Κυριακή 18 Μαΐου 2008

Copy paste και δεοντολογία στο δίκτυο. Πέφτεις συχνά σε κείμενά σου ή σε λέξεις σου και ξαφνιάζεσαι, όταν δεν αναφέρεσαι καν...



Η αγαπητή Κίρκη, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά για την Έλλη Λαμπέτη και την ευχαριστούμε. Πραγματικά αυτά που έχει ανεβάσει είναι πολύτιμα.
Χαίρομαι που της άρεσαν τόσο τα λόγια μου και η αναφορά μου στο τελευταίο βαλς και που τα συμπεριέλαβε αυτούσια στις σημειώσεις του βίντεο! Έτσι όμως που το έχει, χωρίς αναφορά πηγής, μοιάζει σα να είναι δικά της λόγια. Κι όχι ότι είναι κάτι ιδιαίτερα σοβαρό, αλλά είναι θέμα δεοντολογίας κι επιπλέον θα ήθελα να έχω την ευθύνη των λόγων μου. Το έχω πει άπειρες φορές, ότι χαίρομαι αν από τις αναρτήσεις μου μαθαίνουν, εξυπηρετούνται ποικιλοτρόπως σε εργασίες ή παρουσιάσεις. Όμως η αναφορά πηγής με ένα λινκ είναι το ελάχιστο που οφείλουμε σ' αυτόν του οποίου αντιγράφουμε έστω μια λέξη.

Γράφει η Κίρκη στο you tube, όπου έχει ανεβάσει το βίντεο:

Του Σώμερσετ Μωμ
ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΑΙΣΘΑΝΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Όταν το άκουσα πρώτη φορά, έμεινα άφωνη από έκσταση, θαυμασμό και συγκίνηση, για το πως αυτοί οι δυο άνθρωποι έπαιζαν με κάθε ίνα του κορμιού τους, πως κάθε χορδή της φωνής τους παλλόταν ανάλογα με τη συγκίνηση και πως, και οι ανάσες τους ακόμα, σε κάνουν να ριγήσεις βάζοντάς σε, με θαυμαστό, με μοναδικό τρόπο στο κλίμα του έργου. Και καλά να μαγεύεται το κοινό. Μαγεύτηκαν όμως και οι κριτικοί, που έγραψαν διθυράμβους για το εκπληκτικό αυτό ζευγάρι της σκηνής και της ζωής, με κορυφαία την επιτυχημένη και απόλυτα εκφραστική φράση που έγραψε ο Παύλος Μάτεσις για τη Λαμπέτη
«Αν ήμουνα θρήσκος, θα έλεγα πως, όποιος δεν έχει γοητευτεί από τη Λαμπέτη, θα πάει στην Κόλαση.»


- Να... αυτός είναι ο κατάλογος των καλεσμένων.
- Χμ...Μάλλον βαρετή φαίνεται η συντροφιά. Το όνομά μου βλέπω το σβήσατε από τον κατάλογο.
- Τι θα ωφελούσε να σε καλέσω αφού δε θα 'σαι εδω; Ποιόν λες να καλέσω στη θέση σου;
- Δεν ξέρω. Δε μ ' αρέσει καθόλου η ιδέα πως θα 'ρθει κάποιος άλλος στη θέση μου...Ν' αρχίσω να τις γράφω;
- Αν θέλεις.Θα είσαι γεμάτος χαρά που φεύγεις φαντάζομαι.
- Όχι.
- Είναι όμως ένα σπουδαίο βήμα στην καριέρα σου. Δεν είναι έτσι; Και θα 'πρεπε να σε συγχαρώ.
- Δεν το πιστεύετε στ' αλήθεια βέβαια πως θέλω να φύγω...Μου 'ναι ανύποφορη η ιδέα...
- Γιατί;
- Γιατί... ήμουνα πολύ ευχαριστημένος εδώ.
-Ήξερες όμως ότι δεν μπορούσες να μείνεις για πάντα στο Κάιρο...
- Γιατί όχι; Θα αισθανθείτε καθόλου την απουσία μου;
- Στην ...αρχή ασφαλώς...
- Δεν είναι και πολύ φιλικό αυτό που λέτε...
- Έτσι νομίζεις...
- Είμαι τόσο δυστυχισμένος...
- Ας συνεχίσουμε τις προσκλήσεις.
- Κλαίτε;
- Όχι, όχι δεν κλαίω. Πίστεψέ με δεν κλαίω.
- Βάλετ!
- Ήρθε τόσο ξαφνικά...Ποτέ δε φανταζόμουνα πως θα 'φευγες!
- Βάλετ!
- Μη με φωνάζεις έτσι σε παρακαλώ! Μη!
- Το 'ξερες πως σ' αγαπώ;
- Πώς μπορούσα να το ξέρω; Είμαι τόσο δυστυχισμένη!
- Δεν μπορούσα να πνίξω την αγάπη μου για σένα Βάλετ. Τώρα μπορώ να το πω. Τώρα που όλα τελειώνουν. Δε θέλω να φύγω χωρίς να το μάθεις. Σ' αγαπώ Βάλετ...


