Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

KAΤΕΡΙΝΑ ΣΧΙΝΑ: «Καλικάντζαροι τα λογοτεχνικά μπλογκ!»... Και πόσο δίκιο έχει! Ένα άρθρο πραγματικά λυτρωτικό... για τους στόχους των trolls



Μου τηλεφώνησε σήμερα κάποιος φίλος ποιητής και με ρώτησε αν διάβασα τη Βιβλιοθήκη της Παρασκευής, στην Ελευθεροτυπία. Γιατί, του λέω τί έχει; Διάβασε τη Σχινά μου λέει και θα διαβάσεις όλα αυτά που έχουμε συζητήσει στην παρέα. Λες και μας άκουγε. Περιγράφει όλα όσα ζήσαμε εσχάτως με απίστευτη ακρίβεια. Το μόνο που ξέχασε να πει είναι για τον άθλιο ρόλο που έπαιξαν όλοι οι σιωπηλοί αυλοκόλακες των trolls, οι οποίοι όχι μόνο έγλειφαν τους «άρχοντες», αντί να τους καυτηριάζουν μπας και τους συνετίσουν, αλλά κατασυκοφαντούσαν και τα θύματά τους, αναπαράγοντας τις χυδαιότητες και χλευάζοντας, γράφοντας μάλιστα ακόμα και «ποιήματα» σατιρικά για να ευχαριστήσουν τον αρχηγό τους που τόσο θαύμαζαν.
Φυσικά πολλές από τις αθλιότητες των τρολς, δεν τις ξέρουν οι πολλοί. Δεν ξέρουν τα εκατοντάδες απειλητικά ιμέιλς ή σχόλια(αναγκαστικός μετριασμός σχολίων σε πολλά ιστολόγια μπήκε εξ' αιτίας τους) που λαμβάνουν οι χρήστες ή τις αισχρές πράξεις αποκάλυψης της ταυτότητας των ιστολόγων σε οικεία ή συγγενικά τους πρόσωπα, με την κουκούλα πάντα της ανωνυμίας, αλλά με τα στοιχεία του ΙΡ του υπολογιστή τους φόρα παρτίδα, αφού το θράσος τους είχε ξεπεράσει κάθε όριο και λειτουργούσαν έχοντας χάσει κάθε αίσθηση αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς.


Γράφει λοιπόν η Κατερίνα Σχινά στην Ε:

ΛΟΓΟΥ ΧΑΡΙΝ

Καλικάντζαροι τα λογοτεχνικά μπλογκ


Η υπόθεση έχει αρχίσει, πράγματι, να παλιώνει. Στην αρχή, προκάλεσε ανησυχία· στην κορύφωσή της, βαθιά ενόχληση· τώρα πια, σαν μαινόμενο δεινό που εξαντλεί τη λύσσα του δαγκώνοντας τον εαυτό του, μάλλον κουρασμένη θυμηδία. Μιλάω για ένα φαινόμενο πολύ διαδεδομένο στο Διαδίκτυο, το διαβόητο trolling - σαν να λέμε την κακόβουλα σκανταλιάρικη ενασχόληση ορισμένων με ανύποπτους στόχους, που ξεκινάει με την εκτόξευση ύβρεων, συκοφαντιών και λοιδοριών μέσω Διαδικτύου, χωρίς τη δυνατότητα άμυνας εκ μέρους του προσβαλλομένου, και καταλήγει στην αντιποίηση ταυτοτήτων. Αλλοι την λένε μπλογκοτρομοκρατία αυτή την πρακτική, άλλοι, πολύ πιο επιτυχημένα νομίζω, μπλογκοφασισμό. Βασίζεται σ' εκείνον τον παλιό γκεμπελικό αφορισμό «αν πεις ένα μεγάλο ψέμα και συνεχίσεις να το επαναλαμβάνεις, ο κόσμος αναπόφευκτα θα το πιστέψει». Και καθώς εκπορεύται από διαταραγμένους ψυχισμούς και προβληματικές προσωπικότητες, δεν θα μπορούσε να αφήσει και τον λογοτεχνικό μικρόκοσμο αλώβητο - πολύ περισσότερο που σ' αυτήν την εξ αντικειμένου ασφυκτικά στενή επικράτεια, θάλλουν πολλά δηλητηριώδη και δηλητηριασμένα άνθη.

Τρικυμία εν ποτηρίω, θα μου πείτε - και δεν θα έχετε άδικο. Ποιος ασχολείται με τους ανώνυμους ή τους ψευδώνυμους που εκτονώνονται εναλλάσσοντας στόχους και διασκεδάζουν σπιλώνοντας υπολήψεις, όταν είναι παραπάνω από γνωστοί στους παροικούντας την Ιερουσαλήμ, γνωστοί και καταγέλαστοι; Οταν είναι τόσο μονομανείς (και ταυτόχρονα τόσο αργόσχολοι, μεγαλειωδώς αργόσχολοι) ώστε να φτάνουν στην αντιποίηση της ταυτότητας άλλων λογοτεχνών στήνοντας μπλογκ στο όνομά τους, και με το όνομά τους υπογράφοντας κείμενα που σκαρφίστηκαν οι ίδιοι, φτιαγμένα έτσι που να εκθέτουν ανεπανόρθωτα τους υποτιθέμενους συγγραφείς τους; Τείνω να πω κανείς, όμως η πραγματικότητα με διαψεύδει. Υπάρχουν «λογοτέχνες», «ποιητές» μάλιστα, που στα ψευδώνυμα μπλογκ τους δέχονται δεκάδες επισκέψεις χρηστών με λογοτεχνικά ενδιαφέροντα· επισκεπτών που δεν έχουν λόγο να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία όσων διαβάζουν - πολύ περισσότερο που οι μπλογκοτρομοκράτες επιλέγουν μια γλώσσα μαχητική, δήθεν ανατρεπτική, αντι-συστημική, προτάσσοντας την πρόθεση να αποκαθηλώσουν τους «δεινοσαύρους» της λογοτεχνίας. Ποιος μένει αδιάφορος μπροστά σε τέτοιας λογής «αποκαθηλώσεις»;



Βέβαια, οι λεκτικοί λεονταρισμοί πατάνε πάνω στην ανωνυμία· η ηλεκτρονική παραβατικότητα είναι ιδιαίτερα θρασύδειλη. Οταν επισείεται η απειλή της δικαστικής αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, οι εμμανώς επιδιδόμενοι στο "trolling" βάζουν την ουρά στα σκέλη και υποχωρούν. Εχοντας, βέβαια, ήδη καταφέρει καίρια πλήγματα σε κάθε έννοια διαλόγου, αντιπαράθεσης, κριτικής. Κι αυτό είναι το χειρότερο.

