Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Zambra! Φύγε απ' το παράθυρο γιατί θ' αναστενάξω κι ο στεναγμός μου είναι φωτιά και μπορεί να σε κάψει!




Φύγε απ' το παράθυρο
γιατί θ' αναστενάξω
κι ο στεναγμός μου είναι φωτιά
και μπορεί να σε κάψει!

Τι θες από μένα;
Τι θες από μένα;
Αφού μέχρι και το νερό που πίνω
πρέπει να στο ζητήσω!

Quítate de la ventana
porque voy a suspirar,
mis suspiros son de fuego
y te pueden abrasar.

¿Qué quieres de mi?
¿qué quieres de mi?
si hasta el agua que yo bebo
te la tengo que pedir.

Η Zambra, γνωστή και ως μαυριτανική Zambra, είναι χορός φλαμένκο των τσιγγάνων της Γρανάδας, η οποία πιστεύεται ότι εξελίχθηκε από παλιούς χορούς των Μαυριτανών. Η Zambra έχει κάποιες ομοιότητες με το χορό της κοιλιάς. Στην αραβική γλώσσα του Μαρόκου "Zambra" σημαίνει "γιορτή".

Η Zambra χορεύεται σε γαμήλιες τελετές των τσιγγάνων, αλλά τελευταία οι τσιγγάνοι την χορεύουν και για τους τουρίστες στις σπηλιές και τους λόφους της Sacromonte της Γρανάδας, στην Ανδαλουσία. Απαγορεύτηκε στην Ισπανία για ένα χρονικό διάστημα γιατί θεωρήθηκε χορός αμαρτωλός, ενώ είναι απλά ένας αισθησιακός, υπέροχος χορός. Στη σύγχρονη εποχή καθιερώθηκε από τις χορεύτριες του φλαμένκο Carmen Amaya, La Chunga, Pilar Lopez και Puela Lunaris. Χορεύεται χωρίς παπούτσια με γυμνά πόδια, με καστανιέτες στα δάχτυλα, με μπλούζα κατεβασμένη στους ώμους και προτεταμένο μπούστο, ενώ η φούστα είναι στενή μέχρι το ύψος των γοφών και πιο κάτω έχει άφθονα βολάν που επιτρέπουν τσαχπινιές στον αέρα. ;) Η Εστρέγια το κατέχει το άθλημα εξαιρετικά, αν και εκείνο που μαγεύει είναι η φωνή και το αισθησιακό της προφίλ.

9 σχόλια:

katerina είπε...

!!!!!

Juanita La Quejica είπε...

Από όσα τραγούδια έχω ακούσει να ερμηνεύει η μεγάλη θυγατέρα του Morente, αυτό είναι μακράν το αγαπημένο μου.
Η zambra είναι κατεξοχήν συνδεδεμένη με την Γρανάδα από τα τέλη του 19ου αιώνα και όπως καταλαβαίνεις μου φέρνεις πολύ όμορφες αναμνήσεις στο μυαλό με αυτήν την ανάρτησή σου.

μαριάννα είπε...

Το ξέρω γλυκιά μου. Το ίδιο ισχύει και για μένα, ακριβώς. Γι αυτό και την αναρτώ από καιρού εις καιρόν. :) Και σε μένα έχουν ξυπνήσει αναμνήσεις και μια γλυκιά νοσταλγία, τόσο έντονη, που πονάει...
Με κούρασαν οι απουσίες Χουανίτα. Με εξαντλούν. Έχω σύνδρομο στέρησης και μια υπερευαισθησία που με ανησυχεί. Μου φαίνεται πως χρειάζομαι επειγόντως ταξίδι στ' αγαπημένα μέρη. ;)

Dee Dee είπε...

Καποιες γθναικες ξεχειλιζουν ερωτισμο, μια απο αυτες ειναι η Estrella Morente!

Υπεροχο το βιντεακι Μαριαννα μου!!

Καλη εβδομαδα!!

μαριάννα είπε...

Dee Dee

Καλή βδομάδα Κατερινάκι μου! Συμφωνώ μαζί σου για το πάθος και τη θηλυκότητα κάποιων γυναικών. Η Εστρέγια όμως έχει και ντουέντε. Είναι όντως μοναδική!

Φιλιά πολλά!

Juanita La Quejica είπε...

Χθες με ρωτούσαν αν θα πάω στο σεμινάριο τον Απρίλιο και άρχισα να κοιτώ εισιτήρια. Αλλά είναι και δύσκολες εποχές... ουφ!

μαριάννα είπε...

Μην το χάσεις Χουανίτα μου. Κόψε από οπουδήποτε αλλού. Αξίζει τον κόπο.
Εγώ ήδη σχεδιάζω καλοκαιρινό ταξίδι με αυτοκίνητο, σαν το περσινό με παρόμοια διαδρομή, αλλά αντί για Σκωτία, θα καταλήξω Ισπανία. Τέλειο; ;)

Juanita La Quejica είπε...

Ακόμα καλύτερο από το περισινό!
Και σε εμάς εκκρεμεί μια επίσκεψη στην Σκωτία, αν όλα πάνε καλά. Για την αποφοίτηση και το φτου ξελευθερία.

giannistim είπε...

yperoxo....