Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Ματωμένος Γάμος του Λόρκα, μετάφραση Γκάτσου, μουσική Χατζιδάκι, με Συνοδινού στο ρόλο της μάνας, στο θέατρο της ΕΡΤ! Ένα αρχείο θησαυρός!



ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ (ΜΑΝΑ), ΝΙΚΟΣ ΤΖΟΓΙΑΣ (ΦΕΓΓΑΡΙ), ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΣΟΠΑΝΕΛΗΣ (ΓΑΜΠΡΟΣ), ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ (ΛΕΟΝΑΡΔΟ), ΤΑΣΣΩ ΚΑΒΒΑΔΙΑ (ΔΟΥΛΑ), ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (ΠΑΤΕΡΑΣ), ΕΛΕΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ (ΝΥΦΗ), ΟΛΓΑ ΤΟΥΡΝΑΚΗ (ΖΗΤΙΑΝΑ). Τραγουδάει η ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ




Τον Ματωμένο Γάμο πρωτοπαρουσίασε στην Ελλάδα ο Κάρολος Κουν το 1948 σε μετάφραση του Γκάτσου, μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και σκηνικά του Γιάννη Τσαρούχη. Έκτοτε ανέβηκε πολλές φορές και σε πολλές κρατικές σκηνές, αλλά και στο ελεύθερο θέατρο. Το ρόλο της μάνας έχουν ενσαρκώσει μεγάλες μορφές του θεάτρου, ανάμεσά τους η Κατίνα Παξινού, η Ελένη Χατζηαργύρη, η Άννα Συνοδινού, η Δέσποινα Μπεμπεδέλη και τώρα η Αντιγόνη Βαλάκου.

4 σχόλια:

Antoine είπε...

Τη παράσταση με Βαλάκου την είδα με την Catherine και μείναμε και οι δύο συγκλονισμένοι με την ερμηνεία της. Παρά το γήρας της, που εμφανώς την καταπονεί, είναι μεγάλη ηθοποιός, καθηλωτική για το φιλοθεάμον κοινό.

Η σκηνοθεσία ήτανα ρκετά μοντέρνα -σε σημείο, ώστε να διαμορφώσει αρνητική γνώμη σ' όσους παρακαλούθησαν τα 90 λεπτά της παράστασης. Προσωπικά, δεν ενοχλήθηκα από τις καινοτομίες του κ. Ιορδανίδη, ο οποίος επέλεξε να μη μας προσφέρει άλλο ένα κλασικό ανέβασμα του εκπληκτικού κειμένου του Λόρκα. Η μετάφραση του Γκάτσου βρίθει ερωτισμού και σπαραγμού.

Χαιρετώ και ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσες να μιλήσω!

xrysoula_ v είπε...

Πολύ όμορφη ανάρτηση, Μαριάνα.

Τον Νατωμένο Γάμο του Λόρκα, τον είχα απολαύσει έφηβη από το τηλεοπτικό Θέατρο της Δευτέρας της πάλαι ποτέ ΕΡΤ.

Δεν θυμάμαι τους ηθοποιούς μας, μόνο τη γοητεία του ποιητικύ λόγου συγκρατώ.

Να 'σαι καλά, γιατί είχα ανάγκη από κάτι ποιοτικό και τονωτικό -εκτός το συμπλήρωμα μαγνησίου που παίρνω αυτό τον καιρό.

Σ' ευχατιστώ.

μαριάννα είπε...

Antoine

Ήμουνα σίγουρη πως εσύ δεν θα το έχανες! Και η παρέα σου εννοώ. Όπως κι ο Μίλτος και η ΑΤΠ! :)
Λοιπόν η Βαλάκου, είναι μεγάλης κλάσης ηθοποιός. Και μια από τις ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΥΡΙΕΣ, τις αρχόντισσες του Θεάτρου μας. Είσαι τυχερός που την είδες. Και χαίρομαι που το απόλαυσες.
Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση. Εμπιστεύομαι και την κρίση και την αισθητική σου κι έχει βαρύτητα ο λόγος σου.
Το μόνο που δεν μου είπες όμως είναι για τη μουσική του Μαραμή. ;)

μαριάννα είπε...

xrysoula_ v

Υποθέτω ότι αυτό θα είδες Χρυσούλα που δίνω στα κόκκινα λινκ, με την Συνοδινού. Είναι από το αρχείο της ΕΡΤ.
Εύχομαι κάθε καλό στην υγεία σου!
Καλό βράδυ!