Εκφραστές, Αφιέρωμα στην Έλλη Λαμπέτη

16 σχόλια:

BOSKO είπε...

Έχεις δίκιο που επισημαίνεις το πρόβλημα, όχι φυσικά αναφορικά με το post της Κίρκης, αλλά γενικότερα. Θυμάσαι ό,τι πρόσφατα και στο δικό μου blog για ένα παρεμφερές θέμα συζητάγαμε. Έχω ακούσει πολλούς να πιστεύουν "έλα μωρέ, και τι έγινε;" ή ακόμη χειρότερα να σε κατηγορούν για...ψώνιο. Γίνομαι έξαλλος ως δημ/φος και κιν/φιστής με τα ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας, όποια κι αν ειν' αυτά. Σου λέω μόνο ότι σε έντυπο που εργαζόμουν, μουσικοκριτικός εγνωσμένου κύρους, έκανε αγωγή σε νεαρή συντάκτρια, ζητώντας της 20.000 ευρώ αποζημίωση! Κι όχι γιατί τον "έκλεψε", αλλά επειδή πήρε ολόκληρα κατεβατά του και δεν τον ανέφερε στις πηγές! Ακόμη και ο Χατζιδάκις θεωρούσε κατά τη δεκαετία του ΄80 ότι είμαστε...Ουγκάντα στο θέμα αυτό. Όχι σήμερα με το διαδίκτυο, που ο καθένας- βάζω και τον εαυτό μου μέσα- σερφάρει κι ότι βρει το "κατεβάζει" προς ιδίαν χρήση. Νομίζω, για να μη μακρηγορώ, πως είπες το πιο σωστό: ένα λινκάκι στο τέλος του post δε σέβεται απλώς, αλλά τιμάει κιόλας τον εκάστοτε "συγγραφέα" και, εννοείται, βάζει τα πράγματα στη σωστή τους θέση!
Καλό ξημέρωμα...κοίτα πάρλα στις 5 το χάραμα!

μαριάννα είπε...

BOSKO

Καλά απίθανος είσαι! Δεν περίμενα να βρω άνθρωπο ξύπνιο τέτοια ώρα! ;)
Συμφωνώ απόλυτα με όσα είπες. Και πραγματικά το ζήτημα έχει τεθεί πολλές φορές και συχνά ήταν και επώδυνο. Γιατί είναι πόνος ψυχής κυρίως για τους ποιητές, να βλέπουν τους στίχους τους, που είναι το αίμα της ψυχής τους, να πλασάρονται από άλλους ως δικοί τους.
Αλλά εγώ δε σου λέω μόνο τα λόγια μας και τις σκέψεις μας, που είμαστε εμείς οι ίδιοι, με το πάθος μας, με τα λάθη μας, με αυτά που μας χαραχτηρίζουν και ξέρεις ότι αυτός είναι ο μπόσκο κι αυτή η γητεύτρια, αλλά ακόμα και όταν αντιγράφεις ποίημα άλλου, που όμως κάποιος το έγραψε με το χέρι του και το αντιγράφεις από τη σελίδα του, βάλε ένα λινκ ρε παιδί μου και πες από 'κει το πήρα. Είναι τόσο φοβερό; Δεν μπορείς λινκ; Βάλε το ουρλ! Μην ουρλιάξω βραδιάτικα! χαχαχαχαχα
Μποσκάκι μου! Πολλά φιλάκια! Καλό ξημέρωμα!

ΥΓ. Ουγκάντα έλεγε ο Μάνος; Και που να έβλεπε τί γίνεται στο δίκτυο! ;)

Juanita La Quejica είπε...

