Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Ο Μαραμής στο Μπαράκι του Βασίλη; Καλά ξεκινάει η χρονιά... :)


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2009
ΩΡΑ: 22:30
ΣΤΟ ΜΠΑΡΑΚΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ
Διδότου 3 - ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΤΗΛ. 210-3623625

(16€ είσοδος με ποτό)

ο Δημήτρης Μαραμής παρουσιάζει το

ΡΕΣΙΤΑΛ ΤΡΙΩΝ ΦΩΝΩΝ
με τη
Βικτωρία Ταγκούλη

και τους:

Δημήτρη Ερατεινό
&
Κωνσταντίνο Νάρι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δημήτρης Μαραμής παρουσιάζει στο Μπαράκι του Βασίλη, τις καλύτερες μουσικές στιγμές από την τελευταία του δισκογραφική δουλειά Σκηνές από Βουβή Ταινία, αλλά και από τις προηγούμενες: Σκοτεινός Έρωτας και Κυριακές μες στο Χειμώνα. Επίσης μέρη από τον κύκλο Σαν Δέσμη από Τριαντάφυλλα σε ποίηση Καρυωτάκη-Πολυδούρη που παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής στα πλαίσια των 43ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ στη Θεσσαλονίκη. Στο ρεσιτάλ μιας φωνής η βασική ερμηνεύτρια θα είναι η τραγουδίστρια Βικτωρία Ταγκούλη με τη συμμετοχή των Κωνσταντίνου Νάρι και Δημήτρη Ερατεινού. Ο συνθέτης θα διανθίζει την μουσική παράσταση με αυτοσχεδιασμούς στο πιάνο, από συνθέσεις του για το θέατρο.


Ας ζήσουμε μαζί ένα Σκοτεινό έρωτα, ας παίξουμε σε μια από τις Σκηνές απο βουβή ταινία και ας νιώσουμε την μοναδική απόλαυση να μοιραστούμε τα συναισθήματά μας Σαν δέσμη απο τριαντάφυλλα.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΡΑΚΙ

Το μπαράκι ξεκίνησε κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '80 ως χώρος. Αρχικά ήταν αυτό που λέει το όνομά του και η παλιά επιγραφή στο ιστορικό κτίριο της Ζωοδόχου Πηγής: μπαράκι.

Οι θαμώνες του όμως του επιφύλασσαν άλλη τύχη. Πρώτα πρώτα το βάφτισαν Μπαράκι του Βασίλη από τον ξεχωριστό ιδιοκτήτη για να το ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα. Έπειτα άρχισαν να σπάνε τα νεύρα του εν λόγω ιδιοκτήτη με διάφορες παράλογες απαιτήσεις: Βασίλη να προβάλλουμε την ταινία μου, Βασίλη να παίξουμε δυο τρία τραγούδια μια και έχουμε τα όργανα, Βασίλη να σου κάνουμε ένα θεατρικό happening;

Ο Βασίλης λοιπόν όσο και να φαίνεται άγριος είναι καλός άνθρωπος και δε χαλάει χατίρι. Παίξε ο ένας πρόβαλλε ο άλλος έφτασε το μπαράκι να μην έχει ελεύθερη μέρα για να πιεις ποτό και να μιλήσεις διότι καλός καλός ο Βασίλης αλλά ο χώρος ήταν μικρός και χωρίς μικρόφωνα και αν έλεγε ο καθένας μία κουβέντα θα γινόταν μπάχαλο.

Από το αυτοσχέδιο πάλκο πέρασαν όλοι οι μουσικοί που χαρακτήρισαν την άνθιση του παραδοσιακού ήχου στη δεκαετία του 90. Εδώ παρουσίασε ο Ross Daly όλες τις δουλειές του, έπαιξε και πειραματίστηκε με τους μαθητές του αλλά και με εκλεκτούς φίλους του. Από το μπαράκι ξεκίνησαν πολλοί άνθρωποι που υπηρετούν σήμερα την ελληνική μουσική είτε ως μουσικοί, είτε ως τραγουδιστές, με πιο τρανταχτό παράδειγμα τους Συνήθεις Ύποπτους και το Χρήστο Θηβαίο.

Ο σεισμός του 1999 απέβη μοιραίος για το κτίριο της Ζωοδόχου Πηγής 98. Το μπαράκι βγήκε "κόκκινο" και μετά από περιπλάνηση και εντατική δουλειά που κράτησε ένα χρόνο άνοιξε ο καινούργιος χώρος στην οδό Διδότου 3 στο Κολωνάκι.

Με εξαιρετικά μελετημένη ακουστική ώστε να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του παλιού μαγαζιού, αλλά και με σύγχρονη εγκατάσταση που επιτρέπει πλέον παρεκβάσεις και σε είδη όπως η jazz με μεγαλύτερη άνεση.