Κατά κοινή αντίληψη το Διαδίκτυο προκρίνει τον ελεύθερο λόγο, ευνοεί τις δυναμικές, αν και συχνά βιτριολικές συζητήσεις μεταξύ των πολιτών στο Web, ενθαρρύνει τις υγιείς δημοκρατικές διαμάχες. Η σκοτεινή ιστορία πολλών μπλόγκερ οδηγεί, ωστόσο, στο αντίθετο συμπέρασμα. Το Διαδίκτυο μπορεί να αποδειχτεί άκρως αντιδημοκρατικό. Θα επικαλεστώ τον κριτικό Λι Σιγκλ, που στο βιβλίο του «Ενάντια στη μηχανή: όντας άνθρωπος στην εποχή του ηλεκτρονικού όχλου», το οποίο κυκλοφόρησε πέρσι τέτοιο καιρό, επισημαίνει: «Οι χρήστες του Ιντερνετ γενικά και οι μπλόγκερ ειδικότερα ενοικούν έναν εντελώς απομονωμένο χώρο, μέσα στον οποίο οι άλλοι άνθρωποι υπάρχουν ως φασματικές μορφές που υποστασιοποιούνται μέσω της ιδέας που έχουν οι χρήστες ή οι μπλόγκερ γι' αυτούς. Να γιατί το λυσσαλέο μίσος ενσκήπτει τόσο εύκολα».

Αυτό είναι το ζήτημα, λοιπόν: ότι τέτοιες εκφάνσεις της διαδικτυακής ελευθερίας απειλούν τη διανοητική (και την ψυχική, ίσως) υγεία. Και ότι ακυρώνουν την έννοια της κριτικής, όπως ασκήθηκε επί αιώνες στον Τύπο - της κριτικής που δεν λογοδοτεί μόνο στον εαυτό της, αλλά και στο κοινό της: κρίνοντας κρίνεται ο κριτικός, κάποτε πολύ πιο αυστηρά από τον κρινόμενο. Η αμεριμνησία με την οποία η κουλτούρα μας εναγκαλίζεται την «κριτική του καθενός», του ανώνυμου ή ψευδώνυμου «καθενός», μας αποστερεί από τα κριτήρια με τα οποία αποτιμούσαμε την ποιότητα της μουσικής, της τέχνης, της λογοτεχνίας· θολώνοντας τα όρια ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό, προσωπικό και μη, η «κριτική του καθενός» φτηναίνει ό,τι υποδύεται ότι υπηρετεί και ευτελίζει ό,τι υποτίθεται ότι αγαπάει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΧΙΝΑ

ΛΟΓΟΥ ΧΑΡΙΝ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - 03/10/2008

30 σχόλια:

BOSKO είπε...

εμένα τώρα γιατί αυτό το κείμενο μου δημιουργεί έως και συναίσθημα οίκτου, μπορείς να μου πεις; Παρ' όλο που δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση...

μαριάννα είπε...

BOSKO

Μα είναι θλιβερά όλ' αυτά, έτσι κι αλλιώς. Κι εγώ σαν εσένα ένιωθα. Μόνο που η λύπη, μου τελείωσε εδώ και καιρό. Από τότε που έμαθα ότι έστειλε ιμέιλ ακόμα και σε φόρα φιλικά και σε συγγενείς και σε φίλους και διαλαλούσε το αισχρό μπλογκ που έκανε εναντίον μου ή που έδινε την ταυτότητά μου.
Λες και του είχα κάνει κακό και με είχε εχθρό. Απίστευτο! Και δεν καταδέχτηκα ποτέ να τον ενοχλήσω στο παραμικρό. Την ανωτερότητα όμως, αυτά τα ζόμπι την εκλαμβάνουν ως αδυναμία και το μόνο που τους πιάνει είναι ο φόβος της νόμιμης τιμωρίας.
Κατρακυλούσε στον κατήφορο με ιλιγγιώδη ταχύτητα και δεν μπορούσε να τον σταματήσει κανένας. Έπεφτε στο ένα τραγικό λάθος κατόπιν του άλλου και το έκανε συνειδητά και ψύχραιμα γιατί το έκανε πολύ καιρό. Δεν ήταν ένα λάθος στιγμιαίο.
Δεν υπήρξε άνθρωπος που να μην του έχει στείλει με ιμέιλ το λινκ του παραμπλόγκ.
Θλίβομαι που έφτασε ως εδώ, αλλά και χαίρομαι που θα σταματήσει όλο αυτό.
Γι αυτό και όπως ξέρεις είμαι υπέρ της άρσης του απορρήτου στα ιστολόγια. Να έχει ο μπλόγκερ καταθέσει τα στοιχεία του για ν ακάνει μπλογκ, όπως όταν κάνει σύνδεση για τηλέφωνο.
Μόνο έτσι θα αναχαιτιστεί το trolling.
Αλλιώς η κακοήθεια θα μας αναγκάσει να τα παρατήσουμε, όπως συνήθως γίνεται.

BOSKO είπε...

τι εννοείς, "έδινε την ταυτότητα μου;", δεν καταλαβαίνω. Αφού στο blog σου, ούτως ή άλλως, όπως κι εγώ άλλωστε, βγάζεις τη φάτσα σου και τους φίλους σου φόρα παρτίδα. Το anti- blog το αντιλαμβάνομαι, είναι ό,τι πιο σιχαμερό έχω δει από τότε που μπήκα στο blogging. Πολύ αρρώστια, ρε παιδί μου, εδώ μέσα...τι να πω, να φχαριστάμε που' χουμε την ψυχική μας υγεία, αυτό και τίποτα περισσότερο!

μελονικος είπε...

