Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Όταν πετούν οι γερανοί... Άλλη μία ταινία ποίηση του ρωσικού κινηματογράφου! Το αριστούργημα του Mikhail Kalatozov που έγραψε ιστορία το 1957



Η ταινία εδώ


ΟΤΑΝ ΠΕΤΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΑΝΟΙ
LETYAT ZHURAVLI / THE CRANES ARE FLYING

Σε σκηνοθεσία του Mikhail Kalatozov πάνω στο ανατρεπτικό για τα κινηματογραφικά δεδομένα της εποχής, σενάριο του Viktor Rozov, όπου δεν δείχνει τις γνωστές μέχρι τότε πολεμικές σκηνές με τον θρίαμβο του ενός ή του άλλου εμπλεκόμενου, αλλά επικεντρώνει στα ανθρώπινα δράματα και στις επιπτώσεις που είχε ο πόλεμος στις ζωές τους. Τα φοβερά πλάνα τα απολύτως ποιητικά του Sergei Urusevsky συμπληρώνουν την άψογη σκηνοθεσία, που πήρε Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών, το 1958. Με την μοναδική Tatyana Samojlova να πρωταγωνιστεί, που έχει την κίνηση μιας γαζέλας κυριολεκτικά και τον γνωστό μας από την Κυρία με το σκυλάκι, εδώ αγνώριστο, ήταν η πρώτη του ταινία, τον Aleksey Batalov! Τον ωραίο... τον παντρεμένο...που λέγαμε. Τον θυμόσαστε.
Η Βερόνικα λοιπόν και ο αγαπημένος της Μπόρις, είναι ένα ερωτευμένο τρισευτυχισμένο ζευγάρι, που ζει την πιο όμορφη περίοδο του έρωτά του σχεδιάζοντας το μέλλον. Όλα θετικά και όμορφα. Οι οικογένειες τους ευλογούν τη σχέση τους, η ζωή γενναιόδωρη, όλα προδιαγράφονται ονειρικά, οι δυο όμορφοι νέοι τρελαμένοι από έρωτα, ετοιμάζονται να στήσουν τη φωλιά τους. Πάνω τους πετούν οι γερανοί συμπληρώνοντας ειδυλλιακά το ερωτικό σκηνικό της ευτυχίας. Βρισκόμαστε στην Μόσχα του 1941. Όμως η μοίρα ετοίμαζε άλλα. Ξεσπά ο πόλεμος. Οι Γερμανοί εισβάλλουν, κηρύσσεται γενική επιστράτευση. Παρά τις αντιρρήσεις της οικογενείας του και της Βερόνικα, ο Μπόρις κατατάσσεται εθελοντής και φεύγει για το μέτωπο. Σ’έναν τρομερό βομβαρδισμό, η Βερόνικα χάνει τους δικούς της και καταφεύγει στην οικογένεια του Μπόρις, πέφτοντας σε κατάθλιψη...


17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα από την καλοκαιρινή Ελλάδα. Σε διαβάζω εδώ και λίγο καιρό και πρέπει να σου εξομολογηθώ πως με έχεις κάνει να αγοράσω βιβλία με ποιήση! Αυτά που γράφεις, ο τρόπος που τα γράφεις και πάνω από όλα ο τρόπος που ψάχνεις και προσεγγίζεις τα θέματά σου εμένα απλά μου ανοίγουν ένα παράθυρο σε συναρπαστικό μέρος.
Γιατί στα λέω όλα αυτά;
1) Γιατί πρέπει να εκφράζουμε την εκτίμησή μας που και που. Η βουβή εκτίμηση πέφτει στο κενό.
2) Χωρίς να ξέρω τίποτα για σένα(μάλλον!), μετά τα τελευταία δυσάρεστα post, νιώθω την ανάγκη να σου πω πόσο σε εκτιμώ.
Ελένη

μαριάννα είπε...

Ελένη

Καλημέρα από την εντελώς απότομα και αποδιοργανωτικά, καλοκαιρινή Ελβετία. ;)

Εκεί που ήμασταν με ζακέτες και μπουφάν, εχθές λιώσαμε.

Ξέρεις το μπλόγκινγκ για κάτι τέτοια μηνύματα σαν τα δικά σου αξίζει.

Και όχι γιατί είμαι από τους ανθρώπους που κολακεύομαι ή που επιζητώ τα μπράβο.

Αλλό πράγμα αναζητώ. Την ουσιαστική επικοινωνία. Όχι αυτού που συμφωνεί μαζί μου, αλλά αυτού με τον οποίον καταλαβαινόμαστε.

Των ανθρώπων που καταλαβαίνουν τί λέω κι ακόμα καλύτερα αυτών που καταλαβαίνουν, τί θα ήθελα να πω και δεν το λέω ή πριν να το πω.

Έχω την ευλογία να το απολαμβάνω αυτό με τις φίλες μου και με τα παιδιά μου, κυρίως με την κόρη μου, που κάνουμε και παρέα πιο στενή εκ των συνθηκών.