Μάλιστα. Copy paste στα συναισθήματα των άλλων.
Γιατί άραγε; Τόσο πολύ στερούμαστε των δικών μας; Ή απλά βαριόμαστε να προσπαθήσουμε να τα διατυπώσουμε;
Άσχετο και σχετικό.
Χθες είχα το τελευταίο μάθημα στην Ισπανική Λογοτεχνία με έναν φίλο του Γ.Κεντρωτή. Αφού μου ζήτησε να διαβάσω κάποια εργασία μου που του είχε φανεί συμπαθητική, εξομολογήθηκε δημόσια ότι πίστεψε ότι είχα από κάπου "κλέψει" τον επίλογο και το έψαξε αρκετά στο ίντερνετ, χωρίς βέβαια αποτέλεσμα, μιας και ήταν μια καλή προσωπική έμπνευση και ένα από τα κόπλα που είχαμε μάθει στις δημοσιογραφικές σπουδές.
Με έκανε όμως να σκεφτώ... όλα αυτά που αναφέρεις.
Είμαστε εντάξει εκεί που είμαστε υποχρεωμένοι μόνο; Εκεί που φοβόμαστε τις κυρώσεις; Νοιώθω ότι αυτό είναι ένα από τα χειρότερα χαρακτηριστικά μας σαν λαός, τουλάχιστον τα τελευταία 25 χρόνια που κάπως καταλαβαίνω τί γίνεται γύρω μου.
Ένα λινκ, μια αναφορά... δεν είναι δείγμα ήττας, αλλά αξιοπρέπειας τελικά.

μαριάννα είπε...

Juanita La Quejica

Φαντάζομαι την έκπληξη του κ. Καθηγητή και χαμογελάω. Μήπως εγώ δεν έπαθα το ίδιο όταν σε άκουσα να τραγουδάς ή όταν πρωτοδιάβαζα τις παρουσιάσεις σου, από πολύ παλιά, από τον Κόσμο; Εντός του δικαίου, έψαχνε ο άνθρωπος. Δεν ήξερε το Χουανιτάκι που ξέρουμε εμείς. ;)
Πάντως ναι, το έχουμε πει πολλές φορές. Το ελληνικό δίκτυο θα μπορούσε να αποτελέσει έναν αληθινό θησαυρό πληροφοριών και πολιτισμού, αν μάθουμε να συνεργαζόμαστε.
Τί πιο όμορφο για όλους και πόση χαρά θα ήταν, αν η Κίρκη δίπλα στο βίντεο το δικό της, έβαζε ένα λινκ στα λόγια όλων όσων χρησιμοποιεί τα σχόλιά τους ή ακριβέστερα, όπως πολύ σωστά είπες, τα συναισθήματά τους.

Καλή δύναμη Χουανίτα μου! Κοντεύετε να τελειώσετε;

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Nα το ανοίξω ή να το κρατήσω κλειστό ;;;;;

(ξέρω, ξέρω τι θα μου απαντήσεις. Ας το βουλώσω καλύτερα, ε;)

:-)

...και για να μην σκάσω, πάω να το ανοίξω αλλού... εκεί που σήμερα ψηφίζουν και οι περαστικοί.

faraona είπε...

Θα ελεγα οτι ειναι θεμα κυριως ευγενιας η αναφορα στο προσωπο που ανηκει κατι κι ελπιζω οτι θα βρεθει ενας καλος τροπος για να διευθετηθει η παρεξηγηση.
Σε φιλω Γητευτρια μου.

μαριάννα είπε...

Κ.σ-Μ.

Όχι βρε να πεις! :)
Πες μου τώρα ότι σε φρενάρω κιόλας. Λες και φρενάρεσαι εσύ που είσαι σαν τρελό φορτηγό με τα φρένα σπασμένα... και διαλυμένο χειρόφρενο, να συμπληρώσω τον χαριτωμένο στίχο.
Δυο άνθρωποι δεν φρενάρονται στο δίκτυο. Διαφορετικοί μεν, άλλου στυλ, σαρωτικοί δε. Εσύ κι ο Μίχος!
Μάθαμε και τον Μαυρουδή τώρα, που απλά τον είχαμε ακουστά. ;)
Έρχομαι να δω πού ψηφίζουν κι οι περαστικοί. Αν δεν το βρω θα σου χτυπήσω...