Το διάβασα.
Ανωνυμία!!
Γιατί??
Τι εξυπηρετεί??
Ντρέπονται??
φοβούνται??
Γιατί να μην υποστηρίζεις τα γραφτά σου??
Μόνο κάποιοι που ....
μπορούν να είναι ανώνυμοι.
Και πρέπει να έχουν διπλό ήθος.
Εγώ είμαι επώνυμος.
Μπορώ να πω και μια χαζομάρα.
Θα μου τη πεις , θα στανιάρουμε.
Ο ανώνυμος πιο πολύ προσοχή.
Καλημέρα ωραία μου κυρία.

Giannis Kafatos είπε...

εγω πάλι γιατί εκτός από τον "οίκτο" του Μπόσκο, και τις δικές σου επισημάνσεις - που σχεδόν τις προσυπογράφω, αισθάνομαι ότι κάπου ... κάποιοι φοβούνται για την "κριτική τέχνη" που βάλλεται? (και δεν τα αντέχω καθόλου αυτά!)

Μηθυμναίος είπε...

Ψυχραιμία, Μαριάννα,
Είναι όντως θλιβερό αυτό που συμβαίνει. Που μας συμβαίνει. Όλοι, λίγο-πολύ, το έχουμε πάθει, εγώ πρόσφατα, μέχρι παρεξηγήσεως με πνευματικό άνθρωπο, που μόνο τέτοιος δεν έδειχνε με τα κομπλεξικά του.
Αυτό που χρειάζεται είναι συσπείρωση και συστηματική απομόνωσή των. Να τους αγνοήσουμε τελείως! Μια-δυο θα το εγκαταλείψουν το «σπορ» τους.
Ο δικός μου με το ψευδώνυμο «Ιδιότροπος» με βαρέθηκε φαίνεται. Του τα έψαλα, κατάλαβε ότι τον υποπτευόμουν και χάθηκε. Ελπίζω για πάντα.
Μην πτοείσαι λοιπόν.

μαριάννα είπε...

BOSKO

Να σου πω τι εννοώ λοιπόν. Από την αρχή που έκανα σάιτ και μπλογκ, δεν είχα πρόβλημα να πω και να δείξω ποιά είμαι, γιατί ένιωθα ευτυχής με τη συμμετοχή μου και υπερήφανη για τις παρέες μου. Γνώρισα εκλεκτούς ανθρώπους και έχω κάνει πολλούς φίλους που υπάρχουν και εκτός δικτύου.

Το γνωστό ζόμπι όμως έστελνε ιμέιλς, σε άσχετους με τα μπλογκς ανθρώπους και μάλιστα του εξ' αγχιστείας περιβάλλοντός μου, γνωρίζοντας ότι ο πρώην σύζυγος ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση κι υπήρξε δήμαρχος και μετά υποψήφιος(έχω κάνει ποστ παλαιότερα και του είχα ευχηθεί καλή επιτυχία προεκλογικά) και έλεγε:

Ξέρετε ποιά κρύβεται στο μπλογκ «Γητεύτρια»; Η κ. Τάδε, σύζυγος Τάδε και με τη συμπεριφορά της εκθέτει τον κ.Τάδε!!!!

Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΚΘΕΤΕΙ... !!! :)))))

Και οι άνθρωποι έφριτταν.

Φυσικά εξηγούσα ότι επρόκειτο για διαταραγμένο και γραφικό μπλογκοφασίστα και απλά γελούσαμε.

Δεν τίθεται θέμα ζημιάς, γιατί τις εξετάσεις μου στη ζωή τις έχω δώσει προ πολλού, τίθεται θέμα όμως:

ΤΗΣ ΠΙΟ ΑΘΛΙΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΙΟ ΑΝΤΙΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗΣ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ.

ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΚΡΙΤΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΤΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ ΟΤΙ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ, ΩΣ ΜΠΛΟΓΚΕΡΣ.

Πιο πολύ δεν έχω απομυθοποιήσει άνθρωπο στη ζωή μου.

Γιατί ακόμα και το αντιμπλόγκ που με διαπόμπευε ή τα όσα συκοφαντικά, αισχρά έλεγε, να πεις τα ξεπερνώ.

Μα να στέλνει ιμέιλς σε πρόσωπα άσχετα με τα μπλογκς, που ενδεχομένως διακατέχονται από το φόβο του δικτύου, όπως πολλοί που δεν γνωρίζουν τί κάνουμε εδώ και να δημιουργεί εντυπώσεις... είναι αν μη τί άλλο

ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ!

Και έγραφε ύπουλα ότι εκθέτω με τη συμπεριφορά μου... που δημιουργεί εντυπώσεις σε τυχόν δικτυοφοβικούς ή απλά κακοπροαίρετους.

Φυσικά με ένα νικ και ένα ιμέιλ άσχετο, που όμως με το ίδιο είχε στείλει πολλά απειλητικά και σε μένα και σε συνδυασμό με το αντιμπλόγκ και το ΙΡ, η Δίωξη έχει τα πλήρη στοιχεία του, αλλά χρειάζεται από μένα μια καταγγελία, την οποία

ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΠΟΤΕ.

Είπα να το βρει από αλλού το κακό που μου έκανε...

Κατάλαβες τώρα; :)

μαριάννα είπε...

νίκος

Ανωνυμία. Εκεί ακριβώς είναι το θέμα.

Η ανωνυμία στα μπλογκς θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά σε μια άλλη κοινωνία.

Όπου ο ανώνυμος θα ήξερε να σέβεται βασικές αρχές της δημοκρατίας.

ΑΝΩΝΥΜΙΑ λοιπόν δεν έχεις πουθενά. Ούτε στο τηλέφωνό σου, ούτε στο κινητό σου, ούτε στα ΜΜΕ, πουθενά. Γιατί να έχεις στο Δίκτυο;

Είναι μάγκας ο χρήστης, να λειτουργεί εκτός δημοκρατίας και εκτός νόμου;

Αυτό είναι φασιστικό.

Να βγαίνεις επώνυμα αν είσαι έντιμος και να πεις ότι θέλεις. Πολύ σωστά τα λες.

Να 'σαι καλά Νικόλα μου!

μαριάννα είπε...

Giannis Kafatos

Μεγάλη κουβέντα είπες. ΑΚΡΙΒΩΣ εκεί είναι το θέμα.

Η κριτική λοιπόν. Την οποία ασκούμε επισήμως κι ανεπισήμως, με τις ευλογίες των άλλων ή και χωρίς αυτές.

Αυτόκλητοι είμαστε, και σου κάνουμε και χάρη. Στείλε τα ποιήματά σου εσύ που έχεις την τρέλα και την κάψα με την ποίηση να σου τα κρίνει ο αυτόκλητος κριτικός. Ο μεγάλος δάσκαλος. :Ρ

Κι εγώ μάσησα. Έπεσα θύμα του θαυμασμού και της εκτίμησής μου προς τους ανθρώπους της Λογοτεχνίας. Είχα και τον κάλο με τη μετάφραση κι ήθελα μια έμπειρη γνώμη. Κι έφτιαξα ήρωες άθελά μου.

Όσο λες ναι, όλα καλά. Βάρδα μη διαφωνήσεις. Δικαίως ή αδίκως, έτσι κι αλλιώς, την έχεις βάψει.

Όποιος έχει παρακολουθήσει την όλη ιστορία εδώ, ξέρει καλά από πού άρχισαν όλα.

Η μετάφραση ήταν η πρόφαση.

Το ότι υποστήριξα τους ανθρώπους που είχαν κατασυκοφαντηθεί και χτυπηθεί άδικα και μάλιστα κάποιους, χωρίς να τους ξέρω, ήταν το πρόβλημα.

Δυστυχώς λοιπόν αυτή η τάση αυτοαναγόρευσης σε κριτές και δασκάλους, δημιουργεί τα λογοτεχνικά τρολλς.

Και δεν ξέρουν ότι τον τίτλο του ΔΑΣΚΑΛΟΥ, δεν τον έχεις, δεν αποχτιέται, δεν επιβάλλεται.

Σου απονέμεται με την αγάπη, την εκτίμηση και την αποδοχή των άλλων. Μόνο έτσι.

Τα τρολλς την έχουν;

Αυτό να κάτσουν να σκεφτούν. Και τότε να ζητήσουν την πραγματική συγγνώμη.

Όχι αυτή με το εξώδικο στον κρόταφο. ;)

μαριάννα είπε...

μηθυμναίος

Μια χαρά ψύχραιμη είμαι Στράτο μου.
Εδώ ήμουνα όταν με κυνηγούσε και με απειλούσε και με χλεύαζε, τώρα θα την χάσω; :)

Τη θυμάμαι και τη δική σου περίπτωση πολύ καλά.

Όσο για το «πνευματικός άνθρωπος», παίρνει πολύ κουβέντα. Γιατί αν οι πνευματικοί άνθρωποι τρολλιάζουν και τρομοκρατούν, προτιμώ τους μη πνευματικούς, μη σου πω τους ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥΣ, να τα πιούμε σε κανά στέκι, να το γλεντήσουμε κιόλας!

Σωστά; ;)

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ είπε...

Αγαπητή γητεύτρια
Νομίζω ότι το κείμενο της κ.Σχοινά, στοχεύει στην απαξίωση της προσπάθειας που καταβάλουν, αδήλως, ωρισμένοι μπλόκερς, να αμφισβητήσουν την πρωτοκαθεδρία και την αυθεντία του έντυπου τύπου, καταθέτοντας τις απόψεις τους, για ότι κρίνουν απαραίτητο να βρεθεί στην κριτική τους σκόπευση, στα ηλεκτονικά μέσα , έστω με επιλογή μιας «γλώσσας μαχητικής, δήθεν ανατρεπτικής, αντι-συστημικής»!!!, αλλά σίγουρα αυθεντικής. Και εξηγώ.
Η κ. Σχοινά βάζει στο ίδιο καζάνι τους «ανώνυμους» με τους «ψευδώνυμους», εστιάζοντας στους «ψευδώνυμους», φοβούμενη ότι η «ψευδωνυμία», δίνει το δικαίωμα σε κάποιους, να προσπαθούν να αποκαθηλώσουν τους «δεινόσαυρους της λογοτεχνίας» όπως τους ονομάζει. Ποιοι είναι οι «δεινόσαυροι» δεν μας λέει , αλλά γνωρίζει ότι οι «ποιητές» και «λογοτέχνες», σε εισαγωγικά, που κάνουν αυτή την προσπάθεια, είναι γνωστοί στους «παροικούντας την Ιερουσαλήμ». Και τι μ’αυτό; Τούτο ακυρώνει την ανάγκη τους, να αμφισβητήσουν, να αποκαθηλώσουν τον οποιοδήποτε «δεινόσαυρο»;
Στόχος της, λοιπόν, δεν είναι να υπερασπιστεί την ελευθερία του διαδικτύου, αλλά να υπερασπιστεί την μονοσήμαντη αξία των εντύπων τα οποία υπηρετεί και, τους «δεινοσαύρους» που έχει αποδεχτεί. Υπερασπιζόμενη την έντυπη κριτική, όπως ασκείται επί αιώνες στον Τύπο, σιγά τα ωά, υιοθετεί την άλλη εκδοχή του φασισμού που καταδικάζει, εκφράζοντας την αντιδημοκρατικότητά της, με την υιοθέτηση του όρου «κριτική του καθενός», αρνούμενη την ύπαρξη οποιαδήποτε κριτικής, πέραν αυτής που η ίδια έχει αποφασίσει να ακολουθήσει.
Η «κριτική του καθενός» δεν «φτηναίνει» ούτε «ευτελίζει», επειδή στον «καθένα» συμπεριλαμβάνονται όλοι όσοι έχουν την ανάγκη να εκφραστούν, χωρίς να ζητούνται ταυτότητες με ονοματεπώνυμο επικυρωμένο με σφραγίδα λογοτεχνικής αστυνομικής αρχής. Ο «καθένας», αντίθετα, πλουτίζει με τον τρόπο του, τη μουσική, την τέχνη, την λογοτεχνία. Επειδή ακριβώς τις αγαπάει και τις υπηρετεί. Γι’αυτό «εναγκαλίζομαι» με τον «καθένα», «αμέριμνος» διαβάζω την κριτική του, και γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια τα «κριτήρια» της κ.Σχοινά.

μαριάννα είπε...

άνθρωπος χωρίς ιδιότητες

Αγαπητέ μου άνθρωπε χωρίς ιδιότητες, ειλικρινά εκπλήσσομαι στο πού διαβλέψατε όλες αυτές τις προθέσεις στο άρθρο της κ.Σχινά για τα καλικαντζαράκια στα λογοτεχνικά μπλογκς.

Αν συμβαίνουν όσα λέτε, με κάνετε να νιώθω αφελής και απονήρευτη.

Γιατί ειλικρινά δεν διέκρινα τίποτα τέτοιο.

Διάβασα ένα άρθρο που πολύ απλά σχολιάζει ένα σημαντικό γεγονός που ταλάνισε την ιστόσφαιρα τους τελευταίους μήνες και τίποτα παραπάνω.

Και δεν διακρίνω κανένα στρατόπεδο έντυπο-επώνυμο, δικτυακό-ανώνυμο ή άλλο και δεν θα ήθελα να ταυτιστώ με κανένα αν για κάποιους υπάρχουν.

Διακρίνω και είμαι κατά, ενός και μόνου στρατοπέδου.

ΤΩΝ ΛΑΣΠΟΛΟΓΩΝ, ΤΩΝ ΣΥΚΟΦΑΝΤΩΝ, ΤΩΝ ΑΘΛΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΛΩΝ απ' όπου κι αν προέρχονται. Μόνο που στα έντυπα μέσα είναι επώνυμοι κι αυτό είναι καθαρό και ηθικό εξ' ορισμού, ενώ στο νετ το να τρολλιάζεις ανώνυμα ή ψευδώνυμα, είναι βρώμικο και κατάπτυστο εξ' ορισμού και πάλι.

Καταδικάζω πολύ απλά λοιπόν την αθλιότητα και το άρθρο της κ.Σχινά με κάλυψε και με εκτόνωσε, μιας και η ιστόσφαιρα συνήθως την κάνει γαργάρα σε θέματα ηθικής πρακτικής, προκειμένου να μη χαλάσει τη ζαχαρένια της αναγκαζόμενη να πάρει θέση σε θέματα που την αφορούν έτσι κι αλλιώς, αλλά που κοντοπρόθεσμα τα λούζονται οι έχοντες φωνή και τόλμην. Μακροπρόθεσμα θα τα λουστούνε όλοι, αλλά θα έχει περάσει η εποχή της ελεύθερης δημοκρατικής άποψης.

Και δε θα τη διώξει κανένας άλλος, παρά εμείς οι ίδιοι που ανεχόμαστε ανήθικες και σάπιες συμπεριφορές, δίνοντας ασυλία στα τρολλς, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Και μην τα χρεώνουμε αλλού. Μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας. Τρολλιάζοντας.

Η κ.Σχινά, η Ζούγκλα και όποιος άλλος αναφέρθηκε στο γεγονός αυτό, υποκατέστησε τους φοβισμένους ωχαδερφιστές ή αυτούς, που αν δεν ενοχλείται η πάρτη μας, όλα καλά κι όλα ωραία ας πιούμε ένα κρασί παρέα: «Καλός ποιητής είσαι μωρέ, εβίβα, κι αν έκανες κι ένα δυο ψευδοϊστολόγια και διαπομπεύεις μια γυναίκα ή κανά δυο λογοτέχνες, καλά τους έκανες. Αυτή είναι τρελή όπως μας είπες κι οι λογοτέχνες... απαράδεκτοι. Ας τρολλιάσουμε όλοι μαζί σεμνά και ταπεινά κι αγαπημένα! Χο χο χο! Εβίβα μεγάλε! Τους ξευτίλισες! Μπράβο!»

Και για να μη σας κουράζω με φλυαρία, ναι, κι εγώ γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια κάθε σκοπιμότητα και εναγκαλίζομαι με το δίκιο και το ηθικό, όπου το πετύχω. ;)

Την καλησπέρα μου

Juanita La Quejica είπε...

Όταν "χοντραίνει" το παιχνίδι και αρχίζουν οι προσβολές και οι επιθέσεις, τότε πιστεύω ότι θα έπρεπε να είναι εύκαμπτος ο νόμος και να αποκαλύπτονται εύκολα τα στοιχεία του επιτιθέμενου.
Το ηλεκτρονικό bullying πρέπει να απομονωθεί και να ελεγχθεί πλήρως. Ό,τι και αν χρειάζεται από όλους μας. Στοιχεία; Οκ, στοιχεία. Για όλους μας, για να μπορούμε να φυλάμε και τους κώλους μας!

BOSKO είπε...

juanita la quelica...
ε, εντάξει, μετά αν δε μπορεί να παρέμβει ο νόμος, μαζεύεις μια παρέα και του σπας το αμάξι του παλιόπουστα ή του τη στήνεις και τον κάνεις μπλε- μαρέ. Όλα γίνονται τη σήμερον ημέρα, μη μασάς, όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος, έλεγαν οι παλαιότεροι. Σιγά, σε αβρότητες και καυγαδάκια του κώλου θα μείνουμε, κοτζάμ άντρες;

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ είπε...

Αγαπητή γητεύτρια
Δεν είναι απαραίτητο σ’ένα κείμενο να διαβάζουμε όλοι τα ίδια πράγματα. Άλλωστε η ανάγνωση είναι αποκλειστικά υποκειμενική υπόθεση. Ευτυχώς δηλαδή. Τι διάβασα λοιπόν το έγραψα στο σχόλιο μου. Τι διαβάσατε εσείς το γράψατε στα σχόλια σας. Απομένει λοιπόν τι έγραψε η κ. Σχινά(και όχι Σχοινά όπως έγραψα εκ παραδρομής).
Έγραψε λοιπόν: «Υπάρχουν «λογοτέχνες», «ποιητές» μάλιστα, που στα ψευδώνυμα μπλογκ τους δέχονται δεκάδες επισκέψεις χρηστών με λογοτεχνικά ενδιαφέροντα• επισκεπτών που δεν έχουν λόγο να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία όσων διαβάζουν - πολύ περισσότερο που οι μπλογκοτρομοκράτες επιλέγουν μια γλώσσα μαχητική, δήθεν ανατρεπτική, αντι-συστημική, προτάσσοντας την πρόθεση να αποκαθηλώσουν τους «δεινοσαύρους» της λογοτεχνίας. Ποιος μένει αδιάφορος μπροστά σε τέτοιας λογής «αποκαθηλώσεις»;
Παρακάτω: «Θα επικαλεστώ τον κριτικό Λι Σιγκλ, που στο βιβλίο του «Ενάντια στη μηχανή: όντας άνθρωπος στην εποχή του ηλεκτρονικού όχλου», το οποίο κυκλοφόρησε πέρσι τέτοιο καιρό, επισημαίνει: «Οι χρήστες του Ιντερνετ γενικά και οι μπλόγκερ ειδικότερα ενοικούν έναν εντελώς απομονωμένο χώρο, μέσα στον οποίο οι άλλοι άνθρωποι υπάρχουν ως φασματικές μορφές που υποστασιοποιούνται μέσω της ιδέας που έχουν οι χρήστες ή οι μπλόγκερ γι' αυτούς. Να γιατί το λυσσαλέο μίσος ενσκήπτει τόσο εύκολα».
Συνεχίζει η κ.Σχινά: Αυτό είναι το ζήτημα, λοιπόν: ότι τέτοιες εκφάνσεις της διαδικτυακής ελευθερίας απειλούν τη διανοητική (και την ψυχική, ίσως) υγεία. Και ότι ακυρώνουν την έννοια της κριτικής, όπως ασκήθηκε επί αιώνες στον Τύπο - της κριτικής που δεν λογοδοτεί μόνο στον εαυτό της, αλλά και στο κοινό της: κρίνοντας κρίνεται ο κριτικός, κάποτε πολύ πιο αυστηρά από τον κρινόμενο».
Και η κορύψωση της κειμένου της: «Η αμεριμνησία με την οποία η κουλτούρα μας εναγκαλίζεται την «κριτική του καθενός», του ανώνυμου ή ψευδώνυμου «καθενός», μας αποστερεί από τα κριτήρια με τα οποία αποτιμούσαμε την ποιότητα της μουσικής, της τέχνης, της λογοτεχνίας• θολώνοντας τα όρια ανάμεσα σε δημόσιο και
ιδιωτικό, προσωπικό και μη, η «κριτική του καθενός» φτηναίνει ό,τι υποδύεται ότι υπηρετεί και ευτελίζει ό,τι υποτίθεται ότι αγαπάει.
Επειδή λοιπόν είμαι μέρος «του καθενός», ψευδώνυμος ων, δεν εκτονώθηκα καθόλου. Οργίστηκα από την ισοπέδωση της κ.Σχινά, την επιλεκτική δημοκρατικότητά της, η οποία καταδικάζοντας συλλήβδην, την «αντιποίηση ταυτότητας» από τους καλικάντζαρους του διαδικτύου και τους μπλόκερ που «ακυρώνουν την έννοια της κριτικής» και «μας αποστερούν από τα κριτήρια της ποιότητας ...» που με τόσο κόπο φτιάξαμε, αυτοί εννοείται
Σας χαιρετώ θερμά.

μαριάννα είπε...

Juanita La Quejica

Συμφωνούμε. Όλοι τελικά έχουμε εμπειρία από κάποιο τέτοιο είδος, του γνωστού-αγνώστου-τρολλ των μπλογκς.
Και παραείχε χοντρύνει το παιχνίδι. Άλλο δεν έπαιρνε. Συνεπώς η κατάληξη ήταν αναμενόμενη. Όπως έστρωσε κοιμήθηκε. Καληνύχτα Χουανιτάκι!

μαριάννα είπε...

BOSKO

Έρχεσαι για φουσκωτός μου; :Ρ
Πάντα ονειρευόμουνα έναν ωραίο και ρωμαλέο άντρα δίπλα μου να με προσέχει. ;)

μαριάννα είπε...

άνθρωπος χωρίς ιδιότητες

Λοιπόν, για να πω την αλήθεια δεν το είδα καθόλου με τη δική σας οπτική. Από την αρχή ταύτισα όλα όσα γράφει η κ.Σχινά με τη συγκεκριμένη περίπτωση κακοήθειας και δεν φαντάστηκα ότι υπάρχει άνθρωπος και μάλιστα με ποιότητα και σοβαρότητα, που θα κατηγορεί ένα ανώνυμο μπλογκ όταν αυτό είναι σοβαρό και τηρεί τη δικτυαή δεοντολογία ή την αυτονόητη ηθική.
Είμαι σίγουρη ότι δεν αναφέρεται σε όλα τα λογοτεχνικά μπλογκς, ούτε σε όλα τα ανώνυμα.
Πιστεύω ότι αναφέρεται σε αυτούς που τρολλιάζουν.
Αν δεν είναι έτσι, υποθέτω πως θα διευκρινιστεί σύντομα.

Καλησπέρα! Την αγάπη μου!

Juanita La Quejica είπε...

Bosko, πιστεύεις ότι οι όποιοι ανώνυμοι "μάγκες" θα είχαν την ίδια συμπεριφορά αν ήξεραν ότι είναι πολύ απλό να βρεθούν τα στοιχεία τους; Έχω την εντύπωση ότι θα είχαν διαφορετική στάση.
Αυτή η "κουκούλα" της ανωνυμίας λειτουργει περίεργα, ειδικά για εκείνους που έχουν σοβαρά θέματα -ψυχολογικά, οικογενειακά, επαγγελματικά, ερωτικά κλπ- να λύσουν.

Antoine είπε...

Πολύ δυνατή ανάρτηση!
Αλλά νομίζω πως μπορώ να έχω μία εύλογη απορία. Γιατί κάποιος να θέλει να "αμαυρίσει" κάποιο άλλο πρόσωπο στο διαδίκτυο. Αυτό το εννοούμε μόνο από άγνωστο προς άγνωστο, μόνο από γνωστό προς γνωστό ή και τα δύο;
Αν όντως συμβαίνει κάτι παρόμοιο (τουλάχιστον στη δική μου αντίληψη δύο χρόνια δεν έχει υποπέσει), τότε μιλάμε καθαρά καταπάτηση των διακιωμάτων που μας χαρίζει αυτή η διαδιακτυακή ανωνυμία.

Πολύ όμορφος ο πίνακας στην προμετωπίδα. Και σου ταιριάζει!
Επίσης, Γητεύτρια, είσαι καλεσμένη στη γιορτούλα μας... πληροφορίες εντός!

xrysoula_ v είπε...