Πάντως η φυσιογνωμία του μαγαζιού μένει η ίδια: Ζωντανή μουσική χωρίς μικρόφωνα. Η παραδοσιακή μουσική, το έντεχνο τραγούδι, οι σύγχρονες τάσεις , το θέατρο, όλα βρίσκουν το χώρο και τη θέση τους. Μακριά από την αγοραία αισθητική και τους ψυχαναγκασμούς της ντε-και-καλά διασκέδασης γίνεται μια προσπάθεια για ουσιαστική ψυχαγωγία και επικοινωνία.

Το Μπαράκι εδώ! Πώς θα το βρείτε και άλλα ενδιαφέροντα...

17 σχόλια:

μαριάννα είπε...

Για να ετοιμάζεται ο Βόλος παρακαλώ... ;)

Ευαγγελία Πατεράκη είπε...

Καλησπέρα Μαριάννα!

Πάντα ποιοτικά ενημερωμένη!...

Φιλί

μαριάννα είπε...

άναρχες φλόγες Λίτσα Πατεράκη

Καλησπέρα Λίτσα μου! Να 'σαι καλά! Αν βρίσκεσαι Αθήνα και μπορείς, είσαι ευπρόσδεκτη!

Φιλιά και καλή βδομάδα!

nikitas είπε...

... και στην υγειά μας ένα ποτό, ημών των εκτός άστεως...

μαριάννα είπε...

nikitas

Σαφώς και θα το πιούμε στην υγειά σας και θα μας λείψετε, αν και σας ζηλεύουμε πολύ που ξυπνάτε με τέτοιες Ανατολές και ρεμβάζετε με τέτοια ηλιοβασιλέματα! Πώς να μην είστε ποιητές με τέτοια τοπία που χαίρεστε; ;)

Ανώνυμος είπε...

Μία μόνο παρατηρησούλα:

Η Διδότου δεν είναι Κολωνάκι. Δεν ήταν ποτέ. Ανήκει στην περιοχή που χαρακτηρίζεται ως Νεάπολη, που βρίσκεται μεταξύ Εξαρχείων (τω καιρώ εκείνω οι Εξαρχειώτες δήλωναν από κομμουνιστές έως Λαμπράκηδες, με μόνη εξαίρεση τον Κ. Πλεύρη που ανέκαθεν είχε την περίεργη εμμονή να επαναλαμβάνεται) και Κολωνακίου, παίζοντας ρόλο ασφαλιστικής γκρίζας ζώνης μεταξύ των δύο πόλων, γι αυτό άλλωστε κι οι αυθεντικοί κάτοικοι της Νεάπολης χαρακτηριζόταν από ένα μικροαστικό εστέτ αναρχισμό (sic) με ανταύγειες διανόησης. Πολλοί γείτονές μας τότε νόμιζαν ότι ήταν -ορισμένοι ήταν όντως- ποιητές, ζωγράφοι, ηθοποιοί, μουσικοί και άλλα τερπνά και ωφέλιμα στην κοινωνία.

Φυσικά αυτό ίσχυε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '70, πριν ογκωθή η εσωτερική μετανάστευση, τότε που στο κέντρο της Αθήνας οι μόνοι επήλυδες εκ της... αγνής ελληνικής υπαίθρου ήταν οι γαλατάδες και τα όργανα των Σωμάτων Ασφαλείας, πριν τα μπακάλικα και τα μανάβικα των ιδεών αντικατασταθούν από τα σούπερ μάρκετ των κομμάτων και χάσουμε το μπούσουλα μαζί με τον εαυτό μας, δηλώνοντες πλέον άπαντες «δημοκράτες», αγνοούντες επιμόνως τις διατάξεις του νόμου περί ψευδούς δηλώσεως.

___________
Πέρασες καλά εκεί που (ξανα)πήγες ή είχε παλιόκαιρο;

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Γεια σου Μαριάννα! Ωραίο το Μπαράκι Του Βασίλη αλλά, επειδή πήγα πρόσφατα, αυτό το "χωρίς μικρόφωνα" δεν ισχύει πια. Στον Μαραμή ίσως να είμαι κι εγώ!

Dee Dee είπε...

Τον Μαραμη τον εμαθα φετος απο την Maya και μου εκανε εντυπωση η μουσικη του.

Το μπαρακι δεν το ηξερα, ενδιαφερον ατμοσφαιρα ακουγεται :)

Περνα να δεις απο μενα καποια βιντεακια, νομιζω θα σε ενδιαφερουν!

Καλη χρονια γητευτρια μου!

Juanita La Quejica είπε...

Τον Μαραμή από σένα τον έμαθα και σε ευχαριστώ. Σήμερα κάπου διάβασα ότι θα διαλέγει cds στον Ιανό.