μαριάννα είπε...

faraona

Μπααααα... καμιά παρεξήγηση. Δεν τίθεται καν θέμα. Είμαι σίγουρη πως της διέφυγε της κοπελιάς γιατί είναι πολύ ποιοτικές οι αναρτήσεις της και τις χαίρομαι.
Απλά ήταν μια ευκαιρία για υπενθύμιση.

Φιλάκια πολλά Νατασσάκι μου!

tractatus είπε...

Υπάρχει κι ένα άλλο copy-paste που μερικές και μερικοί το θεωρούν πιο έξυπνο...το σπαστό copy-paste...λίγο απο εδώ -λίγο απο εκεί-λίγο παραπέρα έτοιμο το κειμενάκι και χωρίς εμφανείς τις κομμένες παραγράφους....Τώρα οτι βγαίνει ασυνάρτητο το κείμενο δεν ενδιαφέρει κανένα γιατί πολλοί διακρίνουν λέξεις, έννοιες και μεγαλόστομες αρλούμπες και κάνουμε οτι έπιασαν το περισπούδαστο νόημα...Αν ρωτήσεις τους ίδιους φυσικά δεν ξέρουν να σου το εξηγήσουν γι' αυτό και τα σχόλια είναι ότι πιο γόνιμο και ξεκάθαρο υπάρχει όταν γίνεται διάλογος....Οφείλω να πώ οτι οι ανταλλαγές της αβροφροσύνης πέρα απο ένα σημείο για μένα τουλάχιστον είναι κουραστικές και περιττές....η ανταλλαγή απόψεων όμως....βάζει τα πράγματα στη θέση τους, όπως και η ποιότητα των post...:))))

μαριάννα είπε...

tractatus

Ναι, είναι και το σπαστό σύστημα ένας τρόπος! :)))
Δε βαριέσαι. Το πήρα απόφαση πια. Το παρήγορο είναι ότι γνωριζόμαστε πια τόσο καλά στο δίκτυο, ώστε ουδέν κρυπτόν...
Για τα σχόλια και την μορφή επικοινωνίας, πάλι θα συμφωνήσω και θα επαναλάβω κάτι που έχω πει πολλές φορές. Αν η επικοινωνία δεν είναι ουσιαστική και ευχάριστη, καλύτερα να μην υπάρχει.
Με τους πιο αγαπημένους μου ανθρώπους, μπορεί να κάνουμε και μήνα να μιλήσουμε. ;)

Θράσος είπε...

Το έπαθα και εγώ αυτό Γητεύτρια, με ένα κείμενο που είχα γράψει για μια αγαπημένη μου τραγουδίστρια, την Ornella Vanoni.
Tώρα φυσικά δεν είναι της ίδιας βαρύτητας,αλλά λίγο με ενόχλησε...

μαριάννα είπε...

Θράσος

Μα τί λες μάτια μου; Η βαρύτητα είναι η ίδια ακόμα και μιας λέξης. Γιατί και μια απλή βιογραφία καλλιτέχνη που ο άλλος δεν την σπουδαιολογεί, εσύ έχεις κάνει ώρες να τη μεταφράσεις για να υπάρχει στο ελληνικό δίκτυο.
Συχνά όταν βάζω βιογραφίες ποιητών που είναι πολύ γνωστοί, για να μη γράφω άσκοπα στο χέρι, αντιγράφω από το Ε.ΚΕ.ΒΙ. Το γράφω πάντα. Η αναφορά πηγής είναι ένδειξη σεβασμού. Δε λέω, θα μας διαφύγει, δε θα βρίσκουμε συχνά την πηγή, αλλά αυτά είναι ελάχιστα περιστατικά.
Είναι αφελείς όσοι πιστεύουν ότι δεν βρίσκονται τα clopy paste τη στιγμή που το google καταγράφει τα πάντα.
Υπάρχει λόγος να βρεις και το μπελά σου; Πέρα από το ηθικό μέρος...

Καλή βδομάδα! :)

Ανώνυμος είπε...

