Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Μια εξαιρετική μελοποίηση του ποιήματος "Μακρυά" του Καβάφη, από τον Μιχάλη Τρανουδάκη! Η ζεστή φωνή του Παντελή Θεοχαρίδη συμπληρώνει τη μαγεία...


Ο συνθέτης Μιχάλης Τρανουδάκης, ο τραγουδιστής Παντελής Θεοχαρίδης και ο Αντώνης Μποσκοΐτης σε ώρα πρόβας.


Αντιγράφω από το ιστολόγιο του Αντώνη τα λόγια του συνθέτη: «Τα ποιήματα του Καβάφη αν διαβαστούν μεγαλόφωνα σου δίνουν τη μουσική τους. Κι εσύ ακολουθείς».

Πηγή φωτογραφιών: Άσματα και Μιάσματα



Μακρυά

Θάθελα αυτήν την μνήμη να την πω...
Μα έτσι εσβύσθη πια... σαν τίποτε δεν απομένει —
γιατί μακρυά, στα πρώτα εφηβικά μου χρόνια κείται.

Δέρμα σαν καμωμένο από ιασεμί...
Εκείνη του Aυγούστου — Aύγουστος ήταν; — η βραδυά...
Μόλις θυμούμαι πια τα μάτια· ήσαν, θαρρώ, μαβιά...
A ναι, μαβιά· ένα σαπφείρινο μαβί.

Πηγή ποιήματος: Κ.Π.Καβάφης


Μια πολύ ευχάριστη έκπληξη με περίμενε σήμερα, επιστρέφοντας κατάκοπη από ένα τρελό περίπατο λίγο πριν τη βροχή, στη θάλασσα μας τη μαγική, εδώ, στο Φάληρο. Με τις πρώτες σταγόνες στα μαλλιά, περιχαρής και ανεμοδουρισμένη, ανοίγω τα emails και βρίσκω το δώρο του Αντώνη. Τη μελοποίηση του ποιήματος «Μακρυά» του αγαπημένου Κ.Καβάφη από τον εκλεκτό συνθέτη Μιχάλη Τρανουδάκη, που η μελοποίησή του είναι αντάξια, για να μην πω καλύτερη, της μέχρι τώρα προσφοράς του στην ελληνική έντεχνη μουσική. Το ξέρω ότι κάποιοι πάλι θα μου χρεώσουν υπερβολή και χαμογελάω, αλλά πραγματικά, είναι ότι καλύτερο έχω ακούσει τελευταία. Πήγαινε και με την τρελή βροχή και με τα χρώματα τα γκριζοπράσινα της θάλασσας τόσο... :) Για την φωνή του Παντελή Θεοχαρίδη, έχω να πω ότι είναι ανατριχιαστικά υπέροχη! Ζεστό χάδι που σε τυλίγει κυριολεκτικά. Σε συνεπαίρνει... Ευχαριστώ θερμά τον φίλο Αντώνη Μποσκοΐτη που μου το έστειλε! Ευχαριστώ τους συντελεστές για την ψυχική ευφορία! Εύχομαι καλή επιτυχία στο cd που ετοιμάζει η Οδός Πανός για το επόμενο τεύχος που το περιμένουμε με λαχτάρα! Λεπτομέρειες εδώ

8 σχόλια:

BOSKO είπε...

μαριάννα...
ένα μεγάλο φιλί από μένα και τον Παντελή που μόλις είδαμε την ανάρτηση!
σ' ευχαριστούμε, είναι υπέροχα τα λόγια σου!
κι εσύ κι ο "Αισθηματική ηλικία" με συγκινήσατε!

μαριάννα είπε...

Κι από μένα μια σφιχτή αγκαλιά και στους δυο σας! Εσύ ξέρεις καλά ότι αναρτώ μόνο ότι αγαπώ. Γι αυτό και μιλάω με ενθουσιασμό. Εν προκειμένω όμως και λίγα είπα... θα το δείτε από την αποδοχή του κόσμου. ;)
Να είσαστε καλά παιδιά, κι εύχομαι όλη η ζωή σας να είναι έτσι δημιουργική, ποιοτική, όμορφη!

"Αισθηματική ηλικία" είπε...

ποσο ομορφη ειναι η μερα σημερα
οταν τυχαια συναντας εκλεκτικές συγγένειες
και αισθάνεσαι μια φόρμα οικογενειακής εστίας
αναμεσα στα γραμματα και τις εικόνες των ιστολογίων.

παραμένεις υπέροχη και σπάνια...

μαριάννα είπε...

"Αισθηματική ηλικία"

Μόλις μπήκα στο μπλογκ σου και με αγκάλιασε η αγαπημένη μουσική και η φωνή του Παντελή και όταν περιηγήθηκα στα θέματά σου, ένιωσα μια γλυκιά οικειότητα. Αυτό που κι εσύ γράφεις για τη χαρά της εκλεκτικής συγγένειας. Πόσο μου έλειψες!

Θράσος είπε...

Μα τι φωνή είναι αυτή!!Αυτός ο άνθρωπος με ανατριχιάζει από την Μικρή Πατρίδα εώς τον Τρανουδάκη. Συγκλονιστικός.
Όντως περιμένουμε εναγωνίως το νέο τεύχος, ξέρουμε μήπως πότε θα κυκλοφορήσει;

michael_025 είπε...

Αγαπητή μου Γητεύτρια,

Φαντάζομαι ότι ο συνθέτης του τραγουδιού θα πρέπει να είναι πολύ ικανοποιημένος που το πόνημά του σας άρεσε. Γιατί θα έχει σίγουρα αντιληφθεί από τα γραφόμενά σας την ειλικρίνεια των λόγων σας. Πιστεύω δε ακόμη ότι νοερά σας ευχαριστεί αφού -χωρίς να είμαι ειδικός- υποθέτω ότι τραγούδια σαν κι αυτό γράφονται για ανθρώπους σαν κι εσάς, άρα σας ανήκουν δικαιωματικά, κατ’ απόλυτον νομήν και πλήρη κυριότητα. Χαρείτε το λοιπόν για να χαίρεται κι εκείνος.

jb

μαριάννα είπε...

Θράσο, συμφωνούμε απολύτως. Τα ίδια έλεγαν όλοι στο σχολείο σήμερα που τους είχα βάλει στον υπολογιστή και άκουγαν το τραγούδι. :)
Το νέο τεύχος θα κυκλοφορήσει πριν τα Χριστούγεννα.

μαριάννα είπε...

jb

Αχ αγαπημένε μου jb, από το στόμα σας και στου συνθέτη το αυτί! Μακάρι να γινόταν να λάβει τα μηνύματα της αγάπης μας και να γράψει κι άλλες τέτοιες θεϊκές μουσικές.
Πόσο με καταλαβαίνετε όμως! Και χωρίς να μου χρεωθεί έπαρση, που δέχομαι τα γενναιόδωρα λόγια σας, ομολογώ πως αυτή η μουσική είναι η μουσική που με μαγεύει. Η μουσική της βροχής και της... συννεφιασμένης θάλασσας. Το στοιχείο μου εντελώς! :)
Από πρόχειρη δημοσκόπηση του οικείου περιβάλλοντος όμως, οι πάντες μαγεύτηκαν, πράγμα που σημαίνει ότι το αντικειμενικά εκλεκτό, δεν το λαμβάνουν μόνο οι ονειραπαρμένοι θαλασσοδαρμένοι. ;)
Πάντως ευχαριστώ θερμά για τις τόσο όμορφες σκέψεις σας!