Κυριακή 8 Ιουλίου 2007

Raúl Di Blasio: Con Alas en los Dedos. Ο πιανίστας με τα φτερά στα δάχτυλα, όπως τον λένε.

Ένας πιανίστας από τους λίγους της εποχής μας. Ο Raúl Di Blasio γεννήθηκε στη μικρή πόλη Zapala, στην Νότια Argentina στις 14 Νοέμβρη του 1949. Ξεκίνησε τη μουσική διαδρομή του σε ηλικία έξι ετών. Στην αρχή σπούδασε παραδοσιακή λατινική μουσική, όπως tango και bossa nova, ήταν επηρεασμένος όμως από τους κλασικούς Ευρωπαίους συνθέτες συμπεριλαμβανομένου του Beethoven και του Rachmaninoff.
Στην εφηβεία ο Di Blasio ανακάλυψε τους Beatles, και αμέσως προσάρμοσε τη δική του rock μπάντα, Los Diabólicos, με την οποία κατάφερε να κάνει μεγάλη εθνική επιτυχία όπου κράτησε μέχρι το 1973. Κατὀπιν επέστρεψε στην κλασική μουσική, περιοδεύοντας στη Ν. Αφρική για δυο περίπου χρόνια. Το 1978, ο Di Blasio για 5 χρόνια έμεινε στη Χιλή στην πόλη Viña del Mar, ένα θέρετρο παραθεριστικό, όπου έπαιζε πιάνο σ'ένα μεγάλο ξενοδοχείο.


Μετά από την πενταετία αυτή αποφάσισε να πάρει στα σοβαρά την καριέρα του και το 1983 ηχογράφησε το πρώτο του LP στην EMI-Chile. Οι επόμενες προσπάθειες του στην CBS-Chile ήταν ακόμα επιτυχέστερες και όλα τα ΜΜΕ τον ονόμασαν: Di Blasio "El Pianista de Todos" ("Ο πιανίστας όλων"). Το 1987 μετακόμισε στο Miami, και τρία χρόνια αργότερα έβγαλε "το πιάνο της Αμερικής", από το οποίο πουλήθηκαν ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Η συνέχεια της επιτυχίας σε όλο τον κόσμο ήταν απερίγραπτη. Ο ένας δίσκος ακολουθούσε τον άλλον. Δυστυχώς δεν βρίσκω τα καλά κομμάτια του Di Blasio στο δίκτυο. Μόλις μου βάλουν την ευλογημένη σύνδεση που περιμένω θα τα ανεβάσω από το αρχείο μου. Ειλικρινά είναι καταπληκτικός.


10 σχόλια:

Αλεξάνδρα είπε...

Για άλλη μια φορά μας αιφνιδίασες καλή μου.
Καλή σου εβδομάδα

kyriaz είπε...

Ομολογώ δεν τον ήξερα-μου άρεσε πολύ το κομμάτι του πρώτου βίντεο...
Καλά,Μέρτενς δεν είναι.... :)))
Μ' έβαλες τώρα να τον ψάξω στο ίντερνετ κι ήδη κατεβάζω κομμάτια του ν' ακούσω... :)
Απαιτώ(....) αφιέρωμα σε κάποιους που αποκλείεται να μην ξέρεις:
RONDO VENEZIANO...
Καλοί ε;....Μεγάλη μου παλιά αδυναμία.
Το enrico macias πάντως φυσικά και τον ήξερα-υπέροχος...

μαριάννα είπε...

@ adiple
Ελπίζω ελπιδάκι μου να είναι ευχάριστοι αιφνιδιασμοί. Λατρεύω το πιάνο και μπορώ να ακούω ατέλειωτες ώρες. Μία από τις μεγάλες απολαύσεις της ζωής μου... :)

μαριάννα είπε...