Η κακοήθεια, το κακόβουλο, το μπλοφάρισμα, είτε είναι ανώνυμα, είτε επώνυμα, ασχημονούν. Τη λογοτεχνία και την κάθε πτυχή της ζωής μας.
Δυστυχώς, το ίντερνετ καλύπτει και προστατεύει την ανωνυμία, σαν άλλη παρενδυσία.
Ηδη το έχω, εν μέρη, γράψει στους Εκφραστές ότι κάποια κοπέλα (;) μου παρουσιάστηκε στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο και στο msn μου. Μου έδωσε όνομα, επίθετο και ειδικότητα ψυχολόγου, και γινόταν μεσολαβητης μιας ζωγράφας φίλης της, για να μου πουλήσουν ένα εκτρωμα χρωμάτων έναντι αδρής αμοιβής από μέρους μου. Για το εξώφυλλλο του καινούριου μου βιβλίου, έλεγε η 'θαυμάστρριά' μου. Είχε και επαγγελματική καταχώρηση, παρακαλώ η ψυχολόγα και μαζί με την επαγγελματική της καταχώρηση είχε και απειλητικές διαθέσεις εναντίον μου -αν δεν γινόμασταν... αδρφοφάδες κιι αν δεν δεχόμουν την προσφορά!

(Τα στοιχεία που εμφάνισε τα έχω ακόμα).

Μόλις τη ζόρισα ότι θα δημοσιεύσω το όποιο αίτημά της στη εφημερίδα που συνεργάζομαι, η κοπελιά μας έγινε μπουχός = καπνός. Μαζί της βέβαια εξαϋλώθηκαν και όλα τα στοιχεία της καταχώρησης κι από το ίντερνετ.

Τελικά, είναι μοναχικοί κι αλλοπαρμένοι καβαλάρηδες όλοι αυτοί οι ταραξίες [sic]; Ή μια άλλη μορφή παρεϊστικης υποκουλτούρας, οι οποίοι ενοχλούνται από τη δική μας υπεύθυνη κι επώνυμη παρουσία; "Υπεύθυνος" -βλέπε στο μετρο ή στην ασυμετρία του δυνατού.

Μαριάνα: "Εφτιαξα ήρωες άθελά μου".

Ελπίζω αυτή η πικρία σου, καλή μου, να μη συμπεριλάβει κάποια στιγμή και μένα. Ούτε να σκεφτώ δεν θέλω, Μαριάνα, τέτοια εκδοχή στην ουσιαστική επικοινωνία, που πιστεύω ότι μας ενώνει.

Ελπίζω να πρόσθεσα κάτι κι εγώ στο θέμα που ανοίχτηκε εδώ.

Και να μας έχει ο θεός γερούς, πάντα ν' ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε δημιουργικά κι επώνυμα, ε;

μαριάννα είπε...

Antoine

H απορία σου είναι πολύ γλυκιά και εκφράζει την όμορφη νιότη σου. Εύχομαι και μετά από πολλά πολλά χρόνια να έχεις τις ίδιες απορίες.

Ναι, τον λατρεύω αυτόν πίνακα. Με είχε κυριολεκτικά μαγέψει στην Αγ. Πετρούπολη, τότε Λένινγκραντ, που τον είχα δει στο Κρατικό Μουσείο.
Χαίρομαι που σου άρεσε... «Τί ελευθερία!» είναι ο τίτλος του.

Γιορτούλα; Θα έρθω να σας δω.

Πολλά πολλά φιλιά!

μαριάννα είπε...

xrysoula_ v

Χρυσούλα μου πολύ καλά το θέτεις και πάντα, όχι μόνο συμφωνώ με αυτά που γράφεις, αλλά θαυμάζω και τον τρόπο που τα εκφράζεις.

Έτσι είναι ακριβώς όπως τα λες κι όπως τα έχεις ζήσει. Κι όπως τα έχουμε πει εδώ και καιρό μεταξύ μας.

Απλά με το θέμα του συγκεκριμένου τρολλ, που πήρε διαστάσεις μεγάλες και σχολιάστηκε και εκτός δικτύου, στα έντυπα μέσα και μιας και είναι και επίκαιρο σαν θέμα, το ζήτημα της ελεύθερης έκφρασης στο δίκτυο, καθώς και αυτό της ανωνυμίας και σε ποιό βαθμό αυτή ωφελεί ή βλάπτει εμάς τους ίδιους και πόσο εμείς οι ίδιοι είμαστε ικανοί να διαχειριστούμε δημοκρατικά και να σεβαστούμε την ελεύθερη έκφραση που μας παρέχει ως τώρα το μέσο, είναι μια ευκαιρία να πούμε τη γνώμη μας πάνω σε όλα αυτά που μας αφορούν ως χρήστες.

Κατάλαβες τί εννοούσα λέγοντας φτιάχνω ήρωες. Μέσα μου και στο μυαλό μου.

Χρυσούλα, ξέρω ότι χαριτολογείς, αλλά θα στο επαναλάβω. Εμείς παλιώσαμε πια. Η σχέση μας και η γνωριμία μας δοκιμάστηκε πολύ μέσα στο φόρουμ των Εκφραστών.

Η εκτίμησή μου στο πρόσωπό σας είναι δεδομένη και αυτό δεν αλλάζει με τίποτα. ;)

Ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σου και την πολύτιμη κατάθεση των σκέψεων σου που πάντα με συγκινούν και επιβεβαιώνουν την αρχική μου γνώμη.

Να μας έχει μόνο πάντα ο Θεός γερούς για να ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε και να ξεσαλώνουμε! :))))

koulpa είπε...

νά'μαι και ο κομήτης.. διερχόμενος από τη βάση μου..:):)
το θληβερό είναι ότι το "ο ψεύτης και ο κλέφτης το πρώτο χρόνο χαίρονται" που μάθαμε μικροί.. ανακαλήπτουμε ότι δεν ισχύει..:):)
καλημερούδια και διερχόμενα φιλια:):)

Vrakas Kostas είπε...

