Δευτέρα 19 Μαρτίου 2007

Alexandre Sokurov, Ρώσικη κιβωτός. Τον είπαν διάδοχο του Ταρκόφσκι

Ρωσία
«Ρώσικη κιβωτός» Alexandre Sokurov

Τον Αλεξάντρ Σοκούροφ, τον λένε διάδοχο του Ταρκόφσκι. Και με αυτήν την Ρωσογερμανική ιστορική ταινία με τους Σεργκέι Ντράιντεν, Μαρία Κουζνέτσοβα, Μιχαήλ Πιοτρόφσκι, Μαξίμ Σεργκέγιεφ, που παρουσιάζονται 300 χρόνια ρώσικης ιστορίας και πολιτισμού, γράφτηκε το όνομά του στην κινηματογραφική ιστορία.
867 ηθοποιοί και περισσότεροι από 1000 κομπάρσοι, αναρίθμητα κοστούμια και περούκες της εποχής, τρεις συμφωνικές ορχήστρες και αμέτρητοι τεχνικοί, κατάφεραν να γυρίσουν την υπέροχη αυτή ταινία, ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΑΙ ΜΕΡΑ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΗΨΗ, με ψηφιακή κάμερα υψηλής ευκρίνειας που κινείται αδιάκοπα από αίθουσα σε αίθουσα του υπερπολυτελούς Μουσείου Ερμιτάζ (State Hermitage Museum, πρώην χειμερινά ανάκτορα της Πετρούπολης) και δίχως το παραμικρό cut! Χρειάστηκαν μήνες προετοιμασίας και δοκιμών. Είναι μια συμπαραγωγή του Μουσείου Ερμιτάζ με την υποστήριξη του Ρωσικού Υπουργείου Πολιτισμού. Ο Μartin Scorsese, στήριξε από την αρχή το όραμα του Sokurov μετέχοντας ως εκτελεστής παραγωγός.

Η «Ρώσικη Κιβωτός» είναι μια πραγματικά μοναδική δημιουργία. Με διευθυντή φωτογραφίας τον Tilman Buttner, γνωστό από το «Τρέξε, Λόλα, Τρέξε», ένα μεγάλο ατού της ταινίας,ο Γάλλος διπλωμάτης του 18ου αιώνα, ανακαλύπτει τους ανθρώπους, τις ίντριγκες και τις συγκρούσεις που διαδραματίζονται στα πολυτελή Χειμερινά Ανάκτορα. Ένα ταξίδι στη ιστορία, που όμως περνά και την προσωπική άποψη του σκηνοθέτη σε μορφή διαλόγου με τον διπλωμάτη, όπου κριτικάροντας την ασαφή θέση της Ρωσίας στην Ευρώπη, φανερώνει μεγάλη ευαισθησία και συναισθηματισμό.
Επειδή δε, έτυχε να έχω την ευτυχία στη ζωή μου να έχω πάει στη Ρωσία και μάλιστα επί Γκορμπατσώφ, τότε που ήταν σε πρώτη φάση οι αλλαγές, απόλαυσα μια Ρωσία απίστευτης κυριολεκτικά ομορφιάς! Μαγείας... Όσο για το Ερμιτάζ, μας είχαν πει τότε οι ξεναγοί που ήταν Ρωσίδες που μιλούσαν ελληνικά καλύτερα κι από μας, ότι αν κάποιος σταθεί ένα λεπτό μπροστά από το κάθε έργο τέχνης, χρειάζεται 5 χρόνια για να τα δει όλα! Μπορεί λοιπόν να φανταστεί κανείς τί θησαυροί βρίσκονται εκεί. Όποιος δεν έχει δει την ταινία, χάνει ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό αυτής της υπέροχης χώρας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: