Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Άρση Αδείας του αριστουργήματος Ευτυχισμένος Πρίγκιπας του Ουάιλντ, κατόπιν καταγγελίας σχολείων του Ν.Δωδεκανήσου!Τόση κακοποίηση από τον θίασο;


Κι όπως φυλλομετρούσα σήμερα τις νέες εγκυλίους του ΥΠΕΠΘ, πέφτω πάνω σε μία που έγραφε:

Θέμα: Άρση αδείας

Σας κοινοποιούμε όπως έχει την παραπάνω σχετική:

«Μετά από έγγραφη καταγγελία σχολείων του νομού Δωδεκανήσου στην Κεντρική Ομάδα Εργασίας για την επιλογή θεαμάτων για μαθητές, η υπηρεσία μας έλαβε γνώση πως ο θίασος Παιδαγωγική Σκηνή Θεάτρου Αθηνών του Αθανασίου Ζήκα, δεν τηρεί πλέον τους απαραίτητους όρους καταλληλότητας και ποιότητας της θεατρικής παράστασης «Ο ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ» του Όσκαρ Ουάιλντ, για την οποία έχει δοθεί έγκριση. Υπό αυτές τις συνθήκες η υπηρεσία μας αίρει την άδεια της με αριθμό πρωτοκόλλου 7281/Γ7 21/01/09 έγκρισης της θεατρικής παράστασης «Ο ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ» του Όσκαρ Ουάιλντ του θιάσου Παιδαγωγική Σκηνή Θεάτρου Αθηνών.»

Κι έμεινα άφωνη φυσικά. Τί συνέβη με το αριστούργημα του Ουάιλντ; Τόσο κακός ο θίασος ή ενοχλητικός ο Ουάιλντ; Γιατί φυσικά το έργο δεν είναι ένα απλό παραμύθι. Είναι η διαχρονική, κριτική ματιά του ευφυέστατου συγγραφέα, πάνω στις πολιτικές που οδήγησαν στα βάσανα και στη φτώχεια τους λαούς, αλλά και στην αλαζονεία και εγωπάθεια του πολιτικού κόσμου στο σύνολό του. Ένα ράπισμα σε όλους μας για την ανθρωπιά μας κι ένα ταρακούνημα αφυπνιστικό για τη ματαιότητα του στολίσματος μας, όταν οι άνθρωποι πεθαίνουν, κυριολεκτικά, δίπλα μας, ενώ εμείς στεκόμαστε απαθείς και αδιάφοροι, αναπαράγοντας με την ψήφο μας πολιτικές τέτοιες.
Πολύ λοιπόν θα ήθελα να μάθω τί έγινε και το υπουργείο προχώρησε στην άρση αδείας της παράστασης και αν διαβάσει αυτές τις γραμμές κάποιος που είδε την συγκεκριμένη παράσταση, θα μας ήταν χρήσιμη η άποψή του.



Σκηνοθεσία: Θάνος Ζήκας
Μουσική: Σάκης Τσιλίκης
Χορογραφίες: Τζιμ Κάλλις
Σκηνογραφία: Μάριο Τσελεντάνο
Κοστούμια: Andriana Ritsi-Sylia

Εδώ το διαβάζουμε

Κι εδώ ακούμε τον Ευτυχισμένο Πρίγκιπα ολόκληρο, σε μια υπέροχη ανάγνωση του Δημήτρη Χορν

που για καλή μας τύχη μας χαρίζει ο

ο Έλλοπος: Ο Ευτυχισμένος Πρίγκηπας, του Όσκαρ Ουάιλντ

2 σχόλια:

lydia lou είπε...

kalhspera!!!
wste etsi m ton Oscar??
sou proteinw na deis to 'MPAKALOGATO'me ton Filippidi...apolaysi
a,kai poly wraia h eikona apo Gallia na fantastw??

μαριάννα είπε...

lydia lou

Γαλλία, ναι. Αλσατία. Μια πόλη σαν ζαχαρωτό... :)

Καλησπέρα!