Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Ο δικός μας κόντρα-τενόρος Νίκος Σπανός, τραγουδάει το El cafe de Chinitas (F.G.Lorca). Στο πιάνο ο επίσης δικός μας Γιώργος–Εμμανουήλ Λαζαρίδης!!!




Δυο Ελληνόπουλα με μεγάλο ταλέντο! Πόσο τους καμαρώνω! Μπράβο παιδιά! Είμαστε πολύ υπερήφανοι για σας!

Ο Νίκος Σπανός γεννήθηκε στην Ελλάδα, όπου σπούδασε αρχικά τραγούδι με την Ελένη Λιώνα και τον Άρη Χριστοφέλλη, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στο μεταπτυχιακό τμήμα του University of Maryland School of Music στις Η.Π.Α. με καθηγήτρια τη Linda Mabbs, soprano (τραγούδι) και τον Leon Major, σκηνοθέτη (σκηνική παρουσία), με υποτροφία του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» Αθηνών καθώς και του ίδιου του πανεπιστημίου, απ' όπου αποφοίτησε με Master’s Degree στον τομέα Voice / Opera Performance. Είναι επίσης κάτοχος πτυχίων Ανώτερων Θεωρητικών (Αρμονία και Αντίστιξη) από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, τάξη Ν. Σολομωνίδη. Υπήρξε ενεργό μέλος πολλών σεμιναρίων με καθηγητές όπως ο Kurt Equiluz, η Delores Ziegler, η Anna Tomowa - Sintow και ο Michael Chance. Το 2007 και το 2008 δίδαξε Μπαρόκ ερμηνεία και τεχνική τραγουδιού στο Μουσικό Χωριό - Άγιος Λαυρέντιος. Το 2006 ίδρυσε το "Φωνητικό Σύνολο Τρισεύγενη Καλοκύρη" το οποίο και διευθύνει έκτοτε.

Έχει διακριθεί για τη συμμετοχή του σε όπερες αλλά και σε ορατόρια και ρεσιτάλ. Τόσο ο ελληνικός όσο και ο διεθνής Τύπος έχουν αναφερθεί ευνοϊκότατα για την φωνητική και σκηνική παρουσία του, με φράσεις όπως «μεγαλη αποκάλυψη», «τραγούδι μελωδικό και απαλό, αλλά χρωματισμένο με πάθος», «συγκινητική τρυφερότητα και υποδειγματική μουσικότητα», «εντυπωσιακή, άψογη τεχνική και εκφραστική καθαρότητα», «ηδύφωνος κόντρα τενόρος». Το γαλλικό περιοδικό όπερας “Opèra International” αναφέρεται στη φωνή του ως «αναπάντεχα δυνατή για το είδος» και μιλά για «μουσική ευτυχία», ενώ άλλο περιοδικό (L’opèra) εξαίρει το «γλυκό χρώμα, όμορφο legato και ικανότητα διάνθισης, τα οποία συμβαδίζουν με πειστική ηθοποιία». Αναφορές στον γερμανικό και ιταλικό Τύπο μιλούν για «γλυκειά φωνή γεμάτη έκφραση» και «μουσική ευφυία, η οποία προσφέρει άψογο έλεγχο στις τεχνικές του ικανότητες». Η εφημερίδα Washington Post τον αποκάλεσε «ασυνήθιστο κόντρα τενόρο».

Περισσότερα εδώ


Tres morillas (F.G.Lorca)


