσου περιβάλλοντός μου, γι αυτό και κρατάω άμυνες. Εξαντλώ το ψάξιμο κυριολεκτικά. Ειδικά όταν εμπλέκονται κομματικές αντιπαραθέσεις. Γι αυτό και το έψαξα πολύ εχθές. Επειδή λείπω από Ελλάδα, συχνά χάνω πράγματα σημαντικά. Όμως από τα λινκς που μου έδωσαν και από αυτά που διάβασα, δεν τον απομυθοποίησα τον Κούλογλου. Δεν τα θεωρώ για μένα αποδεικτικά στοιχεία για να απορρίψω έναν άνθρωπο.
Έχει κάθε δικαίωμα, όπως όλοι μας, να κάνει κριτική ιστορική και πολιτική.
Και φυσικά δε θεωρώ αριβίστα όποιον εργάζεται σε κρατικά μέσα.

Καλημέρα...

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Γητ, γράφεις:
Εν αντιθέσει με το κόψιμο που προτείνεις, και το οποίο κόψιμο εμπεριέχει καθαρά κατεύθυνση και υποκειμενικότητα

To κόψιμο στη γλώσσα των παραγωγών μαγνητοσκοπημένων εκπομπών, λέγεται μοντάζ. Η εκπομπές του Κούλογλου είναι μαγνητοσκοπημένες.

Πιστεύεις λοιπόν πως όποιο υλικό έχει μαγνητοσκοπήσει ο Κούλογλου το προβάλλει ατόφιο; Δηλαδή, εμείς οι τηλεθεατές τα βλέπουμε όλα όσα τραβάνε οι κάμερες του συνεργείου του;

Ή ο Κούλογλου κάνει επιλογή αυτών που τελικώς προβάλλει;

μαριάννα είπε...

Κ.σ-Μ.

Να σου πω ακριβώς. Το μοντάζ σε μια εκπομπή που σέβεται τον καλεσμένο της, τον τηλεθεατή και την έγκυρη ενημέρωση, λειτουργεί για να διορθώνει κακοτραβηγμένα πλάνα, λάθος γωνίες, φάλτσα της κάμερας, επαναλήψεις και πλεονασμούς που τρώνε χρόνο και όχι για να κόβει λόγια ή φράσεις που δεν αρέσουν σε μια μερίδα θεατών ή στον υπεύθυνο της εκπομπής.

Εγώ λοιπόν πιστεύω ότι ένας σοβαρός δημοσιογράφος έτσι λειτουργεί. Και τον έχω για σοβαρό τον Κούλογλου.

Εσύ πιστεύεις το αντίθετο; Και αν ναι, τί σε κάνει; Έχεις κάποια στοιχεία;

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Κατ' αρχάς ένας σοβαρός δημοσιογράφος, όπως ΔΕΝ είναι ο Κούλογλου (υπάρχει διαφορά μεταξύ σοβαρού και σοβαροφανούς, κι αυτό που εμείς βλέπουμε στην τηλεόραση είναι αυτό που ο Κούλογλου θέλει να φαίνεται ότι είναι) δεν γράφει επικριτικά άρθρα για κάποιον με τίτλο "Ο Μήτσος της Ρήνης από τους Μελισσουργούς της Άρτας" και υπότιτλο "Ο γιος του αγωγιάτη". Υποθέτω ότι διαθέτεις την κρίση για να καταλάβεις ότι δεν τα γράφει σαν βιογραφικά στοιχεία. Σου υπενθυμίζω ότι το άρθρο του δεν ήταν βιογραφικό, αλλά πολιτικού σχολιασμού.

Aυτό δηλαδή δεν αποτελεί στοιχείο για σένα; Εγκρίνεις δηλαδή τον τίτλο του;

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Επίσης, ένας σοβαρός δημοσιογράφος δεν κάνει τη γλάστρα σε ένα διάλογο με τους καλεσμένους του.