καλό μεσημέρι.Κατ'αρχάς είμαι η Κίρκη;)Θα ήθελα να πω πως βάζω ΠΑΝΤΑ τις παραπομπές των σχολίων που βάζω στα βίντεος.Είναι υποχρέωση μου.Εχω την εντύπωση ότι το χω βάλει και δω.Θα το ελέγξω.Πολλές φορές βάζω κάτι και ξεχνώ να βάλω την παραπομπή αλλά την βάζω την επόμενη μέρα.Πάω να το δω,να το ελέγξω αν και θυμάμαι ότι η παραπομπή έχει μπει.Θυμάμαι να γράφω απ το μπλογκ της Γητεύτριας.Επί τη ευκαιρία να σου πω συγχαρητήρια .Σε διαβάζω κατά διαστήματα σε διάφορα φόρα και εκτιμώ αφάνταστα το ήθος και το επίπεδο σου.Να σαι καλά))

Ανώνυμος είπε...

ΚΙΡΚΗ ξανά ;)
Τελικά είχες δίκιο.Δεν είχα βάλει τον υπογράφοντα το κείμενο.Το είχα ξεχάσει.Επανόρθωσα μόλις τώρα.Δεν υπήρχε ίχνος πρόθεσης οικειοποίησης του κειμένου σου.Χίλια συγγνώμη.Αυτό που θυμόμουν για το ότι σε αναφέρω είναι σε άλλο βίντεο όπου γράφω καθαρά ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΤΗΣ ΓΗΤΕΥΤΡΙΑΣ αλλά δε θυμάμαι σε ποιο λολ.Είσαι εξαιρετική πηγή σχολίων και μπράβο σου.Νασαι καλά

μαριάννα είπε...

Κίρκη

Χαίρομαι πολύ που σε συναντώ! Η δουλειά που έχεις κάνει για την Λαμπέτη είναι πολύτιμη προσφορά στο δίκτυο και πραγματικά σε ευχαριστώ!
Όταν έγραψα το ποστ, δεν υπήρχε αναφορά πηγής. Προφανώς ξεχάστηκε. Φυσικά και ανθρώπινο είναι. Άλλωστε η ποιότητα της δουλειάς σου είναι τέτοια, που δεν τίθεται θέμα προσωπικής χρέωσης, όπως είδες.
Απλά έχω μια ευαισθησία σε αυτό το θέμα και το βρήκα σαν μια καλή αφορμή να γίνει πάλι μια κουβέντα για υπενθύμιση γιατί έχουμε συναντήσει πολλά...
Ποιήματα, πνευματική δουλειά, φωτό δουλεμένες και επεξεργασμένες, μεταφράσεις... χωρίς καν μια απλή αναφορά.
Καλημέρα και καλή βδομάδα! Χάρηκα που βρεθήκαμε! :)

Ανώνυμος είπε...

KIRKH
Kαι γω έχω ευαισθησία σ αυτό το θέμα,της πνευματικής ιδιοκτησίας και της μη οικειοποίησης γραπτών των άλλων.Κι αν δεις,στα βίντεος μου έχω πάντα τις διευθύνσεις στις οποίες παραπέμπουν οι πηγές μου.Είναι βασική μου αρχή και να σου πω την αλήθεια εκτός από υποχρέωση είναι και χαρά μου να το κάνω γιατί θεωρώ σημαντικό όμορφα μπλογκς και όμορφα κείμενα να γίνονται ευρύτερα γνωστά.Στο δικό σου συγκεκριμένο δυστυχώς ξεχάστηκα....(((Παίρνοντας αφορμή απ αυτό κι επειδή όπως σου είπα σε διαβάζω συχνά πυκνά με πολύ ενδιαφέρον θα ήθελα να σου πω πως χαίρομαι που μοιραζόμαστε την αγάπη μας για την Ελλη,η οποία αν κι έχει πεθάνει εδώ και πολλά χρόνια,της οποίας οι ταινίες προβάλλονται σπάνια (οι ελάχιστες που χει κάνει)είναι στην καρδιά πολλών ανθρώπων και κυρίως νέων.Κι αυτό είναι κάτι που μ ευχαριστεί πολύ.Αλλωστε γι αυτό ξεκίνησα να ανεβάζω πράγματα για την Ελλη.Για να τα μάθουν και τα πιο νέα παιδιά.Και χαίρομαι πολύ που αυτό έχει αποτέλεσμα.
Χάρηκα πολύ που μου δόθηκε η αφορμή μέσω αυτής της παρεξήγησης να μιλήσουμε γιατί όπως σου έχω πει εγώ...σε διαβάζω
Καλό απόγευμα να έχεις και θα τα ...ξαναπούμε))