Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Luis Garcia Montero: Lorca era un fascista... Ο Λόρκα ήταν ένας φασίστας! Τα απίστευτα και όμως αληθινά που συνέβησαν στην σημερινή Γρανάδα!


Ποιος μπορεί να μην προσυπογράψει αυτό το άρθρο του Luis Garcia Montero στην Ανδαλουσιανή έκδοση της EL PAÍS στις 14-10-2006, με τίτλο:

Ο Λόρκα ήταν ένας φασίστας



Luis Garcia Montero EL PAÍS - 14-10-2006


Η υπεράσπιση της ελευθερίας απαιτεί, ταυτόχρονα, σύνεση και αποφασιστικότητα. Η σύνεση χρησιμεύει για να εμποδίσει να μετατραπεί η αποφασιστικότητα σε δογματισμό και απερισκεψία. Η αποφασιστικότητα, με τη σειρά της, βοηθά την σύνεση να μην μετατραπεί σε φόβο, ανευθυνότητα και αυτολογοκρισία. Η προσπάθεια να περιοριστεί η ελευθερία του λόγου, ενώ άλλοι διαρρέουν βαρβαρότητες, υποχρεώνει σε δικαστική αντιδικία, για ν' αγωνιστεί κάποιος με θάρρος, παλεύοντας στο όνομα των προσωπικών δικαιωμάτων και να καταγγείλει χωρίς να μασά τα λόγια του, τους παραλογισμούς που παρουσιάζονται στο κοινό σαν ελεύθερες απόψεις. Είμαι κατά του περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης των γελοίων αθλιοτήτων, διότι με τις περικοπές θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για την αδικαιολόγητη λογοκρισία και τον έλεγχο της σκέψης. Αλλά αυτή η υπεράσπιση όλων των ειδών της ελευθερίας της έκφρασης απαιτεί ανάληψη ευθύνης και μεγάλη οξύτητα κάποια στιγμή. Δεν αναφέρομαι στους φόβους και τις απαράδεκτες αυτολογοκρισίες που προκαλούνται από τις απειλές του ισλαμικού φονταμενταλισμού, αλλά στις θεωρίες ενός διαταραγμένου καθηγητή του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, του José Antonio Fortes, ο οποίος επί χρόνια διαδίδει ανοησίες στους φοιτητές και εναντίον κάποιων από τους συναδέλφους του. Δεν είναι ασυνήθιστο να εμφανίζονται φοιτητές στο γραφείο μου γεμάτοι ενοχές να ρωτήσουν με μυστικότητα και ντροπή, αν είναι αλήθεια ότι ο Γκαρσία Λόρκα ήταν ένας φασίστας. Οι φοιτητές του Erasmus, που έρχονται στην Γρανάδα από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για τη μελέτη της λογοτεχνίας, εκπλήσσονται όταν ο διδάσκων τους εξηγεί, χωρίς καμία αμφιβολία, ότι ο García Lorca παρήγαγε φασιστικές ιδεολογικές φόρμες ως ποιητής και ως λαϊκιστής σκηνοθέτης της La Barraca . Έτσι λοιπόν τον García Lorca τον σκότωσαν οι δικοί του, αυτοί του ίδιου ιδεολογικού μπλοκ. Όλα αυτά τα βεβαιώνει ως επιστημονική αλήθεια, στο όνομα του Πανεπιστημίου της Γρανάδας. Εάν ένας καθηγητής γεωγραφίας διδάσκει ότι το Λονδίνο είναι η πρωτεύουσα του Μαρόκου, θα θεωρηθεί τρελός, χωρίς να μπορέσει να υπερασπιστεί τις ανοησίες του στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης. Όμως, η λογοτεχνία είναι λιγότερο σταθερό έδαφος, και οι ασυναρτησίες φαίνεται πως δεν έχουν όρια.