@ Kyriaz
Ε ναι, Μέρτενς δεν είναι σαφώς. Έχω κι εγώ την ίδια άποψη. Αλλά έχει κι αυτός εξαιρετικά κομμάτια.
Εν τω μεταξύ νομίζω πια ότι μαντευόμαστε εμείς οι δύο μουσικά. Οι Ροντό Βενετσιάνο δε μου αρέσουν μόνο μουσικά, λατρεύω και το στυλ τους!!!! Περιοδεύουν συχνά Ελβετία αλλά ήταν καλοκαίρι πρόπερσι και δεν κατάφερα να τους πετύχω. Είναι και χάρμα οφθαλμών. Έχει πολλά βιντεάκια το you tube. Φυσικά και να τους παρουσιάσουμε. Μου αρέσουν οι απαιτήσεις σου κυριαζ. :))) Είναι η επόμενη λέξη που λέει κι ένας φίλος. Αν Μαριάννα μου, μου έλεγε, η άλλη/ο άλλος, δε σου δίνει την επόμενη λέξη για δημιουργία, τί να το κάνεις; Βαρετό...
Αν κι εγώ το ξεπέρασα αυτό πια. Τα ακούω και μόνη. Γιατί σπάνια βρίσκω να τα μοιράζομαι και να κατανοούν. Οι πολλοί έλεγαν από ευγένεια: Α, πολύ ωραίο. Μπράβο! Τί είναι; Κι όταν απαντούσες τι ήταν, δεν άκουγαν καν.
Καταλαβαίνεις τώρα κυριαζ τι χαρά είναι να μοιράζομαι με κάποιους από σας, τις ίδιες αγαπημένες μουσικές! Έκσταση... :)))
Μη σου πω ότι προτιμώ να ψαχουλεύω τις μουσικές μου, από το να βγω σε κάποιο μπαράκι αμφίβολης μουσικής επιλογής.

Cle Petridou είπε...

Τι κάνεις στην Ελλάδα φιλενάδα μου καλή;
Περιμένω νέα σου. Πώς είναι η κατάσταση, η διάθεσή σου, η ξεκούραση;
Καλοκαιρινά ακούσματα, ευχάριστα, αυτό αντέχουμε, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.
Είμαι τόσο excitee που θα πάω Παρίσι έστω και για 5 μέρες (μετά από 20 τόσα χρόνια) που δεν σκέφτομαι τίποτ’ άλλο και… δεν λέω τίποτ άλλο. Πρέπει να με αντέξετε!

φιλάκια

Vangelis είπε...

Καλησπέρα.
Προσπαθώ να κάνω το ψυχογράφημά σου.
Θα ήταν πανεύκολο αν είχα μία φωτογραφία σου.
Αλλά αφού δεν έχω…

Θα ήθελα να μου πεις αν θέλεις, αν ακούς Rock μουσική.
Αν ακούς ελληνική έντεχνη.

Σαφέστατα αυτά που διδάσκεις μέσα από το blog σου, είναι μοναδικά. Δείχνουν λεπτό γούστο, γνώσεις, σπάνιο ψυχικό κόσμο.

Αλλά …

Αν ακούς (ή άκουγες) Dylan, Doors, Floyd…
Αν ακούς Παπακωνσταντίνου (θανάση), Μάλαμα…

Θα δέσουν στα αυτιά μου, οι εικόνες, οι μυρωδιές και οι γεύσεις, αυτής της μουσικής που διδάσκεις.

Σε παρακολουθώ καθημερινά...

μαριάννα είπε...

@ για την αρλέτα

Φιλενάδα πολύ χαίρομαι για σένα! Να το απολαύσεις κοπελίτσα μου! να περάσεις υπέροχα! Και περιμένουμε εντυπώσεις και ρεπορτάζ! Αν μέναμε κοντά θα σε παρακαλούσα να μου φέρεις μια κολώνια υπέροχη από τον Ραούλ(ανάμεσα Όπερα και Place Vendome) που δεν κυκλοφορεί αλλού στην Ευρώπη. Αν πας προς τα εκεί μύρισέ την. Είναι η Ombre Rose του Jean Charles Brosseau! ml και ενάμισι ευρώ, αλλά αξίζει τον κόπο! ;)
Εγώ εδώ όλα καλά. Πνιγμένη στη δουλειά όπως πάντα. Σπίτι, τράπεζες, ασφάλειες, σέρβις στο αυτοκίνητο... κόλαση. Ελπίζω σε λίγες μέρες να χαλαρώσω. Τα βράδια βγαίνω με φίλους στα γνωστά στέκια, όλα οκ. Πότε φεύγεις;

μαριάννα είπε...