Ο Koύλογλου είχε δύο έλληνες καλεσμένους στο στούντιο και συζητούσαν. Ο ένας εκ των δύο είπε το απαράδεκτα ρατσιστικό σχόλιο που διάβασες στα παρατράγουδα. Ο Κούλογλου το επέλεξε για κλείσιμο της εκπομπής του, χωρίς να απαντήσει.

Κι αυτό το εγκρίνεις δηλαδή;

Aν λοιπόν ο σοβαρός κύριος Κούλογλου είχε μια εκπομπή με θέμα την Ελβετία και ο ένας εκ των συνομιλητών του, ΤΟΥ έλεγε:

"Μα η Ελβετία δεν βρίσκει ανθρώπους να στελεχώσει διάφορους οργανισμούς και επιχειρήσεις... Ξέρετε τι αναγκάζεται να παίρνει; Χοντρούς, ξανθιές, εγκληματίες, πόρνες, ελληνίδες δασκάλες, ομοφυλόφιλους, λεσβίες..." πάλι σοβαρό θα τον θεωρούσες;

Ή για να το καταλάβεις καλύτερα, αν εσύ ήσουν στη θέση του Κούλογλου, δεν θα απαντούσες στον καλεσμένο σου;

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Διευκρίνηση

γράφεις:

Το μοντάζ σε μια εκπομπή που σέβεται τον καλεσμένο της, τον τηλεθεατή και την έγκυρη ενημέρωση, λειτουργεί [...] όχι για να κόβει λόγια ή φράσεις που δεν αρέσουν σε μια μερίδα θεατών

Αυτό κατάλαβες από το ποστ στα παρατράγουδα; Ότι προτάθηκε μοντάζ ή απάντηση στον συνομιλητή του, επειδή αυτό που είπε δεν άρεσε σε μια μερίδα τηλεθεατών;

Ή μήπως επειδή "προσέβαλε μια μεγάλη μερίδα τηλεθεατών";

Tηλεθεατών που τον πληρώνουν μάλιστα; Ξέρεις πόσοι έλληνες χοντροί και πόσοι έλληνες ομοφυλόφιλοι πληρώνουν τον κάθε Κούλογλου; Ούτε αυτό είναι στοιχείο για να κρίνεις τη "σοβαρότητά" του;

Είναι σοβαρός ο δημοσιογράφος που δεν σέβεται το κοινό του και αφήνει τους καλεσμένους του να το προσβάλλουν;

Ερώτηση κι αυτή, συγκεκριμένη.

μαριάννα είπε...

"Ο Μήτσος της Ρήνης από τους Μελισσουργούς της Άρτας" και υπότιτλο "Ο γιος του αγωγιάτη"

Δεν το βρίσκω να διαβάσω με τα μάτια μου ολόκληρο το άρθρο και δεν ξέρω πώς χρησιμοποιείται ο τίτλος και γιατί; Δεν μπορώ να φανταστώ πως ξαφνικά ένας δημοσιογράφος απαξιώνει και χλευάζει έναν πολιτικό, με τέτοιο άσχημο τρόπο. Αν είναι μέσα σε εισαγωγικά και εννοεί ότι τον λένε έτσι; Είναι διαφορετικό. Γι αυτό σου λέω θέλω να βρω το άρθρο και να κρίνω μόνη μου.


Στο δεύτερο ερώτημά σου.

Προσωπικά εγώ θα απαντούσα στον καλεσμένο μου και θα του την έλεγα και χοντρά. Αλλά δε θα το έκοβα. Αντίθετα θα το έδειχνα για να τον ξεφτιλίσω.
Δεν ξέρω όμως πώς έγινε εκεί. Ήταν ρεπορτάζ που η κάμερα έπαιρνε ανθρώπους να μιλούν; Όπου μπορεί ο Κούλογλου, να μην ήταν καν παρών; Ήταν συζήτηση διαλεκτική και δεν πήρε θέση; Έκλεισε με μια σκηνή ως φινάλε, ίσως για να σοκάρει με τα λεγόμενα του ακατονόμαστου συνεντευξιαζόμενου; Δεν το είδα, δεν μπορώ να κρίνω. Όμως διάβασα στα σχόλια σου και αρκετούς να διαφωνούν που το είδαν, όπως ο Μαύρος Γάτος που επίσης εκτιμώ. Οπότε πια πρέπει να το δω η ίδια.