Ο καθηγητής, στο όνομα του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, με μαρξιστικό λεξιλόγιο τέταρτης κατηγορίας, κοντά σε τρομώδες παραλήρημα, αναλύει τον πρόλογο του Francisco Ayala στο «Το κεφάλι του προβάτου» ως αδιάψευστη απόδειξη ότι ο Γραναδίνος συγγραφέας ήταν σύμμαχος του ισπανικού φασισμού του Franco. Ούτε η θέση Ayala κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, ούτε τα χρόνια της εξορίας, ούτε το τεράστιο έργο του για την ελευθερία και ενάντια στη δικτατορία, εμποδίζει τον εκατονταετή συγγραφέα να αντιμετωπίζεται ως δόλιος μικροαστός, τεκμηριωμένα συνεργός καταστολής. Αν ο Ayala και ο García Lorca έχουν συνθλιβεί με τόση χυδαιότητα, τότε κανείς δεν μπορεί να νιώθει απαλλαγμένος από την καχυποψία, κι οπωσδήποτε δε θα μείνουν ανέπαφοι και οι άλλοι πολίτες των γραμμάτων της Γρανάδας. Οι θρίαμβοι που δεν είχε, ως συγγραφέας ο Antonio Jose Fortes, είναι αξιόπιστη απόδειξη της ιδεολογικής φύσης συγγραφέων με περισσότερη επιτυχία. Ο Antonio Munoz Molina, για παράδειγμα, όταν γράφοντας ενάντια σ' "εκείνη την αξέχαστη κατάρρευση της 11ης Σεπτεμβρίου" ενήργησε δουλικά στο κεφάλαιο για να δικαιολογήσει την κρατική τρομοκρατία. Οι απόψεις του Antonio Munoz κατανοούνται μόνο από το χρέος του στην εξουσία κατά το χρόνο της εισόδου του στην Real Academia de la Lengua. Εγώ είμαι πιο δουλικός από τον Antonio, γιατί χωρίς να έχω εισέλθει στην Ακαδημία, φαίνεται ότι επίσης υπερασπίζομαι, με τα άρθρα μου σε αυτή την εφημερίδα, την κρατική τρομοκρατία. Είμαι τόσο επικίνδυνος, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες του Fortes, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, διότι μαζί με τον Álvaro Salvador προκάλεσα την αυτοκτονία του στενού μας φίλου Javier Egea, ο οποίος δεν μπόρεσε να αντέξει τις σκανδαλώδεις συμφωνίες που υπογράψαμε με τον καπιταλισμό για να θριαμβεύσουμε στη λογοτεχνία . Για χρόνια, στην τάξη και εγγράφως, απαξιώνει τον πατέρα μου, τη γυναίκα μου και τους φίλους μου. Φαντάζομαι ότι όλοι είμαστε κατακριτέοι. Ίσως, όμως, ήρθε η ώρα για το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας να βάλει αυτόν τον διαταραγμένο στη θέση του. Μόνο έτσι θα διασώσουμε, με σύνεση και αποφασιστικότητα, την ελευθερία της έκφρασης.