Γιώργος Λαζαρίδης

Ο Γιώργος–Εμμανουήλ Λαζαρίδης έχει χαρακτηριστεί ως "ένας συγκλονιστικός σολίστας" - Μonde De La Musique, "μία ιδιοφυία επί το έργον" - Eastern Daily Press, "ένας από τους λαμπρότερους πιανίστες της γενιάς του" - Yonty Solomon και οι εκτελέσεις του χαρακτηρίστηκαν ως "τόσο ξεχωριστές που δεν επιδέχονται καμία σύγκριση" - BBC Music Magazine.
Εργάστηκε με τους Yonty Solomon, Alfred Brendel, Δόμνα Ευνουχίδου, Ruth Nye και έχει κερδίσει πληθώρα Βραβείων, τιμητικών διακρίσεων και υποτροφιών, μεταξύ των οποίων το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, της Worshipful Company of Musicians, οι υποτροφίες των Ιδρυμάτων Ωνάση, Λεβέντη, Hattori, Lasmo Staffa, Ian Flemming, του Βασιλικού Κολλεγίου στο Λονδίνο (Queen Elizabeth, Senior Exhibition) κ.α.
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη και τώρα 28 ετών, ο Γιώργος–Εμμανουήλ Λαζαρίδης διανύει μια πλούσια σε διεθνές επίπεδο καλλιτεχνική περίοδο. Εμφανίζεται σε σημαντικές αίθουσες όπως το Royal Albert Hall, το Le Corum Montpellier, το Wiener Konzerthaus, η Φιλαρμονική της Βερόνας, το Ηρώδειο, η Επίδαυρος και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ έχει συμπράξει με κορυφαίες ορχήστρες όπως η Φιλαρμονική του Αμβούργου, η Βασιλική Φιλαρμονική, η Φιλαρμονική του Στρασβούργου, η Συμφωνική της Βαρσοβίας και η Συμφωνική του Μονάχου, υπό τη διεύθυνση διάσημων Μαέστρων, ανάμεσα στους οποίους οι sir Neville Marriner, Ingo Metzmacher, Yoel Levi, Theodor Guschlbauer, Michel Tabachnik, William Boughton, Richard Edlinger κ.α. Έχει συνεργαστεί με διεθνώς αναγνωρισμένα μουσικά σύνολα όπως το κουαρτέτο "Medici", το οκτέτο της Βιέννης, το κουαρτέτο "Ysaÿe", το "BT Scottish Ensemble", το "Ελληνικό Κουαρτέτο" και καλλιτέχνες όπως ο Λεωνίδας Καβάκος, ο Michael Tilson Thomas, ο Κυπριανός Κατσαρής. Έχει εμφανιστεί σε διεθνή Φεστιβάλ, με σημαντικότερα τα Harrogate, Norfolk & Norwich, Montpellier, Trento, Hampstead & Highgate, το διεθνές Φεστιβάλ "Chopin" στη Βαρσοβία, το "Monterrei International Festival" στο Μεξικό, τα "Δημήτρια" Θεσσαλονίκης, τα Φεστιβάλ Πάτρας και Ναυπλίου κ.α.
Οι πρόσφατες ερμηνείες του στη σειρά "Μεγάλοι Ερμηνευτές" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και στη Salla Maffeiana της Βερόνας απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές. Μεταξύ άλλων, γράφει ο Gianni Villani στην εφημερίδα Giornale l’ Arena: "Ένα Schumann σαν αυτό του Λαζαρίδη κατόρθωσε να μας ξαναθυμίσει εκτελέσεις μεγάλων βιρτουόζων ερμηνευτών που αναδεικνύουν κάθε μουσική λεπτομέρεια, κάθε ιδέα...".

Περισσότερα εδώ


Sevillanas (F.G.Lorca)

2 σχόλια:

Αλεξάνδρα είπε...

Πάντα μαθαίνω από σένα! Μπράβο στα παιδιά και σε ανώτερα!

Μπράβο σε σένα που δεν σου ξεφεύγει τίποτα!!!

Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού. Το άτιμο περνάει τόσο γρήγορα.....

μαριάννα είπε...

Αλεξάνδρα

Να 'σαι καλά Αλεξάνδρα μου! Χαίρομαι που σου άρεσαν. Είναι μεγάλη η χαρά να διαπιστώνουμε ότι οι νέοι μας επιλέγουν ποιοτικά. Καμαρώνω σαν κουκουβάγια. :)
Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού, δροσερό και χαλαρό!