Κοιταζόμαστε και ξέρουμε τί θέλουμε να πούμε ή γελάμε με τα μάτια.

Οπότε Ελενάκι σχόλια σαν το δικό σου, μου φτιάχνουν τη μέρα!

Διότι όπως λέμε κι εμείς οι πάνσοφες: Ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλά εν τω καλώ! Της ψυχής... ;)

Και να γράφεις ε;

Ανώνυμος είπε...

Και μια πρακτική ερώτηση. Για να έρθω στην Ελβετία χρειάζομαι διαβατήριο ή αρκεί η νέα ελληνική ταυτότητα; Η πρεσβεία μου λεει ότι η ταυτότητα αρκεί και διάφοροι γνωστοί το αντίθετο.
Να φοβηθώ ή να εμπιστευτώ ιδού η απορία. Θα περάσω από το Λουγκάνο το καλοκαίρι!
ΕΛένη

Ανώνυμος είπε...

ΤΑΙΝΙΑΡΑ!Και παν και βγαζουν,μονιμως,μες τις 100 πρωτες ταινιες ολων των εποχων,ως καλυτερη,αυτη την ανοστια,κατ' εμε,τον 'Πολιτη Καιην'.Κοτσαρουν και κανενα 'Θωρηκτο Ποτεμκιν' αναμεσα για ξεκαρφωμα,κι απο δω παν κι αλλοι.Οταν επαιζε τετοιες ταινιες η τηλεοραση,θυμαμαι τη μαμα μου που μου ΄λεγε 'αυτη την ταινια την ειδαμε με τον μπαμπα σου στο σινεμα'.
Χάιντε,και καλο καλοκαιρι!
(Σημερα,θα πηξουμε,θα λιωσουμε,θα πεθανουμε,θα μας πεσει ο ουρανος στο κεφαλι,κατα τα ελληνικα Μου Μου Ε,απ' τον καυσωνα!)

-ΑΤΠ-

μαριάννα είπε...

Η ελληνική ταυτότητα αρκεί, πρέπει όμως να είναι από τις τελευταίες, αυτές ΚΑΙ με τους λατινικούς χαραχτήρες. Ισχύει και για την Ελβετία να ξέρεις, ότι ακριβώς ισχύει και για τις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης. Και το Ε111 ή η ευρωπαϊκή κάρτα υγείας. Έχει υπογράψει συμφωνία με την ΕΕ η Ελβετία. Χρόνια τώρα εγώ δεν έχω διαβατήριο.
Αν έρθεις μέχρι τέλος Ιουνίου, ευχαρίστως να σε ξεναγήσω. Αν όχι, θα σου φτιάξω ένα πλάνο, γιατί τα τουριστικά γραφεία δεν έχουν μυρωδιά και χάνουν οι άνθρωποι τα καλύτερα σημεία.

μαριάννα είπε...

-ΑΤΠ-

Βρε ματάκια κουράγιο! Μου το έλεγε χθες η κόρη μου. Λιώσαμε μου λέει. Κι έβγαλε και κάτι καντήλες το κοριτσάκι μου από αλλεργία και είχε τρελαθεί. 25 μέτρησε και στα δυο χέρια.
Άσε κι έχω σκάσει και δεν της κάνει τίποτα καμιά θεραπευτική αγωγή...

Λοιπόν όντως, αυτή η ταινία ήταν επανάσταση για την εποχή της! Κι εγώ από τους γονείς μου την είχα ακουστά. Και δε φαντάζεσαι πόσο χάρηκα που την πέτυχα ολόκληρη!
Είναι όλα τέλεια. Η κοπελιά δε, τί να πεις; Αυτή την ελαφίσια χάρη στην κίνηση της, ομολογώ πως την διακρίνω σπάνια, σπανιότατα σε γυναίκες... Αμ τα πλάνα όλα;
Άσε... τρελαίνομαι... ;)

Κουράγιο!

Ανώνυμος είπε...

Εγω,παλι,περιμενω να μπει το καλοκαιρι για να μου περασει ο,τι αλλεργια μου φορτωνει η ανοιξη,τα τελευταια χρονια.Φετος,μου αλλαξε τα φωτα.Και δεν υπαρχει χειροτερο κλιμα απ' αυτο της 'φτωχομανας' (μη χ...!).
Το '57,τον Χρουτσωφ ειχαν στην Σοβιετια,και γλιτωσε της λογοκρισιας και του καψιματος,αυτη η ταινια;Τι να πρωτοπεις,για το σεναριο,για τη σκηνοθεσια,για την κοπελια που και μονο η φυσιογνωμια της,σε καθηλωνει;
Την επαιξε περυσι τετοια εποχη η TV κι ετσι την εχω σε μια κασετα.Ευτυχως ομως,φερνουν πλεον και τα βιντεοκλαμπ τετοιες ταινιες κι εχω βρει αρκετες.Εχω βρει Παρατζανωφ να φανταστεις!Πραγματα ασσυληπτα πριν απο μερικα χρονια.