Καλησπερα αγαπητη μου Μαριαννα.
Τωρα εγω τι να πω;
Αμα κοιταξεις τις τελευταιες μου αναρτησεις,θα καταλαβεις.
Οντως εχει παραγινει το κακο.
Αλλα ειναι καθαρα Ελληνικο φαινομενο.
Εχουμε κι εμεις εδω Γερμανικη μπλογκογειτονια,αλλα δεν ειναι ετσι βρε κοριτσι.
Υπαρχει ενα επιπεδο.Λειπει το Κατιναριο και η ασχημια.
Υπαρχει ενας σεβασμος.
Ακομα και να διαφωνεις με καποιον,δεν...σκοτωνεσαι!!!
Και φυσικα,δεν διανοειται κανεις,να σου κανει βρωμικο πολεμο,διαβαλλοντας σε και συκοφαντω σε πισω απο την πλατη σου,χρησιμοποιοντας προσωπικα σου στοιχεια!!!
Στο τσακ ειμαι,να πω να παει να γαμηθει η Ελλαδα!
Ασχοληθηκα οπως σου ειναι γνωστο,τα δυο τελευταια χρονια.Ειχα ξεχασει και την γλωσσα!Θυμασαι πως σου εγραφα..Γκρικλις!
Καλη συνεχεια και καλη πορεια μεσα στον χρονο.
Φιλια.

marayia είπε...

Μarianna μου καλησπερα! Xαμος στη blogogeitonia! δυστυχως υπαρχουν ανθρωποι κι ανθρωπακια ... και πολλες φορες φορες τα τελευταια κρυβονται πισω απο την ανωνυμια και κασπολογουν ή συκοφαντουν ανεντιμα κατηγορουν ή διαβαλουν! Ετσι βλεπω να περνει η μπορα κι εμας τους bloggers τους ψευδονυμους..
Ας ειναι αν ειναι να περιφρουρηθουν ατομα αληθινα και εντιμα!
Φιλακιαα Λιακαδιστικα, φθινοπωρινα!

μαριάννα είπε...

vrakas kostas

Κωστή μου, όχι, δεν φταίει η Ελλάδα μας. Εμείς φταίμε με τον ασύλληπτο ωχαδερφισμό μας και την απίστευτη εγωκεντρικότητα που μας διακρίνει.

Όλα τα παθαίνει ο Έλληνας από τη ρουφιάνα τη ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ του. Δεν θέλει να του την χαλάνε. Κι έτσι ο καθένας αντιμετωπίζει μόνος του τα στραβά και όχι συλλογικά.

Κάποιοι το παίζουν υπεράνω και καλά.

Άλλοι τραβάνε την ουρά τους χρεώνοντάς το κακό σε προσωπικό και καλά.

Άλλοι ισχυρίζονται πως εδώ είναι χώρος αναψυχής και όχι φαγωμάρας και καλά.

Και γενικά σου λέω πως για μένα Κωστή, ο πιο επικίνδυνος πολίτης είναι ο αμέτοχος.

Ο οποίος γίνεται συμμέτοχος με ποσοστό ευθύνης συχνά και μεγαλύτερο του ενόχου.

Γενικά μιλάω... Αν οι πολίτες ήταν ενεργοί και συμμετοχικοί, η Ελλάδα δεν θα ήταν σ' αυτό το χάλι.

Το πέρα βρέχει ξεκινά από τα μικρά...

Αλλά, χ... ψηλά κι αγνάντευε. Τί να λέμε τώρα και σε ποιόν;

Να 'σαι καλά και να μην το βάζεις κάτω. Θα υπάρχουμε. Εις πείσμα...

Δε θα μας στείλουν αυτοί στο σπίτι μας. Θα τους τα σπάσουμε πρώτα και μετά βλέπουμε... :))))

Φιλιά!

μαριάννα είπε...

Καλημέρα Λιακάδα μου!

Έτσι είναι κοπέλα μου όπως τα λες. Το μόνο κακό είναι πως συνήθως τα βλέπουμε μόνο σαν χτυπούν την πόρτα μας.

Αλλά η φωτιά σήμερα είναι εδώ, αύριο εκεί... και των φρονίμων τα παιδιά...

Τέλος πάντων. Μια καλή Κυριακή να έχεις Λιακαδάκι μου! Πάω να φτιάξω γλυκό σταφύλι. ;)

Φιλιά!

Ανώνυμος είπε...

ΤΟΥ ΔΙΚΙΟΥ

Ω! Πόσο ειρωνικά με βλέπουν κείνοι
που ακούν επαναστάσεις να ποθώ
αφού ωραία τα πράγματα έχουν γίνει
με νόμο, με ησυχία και με πειθώ!

Μα εμέ του λόγου μου η φωτιά δε σβήνει
κι αντίς να συμμαζέψω θ' απλωθώ
κι ό,τι της βιας η λίμνη εντός της κλείνει
αχάλαστο θα φέρω απ' τον βυθό.

Ωραία είναι τα πράγματα για κείνους
που βλέπουν με κοντόθωρη ματιά
ή έχουν-θλιβεροί υποκριτές-

όψιν ανθρώπινη κι ένστικτα κτήνους.
Οι υπόλοιποι ορμάνε στη φωτιά
και καίγονται του δίκιου μαχητές.

G. H.

μαριάννα είπε...

G. H.

Εξαιρετικό το σονέτο σας τεχνικά, αγαπητέ. Ουδείς αμφισβήτησε το ταλέντο σας.
Όσον αφορά το περιεχόμενο, με βρίσκει σύμφωνη γενικά. Ειδικά όμως, τρία πουλάκια κάθονται στου Κίτσου τα τσουλούφια, βαριεστημένα να ακούν λόγια παχιά και τζούφια. :)

Του δίκιου οι μαχητές να μάχονται ηθικά. Μόνο έτσι θα πείσουν για το δίκιο τους. Με ανηθικότητα και βρώμικα χτυπήματα διαπόμπευσης των ανθρώπων, μάχονται οι κότες.
Και δυστυχώς εδώ μιλάμε για μεγάλα πουλερικά... :Ρ Που τρόλλιασαν ασύστολα, με βρώμικα και άθλια παραμπλόγκ και ακόμα πιο βρώμικα και άθλια ιμέιλς. Να βράσω το δίκιο τους κι ακόμα πιο πολύ να βράσω τις καλές τους προθέσεις. Μην τους κάνουμε και ήρωες τώρα επειδή μπήκε φρένο στον οχετό δια νόμου. Άλλοι είναι οι ήρωες και γνωρίζουμε πολύ καλά τα χαρακτηριστικά των ηρώων.