@ Vangelis

Ψυχογράφημα ε; :))) Γελάω! Είμαι προς ανάλυσιν. Μου το 'παν και οι τσιγγάνες. Φωτογραφίες έχω στους Εκφραστές, εδώ. Αλλά δεν ξέρω αν μια φωτό είναι ενδεικτική. Νομίζω ότι τα γραπτά μας είναι σίγουρα πιο αντιπροσωπευτικά της ψυχής και του πνεύματος. Οι φωτό παραπλανούν. Βέβαια το καλύτερο είναι να βρεθείς από κοντά με τους ανθρώπους. Το Σάββατο το βράδυ βγήκα με δύο φιλαράκια μπλόγκερς και πραγματικά ενθουσιάστηκα. Υπέροχα πλάσματα, ακριβώς όπως τα περίμενα μέσα από τη γραφή τους.
Μουσική λοιπόν... φυσικά και ακούω ΚΑΙ Dylan, Doors, Floyd, Bee Gees, Scorpions, Creedence Clearwater Revival, Cream, Animals, Bryan Adams, Sting, Streisand, Celine Dion, Whitney Houston,Joan Baez, Evanescence,Moody Blues, Stylistics, Simply Red, Mylene Farmer, Moby, Lionel Richie, Cliff Richard... και χιλιάδες ακόμα τί να πιάσω και τι να αφήσω;
Aπό ελληνικά ακούω ΤΑ ΠΑΝΤΑ με προτίμηση στο έντεχνο, αλλά θα καταδιασκεδάσω και με καψούρικο ;)
Για παράδειγμα τον Πετρέλη τον πάω με χίλια!
Μην κάνεις λάθος,
αν φύγεις τραγικό θα κάνεις λάθος
και μια ζωή θα κλαις γι' αυτό το λάθος
αφού είσαι ερωτευμένη κατά βάθος...

Στάσου,
δεν είσαι αγάπη μου με τα καλά σου
μην κάνεις βήμα παραπάνω στάσου
αφού σε μένα ανήκει η καρδιά σου...

Πρόσεξε καλά, πρόσεξε καλά...

;)

Σκυλάδικα όμως, δεν ακούω με τίποτα...
Όταν πρωτοδούλεψα με τον πρώτο μου μισθό, αγόρασα στερεοφωνικό από τα καλύτερα και την Ιστορία του Κορδάτου! Με πρώτα LP Το χαμόγελο της Τζοκόντα και Leonard Cohen...
Είμαι μια φτωχιά με ακριβά γούστα Vangeli μου κι αυτό είναι τραγωδία... :))))

Vangelis είπε...

Όλα έδεσαν.
Έτρεξα να δω φωτογραφία σου αλλά το php σας δεν δουλεύει.

Έφαγα τον τόπο όλο, και ανταμείφτηκα με μία μικρούλα, τόση δα, φωτογραφία μιας ξανθιάς ???? από το Profile σου.

Γητεύτρια εσύ είσαι ?

Που να βγει ψυχογράφημα από εκεί ?

Καληνύχτα.

μαριάννα είπε...

εδώ Δεν ξέρω τι παίζει το ίδιο λινκ έβαλα και τώρα μου άνοιξε.
Ναι, στο άβαταρ η ξανθιά εγώ είμαι. Ε όχι και μικρή η φωτό! Στην ηλικία μου τα κοντινά πλάνα είναι βάρβαρα! :ΡΡΡΡΡ
Πλάκα κάνω... δεν έχω πρόβλημα με τα χρόνια μου. Με το μυαλό μου έχω...