Θέλω λοιπόν να σου πω πως επειδή έχω φάει στη μάπα πολλές διαστρεβλώσεις υπολήψεων, αν δεν δω και δεν ακούσω η ίδια, αυτοπροσώπως και προσωπικώς και ιδίοις όμμασι και και και... δεν κρίνω.

Δεν εμπιστεύομαι την κρίση άλλου, ούτε και τη δική σου που ξέρεις πόσο σε εκτιμώ. Για έναν απλό λόγο. Δεν είμαστε ίδιοι οι άνθρωποι. Σκεφτόμαστε αλλιώς.

Θυμάσαι στο διάλογό σου με τον Τσερτς και τον Κυριάζ, αδυνατούσαν να καταλάβουν τον τρόπο που σκεφτόμουν. Σπάνια οι άνθρωποι συμπίπτουν στον τρόπο σκέψης.

Αν λοιπόν το διάλογό σας δεν τον διάβαζε κάποιος και τον αφηγούνταν από τη μια ο Κυριάζ και ο Τσερτς και από την άλλη εγώ, δε θα έβγαινε ένα εντελώς διαφορετικό συμπέρασμα;

Όλοι θα λέγαμε αλήθεια. Αλλά με τον τρόπο σκέψης μας.

Ξέρω ότι με καταλαβαίνεις.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Στο έγραψα σαφώς:

Ο Koύλογλου είχε δύο έλληνες καλεσμένους στο στούντιο και συζητούσαν. Aυτό που διάβασες το είπε ο καλεσμένος στον Κούλογλου. ΤΟΥ ΤΟ ΕΙΠΕ. Το είπε στον Κούλογλου.

Γιατί με ξαναρωτάς;

Λοιπόν, είναι σοβαρός o δημοσιογράφος που αφήνει έναν καλεσμένο ΤΟΥ και ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΥ να προσβάλλει το κοινό του;

μαριάννα είπε...

Είναι σοβαρός ο δημοσιογράφος που δεν σέβεται το κοινό του και αφήνει τους καλεσμένους του να το προσβάλλουν;

________________________________

Έχω την αίσθηση που μου κάνεις πλάκα. Ακριβώς ᾰυτό συνέβη και με τον Κυριάζ σε σχέση με σένα. Έτσι ένιωθε.

Προς Θεού δεν συγκρίνω αυτά που έλεγες εσύ, με αυτά που έλεγε ο κατάπτυστος καλεσμένος του Κούλογλου.

Συγκρίνω την απαίτηση του θιγόμενου.

Πρόσεξέ το αυτό που σου λέω.

Η απαίτηση του θιγόμενου συχνά τον καθιστά άδικο και υπερβολικό. Δεν κατανοεί και δεν αναγνωρίζει στον άλλον το δικαίωμα να αποφασίσει πώς θα λειτουργήσει.

Είναι πολύ λεπτό ζήτημα και δε θα το ανέλυα εύκολα σε άλλο συνομιλητή, αν δεν ήξερα το μυαλό σου και τον τρόπο που λειτουργείς.

Έχεις πάθος όμως με το δίκιο και έναν Ρομπέν μέσα σου που συχνά σε κάνει να είσαι ψυχοκαταναγκαστική και ιδιαίτερα απαιτητική από τους ανθρώπους, που δεν είναι όλοι το ίδιο μαχητικοί και υπερευαίσθητοι στην αδικία όπως εσύ.

μαριάννα είπε...

Στο έγραψα σαφώς:

Ο Koύλογλου είχε δύο έλληνες καλεσμένους στο στούντιο και συζητούσαν. Aυτό που διάβασες το είπε ο καλεσμένος στον Κούλογλου. ΤΟΥ ΤΟ ΕΙΠΕ. Το είπε στον Κούλογλου.

__________________________________

οκ. Εγώ θα αντιδρούσα αλλιώς. Αλλά δεν τον κρίνω αν δεν το δω. Ίσως το άφησε στην κρίση των θεατών.

Τί θες να πεις δηλαδή ότι ο Κούλογλου είναι κατά των ομοφυλοφίλων; Και το χάρηκε; Τί ακριβώς; Από αυτό και μόνο, τί του προσάπτεις;

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Δεν είμαστε ίδιοι οι άνθρωποι. Σκεφτόμαστε αλλιώς.

Δεν σου μετέφερα μια σκέψη μου, αλλά σου έκανα πιστή περιγραφή μιας εικόνας. Νομίζεις πως δεν έχω την ικανότητα να μεταφέρω πιστά μια εικόνα που είδα; Ποιο λόγο έχω να την διαστρεβλώσω;

O Mαύρος γάτος, όπως διάβασες, δεν έγραψε ότι είδε την εκπομπή. Απλώς υπεραμύνθηκε της γλάστρας-παρουσιαστή που ακούει αμίλητος τους καλεσμένους του.

Εγώ όμως την είδα. Συγκρίνεις δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Ακόμα, στα ίδια σχόλια θα διάβασες ότι ο μαύρος γάτος, αφ' ένός μεν δεν εγκρίνει το μοντάζ στον Κούλογλου, εγκρίνει όμως το κόψιμο σχολίων σε φιλικό του μπλογκ. Αυτό το βρίσκεις συνεπές και ικανό ως στοιχείο για αντικειμενικότητα κρίσης;

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

τί του προσάπτεις

Σαφώς, το πέρασμα - μέσω τρίτων -απόψεων που δεν θέλει να εκφράσει ο ίδιος.

Εσύ γιατί νομίζεις πως έκανε τη βουβή γλάστρα; Λόγω ανικανότητας να κρίνει ότι προσβάλλει τους χοντρούς και τους ομοφυλόφιλους θεατές του;

μαριάννα είπε...

Αυτό είναι μια κατηγορία που έχει βάση έτσι όπως τίθεται και είναι πολύ πιθανόν να συμφωνήσω μαζί σου.
Αλλά πρέπει να το δω εγώ. Η ίδια. :)
Γελάω γιατί ξέρω ότι αν ο γάιδαρος ήταν ανάμεσά μας αυτή τη στιγμή το μπαμ από το σκάσιμό του θα είχε ταρακουνήσει το σύμπαν!!!

μαριάννα είπε...

Κατάλαβες γιατί σε απολαμβάνω; Γιατί ενώ έχουμε διαφορές, είσαι σπουδαία συνομιλήτρια και σαφώς παλούκι. Δύσκολη περίπτωση.
Οι άντρες δε θα σε άντεχαν. Θα τα είχαν παίξει. Όπως και με μένα δηλαδή... ;)
Εδώ έκανες τον Μίχο να σκίσει τα ιμάτιά του στο Ποιείν! χαχαχαχα

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

γράφεις:
Έχω την αίσθηση που μου κάνεις πλάκα. Ακριβώς ᾰυτό συνέβη και με τον Κυριάζ σε σχέση με σένα. Έτσι ένιωθε.

Πάλι ανόμοιες περιπτώσεις συγκρίνεις.

Στην περίπτωση που αναφέρεις, ήταν παρών ο ίδιος, ήμουν παρούσα κι εγώ και ο ρόλος που απαιτούσε ο σχολιαστής σου από εσένα, ήταν ...διαιτητικός (για να μην πω κάτι άλλο)

Στην εκπομπή του Κούλογλου, οι χοντροί και οι ομοφυλόφιλοι ήταν απόντες. Είχε υποχρέωση να μην επιτρέψει στους καλεσμένους του να τους προσβάλλει.

Ακόμα, ό,τι γράφτηκε σ' αυτό το ποστ σου από εμένα δεν ήταν αντικειμενικώς προσβλητικό. έτσι το έκρινε ο σχολιαστής.