-ΑΤΠ-

ΥΓ.Ενας φιλος κολλητος,σπουδαζε στην Γλασκωβη,και θυμαμαι μου 'λεγε χαριτολογωντας 'Φετος,ειχαμε καλοκαιρι,στις 12 Αυγουστου,μεταξυ 2 και 4 το μεσημερι!'.

Ανώνυμος είπε...

Οι γερανοί και ο 41ος είναι μακράν από τις καλλίτερες ταινίες του ρωσικού κινηματογράφου. Γεμάτες ποίηση, ή, καλλίτερα, ποιήματα οι ίδιες, τιμούν τους δημιουργούς τους ως μοναδικές απεικονίσεις της ανθρώπινης ψυχής.

Σ' ευχαριστούμε που την ανέσειρες από τη μνήμη :)

μαριάννα είπε...

-ΑΤΠ-

Καλό αυτό με τη Γλασκώβη! ;)

Λοιπόν είναι φανταστικά χαρούμενη είδηση αυτό που μου λες με τα βιντεοκλάμπ και τις ταινίες τέχνης! Άρτ και σινεφίλ όπως τις λέτε εσείς εκεί στη «φτωχομάνα». ;)
Θα τις ρημάξω τώρα που θα έρθω!
Δεν ξέρω αν πέρυσι είχες δει μια ανάρτησή μου με μια ταινία αριστούργημα, που όμως πέρασε στα ψιλά... Την ξέρουν ελάχιστοι κι αυτοί οι πολλοί σινεφίλ. Θα επεναφέρω την παλιά ανάρτηση για πάρτη σου βρε! Τί άλλο θες;

Ανώνυμος είπε...

Μας κακομαθαινεται,madame!
Αλλα παλι μπορουμε να ψαξουμε εμεις στο αρχειο.Για κατσε ενα λεπτο...
Ποιο,βρε,αυτο για την 'Ρωσικη Κιβωτο' του Σοκουροφ;

-ΑΤΠ-

Ανώνυμος είπε...

Κοίτα, στο λέω για να ζηλέψεις, θα ταξιδέψω με τη μηχανή αυτό τον Ιούλιο και το πρόγραμμα που έχουμε βγάλει λέει διαμονή 2 ημέρες Ζυρίχη και 1 ημέρα Λουγκάνο (πριν θα πάμε σε μια συνάντηση μηχανών στη γερμανία). Εφ'όσον έχεις διάθεση δώσε μου κάποιες οδηγίες για το τι αξίζει να δω.
Βέβαια εγώ και το μωρό μου να είμαστε καλά και μόνο οι διαδρομές που θα κάνουμε θα γεμίσουν τα μάτια και τις καρδιές μας. Είναι το πρώτο μας ταξίδι στο εξωτερικό και είμαστε ενθουσιασμένοι
Ελένη

μαριάννα είπε...

νεφελόεσσα

Πόσο χαίρομαι που τις ξέρεις!!!
Να είσαι καλά! Θα σας περιμένω στην Ελλάδα να δούμε καμία παρέα! ;)

μαριάννα είπε...

Ελένη

χμ... δεν σκοτώνομαι κι από ζήλεια Ελένη μου παρά μόνο για ένα πράγμα. Που είναι η πρώτη σας εμπειρία και όντως θα είναι το όνειρο...
Κατά τα λοιπά... ένας λόγος μεγάλης διαφωνίας μου με τον πρώην μου ήταν καλοκαιρινά ταξίδια με τον καύσωνα και τη μηχανή. Ψιλοέκοβα φλέβες... και ότι τον Ιούλιο εδώ γύρω από την άπνοια και την υγρασία, είναι κόλαση. Εξαρτάται από τον καιρό όμως. Εύχομαι να μη σας ρίχνει καρέκλες.
Κι επίσης οι διαδρομές οι ορεινές είναι μαγεία. Θα σου πω μια διαδρομή που την κάνουν οι μηχανόβιοι να πάθετε πλάκα. Θα κάνω ποστ για να επιλέξετε! Αφού έχουμε χρόνο, προλαβαίνω.

Ανώνυμος είπε...

Δεν πιστεύω στα μάτια μου !!!...
Τό'πες και τό'κανες ... Σ'ευχαριστώ ...
Αργά το βράδυ , θα καθήσω με τη ησυχία μου να το ... απολαύσω .
Απόψε δεν θα κοιμηθώ ...
Αχ , γητευτρια ... σπουδαία ... σπουδαία γητευτρια ....

μαριάννα είπε...

silia

Δε φαντάζεσαι πόσο χάρηκα που την βρήκα! Πραγματικά...
Θησαυροί οι κόπιες αυτές. Σε σκεφτόμουν όταν την πέτυχα! ;)

Πολλά φιλιά! Καλό βράδυ Αννούλα μου!

Ανώνυμος είπε...

φτάσαμεεεεεεεεεεεε :)

μαριάννα είπε...

νεφελόεσσα

Έκλεισε! ;)

Φιλιά!