El País, Lorca era un fascista

Μετ Γητ


  1. Manifiesto en apoyo
  2. Fin a vida universitaria
  3. Apoyado por sus alumnos
  4. El País,"Llevo años aguantando impertinencias"
  5. El País,"¿Cómo me voy a ir de Granada?"
Και όμως. Συμβαίνουν και στην Ισπανία! Ναι, ναι. Όχι μόνο δεν ίδρωσε το αυτί της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου της Γρανάδας που ένας καθηγητής του, έλεγε τον Λόρκα και τον Αγιάλα φασίστα, στους φοιτητές και διέδιδε ως επιστημονική άποψη τις συκοφαντικές χυδαιότητες του, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο της Γρανάδας καταδίκασε κι από πάνω τον Μοντέρο για εξύβριση μέσω του συγκεκριμένου άρθρου που διαβάσατε παραπάνω, 1800 ευρώ πρόστιμο και 3000 ευρώ αποζημίωση επειδή είπε τον ακατονόμαστο, διαταραγμένο!
Ο Μοντέρο μετά την απόφαση αυτή δήλωσε ότι δεν θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και ότι παραιτείται από την έδρα του καθηγητή της Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Γρανάδας μετά από 27 χρόνια.
Δήλωσε πως θα μείνει για το διδακτικό έτος για να μην αφήσει τους φοιτητές του στη μέση και ότι θα φύγει με τη νέα χρονιά.
Φυσικά ξεσηκώθηκε όλος ο πνευματικός και καλλιτεχνικός κόσμος της Γρανάδας και μαζεύτηκε ένα απίστευτο νούμερο υπογραφών μέσα σε μια μέρα.
Συγκινητική είναι η στήριξη και η υποδοχή που του επιφύλαξαν οι φοιτητές του όπου τον υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα και υποστηρικτό μανιφέστο.
Τα ΜΜΕ βούιξαν κυριολεκτικά και το διαδίκτυο πήρε φωτιά από υπογραφές και μηνύματα απ' όλον τον κόσμο. Τα μηνύματα έπεφταν βροχή, δείχνοντας την εκτίμηση και την αγάπη που έχει ο Δάσκαλος-Ποιητής, απ' όλον τον πνευματικό κόσμο, ισπανόφωνο ή μη.
Κι αν καθηγητής Fortes, κέρδισε από το Δικαστήριο και την Πρυτανεία το δικαίωμα να λασπολογεί ασύστολα εναντίον ΠΟΙΗΤΩΝ, όπως ο Λόρκα και ο Μοντέρο ή ο Αγιάλα, και αν ακόμα το Δικαστήριο έδωσε ένα γερό χτύπημα στην ελευθερία της έκφρασης καταδικάζοντας τον Μοντέρο και νομιμοποιώντας τις χυδαιότητες, δεν υπολόγισε και πολύ κακώς, ότι το δίκιο δεν χάνεται από δικαστικές αποφάσεις.
Ο κόσμος όλος έδωσε την ηχηρή απάντησή του, με τα χειροκροτήματα, τις υπογραφές και τα υποστηρικτικά μανιφέστα.
Και πώς να μην ξεσηκωνόταν ο κόσμος όλος για τον Δάσκαλο, τον Ποιητή, τον Άνθρωπο!


8 σχόλια:

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

Πολύ δύσκολη ¨ύλη¨ η ελευθερία του λόγου. Και ύπουλη. Για να μην ξεπέσουμε σε αριστοκρατικές αντιλήψεις, υπερασπιζόμαστε εξ ορισμού το δικαίωμα του κάθε Χλιμίτζουρα να χυδαιολογεί. Αυτό πληρώνει ο φίλος μας ο Μοντέρο. Όσο για τα πανεπιστήμια (παγκοσμίως), άσ᾽ τα... Σε χαιρετώ.

μαριάννα είπε...

Γιώργος Κεντρωτής

Τί σύμπτωση, μόλις γύρισα από τον εξαιρετικό Μπρεχτ σου!
Από το «ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΗ ΦΕΡΝΕΙ». Συγκλονιστικό!

Πολύ δύσκολη υπόθεση την έχουν κάνει. Ελευθερία του λόγου δεν είναι η χυδαιότητα. Και τα όρια είναι σαφή και συγκεκριμένα, αλλά τα θέτουν όπου τους συμφέρει.

Να 'ξερες πόσο σε κατανοώ. Αν και έχω την αίσθηση, ότι μάλλον είμαστε λίγο καλύτερα από την Ισπανία σ' αυτόν τον τομέα.

Αν για παράδειγμα ένας Έλληνας Φόρτες, χυδαιολογούσε κατά του Σολωμού, θέλω να ελπίζω πως θα τον είχαμε τσακίσει.