μαριάννα είπε...

Αναμοχλευτής

Κέντησες Αναμοχλευτή μου! ;) Ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες.
Την Διδότου-Κολωνάκι, τη δίνει το Δελτίο Τύπου, αλλά κι εγώ έτσι θα τη χαραχτήριζα. Τα Εξάρχεια θεωρούσα ότι ξεκινούσαν λίγο παραπάνω. Δεν ήξερα για τη Γκρίζα ζώνη και τη Νεάπολη πρώτη φορά την ακούω. :(
Με ενθουσίασες λοιπόν όπως καταλαβαίνεις.
Δε γράφεις ένα βιβλίο σχετικό με όλα όσα γνωρίζεις και θυμάσαι; Πολύ θα μας άρεσε...
Εσείς θα είστε ή δεν μπορείτε;
Εκεί που ξαναπήγα, πέρασα του ονείρου και ο καιρός είπε να κάνει ένα καλοκαιράκι για τις μέρες που ήμουν εκεί. Αφού όλοι τα παίξανε γιατί μία μέρα πριν πάω και την επομένη που έφυγα, χιόνισε τρελά. Όμως εγώ είχα ενημερωθεί από το euro-meteo, οπότε δεν ήταν τυχαίο. Δεν ρισκάρω ποτέ, γιατί δεν φοράω χειμωνιάτικα λάστιχα στο αυτοκίνητο και δεν είναι να παίζεις με το χιόνι.
Ελπίζω να τα πούμε, αν όχι την Παρασκευή, πάντως σύντομα.

Φιλιά πολλά κι ευχαριστώ και πάλι για τις πληροφορίες.

μαριάννα είπε...

Μιχάλης Τσαντίλας

Μιχάλη μου το φαντάστηκα αυτό το «χωρίς μικρόφωνα»... αλλά το κειμενάκι το πήρα από τη σελίδα που έχει το Μπαράκι και το άφησα όπως το έχουν. Υποθέτω ότι το μικρόφωνο θα παίζει αναλόγως. Ίσως κάποιες βραδιές να γίνεται... αν ο κόσμος όμως είναι πολύς, δεν είναι εύκολο.
Αν είσαι και θέλεις μπορούμε να γίνουμε μια παρέα, αν αυτό γίνεται. Έτσι κι αλλιώς όμως να τα πούμε ε;

Καλό βράδυ!

μαριάννα είπε...

Dee Dee

Γεια σου Κατερινάκι μου! Καλή χρονιά να έχουμε! Με υγεία, ειρήνη, μουσική και ποίηση!
Μακάρι να ήσουν εδώ να τα λέγαμε Παρασκευή!
Έρχομαι ν' ακούσω τις μουσικές σου... είμαι σίγουρη πως θα μ' αρέσουν! ;)

μαριάννα είπε...

Juanita La Quejica

Καλώς το μου! Πού είσαι βρε γυριστρούλα; Υπέθεσα πως ταξίδευες.
Θα έρθεις την Παρασκευή;
Καλή χρονιά κι από δω. Κάθε καλό σου εύχομαι! Πολλά όμορφα ταξίδια! ;)

Juanita La Quejica είπε...

Μακάρι να ταξίδευα... ανάρρωνα και φύλαγα το κάστρο από κατεδαφίσεις... άστα!

μαριάννα είπε...

Juanita La Quejica

Καλημέρα! Καλά διάβασα το ιμέιλ σου κι έπαθα πλάκα. Πέρασατε τέτοια λαχτάρα μέσα στις γιορτές; Για όνομα... Τί άλλο θα μας βρει πια... Από το πουθενά παρουσιάζονται τα βάσανα... Τέλος καλό όλα καλά όμως. Κουράγιο Χουανίτα μου. Μες στο παιχνίδι που λέγεται ζωή είναι όλα... Και μη χειρότερα! ;)

A! είπε...

Γλυκειά μου Μαριάνα (ευχαριστώ) πάλι χάνουμε, πάλι τα μπλέξαμε, προσπαθώ να σου τηλ. αλλά δεν... που θα πάει όμως θα τα καταφέρουμε..., όχι τώρα όμως... και πάλι σ' ευχαριστώ πολύ!
πολλά γλυκά φιλιά... (πιες και ένα για μένα )

μαριάννα είπε...

A!

Γεια σου κοπελίτσα μου! Μη σε νοιάζει καθόλου. Εδώ θα είμαστε όλοι. Κάποια άλλη φορά θα συντονιστούμε. Μόλις τώρα μπήκα σπίτι, από το απόγευμα. Πού να με πετύχεις... Θα δοκιμάσω να σε πάρω αύριο να τα πούμε. Πολλά φιλιά!