Αυτά που είπε όμως ο συνομιλητής του Κούλογλου ήταν ευθέως προσβλητικά στην προσωπικότητα των χοντρών και των ομοφυλοφίλων, που παρέβαλε ευθέως με τους εγκληματίες. Ίδιο το βρίσκεις;

Και νομίζεις ότι οι ομοφυλόφιλοι, λόγου χάριν, δεν έπρεπε να προσβληθούν που ο Κούλογλου δια τως σιωπής του, τους έκρινε ακατάλληλους για να υπηρετήσουν στον στρατό, εφ' όσον το θέλουν;

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

* διόρθωση

:να μην επιτρέψει στον καλεσμένο του να τους προσβάλλει.

μαριάννα είπε...

1. Στην εκπομπή του Κούλογλου, οι χοντροί και οι ομοφυλόφιλοι ήταν απόντες. ______________________________

Αυτό είναι σωστό. Δίκιο έχεις.


2. Είχε υποχρέωση να μην επιτρέψει στους καλεσμένους του να τους προσβάλλει.
_______________________________

Εδώ ο καθένας κρίνει πώς θα το χειριστεί.

μαριάννα είπε...

Και νομίζεις ότι οι ομοφυλόφιλοι, λόγου χάριν, δεν έπρεπε να προσβληθούν που ο Κούλογλου δια τως σιωπής του, τους έκρινε ακατάλληλους για να υπηρετήσουν στον στρατό, εφ' όσον το θέλουν;
__________________________________

Φυσικά και θα ενοχληθούν. Αλλά την κύρια ευθύνη την έχει αυτός που το λέει. Ο άλλος που το ανέχεται, έχει μεν ευθύνη, αλλά δεν την είδα την εκπομπή για να σου πω αν συμφωνώ απολύτως μαζί σου ή όχι.

Από την άλλη δεν απορρίπτεις έναν άνθρωπο, ακόμα κι αν είναι έτσι, από μια ίσως ατυχή στιγμή αδράνειάς του.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Όσο για το ρατσιστικό ...βιογραφικό άρθρο του Κούλογλου, σου παραθέτω απόσπασμα από αυτό που έγραψε ο Νικολάου στην Καθημερινή:

Αποδεικτικό στοιχείο τρανό ότι η αντιπάθεια κάποιων προς τον Τσοβόλα είχε στοιχεία κοινωνικού ρατσισμού, ήταν το δημοσίευμα του «Βήματος» με το οποίο εσκιαγραφείτο η προσωπικότητα και η δραστηριότητα του Τσοβόλα και το οποίο είχε τον τίτλο «Ο Μήτσος της Ρήνης από τους Μελισσουργούς της Αρτας!» και υπότιτλο «Ο γιος του αγωγιάτη!». Το άρθρο καθρέφτιζε τη στάση της ελιτίστικης Αριστεράς απέναντι σε έναν πολιτικό που δεν είχε πίσω του σόι, δεν ήταν από τζάκι και δεν το έπαιζε προοδευτικός διανοούμενος.
[...]
Το κοινωνικά ρατσιστικό δημοσίευμα του «Βήματος», που ήταν και εφημερίδα του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε λαϊκή θύελλα και χρειάστηκε να παρέμβει ο ίδιος ο Τσοβόλας και ο κομματικός μηχανισμός, για να μην κάψουν τα φύλλα του στις πλατείες στα Γιάννενα, τη Λάρισα, την Αρτα κ.λπ. Μέχρι και λαϊκές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν τότε, στις οποίες κυριαρχούσε το σύνθημα: «Τιμή και δόξα στον γιο του αγωγιάτη!».


---
Έ, τι να γίνει, δεν είμαστε όλοι Κολωνακιώτες σαν τον Κουκούλογλου!

μαριάννα είπε...