Οι Ισπανοί πολύ μαλθακοί μου φαίνονται. Ο ωχαδερφισμός είναι η απόλυτη συνενοχή. Μας προτιμώ κι ας είμαστε ακραίοι, ενίοτε. ;)

Την καλησπέρα μου! Να χαίρεστε και τον πολιούχο σας! Χαμός απόψε;

Juanita La Quejica είπε...

Ακόμα και αν είχε μετατραπεί το θέμα σε μια προσωπική διαμάχη των δύο, έπρεπε κάπως διαφορετικά να χειριστούν το θέμα νομίζω στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδα.

Βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ - ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ είπε...












μα επιτέλους!
πια ο καθείς γνωρίζει πως
από καιρό τώρα
- και προπαντός στα χρόνια
τα δικά μας τα σακάτικα-
είθισται
να δολοφονούν
τους ποιητάς.

Έχει απαντήσει κάποιες δεκαετίες πριν ο Νίκος Εγγονόπουλος.
Έτσι δεν είναι;

μαριάννα είπε...

Juanita La Quejica

Μα αν το είχε χειριστεί αλλιώς το Πανεπιστήμιο το θέμα, δεν θα το είχε πάρει πάνω του ο Μοντέρο. Υποκατέστησε την άχρηστη Πρυτανεία, η οποία ανεχόταν τις αθλιότητες του Φόρτες και κατέληξε να έχει προσωπική αντιδικία. Κλασικό φαινόμενο και στην ελληνική ζωή. Τραβάνε την ουρά απ' έξω οι υπεύθυνοι και οι πολλοί κι αφήνουν τον γενναίο να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Γενναίο κατά μας, μαλάκα κατ' αυτούς.
Δεν είναι ρουτίνα πια αυτό σαν φαινόμενο;
Και να σου πω Χουανίτα μου τον κατανοώ απολύτως τον Μοντέρο που θέλησε να παραιτηθεί. Ούτε καν έφεση δε θέλησε να ασκήσει κατά της απόφασης.
Σε φέρνουν στο σημείο που το μόνο που σου μένει είναι να αποτραβηχτείς και να κλειστείς στο καβούκι σου. Πόσοι και πόσοι δεν έφυγαν απελπισμένοι από τη σκηνή στο απόγειο της καριέρας τους, εχοντας βιώσει την απόλυτη μοναξιά της απογοήτευσης από την απομυθοποίηση των ανθρώπων;

μαριάννα είπε...

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

Σωστά. Μόνο που κάποιους ποιητές ή ήρωες, δεν σταματούν να τους δολοφονούν στα χρόνια τα δικά μας, τα ακόμα πιο σακάτικα.

Ο Λόρκα είναι ένας από αυτούς. Όπως και ο Τσε. Διάφοροι διαταραγμένοι προσπαθούν να σπιλώσουν τη μνήμη τους γιατί τους τρέμουν ακόμα και νεκρούς, πεθαίνοντας από ζήλεια τυφλωμένοι από το φως της λάμψης τους. Οι Σαλιέρι-δες όλων των εποχών.

Καλησπέρα! Καλή Κυριακή!

koulpa είπε...

xm.. μεγαλόντας μου ενεβαίνει η σύνεση και μου πεφτει η ορμητικότητα..:):)
τι να πεις.. εντάσεται κι αυτό στην ανίμητη βλακία..:):)
θα πας σήμερα στο μαραμή;
α.. είμαι συντονισμένος ιντερνετικά στο κανάλι1 περιμένοντας το φίλο σου το μπόσκο.. έπεσα τυχαία πάνω στην εκπομπλη του χθές οδηγόντας και χάρηκα:):)
καληνλυχτες:):)

μαριάννα είπε...

koulpa

Φυσικά εξελίσσεσαι κουλπάκι. Αυτό παθαίνουν όλοι όσοι αφήνονται να μεγαλώσουν. :)
Δυστυχώς δεν πήγα Μαραμή. Πνίγομαι από δουλειά γιατί φεύγω σε λίγο Ελβετία και έχω τα χίλια να κάνω.

Χαιρετώ! Καλή βδομάδα!