Μπορεί τότε να μην το σπουδαιολόγησε και να το άφησε επιπόλαια και σήμερα αν τον δεις και το συζητήσεις να σου πει «λάθος μου». Τον κρεμάς;

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Και για να μην θεωρηθεί πως ταυτίζομαι λόγω καταγωγής και τον κρίνω ρατσιστή, να διευκρινήσω ότι γεννήθηκα και έζησα τα πρώτα μου χρόνια στην πλατεία Μητροπόλεως (εκεί που ενοχλείται ο σκύλος της Σωτηροπούλου από τις καμπάνες) και, δυστυχώς, δεν έχω πατρίδα κάποιο χωριό για να επιστρέφω κάθε φορά που δεν αντέχω την πόλη και τους διάφορους κουκούλογλου που κοντεύουν να μας πνίξουν.

Χαιρετώ και τα ξαναλέμε

μαριάννα είπε...

Κι ο Νικολάου όμως παραδέχτηκε ότι τον είχε χτυπήσει αλύπητα τον Τσοβόλα και πολύ κακώς. Το ομολογεί στο άρθρο.
Ένας υπουργός οικονομικών συχνά παίρνει στις πλάτες του ειρωνείες και χλέυη και χτυπήματα κάτω απ' τη μέση. Λίγα έχει ακούσει κι εκείνος ο έρμος ο Παπαντωνίου;

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Μπορεί τότε να μην το σπουδαιολόγησε και να το άφησε επιπόλαια και σήμερα αν τον δεις και το συζητήσεις να σου πει «λάθος μου». Τον κρεμάς;

Δεν τον κρεμώ, αλλά δεν του συμπαραστέκομαι και με τα χίλια! Ούτε καλώ να υπογράψουμε για τον Κούλογλου. Αυτό είναι το θέμα του ποστ, όχι αν τον "κρεμάμε" ή όχι.

Εξάλλου, αυτό δεν ήταν το μόνο του ολίσθημα. Όταν στα έγραψα χθες βράδυ, κι εσύ τα βρήκες αρκετά...

(άργησα... γεις)

μαριάννα είπε...

Ε πες το ντε ότι το καμπαναριό ευθύνεται που έχεις γίνει τέτοιο τσαμπούκι! Πώς να μη γρυλίζει ο σκύλος της Σωτηροπούλου; Άσε που δεν άφηναν τον κόπρο να μπει στο γάμο, στο εκκλησάκι και του λέγανε ουστ! Αυτό πάλι πώς το 'χεις; Ήξερες εσύ πως οι σκύλοι δεν επιτρέπεται να μπαίνουν στις εκκλησίες; :Ρ

Καλό απόγευμα! Φεύγω κι εγώ. Πάω για δουλειά και βρέχει πάλι την τύχη μου μέσα!

Unknown είπε...

Tοση μεγαλη λογομαχια για τον κουλογλου? Αυτος θα εκανε το ιδιο για ολους εσας.Και μενα μ'αρεσει και παρακολουθουσα την εκπομπη τουομως τοση αντιπαραθεση προς τι???ελευθερια.

μαριάννα είπε...

elet

Γεια σου Ελευθερία.
Τί σε κάνει να πιστεύεις ότι δε θα έκανε το ίδιο ο Κούλογλου για μας;
Μη σου πω ότι θα έκανε και περισσότερα.
Και απορώ που είδες την αντιπαράθεση. Μια απολαυστική συζήτηση ήταν μεταξύ φίλων που τους αρέσει να επιχειρηματολογούν.

Χαιρετώ! Την αγάπη μας στο Ρέθυμνο και στους ερωτικούς κατοίκους του! ;)

Unknown είπε...

Eμενα αυτη την εντυπωση που προκαλεσαν ολα αυτα που διαβασα.Ισως διαφορετικος τροπος σκεψης.Σ'αρεσει το ρεθυμνο?Παρ'οτι δεν μενω συνεχεια το αγαπω ,ορισμνες συτνηθειες των κατοικων δεν μ'αρεσουν.πχ. τα οπλα και το πολλα φονικα.Φιλικοτατα ελευθερια.